Remedii si tratamente naturiste

Coenzima Q10

Descoperita in 1957, coenzima Q10 este o substanta lipo-solubila, cu rol asemanator vitaminelor, ce intra in componenta fiecarei celule a organismului uman. Aceasta are doua functii importante si anume produce energie, necasara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului si este cel mai puternic antioxidant din corp, inactivand radicalii liberi, responsabili, de distrugerea celulara.

q10-2Aceasta a fost introdusa inca din 1974, in Japonia, in tratamentul insuficientei cardiace. In momentul de fata ea se regaseste pe piata sub forma de supliment alimentar si se mai numeste si vitamina Q10, Ubichinona sau Ubidecarenona.

Coenzima Q10 se gaseste in cantitati mici intr-o gama variata de alimente precum uleiul de soia, sardinele, tonul, macroul, broccoli, ouale si alunele. Insa, aceasta se afla in cantitati mai mari in organe de bovine precum inima, ficatul, rinichii dar si in carnea acestora.
Cercetarile au aratat ca aceasta coenzima protejeaza si impotriva actiunii nocive a razelor UV asupra membranei celulare.

Proprietatile sale terapeutice s-au dovedit si in tratarea afectiunilor cardiace, in special insuficienta cardiaca, dar si in cancer, scleroza multipla si afectiunile periodontale dar si in intarirea sistemului imunitar, refacerea energiei si recuperarea rapida dupa un efort sustinut.
In ceea ce priveste afectiunile cardiovasculare, cercetarile dateaza inca din anii ’80. Studiile au aratat ca aceasta coenzima reduce simptomele in afectiunile cardiace.

Studiile clinice facute asupra pacientilor bolnavi de cancer au scos in evidenta ca in sangele acestora, coenzima Q10 prezenta un nivel foarte scazut. Deoarece coenzima Q10 are actiune benefica, fortificand si intarind sistemul imunitar, aceasta a fost indicata de catre cercetatori in tratarea cancerului. Astfel, au fost realizate trei studii clinice pe 41 de femei cu cancer la san. Acestea au primit pe langa medicamentatia normala si coenzima Q10. Iar rezultatele au aratat o imbunatatire a rezultatelor terapiei.

Alte beneficii furnizate de coenzima Q10 sunt:

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_checklist icon=”plus” iconcolor=”” circle=”yes or no”]

  • stimuleaza metabolismul organismului si favorizeaza slabirea ponderala
  • influenteaza pozitiv fertilitatea masculina
  • reduce sensibil hipertensiunea arteriala

[/fusion_checklist]

O diferenta majora dintre vitamine si coenzima Q10 este faptul ca aceasta este sintetizata direct de catre organism, in timp ce vitaminele trebuie obtinute prin aport dietetic. Dupa varsta de 20 de ani se reduce nivelul de coenzima Q10 din organism, insa nevoile si cerintele acestuia cu privire la aceasta coenzima cresc.

S-a constatat ca aceasta coenzima poate reduce cu 80% viteaza normala de imbatranire a organismului. Aceste efecte anti-imbatranire se manifesta prin cresterea nivelului energetic, stimularea imunitara si anihilarea actiunii radicalilor liberi ce distrug celulele.

q10Coenzima Q10 poate fi folosita cu succes si in tratamentele dermatologice. Ridurile apar atunci cand pielea isi pierde elasticitatea , datorita scaderii nivelului de colagen din piele. Stresul cotidian, metabolismul celular, expunerea la soare, toxinele, fumul de tigara si alti factori de mediu, sunt factori ce favorizeaza aparitia radicalilor liberi cu actiune nociva asupra organismului. Acestia pot cauza o serie de reactii biochimice, care distrug componentele celulare , proteinele si chiar ADN-ul.

Dupa cum stim, procesul de imbatranire este un proces natural, ce nu poati fi evitat dar poate fi preintampinat prin adoptarea unei diete bogate in coenzima Q10 si prin suplimentarea acestui antioxidant miraculos.
Asa cum am amintit anterior, o cantitate de coenzima Q10 se gaseste si in alimente insa, din pacate prin gatire si transformare termica actiunea acestui antioxidant este inactivata.

Studiile facute pe 1000 de subiecti, jumatate barbati, jumatate femei, au aratat ca alimentatia moderna nu asigura nici pe departe necesarul zilnic de coenzima Q10.

Specialistii spun ca stilul de viata dezorganizat afecteaza nivelul coenzimei Q10 din organism, astfel ca acestia recomanda o doza de 20 miligrame zilnic. In plus, pentru o mai buna asimilare se recomanda consumul coenzimei sub forma de capsula uleioasa sau impreuna cu ceva mai gras, precum uleiul de masline sau uleiul de catina.

In concluzie, cine nu are coenzima Q10 in organism, ar trebui sa-si cumpere 🙂

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

2 Comments
  • filme online
    November 11, 2014 at 08:47

    Acest articol trebuie citit de toata lumea!E foarte bun!

    Reply
  • Bordei
    May 19, 2016 at 17:32

    Eu folosesc Q10 de 2 ani si folosesc de la o companie daneza care se numeste Pharma Nord. Inainte luam de la Alevia dar apoi am aflat ca ei nu au niciun studiu pe produs care sa demonstreze eficienta sa. Danezi m-au convins cu doua studii de succes pe care l-eau desfasurat: Kisel10 si Q-Symbio. Fie de la ei, fie de la altii (cum sunt posibilitatile) eu va recomand cu incredere sa luati Q10.

    Reply
Leave a Reply