Super-alimentele sunt super-starurile în alimentaţie datorită nivelului ridicat de vitamine şi minerale pe care îl conţin. Există însă o substanţă pentru care a fost necesară inventarea unei denumiri noi, cea de hiperaliment, pentru a-i descrie cât mai bine compoziţia nutritivă excepţională. Este hrana demnă pentru o regină, “elixirul tinereţii” şi hiperalimentul care ne asigură toţi nutrienţii de care avem nevoie: lăptișorul de matcă, cel mai complet şi totodată cel mai puternic aliment cunoscut omului modern.
Ce este lăptișorul de matcă?

Lăptişorul de matcă este substanţa vâscoasă pe care albinele lucrătoare tinere o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene. Deşi nu este produs de către matcă, este destinat acesteia ca şi sursă de hrană: regina stupului este hrănită doar cu lăptişor încă din stadiul de larvă, iar ulterior pe întreg parcursul vieţii.
De culoare alb-gălbui, “laptele albinelor”, aşa cum mai este cunoscut, are un gust acrişor, puternic astringent, aspect perlat şi se consumă altfel decât celelalte produse apicole: se ţine sub limbă până la dizolvare.
Ce conţine lăptișorul de matcă?
Compoziţia nutritivă a lăptişorului este atât de complexă încât specialiştii nu au putut identifica nici până în ziua de azi toate substanţele hrănitoare pe care acesta le conţine!
În schimb, alte studii de specialitate au demonstrat faptul că laptisorul de matca reprezintă singura sursă de acid 10 HDA de pe pământ. Acidul 10 HDA este un ingredient activ al lăptişorului ce îi conferă, alături de alte substanţe, proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale puternice.
De asemenea, acesta conţine toate vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12), dar şi nutrienţi precum:
- vitamina A, D, C, E şi K;
- antioxidanţi;
- 17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce;
- o serie de minerale, cum ar fi: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor;
- proteine, într-un procent de 12% – 15%;
- lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni şi lista cu siguranţă poate continua.
Un lucru interesant de menţionat este faptul că nivelurile substanţelor din compoziţia lăptişorului de matcă pot varia în funcţie de zona geografică şi implicit climă.
Proprietăți lăptișor de matcă
Aminoacizii, acizii grași și compușii fenolici din compoziția lăptișorului de matcă au proprietăți antioxidante, ceea ce favorizează reducerea inflamațiilor și a stresului oxidativ. În plus, mai multe studii de laborator arată că lăptișorul de matcă are capacitatea de a reduce substanțele chimice pro-inflamatorii eliberate de celulele sistemului imunitar, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.
Datorită efectelor antioxidante pe care le are, lăptișorul de matcă susține, de asemenea, și funcțiile creierului. Protejează țesutul nervos, îmbunătățesc memoria și ajută la îndepărtarea unor depozite chimice de la nivelul creierului care au fost asociate cu apariția bolii Alzheimer.
Lăptișorul de matcă are și proprietăți antibacteriene, fiind de ajutor în vindecarea rănilor și a altor afecțiuni inflamatorii de la nivelul pielii. Un studiu realizat pe șoareci arată că lăptișorul de matcă crește producția de colagen, o substanță proteică vitală în menținerea sănătății pielii.
Pe de altă parte, proteinele specifice din compoziția lăptișorului de matcă relaxează celulele musculare netede de la nivelul venelor și arterelor, contribuind astfel la reducerea tensiunii arteriale.
Beneficii lăptișor de matcă
Conţinutul bogat de substanţe hrănitoare recomandă lăptișorul de matcă pentru buna funcţionare a întregului organism, dar şi ca remediu natural pentru prevenţia mai multor afecţiuni.
- Elixir al tinereţii şi stimulator al funcţiei reproducătoare
Printre cele mai cunoscute beneficii ale lăptișorului de matcă se numără creşterea longevităţii şi îmbunătăţirea fertilităţii atât la bărbaţi, cât şi la femei. Pentru a ne convinge de aceste lucruri, este nevoie doar de o privire în stupul albinelor!
Regimul alimentar special al reginei îi asigură longevitate şi capacitatea de a depune un număr impresionant de ouă de-a lungul vieţii. De exemplu, trântorii şi albinele lucrătoare trăiesc în medie 30 – 45 de zile, în timp ce matca atinge vârsta de 5, chiar şi 6 ani. De asemenea, într-un sezon, matca depune un număr impresionant de ouă, 250.000 mai exact, iar într-o zi poate ajunge chiar şi la 2.000 de ouă!
