Spirulina este un aliment cu un profil nutrițional atât de complet încât NASA și Agenția Spațială Europeană vor să îl includă în dieta astronauților de pe navele spațiale și a celor care vor efectua misiuni pe planeta Marte.
Una din cele mai vechi forme de viață de pe Pământ, spirulina continuă să fie subiect de studiu pentru cercetători din întreaga lume. Nu mai puțin de 1800 de articole științifice detaliază compoziția nutritivă și beneficiile acestui superaliment care, conform ONU, ar putea fi o soluție pentru combaterea malnutriției în țările în curs de dezvoltare.
CE ESTE SPIRULINA?
Spirulina este de fapt o algă de culoare verde-albăstruie care crește în ape dulci și sărate deopotrivă. Culoarea sa specifică este dată de ficocianină (pigment albastru) și clorofilă (pigment verde), antioxidanți puternici și două din principalele substanțe active ale spirulinei. Ficocianina luptă împotriva radicalilor liberi și inhibă producerea de celule inflamatorii, grație proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.
Astăzi, spirulina este crescută pe suprafețe întinse special amenajate, dar și în bazine mai mici. Întregul proces este unul relativ simplu și presupune agitarea apei (manual sau mecanic, în funcție de suprafață).
Deși există dovezi ale consumului încă de pe vremea Aztecilor, spirulina a început să fie produsă în scop comercial abia în anii 1970 în Franța. După recoltare, aceasta este uscată și transformată în pulbere care fie se consumă ca atare, fie este folosită pentru producția capsulelor și a comprimatelor.

SPIRULINA, O SOLUȚIE PENTRU COMBATEREA MALNUTRIȚIEI
Spirulina a atras atenția nu doar celor de la NASA ci și reprezentanților ONU. Datorită profilului nutrițional impresionant, spirulina este privită ca o sursă de hrană completă ce ar putea fi folosită pentru combaterea malnutriției în țările mai puțin dezvoltate. O serie de rapoarte și studii vin să întărească acest lucru.
De exemplu, în raportul “Abordări durabile pentru combaterea malnutriției”, Urs Heierli, fost director al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare din Bangladeș și India, arată că administrarea chiar și a unui singur gram de spirulină pe zi unui copil poate duce la îmbunătățirea alimentației și corectarea malnutriției în câteva săptămâni.
Un alt studiu arată că un consum zilnic de 10g de spirulină îmbunătățește vizibil și mult mai repede starea copiilor subnutriți din zona Africii Centrale.
CE CONȚINE SPIRULINA?

Spirulina este una din cele mai bogate surse de nutrienți de pe pământ. 7g (o lingură) de spirulină pudră oferă organismului: 4g de proteine, 1.7g de carbohidrați, 1g de acizi grași (atât Omega-6, cât și Omega-3, într-un raport de aproximativ 1,5-1,0), 11% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B1, 15% din DZR de vitamina B2, 4% din DZR de vitamina B3, 21% din DZR de cupru și 11% din DZR de fier.
Totodată, spirulina este o sursă bună de magneziu, potasiu, mangan și mai mulți carotenoizi, incluzând zeaxantina și clorofila.
Dintre toți nutrienții pe care îi conține, spirulina se remarcă în mod special prin nivelul de proteine: 50% până la 70% mai mare decât carnea roșie care conține 27% proteine. De asemenea, proteinele din spirulină se digera mai bine, într-o proporție de 83% – 90% în comparație cu chlorella de pildă.
Pe lângă proteine, spirulina conține și:
- fibre dietetice;
- acizi grași din grupul Omega, printre care și acid gamma-linolenic (GLA) care se mai găsește și în laptele matern;
- minerale – fier, magneziu, mangan, zinc, cupru, seleniu, sodiu, fosfor și potasiu;
- clorofilă;
- lipide;
- vitaminele A, E, K și cele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9);
- un conținut de calciu aproape la fel ca cel al laptelui;
- 15% – 20% carbohidrați.
Conținutul de fibre ușor digerabile nu este singura diferență între spirulină și chlorella. Deși ambele sunt alge și sunt foarte asemănătoare între ele (atât de asemănătoare încât până și oamenii de știință le-au confundat în anii 1940), există diferențe notabile între cele două (vezi infograficul de mai sus).
CE GUST ARE SPIRULINA?
Dacă toate sursele de hrană benefice organismului ar avea gust de ciocolată, cu siguranță am fi mai sănătoși. Spirulina se numără printre acele alimente la care închizi ochii (și la propriu, și la figurat) atunci când vine vorba de gust pentru că știi cât de benefic este consumul acestora pentru tine.

