Să prepari ceaiul într-un mod corect, alegând metoda potrivită, înseamnă să te bucuri la maxim de toate beneficiile pe care plantele medicinale ni le oferă. Există 3 modalităţi pentru prepararea ceaiului, şi anume: prin infuzare, decocţie şi macerare, fiecare cu propriile reguli pe care ţi le voi dezvălui în cele ce urmează.
Cea mai simplă şi implicit cea mai populară metodă de preparare a ceaiului este infuzia, care presupune extragerea substanţelor active din plantele medicinale prin turnarea peste acestea a apei clocotite.
Ştiai că respectarea timpului de infuzare poate influenţa măsura în care te bucuri de beneficiile ceaiului respectiv? De exemplu, concentraţia subtantelor active poate fi distrusă dacă plantele medicinale sunt infuzate mai mult decât este indicat.
Infuzia propriu-zisă poate dura de la câteva minute până la o jumătate de oră, iar unele plante pot fi preparate doar prin intermediul acestei metode, cum ar fi: menta, roiniţa, florile de tei şi cele de muşeţel.
Decoctul ca şi metodă de preparare a ceaiului este indicată în cazul plantelor medicinale lemnoase sau mai tari, precum scoarţă, coji, rădăcini sau muguri.
Ca şi procedeu, decoctul este o combinaţie între metoda macerării şi cea a infuziei: părţile vegetale se lasă într-o anumită cantitate de apă rece, după care se fierb conform duratei recomandate. Amestecul obţinut se strecoară cât este fierbinte, iar la nevoie se completează cu apă caldă.
Maceratul se impune atunci când substanţele active din anumite plante medicinale se pot inactiva în cazul fierberii. Două exemple de plante care se prepară doar prin procesul de macerare sunt seminţele de in şi rădăcina de nalbă.
Ce presupune maceratul? După spălarea în prealabil a plantelor mărunţite, se adaugă o cantitate de apă rece şi se lasă la temperatura camerei, întocmai cum indică reţeta. Conţinutul se amestecă din când în când, iar la final se strecoară prin tifon. Preparatul trebuie consumat în maxim 24 de ore.
Sortimentele de ceai alb, verde şi negru se numără printre cele mai bine vândute ceaiuri din întreaga lume. Consumate pentru beneficiile pe care le au asupra sănătăţii, pentru aromă sau pur şi simplu pentru simpla plăcere de a bea un ceai, aceste sortimente au aceeaşi metodă de preparare (infuzia), dar cerinţe diferite în ceea ce priveşte temperatura şi timpul propriu-zis de infuzare.
Dintre cele 3, ceaiul alb este cel care are nevoie de cel mai scurt timp de infuzare, şi anume 30-60 de secunde în cazul pliculeţelor, respectiv 2-3 minute în cazul frunzelor. Temperatura de fierbere a apei trebuie să fie undeva între 65 – 70 de grade Celsius.
Respectarea timpului de infuzare în cazul ceaiului verde este un aspect esenţial deoarece, în caz contrar, gustul uşor amărui specific acestuia devine mult mai pronunţat.
Ceaiul verde la pliculeţ se lasă la infuzat între 1-3 minute, şi 2-4 minute dacă este vorba de ceaiul vrac. Temperatura de fierbere a apei este cuprinsă între 75-80 de grade Celsius.
Spre deosebire de cele 2 sortimente prezentate, ceaiul negru necesită o temperatură de fierbere a apei mult mai mare, şi anume între 95-100 de grade Celsius. Acesta are un gust puternic aromat, iar timpul de pregătire este acelaşi atât în cazul pliculeţelor, cât şi al frunzelor: 3-5 minute.
Indiferent că preferi ceaiul alb, verde, negru sau de fructe, cauţi un ceai din plante medicinale pentru o anumită afecţiune sau vrei să încerci ceaiurile de slăbit, pe vegis.ro te aşteaptă peste 500 de sortimente atât sub formă de pliculeţe, cât şi vrac.