Luând în calcul statisticile, s-a ajuns la concluzia că există o legătură între regimul exclusiv cu lăptişor de matcă al reginei şi “performanţele” acesteia. Astăzi, este binecunoscut faptul că un consum regulat al lăptişorului reglează dezechilibrele hormonale care pot duce la probleme de infertilitate, ameliorează simptomele menopauzei, creşte libidoul şi îmbunătăţeşte motilitatea spermei.
- Indicat în caz de diabet
Un studiu realizat de Asociația Canadiană de Diabet arată că lăptișorul de matcă contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest efect a fost studiat pe un lot de 50 de persoane cu diabet de tip 2 care au fost împărțite în două grupuri: primului grup i s-a administrat un placebo, în timp ce persoanele din cel de-al doilea grup au primit câte 1000 de miligrame de lăptișor de matcă de trei ori pe zi. La finalul celor opt săptămâni de studiu s-a observat, în urma efectuării analizelor, că administrarea lăptișorului de matcă a dus la reducerea nivelul de glucoză din sânge în cazul persoanelor cărora li s-a administrat acest remediu, spre deosebire de grupul care a primit placebo.
- Acționează asupra colesterolului crescut
Hipercolesterolemia sau colesterolul crescut se află în strânsă legătură cu apariția aterosclerozei (îngroșarea și rigidizarea arterelor din cauza depunerilor de grăsimi pe interiorul acestora), a infarctului și accidentului vascular cerebral. De aceea, este foarte important ca nivelul colesterolului “rău” să se mențină în limite normale. În acest sens, un rol benefic îl are lăptișorul de matcă, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Oficial al Societății Internaționale de Ginecologie și Endocrinologie. La studiu au luat parte 36 de femei aflate la post-menopauză cărora li s-a administrat câte 150 mg de lăptișor de matcă în fiecare zi, timp de trei luni. Rezultatele studiului arată că administrarea lăptișorului de matcă a dus la creșterea nivelului de colesterol “bun” (HDL) cu 7,7%, la scăderea celui “rău” (LDL) cu 4.1% și la reducerea colesterolului total cu 3.1%.
- Diminuează simptomele sindromului premenstrual
Mai multe studii realizate de-a lungul timpului arată că lăptișorul de matcă aduce beneficii și în cazul sindromului premenstrual. Un studiu (publicat în 2014 în Revista Internațională de Medicină și Terapii Complementare) realizat pe un lot de 110 femei studente cu sindrom premenstrual s-a concluzionat astfel: după administrarea a 1000 mg de lăptișor de matcă încă din prima zi a menstruației până la încheierea a două cicluri menstruale, femeile cu sindrom premenstrual au observat o reducere a simptomelor premenstruale cu 50%, spre deosebire de persoanele care au primit placebo și au declarat o îmbunătățire de doar 5%.
Beneficii pentru sănătate şi frumuseţe
Pe lângă beneficiile menționate, lăptișorul de matcă poate fi consumat inclusiv pentru:
- întărirea sistemului imunitar: lăptişorul este un adevărat cocktail de vitamine şi nutrienţi care sporesc puterea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu;
- prevenţia stărilor de răceală şi gripă;
- buna funcţionare a sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol din sânge;
- creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual;
- îmbunătăţirea memoriei;
- depăşirea stărilor depresive;
- echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, beneficiu pentru care lăptişorul este recomandat persoanelor care suferă de diabet;
- prevenţia bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi care anihilează acţiunea radicalilor liberi;
- reducerea durerilor inflamatorii prin creşterea puterii de absorbţie a calciului de către organism;
- vindecarea rănilor, întrucât crește migrația fibroblastelor, celulele din țesutul conjunctiv care produc colagen;
- protejarea ficatului;
- ameliorarea sindromului de ochi uscat și creșterea producției de lacrimi în cazul persoanelor care se confruntă cu această problemă;
- stimularea producţiei de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii;
- protejarea pielii de efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra tenului, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii, datorită efectelor antioxidante pe care le are lăptișorul de matcă;
- diminuarea şi reducerea primelor semne ale îmbătrânirii.
Indicații lăptișor de matcă
Se recomandă utilizarea lăptișorului de matcă pentru acțiunile sale:
- antiinflamatoare;
- antibacteriene;
- antioxidante;
- antilipidice și de protecție cardiovasculară;
- energizante și de creștere a longevității;
- imunostimulatoare;
- antianemice;
- antidiabetice;
- de îmbunătățire a memoriei;
- de susținere a sistemului osos;
- de menținere a sănătății și frumuseții pielii.
