Remedii si tratamente naturiste

Remedii pentru dureri reumatice: plante și uleiuri esențiale cu efect antiinflamator

remedii dureri reumatice

Disconfortul la nivelul sistemului osos și articular te încetinesc și îți afectează planurile zilnice, însă le poți ameliora cu ajutorul naturii, apelând la puterea plantelor, a uleiurilor esențiale și a altor leacuri sub formă de remedii pentru dureri reumatice.

Acesta te pot ajuta când vine vorba de simptome specifice, precum:

 • dureri articulare localizate la nivelul articulațiilor mâinilor și picioarelor;
 • dureri musculare, de spate sau de menisc;
 • deformări osoase și apariția umflăturilor;
 • lentoare (încetineală) chiar și în cazul unor mișcări simple;
 • senzația de rigiditate, prezentă mai ales după trezire. 
Gama Reumaticus

Plante din farmacia naturii utile pentru durerile reumatice și musculare

Pentru a fi cât mai aproape de o decizie informată, un bun start este inventarierea plantelor potrivite în caz de afecțiuni ale sistemului osos, cu accent pe beneficiile pe care acestea le oferă.

 1. Untul-pământului: stimulează circulația sanguină
untul-pamantului

Printre remediile naturale pentru durerile reumatice se regăsește și untul-pământului, o plantă ierboasă care crește în zonele pietroase, însă se distinge prin rădăcinile moi, trăsătură care îi justifică denumirea.

La contactul cu pielea umană, rădăcinile plantei au efect rubefiant, adică provoacă o ușoară iritație, stimulând circulația sanguină în zona respectivă. Populară mai ales în Munții Apuseni, untul-pământului este cu precădere utilizat pentru ameliorarea durerilor reumatice.

De asemenea, planta de untul-pământului este eficientă și în caz de contuzii, echimoze, hematoame sau degerături.

2. Tătăneasa: o plantă cu istorie în întărirea articulațiilor

tataneasa beneficii dureri reumatice

Beneficiile tătănesei sunt cunoscute încă din Antichitate, iar vindecătorii daci o foloseau cu încredere, referindu-se la ea sub denumirea de pojarne sau tăciune. Popular, planta era numită și „iarbă întăritoare”, fiind folosită mai ales ca leac împotriva fracturilor și a durerilor de diverse feluri. Apreciată și folosită peste tot în spațiul românesc, tătăneasa și-a dovedit eficiența și în cazul durerilor lombare.

Medicina modernă a confirmat aceste proprietăți terapeutice ale plantei și le-a valorificat la maximum. Astfel, s-a demonstrat că principiile active ale tătănesei au efect cicatrizant și susțin regenerarea țesuturilor. 

Printre cele mai renumite principii active ale plantei se numără alantoina, cu efect antiinflamator. De aceea, planta prezintă o eficiență crescută în cazul afecțiunilor de natură inflamatorie, precum reumatismul sau guta.

3. Rășina de brad: rol cicatrizant și dezinfectant

beneficii rasina brad

Pentru a-ți face o idee despre cât de benefică este rășina de brad, merită să știi că aceasta se acumulează pe trunchiul coniferului, în zonele în care a suferit anumite traumatisme. Cu cât trunchiul bradului este mai scrijelit sau zgâriat, cu atât scurgerile de rășină vor fi mai abundente.

Integrată în tincturi sau unguente, cu aplicare externă, rășina de brad are un impact benefic asupra organismului datorită rolului său dezinfectant. Acest ingredient accelerează procesul de cicatrizare al rănilor și poate ameliora simptomele unor afecțiuni precum artrita sau poliartrita reumatoidă.

De asemenea, rășina de brad este benefică pentru durerile musculare sau pentru luxații, entorse și fracturi al căror proces de vindecare stagnează. 

4. Arnica: ajutorul tău ca să te miști ușor

arnica beneficii sanatate

Utilizată în scop medicinal încă din secolul al XV-lea, planta de arnică a fost valorificată printr-o varietate de remedii cu uz extern, de la infuzii, până la balsamuri, alifii, tincturi și unguente. Indiferent de formulă, toate erau utilizate pentru diminuarea inflamației sau reducerea durerilor musculare.

Pe lângă efectul antiinflamator, arnica are și rol antispetic. De aceea, cremele sau unguentele pe bază de arnică sunt ideale în caz de inflamații la nivelul gleznelor și picioarelor, entorse sau probleme cu tendoanele sau ligamentele.

În caz de osteoartrită, arnica are puterea de a reduce senzația de rigiditate de la nivelul brațelor și picioarelor, susținând mobilitatea membrelor. Arnica este de mare ajutor și în cazul edemelor, umflături provocate de fluidele acumulate în țesuturile organismului în mod excesiv. De regulă, edemele apar în zona gleznelor sau a labei piciorului.

