Super-alimentele sunt super-starurile în alimentaţie datorită nivelului ridicat de vitamine şi minerale pe care îl conţin. Există însă o substanţă pentru care a fost necesară inventarea unei denumiri noi, cea de hiperaliment, pentru a-i descrie cât mai bine compoziţia nutritivă excepţională. Este hrana demnă pentru o regină, “elixirul tinereţii” şi hiperalimentul care ne asigură toţi nutrienţii de care avem nevoie: laptisorul de matca, cel mai complet şi totodată cel mai puternic aliment cunoscut omului modern.

Ce este laptisorul de matca?

laptisor de matca crudLăptişorul de matcă este substanţa vâscoasă pe care albinele lucrătoare tinere o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene. Deşi nu este produs de către matcă, este destinat acesteia ca şi sursă de hrană: regina stupului este hrănită doar cu lăptişor încă din stadiul de larvă, iar ulterior pe întreg parcursul vieţii.

De culoare alb-gălbui, “laptele albinelor”, aşa cum mai este cunoscut, are un gust acrişor, puternic astringent, aspect perlat şi se consumă altfel decât celelalte produse apicole: se ţine sub limbă până la dizolvare.

Ce conţine laptisorul de matca?

laptisor de matcaCompoziţia nutritivă a lăptişorului este atât de complexă încât specialiştii nu au putut identifica nici până în ziua de azi toate substanţele hrănitoare pe care acesta le conţine!

În schimb, alte studii de specialitate au demonstrat faptul că laptisorul de matca reprezintă singura sursă de acid 10 HDA de pe pământ. Acidul 10 HDA este un ingredient activ al lăptişorului ce îi conferă, alături de alte substanţe, proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale puternice.

De asemenea, acesta conţine toate vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12), dar şi nutrienţi precum:

 • vitamina A, D, C, E şi K;
 • antioxidanţi;
 • 17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce;
 • o serie de minerale, cum ar fi: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor;
 • proteine, într-un procent de 12% – 15%;
 • lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni şi lista cu siguranţă poate continua.

Un lucru interesant de menţionat este faptul că nivelurile substanţelor din compoziţia lăptişorului de matcă pot varia în funcţie de zona geografică şi implicit climă.

Elixir al tinereţii şi stimulator al funcţiei reproducătoare

Conţinutul bogat de substanţe hrănitoare recomandă laptisorul de matca pentru buna funcţionare a întregului organism, dar şi ca remediu natural pentru prevenţia mai multor afecţiuni. Două din cele mai cunoscute utilizări rămân însă creşterea longevităţii şi îmbunătăţirea fertilităţii atât la bărbaţi, cât şi la femei. Pentru a ne convinge de aceste lucruri, este nevoie doar de o privire în stupul albinelor!

laptisor matcaRegimul alimentar special al reginei îi asigură longevitate şi capacitatea de a depune un număr impresionant de ouă de-a lungul vieţii. De exemplu, trântorii şi albinele lucrătoare trăiesc în medie 30 – 45 de zile, în timp ce matca atinge vârsta de 5, chiar şi 6 ani. De asemenea, într-un sezon, matca depune un număr impresionant de ouă, 250.000 mai exact, iar într-o zi poate ajunge chiar şi la 2.000 de ouă!

Luând în calcul statisticile, s-a ajuns la concluzia că există o legătură între regimul exclusiv cu lăptişor de matcă al reginei şi “performanţele” acesteia. Astăzi, este binecunoscut faptul că un consum regulat al lăptişorului reglează dezechilibrele hormonale care pot duce la probleme de infertilitate, ameliorează simptomele menopauzei, creşte libidoul şi îmbunătăţeşte motilitatea spermei.

Beneficii pentru sănătate şi frumuseţe

Alături de creşterea longevităţii şi îmbunătăţirea fertilităţii, poţi consuma acest produs apicol inclusiv pentru:

 • întărirea sistemului imunitar: lăptişorul este un adevărat cocktail de vitamine şi nutrienţi care sporesc puterea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu;
 • prevenţia stărilor de răceală şi gripă;
 • buna funcţionare a sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol din sânge;
 • creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual;
 • îmbunătăţirea memoriei;
 • depăşirea stărilor depresive;
 • echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, beneficiu pentru care lăptişorul este recomandat persoanelor care suferă de diabet;
 • prevenţia bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi care anihilează acţiunea radicalilor liberi;
 • reducerea durerilor inflamatorii prin creşterea puterii de absorbţie a calciului de către organism;
 • protejarea ficatului;
 • stimularea producţiei de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii;
 • diminuarea şi reducerea primelor semne ale îmbătrânirii.

laptisor de matca pur

Laptisorul de matca este aşadar un aliment remarcabil prin conţinutul nutritiv bogat şi numeroasele beneficii asupra organismului, de aceea consumul acestuia în cure regulate este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta.

Pe vegis.ro găseşti atât lăptişor de matcă pur cu diverse gramaje, respectiv sub formă de capsule, cât şi alimente şi produse cosmetice care au în compoziţie acest minunat dar al naturii.

Lăptișor de matcă 100% crud, certificat bio găsești aici>> https://vegis.ro/produse/apiland/tag-bio/filtre/cauta-laptisor%20de%20matca/

Lăptișor de matcă în diferite sortimente găseși aici>> https://vegis.ro/alimentare-apicole/filtre/cauta-laptisor%20de%20matca/