Da, ai ghicit, spirulina nu are un gust pe placul tuturor; mulți îl aseamănă cu gustul unei înghițituri zdravene de apă de mare în timp ce alții tind să-l compare cu cel al peștelui. În fond, spirulina este o algă, așadar trebuie să te aștepți la un gust apropiat de cele menționate. În cazul în care nu poți consuma pulbere de spirulină ca atare, amestecată cu apă, poți opta pentru varianta sub formă de capsule sau comprimate, mult mai ușor de administrat.
De asemenea, există numeroase modalități de a include acest superaliment în dieta ta: colorează-ți smoothie-ul cu pulbere de spirulină, adaug-o în alte băuturi naturale reci sau la temperatura camerei (niciodată fierbinți) sau în shake-ul de recuperare după exercițiile fizice. Amestec-o în dressing-ul pentru salată, în sosuri, chiar și deserturi precum batoane și biluțe energizante. Posibilitățile sunt nenumărate!
BENEFICIILE SPIRULINEI
Cu un profil nutrițional atât de complex, nu este de mirare că spirulina este folosită astăzi nu doar pentru menținerea sănătății, ci și prevenirea, respectiv ameliorarea anumitor afecțiuni.
- SOLUȚIE PENTRU ARSENICOZĂ (INTOXICAȚIA CU ARSENIC)
Intoxicația cu arsenic este o problemă mai ales în zone ale unor țări precum India, Bangladeș, Taiwan sau Chile unde apare în urma consumului de apă contaminată. Asocierea dintre spirulină și zinc s-a dovedit a fi eficientă în scăderea nivelului de arsenic din organism, devenind astfel o soluție pentru combaterea acestei probleme.
Metalele prezente în corp pot deteriora anumite țesuturi cauzând stresul oxidativ, un dezechilibru între producția de radicali liberi și capacitatea organismului de a contracara efectele nocive pe care aceștia îi produc în corp.
Într-un studiu efectuat pe 41 de persoane cu asenicoză, 24 dintre cei care au primit de 2 ori pe zi, timp de 16 săptămâni o soluție de 250mg de spirulină + 2mg de zinc au înregistrat o scădere cu 47% a nivelului de arsenic din organism comparativ cu grupul placebo. Eficiența tratamentului a fost evaluată prin examinarea pielii și părului, dar și prin analize de urină. După două săptămâni în care participanții la studiu au consumat spirulină, oamenii de știință au observat o reducere a cantității de arsenic la nivelul părului și pielii, și o creștere accentuată a excreției urinare de arsenic.
Spirulina ar putea fi folosită ca tratament în intoxicații cu substanțe poluante care se regăsesc în mediul înconjurător, precum cadmiul, tetraclorura de carbon, fluorul, fierul, plumbul și mercurul.

- ÎMBUNĂTĂȚEȘTE REZISTENȚA MUSCULARĂ ȘI ANDURANȚA
Spirulina este o sursă bogată de proteine esențiale în procesul de creștere a masei musculare și fier necesar pentru transportul oxigenului către mușchi. Consumul acesteia îmbunătățește capacitatea de rezistență la efort a sportivilor prin amânarea epuizării în timpul exercițiilor fizice , fapt datorat de conținutul bogat în antioxidanți al spirulinei.
- POATE ȚINE SUB CONTROL DIABETUL
Studii efectuate până în prezent arată rezultate promițătoare în ceea ce privește controlul diabetului de tip 2 prin consumul zilnic al spirulinei. Acest lucru se datorează capacității de a reduce/menține nivelul de zahăr din sânge în limite normale.

