Usturoiul este un remediu naturist foarte popular, grație proprietăților sale terapeutice. De sute de ani este folosit pentru a da gust preparatelor culinare, dar și pentru a combate problemele digestive cauzate de paraziții intestinali. În plus, usturoiul este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor, dar și pentru rolul său de a menține sub control tensiunea arterială. Descoperă ce alte beneficii are consumul de usturoi și cum îl poți folosi sub formă de remediu, în funcție de problemele de sănătate cu care te confrunți.
SURSĂ DE SUBSTANȚE CU PROPRIETĂȚI MEDICINALE
Usturoiul face parte din familia Allium, fiind înrudit cu ceapa, șalota și prazul. Crește în multe părți ale lumii și este un ingredient popular în bucătărie, datorită mirosului puternic și a aromei pe care o dă preparatelor culinare.
Cu toate acestea, de-a lungul timpului, principala utilizare a usturoiului a fost în scop terapeutic, deoarece în compoziția acestuia se găsesc substanțe cu proprietăți medicinale.

Cei mai importanți sunt compușii sulfurici care se răspândesc în tot corpul odată ce au pătruns în sistemul digestiv și își exercită efectele biologice pe care le au. Unul dintre cei mai cunoscuți compuși sulfurici este alicina, pe care usturoiul îl eliberează de îndată ce a fost tocat, zdrobit sau mestecat.
Pe lângă acești compuși, usturoiul conține și minerale și vitamine, precum magneziu, seleniu și vitaminele C și B6.
CE BENEFICII OFERĂ CONSUMUL DE USTUROI
Consumat în diverse preparate culinare sau ca remediu natural, usturoiul are o serie de efecte benefice asupra organismului:
- Susține imunitatea: Usturoiul conține compuși precum alicină și alinază, care ajută la stimularea sistemului imunitar. Oamenii de știință din Mexic susțin că acești compuși au un impact benefic asupra imunității, deoarece stimulează celulele macrofage și limfocitele. În plus, usturoiul ține la distanță răcelile, gripa și infecțiile bacteriene, deoarece are proprietăți antibiotice și antimicrobiene.
- Acționează ca antiinflamator: Cercetătorii coreeni susțin că uleiul de usturoi poate fi considerat un antiinflamator natural, motiv pentru care se recomandă a fi folosit atunci când o persoană se confruntă cu dureri articulare sau musculare. Se folosește extern, masând zonele afectate până când pătrunde în piele.

- Favorizează reducerea tensiunii arteriale: Suplimentele pe bază de usturoi joacă un rol important în reducerea tensiunii arteriale în cazul persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Într-un studiu din baza de date a Institului Național de Sănătate din SUA se arată că administrarea unei doze între 600 și 1500 mg de extract de usturoi a avut efecte similare ca în cazul utilizării unui medicament destinat reducerii tensiunii arteriale. Experimentul a avut loc pe o perioadă de 24 de săptămâni, pe un grup de persoane care sufereau de hipertensiune.
- Previne apariția demenței sau a bolii Alzheimer: Usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului în fața efectelor nocive pe care le pot avea radicalii liberi asupra creierului, reducând riscul de apariție a demenței sau a bolii Alzheimer. Totodată, s-a demonstrat că dozele mari de suplimente cu usturoi cresc enzimele antioxidante din corp și reduc în mod semnificativ nivelul stresului oxidativ în cazul persoanelor cu tensiune arterială mare.

- Protejează ficatul: Leziunile hepatice care apar în urma unui consum excesiv de alcool pot fi prevenite prin includerea în alimentație a usturoiului. Oamenii de știință de la Institutul de Toxicologie din cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Shandong din China au descoperit că disulfura de dialil, un compus organosulfuric derivat din usturoi, are efecte protectoare împotriva stresului oxidativ indus de etanol. Astfel, un consum constant de usturoi protejează ficatul de efectele nocive ale consumului de alcool.
- Previne nașterea prematură: Specialiștii susțin că infecțiile microbiene în timpul sarcinii cresc riscul unei nașteri premature. Oamenii de știință de la Divizia de Epidemiologie a Institutului Norvegian de Sănătate Publică au studiat impactul pe care l-ar putea avea alimentele asupra infecțiilor microbiene asociate cu un risc crescut de naștere prematură. Cercetătorii au analizat efectele fructelor uscate și a usturoiului pe un eșantion de peste 18.000 de femei norvergiene, dintre care 5% au avut nașteri premature. Autorii studiului au concluzionat că alimentele ce conțin compuși prebiotici și antimicrobieni ajută în mod semnificativ la reducerea riscului de a naște un copil înainte de termen. Dintre alimentele studiate, usturoiul a fost considerat a fi cel mai benefic pentru femeile gravide.
REMEDII CU USTUROI
Poți folosi usturoiul simplu sau în combinație cu alte ingrediente, pentru a combate diverse probleme de sănătate.
- Ceai de usturoi pentru o siluetă zveltă
Ceaiul de usturoi are o serie de beneficii pentru organism: ajută la scăderea în greutate, deoarece dizolvă depozitele de grăsimi, stimulează metabolismul și taie pofta de mâncare; favorizează reducerea nivelului de colesterol din sânge și stimulează circulația sangvină; reduce inflamațiile de la nivelul tractului respirator și ușurează respirația în caz de răceală sau gripă; are efect antibacterian, eliminând astfel bacteriile dăunătoare din corp.