Contraindicații și posibile efecte secundare lăptișor de matcă
Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății se arată că administrarea lăptișorului de matcă poate cauza alergii în cazul anumitor persoane. Persoanele care deja suferă de astm sau alte alergii au un risc mai mare de a se confrunta cu reacții adverse. Este important să se consulte medicul dacă după utilizarea lăptișorului de matcă apar următoarele simptome: urticarie, prurit accentuat, respirație șuierătoare sau alte probleme respiratorii, probleme digestive precum dureri abdominale sau diaree, amețeli sau stare de confuzie, greață și vărsături.
În cazul persoanelor care suferă de dermatită se recomandă folosirea cu prudență a lăptișorului de matcă. Administrarea acestui remediu poate agrava dermatitele.
Sarcină și alăptare: Nu există suficiente dovezi care să ateste faptul că lăptișorul de matcă poate fi folosit în siguranță de către femeile însărcinate sau cele care alăptează. De aceea, se recomandă evitarea folosirii acestui produs pe perioada sarcinii sau alăptării.
Lăptișorul de matcă poate interacționa, de asemenea, cu anumite medicamente, precum cele pentru reglarea tensiunii arteriale sau cu warfarina (substanță cu efect anticoagulant). În cazul administrării de warfarină în același timp ce consumi lăptișor de matcă există un risc mai mare de sângerări.
Dacă ai anumite probleme de sănătate, este indicat să consulți un medic specialist înainte de a utiliza lăptișor de matcă.
Preparare și depozitare
Lăptișorul de matcă se găsește atât în formă pură, nepasteurizat, în diverse gramaje, cât și sub formă de comprimate și capsule, pastă sau în formă lichidă. De asemenea, se găsește în compoziția multor produse de frumusețe folosite pentru întreținerea și îmbunătățirea aspectului pielii.
Suplimentele sunt de departe cel mai ușor de folosit. Capsulele moi și comprimatele sunt preparate cu lăptișor de matcă liofilizat și poate fi depozitat în siguranță la temperatura camerei.
Pe de altă parte, lăptișorul de matcă nepasteurizat este, de obicei, vândut în doze mici de 250 până la 500 mg și depozitat în recipiente din sticlă, închise la culoare. Lăptișorul de matcă poate fi destul de amar, motiv pentru care de cele mai multe ori se găsește în diferite combinații cu miere pentru un gust mai bun. Principalul dezavantaj al lăptișorului de matcă nepasteurizat este acela că nu poate fi folosit mai mult de două săptămâni de la prima utilizare, iar odată ce recipientul a fost deschis, acesta trebuie depozitat la frigider. Lăptișorul de matcă nepasteurizat poate fi ținut și la congelator timp de câteva luni, însă odată ce a fost decongelat nu mai poate fi recongelat.
Lăptișorul de matcă lichid sau sub formă de pastă include adesea stabilizatori și conservanți pentru a-i prelungi termenul de valabilitate. Dacă alegi să cumperi lăptișor de matcă într-una din aceste variante, îl poți depozita în siguranță până la 6 luni la frigider și până la 3 ani în congelator.
Când intră în contact cu aerul, lăptișorul de matcă își poate schimba culoarea din galben în maroniu. În timp, textura gelatinoasă poate deveni densă și tare, lucru care se poate observa în cazul în care optezi pentru varianta sub formă de pastă. Indicatorii cei mai importanți sunt culoarea, mirosul și textura – aceștia îți pot spune dacă lăptișorul de matcă mai poate fi bun pentru consum sau nu.
Produse recomandate
Lăptișorul de matcă este aşadar un aliment remarcabil prin conţinutul nutritiv bogat şi numeroasele beneficii asupra organismului, de aceea consumul acestuia în cure regulate este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta.
Pe vegis.ro găsești mai multe produse recomandate, în funcție de necesitățile tale. Poți opta pentru lăptișorul de matcă pur de la Apiland, lăptișorul de matcă Albina Carpatina sau pentru combinația de lăptișor de matcă cu miere, plante, fructe, uleiuri și semințe de la Prisaca Transilvania.
Unde se găsește și la ce preț?
Prețul lăptișorului de matcă diferă în funcție de gramaj și forma sub care se găsește. Pe vegis.ro poți găsi lăptișor de matcă pur la 25 grame/100 grame, lăptișor de matcă la plicuri, fiole de lăptișor de matcă pur sau în combinație cu miere și ginseng, sub formă de capsule și pudră. Prețurile pornesc de la 30 ron până la 200 ron.
Surse:
- https://www.canadianjournalofdiabetes.com/article/S1499-2671(16)00066-6/fulltext
- https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-503/royal-jelly
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324152
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944501316300830