Într-un astfel de studiu efectuat timp de 2 luni pe 25 de persoane cu diabet, administrarea zilnică a 2g de spirulină a condus la scăderea valorilor de HbA1c (Hemoglobină glicozilată). HbA1c este analiza care determină media glicemiei pe ultimele 3 luni.
În cadrul acestui studiu, administrarea spirulinei a avut ca efect reducerea cu 1% a parametrilor HbA1c, acest 1% fiind echivalentul unei rate mai mici de deces cauzate de diabet cu 21%.
Spirulina poate fi introdusă în dieta persoanelor cu diabet însă nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medicul specialist!
- SCADE TENSIUNEA ARTERIALĂ
Persoanele hipertensive găsesc în spirulină un aliat de nădejde pentru scăderea tensiunii arteriale. Acest beneficiu se datorează, printre altele, ficocianinei din compoziție, pigmentul albastru cu proprietăți antihipertensive. Atunci când consumul regulat de spirulină este combinat cu o dietă echilibrată și mișcare, nivelul presiunii arteriale este îmbunătățit în aproximativ 6 săptămâni, conform unui studiu mexican realizat atât pe femei, cât și pe bărbați.
- EFICIENTĂ ÎN RINITA ALERGICĂ
Administrarea chiar și a unei doze mici de 2g are ca efect ameliorarea simptomelor specifice rinitei alergice (strănut, lăcrimarea și mâncărimea ochilor, nas înfundat) comparativ cu grupul placebo, se arată într-un studiu la care au participat 127 de persoane.
Spirulina este recomandată în rinita alergică deoarece are efecte antiinflamatorii și inhibă producția moleculelor proinflamatorii ce favorizează apariția problemelor la nivelul sinusurilor.

- RECOMANDATĂ PENTRU TENUL GRAS ȘI MATUR
Într-un studiu clinic realizat în cadrul Universității din Sao Paulo, Brazilia, 40 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani au folosit de 2 ori pe zi, timp de 28 de zile, o cremă dermatocosmetică cu extract de spirulină. În urma evaluării rezultatelor s-a constatat că spirulina este eficientă în îngrijirea tenului matur și cel al persoanelor mai tinere: aceasta hidratează pielea, controlează excesul de sebum și protejează bariera cutanată, care la rândul ei ne oferă protecție împotriva factorilor externi.
Spirulina este un ingredient valoros în produsele cosmetice și poate fi folosită inclusiv în măști homemade. Datorită nutrienților și aminoacizilor din compoziție, spirulina conferă pielii un aspect strălucitor și sănătos. Spirulina inhibă radicalii liberi care sunt responsabili de deteriorarea pielii.
SPIRULINA – ADMINISTRARE
Indiferent sub ce formă alegi să o consumi (pulbere sau comprimate/capsule), doza zilnică recomandată nu trebuie să depășească 10g. Capsulele și comprimatele se administrează într-un număr total de 4-6 pe zi (în funcție de concentrație), înainte sau în timpul mesei așa cum recomandă producătorul.
Spirulina poate fi consumată în cure de 1-3 luni în perioadele de schimbare a anotimpurilor, mai ales primăvara, toamna și iarna. Apa contribuie la absorbția mai bună a nutrienților pe care spirulina îi conține tocmai de aceea este recomandat să crești consumul zilnic în timpul unei astfel de cure.
SPIRULINA, REACȚII ADVERSE ȘI CONTRAINDICAȚII

Nu toată lumea poate consuma spirulină, iar în această categorie se regăsesc persoanele care:
- suferă sau sunt predispuse la boli autoimune precum artrita reumatoidă, lupusul sau scleroza multiplă în plăci;
- suferă de fenilcetonurie (pe scurt, PKU), o afecțiune rară în care organismul nu poate metaboliza amino acidul L-Fenilalanină (L-Phenylalanine) pe care și spirulina îl conține;
- sunt însărcinate sau alăptează;
- sunt alergice la pește și fructe de mare;
- sunt alergice la iod;
- întrucât spirulina conține sare, persoanele care rețin fluide în corp sau suferă de hipertensiune arterială trebuie să consulte medicul specialist înainte de consum. 7g de spirulină pudră furnizează 73mg de sodiu, ceea ce înseamnă 3% din necesarul zilnic pentru adulți.
Dacă te afli sub tratament, consultă medicul înainte de începerea administrării deoarece spirulina poate interacționa cu anumite medicamente.
De asemenea, spirulina este un aliment sigur pentru consum atât timp cât provine dintr-o sursă sigură. Consumul spirulinei contaminate poate avea reacții adverse inclusiv în cazul persoanelor sănătoase, reacții precum:
- dureri abdominale;
- stări de greață și vărsături;
- o stare de slăbiciune;
- accelerarea bătăilor inimii.
ALTE BENEFICII ALE SPIRULINEI
- Luptă împotriva alergiilor
Milioane de oameni au probleme cu alergiile cauzate de praf, polen, păr de animale și multe altele. Consumul de spirulină ameliorează simptomele specifice rinitei alergice precum strănutul, congestia nazală și mâncărimea nasului.
- Controlează colesterolul
Potrivit unui studiu la care au participat persoane vârstnice pe o perioadă de 16 săptămâni, consumul zilnic a 8g de spirulină poate contribui la scăderea “colesterolului rău”, fiind, de asemenea, corelat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.

