Arbustul de Măceș, cu denumirea stiințifică Rosa canina, cunoscut popular ca rug, trandafir sălbatic, trandafir câinesc sau trandafir de câmpie, este cel mai răspândit dintre trandafirii sălbatici, de la câmpie până în zona montană. Își datorează numele grecilor, care îl credeau capabil să vindece rabia. Este un arbust caracterizat prin adaptabilitate și forță de expansiune deosebite.
Prin bogăția de vitamine, îndeosebi vitaminele C și A, exercită o puternică acțiune antioxidantă, de neutralizare a radicalilor liberi.
Vitamina C în 100 g de fructe de măceș este egală cu cea din 1 kg de lămâi, în timp ce cantitatea de vitamina A prezentă în 100 g este egală cu cea din 1 kg de afine.
Ovidiu Bojor, părinte al fitoterapiei moderne în România, a descoperit, descris și cartagrafiat 45 de specii şi peste 500 de varietăţi ale Măceșului, la noi în țară. Mai mult, a descoperit și o nouă specie – Rosa pendulina, Măceșul de munte – un adevărat “campion mondial” privind conţinutul în vitamina C, aprox. 9%, față de conţinutul obişnuit din fructele de Măceș, care este de 2-5%.
DE CE ESTE IMPORTANT APORTUL DE VITAMINA C NATURALĂ

Acidul ascorbic este substanța chimică pe care o știm ca fiind vitamina C. În măceșe găsim acid ascorbic şi acid dehidroascorbic, care formează un sistem redox (oxidoreducător), care joacă un rol important în oxidoreducerile tisulare şi în respiraţia celulară.
De asemenea, vitamina P din măceșe, ce contribuie la scăderea permeabilităţii şi fragilităţii capilarelor, acționează împreună cu vitamina C, crescând rezistența organismului la infecții. Întregul complex de compuși naturali, numit fitocomplex, însumează vitamine, minerale, bioflavonoide, polifenoli, acizi organici, sute de substanțe naturale care se susțin și completează reciproc în efectele pe care le produc.
MĂCEȘUL FITOTERAPIC

Ceaiuri, siropuri, extracte; acestea sunt formele sub care suntem familiarizați să folosim fructele de Măceș, beneficiind astfel de fitocomplexul despre care spuneam că este sursa efectelor sale: vitaminizant, antianemic – stimuleazǎ absorbţia intestinalǎ a fierului, antiinflamator, vasoprotector, ușor diuretic. Se recomandă în special la schimbările de anotimp, când temperaturile variază şi va contribui la creșterea rezistenței organismului.
Produse Plantextrakt cu extracte fitoterapice de Măceș: Imunogrip plus şi Imunogrip Junior pentru cure de imunizare, Imunorezistan Junior, Vitanemin Junior – vitaminizant și antianemic pentru copii, Fiorda – comprimate de supt naturale, utile pentru gât iritat și tuse seacă.
MĂCEȘUL GEMOTERAPIC

Gemoterapia, terapia cu părți tinere de plante, nu putea ocoli acest arbust, folosit în fitoterapie încă din antichitate. Tinerele mlădițe, prelucrate specific gemoterapiei, ca extract hidro-glicero-alcoolic au fost experimentate în ultimii 60 de ani de către specialiști în fitochimie, farmacologie și, mai ales, au trecut proba utilizării în practica medicală.
S-au evidențiat efectele: antiinflamator, antialergic, imunomodulator, tonic general, vitaminizant, energizant, dar și osteoblastic (de susținere a fixării calciului la nivelul osului) și antimigrenos (neutralizând efectul tiraminei, un aminoacid considerat a fi unul dintre factorii declanșatori ai unor tipuri de migrene, de origine vasculară).
CÂND FOLOSIM EXTRACTUL DIN MLĂDIȚE DE MĂCEȘ?
Prima și cea mai importantă recomandare a Extractului din mlădițe de Măceș este prevenția infecțiilor respiratorii, în cure de 1-2 luni, singur sau asociat cu alte extracte gemoterapice:
– Extract din muguri de Coacăz negru dimineața;
– Extract din mlădițe de Măceș și Extract din muguri de Cătină, la prânz;
– Extract din muguri de Mesteacăn după amiaza.
Tot la nivel respirator, Extractul din mlădițe de Măceș poate însoți alte extracte gemoterapice pentru susținerea organismului în convalescență:
– Extract din muguri de Coacăz negru dimineața;
– Extract din mlădițe de Măceș la prânz;
– Extract din muguri de Porumbar după amiaza.
În caz de roșu în gât, Extractul din mlădițe de Măceș se va asocia și cu Extractul din muguri de Viță de vie, cu efect antiseptic:
– Extract din muguri de Coacăz negru dimineața;
– Extract din muguri de Viță de vie, de 2 ori pe zi;
– Extract din mlădițe de Măceș după amiaza.
În anemie, Extractul din mlădițe de Măceș completează acțiunea antianemică a extractelor gemoterapice din mlădițe de Cătină roșie și muguri de Brad (în cazul copiilor) sau din muguri de Alun (în cazul adulților):
– Extract din mlădițe de Cătină roșie dimineața;
– Extract din muguri de Brad / sau Alun, la prânz;
– Extract din mlădițe de Măceș după amiaza.
În durerea de cap de tip hemicranie (cu afectarea unei jumătăți a capului), Extractul din mlădițe de Măceș se va administra mai des (din oră în oră), alternativ cu Extractul din muguri de Arin negru, în doze de 1ml din fiecare gemoterapic.
Lista poate continua, cu includerea Extractului din mlădițe de Măceș în numeroase asocieri gemoterapice, în caz de: alergii, rahitism sau stări inflamatorii recidivante sau cronice la diverse niveluri în organism (respiratorii, digestive, osteoarticulare, cutanate).
Produse Plantextrakt cu extract gemoterapic de Măceș:
Extract din mlădițe de Măceș, Polygemma 5 – Cavitate bucală și gât, Polygemma 17 – Imunitate, Imunogrip Junior.
Sănătatea vine ca un dar adus de Natură, din fructele, florile și tinerele mlădițe de Măceș. Acest trandafir sălbatic, atât de răspândit la noi în țară, ne vorbește simbolic despre adaptabilitate și forță de expansiune, calități pe care ni le poate oferi și nouă prin extractele fitoterapice și gemoterapice.
Așadar, putem apela la Măceșe pe tot parcursul anului și cu atât mai mult în sezonul rece, atunci când avem nevoie de o bogată sursă de vitamine și de imunitate sănătoasă.
Extracte fitoterapice și gemoterapice de Măceș găsești și pe vegis.ro.
Surse:
- Constantin Pârvu, Enciclopedia plantelor,Plante din flora României, vol.III, Ed.Tehnică, București, 2004
- Ovidiu Bojor, Octavian Popescu, Fitoterapie tradițională și modernă.Editia V, Editura Fiat lux, 2009
- Sorina Soescu et al – Gemoterapia de la A la Z, ed.Eikon, 2008
- F. Pitera, Compendiu de gemoterapie clinică, Ed. III, Editura Fundaţia creştină de homeopatie „Simile”, Constanţa, 2003