Pentru a prepara ceai de usturoi, ai nevoie de 250 ml de apă și 3-4 căței de usturoi tocați mărunt sau zdrobiți, la care poți adăuga și o linguriță de ghimbir ras.
Mod de preparare: Apa se pune la fiert, iar atunci când dă în clocot se adaugă cățeii de usturoi și ghimbirul. Se lasă la fiert timp de 20 de minute, după care se ia vasul de pe foc și se acoperă. După 10 minute, se strecoară ceaiul, în care se poate adăuga puțină lămâie și miere.
Pentru efecte maxime în procesul de slăbire, se recomandă consumul acestui ceai dimineața, pe stomacul gol.
- Combate gripa sau răceala cu usturoi și miere
În cazul în care te confrunți cu simptome specifice răcelii sau gripei, încearcă următorul remediu pe bază de usturoi și miere, care te va pune rapid pe picioare. Pentru a prepara acest remediu, ai nevoie de: 20 căței de usturoi curățați și tăiați în cubulețe, 180 ml de miere, 1 băț de scorțișoară.
Mod de preparare: Adaugă cățeii de usturoi și bățul de scorțișoară într-un borcan de sticlă care se închide ermetic. Adaugă mierea deasupra usturoiului. Închide borcanul și lasă amestecul la macerat timp de 4 zile. Ulterior, borcanul se ține la rece. Din acest remediu se ia câte o linguriță de 2-3 ori pe zi până la ameliorarea simptomelor.

- Siropul de usturoi, remediu pentru tuse
Combate tusea cauzată de alergii, răceli sau gripă cu ajutorul următorului remediu: ai nevoie de 24 de căței de usturoi, 3 litri de apă purificată și 240 ml de miere.
Mod de preparare: Zdrobește cățeii de usturoi, după care pune-i într-un vas împreună cu 1 litru de apă. Compoziția se lasă pe foc 20 de minute. Amestecul preparat se toarnă într-un borcan care se închide ermetic și se lasă la infuzat peste noapte (12 ore). A doua zi, dimineața, compoziția preparată se amestecă cu ceilalți doi litri de apă și se pune din nou pe foc până când cantitatea scade la jumătate (în jur de 20-30 de minute).
Ulterior, se adaugă 240 ml de miere, se amestecă bine, după care se mai lasă pe foc în jur de 30 de minute, timp în care compoziția trebuie să se îngroașe (la o temperatură de 43 de grade Celsius). Se amestecă din când în când. Atunci când siropul este gata, se ia de pe foc și se toarnă în sticle mici. Se lasă la răcit într-un loc răcoros. Se poate folosi la 2 ore după preparare, câte 1 linguriță de mai multe ori pe zi până se obține efectul dorit.
- Limonadă cu usturoi și ghimbir pentru stimularea imunității
Pentru întărirea imunității în sezonul rece și nu numai, poți folosi un remediu pe bază de lămâie, usturoi, ghimbir și miere. Ai nevoie de: 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt sau dați prin răzătoare, 1 linguriță de ghimbir ras, 950 ml de apă fiartă, sucul de la o lămâie, 2 linguri de miere și opțional 1 băț de scorțișoară.

Mod de preparare: Într-un borcan din sticlă adaugă cățeii de usturoi (tocați sau dați prin răzătoare), ghimbirul ras și, opțional, bățul de scorțișoară. Apoi, se adaugă apa fierbinte (fiartă în prealabil). Borcanul se închide ermetic și se ține într-un loc răcoros timp de 30 de minute. Ulterior, lichidul se strecoară într-un alt borcan, după care se adaugă sucul de la lămâie și mierea. Limonada se consumă imediat sau se depozitează la frigider. Se servește caldă.
- Uleiul de usturoi combate durerile de urechi
Pentru a prepara un remediu pentru combaterea durerilor de urechi, ai nevoie de 1 cățel de usturoi curățat, 2-4 linguri de ulei de măsline, o tigaie mică, un borcan mic din sticlă care se închide ermetic, o strecurătoară și dischete din bumbac.
Mod de preparare: Mai întâi trebuie să cureți cățelul de usturoi și să îl zdrobești. Pune cățelul de usturoi și uleiul de măsline în tigaia încinsă și amestecă cele două ingrediente la foc mic, pentru câteva minute. Ia tigaia de pe foc, lasă amestecul să se răcească, după care strecoară uleiul și toarnă-l în borcan.
Uleiul se ține la frigider și poate fi folosit în decurs de 3 zile de când a fost preparat. Înainte de a pune 2-3 picături în urechea afectată, lasă uleiul să se încălzează la temperatura camerei. Uleiul se toarnă în ureche stând culcat, după care se pune în ureche o bucățică dintr-o dischetă de bumbac pentru a nu permite uleiului să curgă în exterior. După utilizarea uleiului, persoana tratată trebuie să rămână în aceeași poziție timp de 10 până la 15 minute.
Usturoiul poate fi administrat și sub formă de supliment alimentar, însă cel mai indicat este consumul de usturoi crud, potrivit specialiștilor. Acest lucru se datorează faptului că multe suplimente nu conțin suficientă alicină, ceea ce înseamnă că nu au un efect puternic. În cazul în care optezi pentru un supliment pe bază de alicină, citește cu atenție eticheta și asigură-te că acesta conține o doză suficientă pentru a beneficia de toate calitățile terapeutice ale usturoiului.
Surse:
- https://www.insider.com/health-benefits-of-garlic
- https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23057778/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/265853#benefits
- https://doctor.ndtv.com/living-healthy/5-powerful-benefits-of-garlic-tea-1831688
- https://fitasamamabear.com/honey-garlic-elixir/
- https://www.herbazest.com/remedies/garlic-syrup-as-a-cough-remedy
- https://www.recipestonourish.com/hot-garlic-ginger-lemonade/
- https://www.healthline.com/health/garlic-in-ear#uses