- Stimulează imunitatea
Datorită nutrienților precum polizaharidele, spirulina sporește activitatea sistemului imunitar. La fel și ficocianina, antioxidantul albastru, mărește numărul de celule albe din corp care au un rol important în ceea ce privește sistemul imunitar, producând anticorpi care protejează organismul de agenții patogeni.
- Îmbunătățește memoria și performanța academică
Studiile arată că spirulina îmbunătățește atât abilitățile cognitive, cât și sănătatea mentală. Un studiu realizat pe 549 elevi care au consumat spirulină timp de 2 luni, a arătat că performanța lor academică a crescut cu 10%.
- Protejează creierul
Spirulina protejează creierul împotriva bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Datorită efectului său neuroprotector, are abilitatea de a reduce inflamațiile și de a elimina radicalii liberi.

- Eficientă împotriva anemiei
Suplimentele cu spirulină ajută la producerea de celule roșii în sânge, deficitul acestora fiind principala cauză a anemiei.
- Luptă împotriva bolilor de ficat
Spirulina poate fi benefică în cazul persoanelor cu boli cronice de ficat. Fiind un bun antioxidant, ajută la eliminarea toxinelor, menținând astfel sănătatea ficatului.
- Benefică în curele de slăbire
Datorită conținutului ridicat de proteine, consumul de spirulină inhibă senzația de foame. De asemenea, este bogată în fibre care ajută sistemul digestiv să funcționeze normal.

- Ameliorează simptomele premenstruale
Consumul regulat de spirulină ameliorează simptomele premenstruale precum crampe, balonări sau schimbări de dispoziție.
- Ajută în tratarea candidozei
Spirulina ajută la dezvoltarea bacteriilor sănătoase din flora intestinală, aspect ce inhibă dezvoltarea candidozei.
- Menține sănătatea oaselor
Când vine vorba de sănătatea oaselor, ne gândim automat la menținerea unui nivel optim de calciu în organism, însă specialiștii susțin că magneziul este cel mai important nutrient. Dacă există un deficit de magneziu în corp, organismul folosește depozitele de calciu de la nivelul sistemului osos pentru a îndeplini alte procese esențiale. Una dintre cele mai bune surse de magneziu este spirulina. Această algă conține, de asemenea, și alți nutrienți care ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor.

- Contribuie la combaterea oboselii cronice
Spirulina contribuie la creșterea nivelului de energie. Acest beneficiu se datorează polizaharidelor și aminoacizilor esențiali din compoziția acestei alge, care se absorb cu ușurință la nivel celular pentru a elibera energie. În plus, spirulina ajută la înmulțirea bacteriilor sănătoase din intestine, favorizând astfel producerea de vitamina B6 care ajută, de asemenea, la creșterea nivelului de energie din organism.
În concluzie, spirulina este un superaliment pe care ar trebui să îl introducem în alimentația zilnică datorită nutrienților pe care îi furnizează organismului. Beneficiile acesteia sunt confirmate prin numeroase studii iar atât timp cât provine dintr-o sursă sigură poate fi consumată fără nicio problemă, în nenumărate feluri.
Spirulina pulbere este un produs versatil și totodată cea mai ușoară modalitate de a introduce acest superaliment în dieta ta. Această formă permite amestecarea în sucuri naturale, smoothie-uri, iaurt, prăjituri și alte preparate. Iar dacă gustul nu este tocmai pe placul tău, poți administra spirulina tablete sau capsule și te vei bucura de aceleași beneficii, într-un mod mai simplu!
Pe vegis.ro găsești spirulină atât în varianta de pulbere, cât și capsule cu diferite concentrații, de la producători români și străini deopotrivă.

SURSE:
- https://draxe.com/spirulina-benefits/
- https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027.php
- https://healthtrends.com/spirulina/
- https://pdfs.semanticscholar.org/7545/e3297864f7565c745b0a353eb9c8c2a9efc9.pdf
- https://www.researchgate.net/publication/283491687_Clinical_Efficacy_of_Dermocosmetic
_Formulations_Containing_Spirulina_Extract_on_Young_and_Mature_Skin_Effects_on_the
_Skin_Hydrolipidic_Barrier_and_Structural_Properties - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5061973/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16944194
- https://www.healwithfood.org/how-to-eat/spirulina-powder-recipes-that-taste-good.php
- https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/11/05/spirulina-health-benefits.aspx