E clar că resveratrolul câștigă tot mai multă popularitate, dar ce este acesta și cum te ajută? Pentru a te orienta mai ușor, când auzi discutându-se despre resveratrol, trebuie să ai în minte că acesta este un compus chimic natural cu rol antioxidant, ușor de regăsit mai ales în coaja strugurilor negri.
În ultimul timp, „antioxidant” a devenit un cuvânt magic, prezent pe buzele tuturor, însă hai să descoperim mai în detaliu ce presupune efectul antioxidant al unui aliment sau supliment și cum te ajută în mod real. Antioxidanții se referă la o gamă largă de molecule care acționează ca un scut de protecție al organismului împotriva procesului de oxidare, un fenomen comun care implică deteriorarea și îmbătrânirea celulelor.
Oxidarea este inevitabilă, însă cu ajutorul antioxidanților, efectul ei nociv poate fi neutralizat sau încetinit. Este medical demonstrat că o dietă echilibrată, bazată pe fructe și legume, este un pas esențial pentru stimularea producției de antioxidanți în mod natural.
Din moment ce resveratrolul răspunde acestei nevoi a organismului, e evident că merită să-l iei în calcul dacă îți dorești un stil de viață tot mai sănătos. Cum resveratrolul funcționează ca un antioxidant natural puternic, care încetinește îmbătrânirea celulelor, rolul anti-aging al acestuia nu e deloc un mit.
Resveratrol: moduri prin care contribuie la starea ta de bine
Pe lângă efectul antioxidant, resveratrolul este întotdeauna o alegere bună, când vine vorba despre menținerea organismului în formă maximă, având și alte beneficii demne de luat în calcul. Important este și efectul antiinflamator, pe care îl are, ajutând semnificativ la ameliorarea unor infecții împotriva cărora organismul e nevoit să lupte.
Protejează creierul și îl menține activ
Cu toții visăm la o minte ageră, mereu creativă și conectată la ce se întâmplă în jurul nostru. În acest sens, resveratrolul îți vine în ajutor prin rolul său antiinflamator. Acest compus chimic natural previne inflamarea creierului și joacă un rol neuroprotector, favorizând memoria și concentrarea. În plus, resveratrolul poate preveni apariția afecțiunilor degenerative la care suntem expuși odată cu înaintarea în vârstă: Alzheimer, Parkinson, Huntington.
Stimulează producerea de „colesterol bun”
În cazul în care încă nu ai aflat, să știi că există două tipuri de colesterol, unul „bun” (HDL) și altul „rău” (LDL). După cum îi spune și numele, „colesterolul rău” îți afectează sănătatea în mod negativ, deoarece crește de afecțiuni cardiovasculare, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. LDL-ul sau „colesterolul rău” este un inamic de temut, căruia îi este cu atât mai simplu să te sâcâie, dacă ești prieten cu sedentarismul sau consumi alimente procesate ori bogate în grăsimi animale.
La polul opus, „colesterolul bun”, cunoscut și ca HDL, îți ajută organismul să lupte împotriva „colesterolului rău”, transportându-l spre ficat, unde urmează să fie procesat. Organismul uman are nevoie de HDL, iar dacă în urma analizelor de sânge observi că acesta are o valoare mică, o poți crește prin exerciții fizice regulate și o alimentație echilibrată. Nu uita de sursele naturale de resveratrol (strugurii negri, fisticul, afinele etc.), căci acestea stimulează cu succes producerea „colesterolului bun”.
Acționează benefic asupra sistemului cardiovascular
Mai sunt și alte beneficii pe care polifenolii (categoria în care este inclus și resveratrolul) le aduc sănătății sistemului cardiovascular. Aceștia îmbunătățesc elasticitatea vaselor de sânge și previn formarea cheagurilor de sânge. Mai mult, efectul antioxidant al resveratrolului influențează producerea de oxid de azot, substanță care ajută la relaxarea vaselor de sânge, și implicit la reglarea hipertensiunii (tensiune arterială mare).
Un alt avantaj este că resveratrolul diminuează nivelul de zahăr din sânge și reglează producția de insulină. O posibilă explicație constă în faptul că resveratrolul favorizează formarea unei anumite proteine care ajută la metabolizarea glucozei.
Calmează durerile articulare și susține mobilitatea
După cum probabil știi, principala cauză care duce la pierderea mobilității și la apariția durerilor articulare deranjante este artrita. Mai multe studii au confirmat faptul că resveratrolul (în forma sa de supliment alimentar) acționează ca un antiinflamator și previne deteriorarea cartilajelor.
Trebuie să știi că sfera largă de acțiune a resveratrolului nu se oprește aici. Printre multiplele beneficii ale acestuia se mai numără:
- favorizează eliminarea toxinelor;
- acționează ca hepatoprotector;
- energizează și fortifică întregul organism;
- îmbunătățește circulația periferică;
- previne depunerea grăsimilor, și implicit instalarea obezității.