În plus, arnica stimulează circulația sanguină și previne apariția cheagurilor de sânge.

5. Uleiuri esențiale: de mentă și de rozmarin

Pe lângă cunoscuta utilizare în aromaterapie, uleiul esențial de mentă calmează crampele musculare. În plus, diminuează durerea și susține buna funcționare a circulației sângelui. 

Folosit încă din Antichitate și apreciat de greci, principalul beneficiu al uleiului esențial de rozmarin este acela de a reduce inflamațiile de la nivelul articulațiilor. La fel ca uleiul de mentă, cel de rozmarin stimulează circulația sanguină și poate funcționa ca analgezic. Însoțit de presopunctură, un mix din plante pe bază de ulei de rozmarin poate atenua durerile cu până la 30%.

Gama Reumaticus de la Faunus Plant, aliatul tău în lupta cu durerile reumatice

Preocuparea pentru starea ta de bine, cât și fascinația față de puterea tămăduitoare a plantelor stau la baza gamei Reumaticus de la Faunus Plant, o gamă special dedicată susținerii sănătății sistemului muscular și osos. 

Astfel, în gama Reumaticus au fost incluse următoarele remedii pentru durerile reumatice, prelucrate manual, din plante: 

 • unguentul Reumaticus în două variante (50 ml și 100 ml);
 • loțiunea Reumaticus 200 ml;
 • gelul Reumaticus 250 ml, fiind unul dintre cele mai populare produse ale gamei.

„Plantele-vedetă” ale gamei sunt untul-pământului și tătăneasa, acestea regăsindu-se în fiecare produs. În plus, unguentul Reumaticus conține și rășină de brad, ceară de albine, vitamina E și ulei esențial de mentă. 

Pentru un grad crescut de eficiență și accelerarea efectelor antiinflamatorii și antireumatice, se recomandă utilizarea unguentului împreună cu loțiunea Reumaticus, aceasta fiind un extract hidroalcoolic concentrat, pe bază de untul-pământului și tătăneasă.

Pe lângă „plantele-vedetă” menționate, gelul Reumaticus aduce în plus o formulă îmbogățită cu arnică, ulei esențial de rozmarin și mentol cu efect calmant. 

Toate ingredientele din compoziție sunt atent selecționate, în baza efectelor pozitive pe care le au asupra sistemului muscular și osos.

De ce să alegi remediile Faunus Plant

Dacă durerile reumatice și musculare îți provoacă neplăceri, te invităm să le ameliorezi cu produsele din gama Reumaticus

Această gamă se remarcă prin ingrediente 100% naturale, prelucrate manual, obținându-se astfel produse fără parabeni sau coloranți artificiali. 

După cum ai observat, de parfumul subtil al produselor din gama Reumaticus sunt responsabile uleiurile esențiale de mentă și rozmarin, fiind total evitate aromele artificiale.

Iată și ce spun clienții despre produsele din gama Reumaticus de la Faunus Plant: 

Gelul Reumaticus: „Produs de o foarte bună calitate, cu efecte care apar de la prima aplicare pentru orice dureri musculare. Eu am rămas foarte plăcut surprinsă cât de bine își face treaba. Recomand cu încredere acest gel de la Faunus Plant!” (Ileana N.).

Unguentul Reumaticus: „Extraordinar acest produs pentru orice dureri reumatice! Recomand toate produsele Faunus Plant!” (Claudia).

Loțiunea Reumaticus: „Foarte eficient. Am scăpat de durerile de spate și de la încheieturi” (Violeta).

Mai mult, produsele de la Faunus Plant sunt avizate de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, dovadă clară a calității și a respectării condițiilor fizico-chimice și microbiologice a produselor. Iar în 2016, Faunus Plant obține certificarea TUV Austria pentru Sistemul de Siguranță Alimentară ISO 22000.

Alege și tu remedii naturale pentru durerile reumatice și redobândește bucuria mișcărilor ușoare! Intră pe vegis.ro și dă startul alegerilor sănătoase! 

Surse bibliografice:

 • http://arhiva.formula-as.ro/2008/844/medicina-naturii-44/tataneasa-o-minune-a-naturii-10424
 • http://arhiva.formula-as.ro/2005/694/medicina-naturista-25/remedii-naturale-contra-reumatismului-6528
 • http://arhiva.formula-as.ro/2005/650/medicina-naturista-25/rasina-si-cetinile-de-brad-5681
 • https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_4
 • https://www.healthline.com/health/benefits-of-peppermint-oil
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-72/arnica
 • https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/dioscorea-communis

No Comments

  Leave a Reply