Top 5 cele mai iubite și delicioase surse naturale de resveratrol
Pentru că în repetate rânduri am menționat sursele naturale de resveratrol, a venit și momentul să ți le dezvăluim pe cele mai importante, ușor de consumat și de găsit oriunde.
- Vinul roșu în cantități moderate
Cojile strugurilor negri sunt cea mai populară sursă de resveratrol. Astfel, și vinul roșu consumat în cantități moderate este benefic pentru sănătate. Resveratrolul susține producția de proteine SIRT 1, acestea având un efect anti-aging, esențial în menținerea sănătății celulare.
- Un tonic mental cu gust fructat
Dacă încă nu ai ghicit, merită să știi că afinele au un conținut bogat de resveratrol. Sunt indicate mai ales pentru menținerea sănătății creierului, sporirea memoriei și a puterii de concentrare. Acestea pot preveni și riscul de apariție a Alzheimerului.
- Un mix de vitamina C și resveratrol
Fie că le preferi proaspete sau deshidratate, fructele de merișor reprezintă o altă sursă naturală de resveratrol, pe care te poți baza. Unde mai pui că, datorită conținutului ridicat de vitamina C, merișoarele îți susțin sistemul imunitar și ameliorează disconfortul renal.
- Sursa ta de resveratrol și în rândul oleaginoaselor
Dintre oleaginoase, fisticul face impresie foarte bună. Nu este bogat doar în resveratrol, ci și în fibre, magneziu și vitamina B6. Este ideal în menținerea sănătății cardiovasculare și menține colesterolul în valori normale. În plus, datorită resveratrolului conținut, fisticul favorizează și relaxarea vaselor de sânge.
- Surpriza sănătoasă ascunsă în pulberea de cacao
Iată că pulberea de cacao nu e doar delicioasă, ci și o sursă de încredere de resveratrol destul de cunoscută. Însă, la fel ca în cazul vinului roșu, și în cazul pulberii de cacao se impune consumul în cantități moderate. Astfel consumată, pulberea de cacao se transformă într-un aliat al sistemului cardiovascular. În schimb, excesul poate duce la câștigarea în greutate, riscul de obezitate fiind și el mai crescut.
Este necesar să iei suplimente pe bază de resveratrol?
Deși alimentația este întotdeauna un bun punct de plecare, este adevărat că aceasta merită completată și cu suplimente nutritive. După cum ai văzut, suplimentele pe bază de resveratrol sunt o alternativă sănătoasă pentru organism, însă nu înainte de a te consulta cu medicul tău.
Noi îți recomandăm BioSunLine® Resveratrol Forte 200 mg, o formulă românească cu un puternic efect antioxidant, ușor de administrat. Cele 60 de capsule sunt gelatinoase și nu conțin gluten, lactoză, coloranți sau îndulcitori artificiali, fiind ideale și în cazul în care te confrunți cu anumite intoleranțe. Regimul de administrare este de 1 capsulă pe zi, ceea ce înseamnă că ai din start 2 luni neîntrerupte de cură pe bază de resveratrol.
Resveratrolul: posibilele reacții adverse și precauții
Consumul de resveratrol din surse naturale nu are un impact negativ asupra organismului uman. Însă dacă iei în calcul administrarea acestuia sub forma unui supliment nutritiv, indicat este să consulți un medic care să-ți prescrie administrarea adecvată, raportat la istoricul tău medical. De altfel, persoanele care se confruntă cu tulburări de coagulare a sângelui sau femeile însărcinate trebuie să consulte o opinie medicală în privința administrării resveratrolului.
Consumat în cantități exagerate, resveratrolul poate provoca:
- stare de greață și vărsături;
- diaree;
- disconfort abdominal și crampe;
- disfuncții ale ficatului.
De asemenea, este recomandat să ții cont de faptul că, administrarea de resveratrol sub formă de supliment poate interfera cu alte tratamente pe care le urmezi în prezent, precum:
- medicație anticoagulantă și cea destinată reglării tensiunii arteriale;
- antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)
- imunosupresoare (în cazul afecțiunilor autoimune);
- anxiolitice sau antidepresive (în cazul tulburărilor de anxietate sau depresie)
- antivirale sau antifungice.
- medicația anticanceroasă
Iar dacă vrei să-ți refaci stocul de suplimente, nu uita că BioSunLine® îți oferă mereu variante accesibile, 100% naturale, dezvoltate sub control farmaceutic.
Multă sănătate îți dorim!
Surse bibliografice:
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-307/resveratrol#:~:text=Resveratrol%20might%20have%20many%20effects,the%20body%20 fight%20against%20disease.
- https://www.webmd.com/heart-disease/resveratrol-supplements
- https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/resveratrol-benefits
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281
- https://nutritionfacts.org/2022/01/18/the-best-source-of-resveratrol/
- https://health.clevelandclinic.org/resveratrol-benefits/
- https://www.livestrong.com/article/345014-what-foods-are-high-in-resveratrol/
- https://www.cbsnews.com/news/resveratrol-does-provide-anti-aging-benefits-study-shows/