Cavitatea bucală și gâtul sunt, alături de cavitatea nazală, principale porți ale atacului microbian în sezonul rece și la trecerea dintre anotimpuri. Mucoasele lor, atunci când sunt integre, fără leziuni și hidratate corespunzător, apără organismul de pătrunderea agenților agresivi, de tipul bacterii, virusuri sau fungi. În caz contrar, pot apărea inflamații precum amigdalita și faringita, gâtul iritat etc.

În caz de iritație la nivelul gâtului de tip durere în gât, usturime, uscăciune, răgușeală, tuse seacă, mucoasele se pot deteriora. Gemoterapia, terapia cu părți tinere de plante (muguri, mlădițe) și Fitoterapia clasică, terapia cu părți adulte ale plantelor (frunze, flori, rădăcini) au soluții pentru gâtul iritat.
GEMOTERAPIE PENTRU GÂTUL IRITAT
Mugurii de Viță de vie sunt principala sursă pentru obținerea unui extract gemoterapic cu acțiune antiinflamatoare la nivelul gâtului iritat. Este recomandat în cazul faringitelor și, mai mult decât atât, are eficiență și în cazul amigdalitelor streptococice. Acestea din urmă, dacă nu sunt tratate la timp și ajung să recidiveze an de an, pot duce ulterior la îmbolnăviri mai grave, la nivel osteoarticular, cardiac sau renal. De aceea, consultul medical și urmarea corectă a tratamentului medicamentos este foarte importantă.
În cazul faringitelor care sunt, în general de cauză virală, utilizarea unui Extract din muguri de Viță de vie poate completa medicația, în următoarea asociere:
– Extract din muguri de Coacăz negru – dimineața;
– Extract din muguri de Viță de vie – la prânz;
– Extract din mlădițe de Măceș – după amiaza.
Se va administra și după dispariția simptomelor, timp de încă 2 săptămâni, susținând creșterea rezistenței organismului.

În cazul copiilor care fac frecvent amigdalite streptococice, două cure pe an, de 2 luni de zile, cu Extract din muguri de Viță de vie – 2 administrări pe zi – poate să ajute la reducerea recidivelor, precum și în cazurile cu ASLO și VSH crescut.
În cazul diagnosticului confirmat de amigdalită streptococică, în paralel cu medicația primită, se poate asocia:
– Extract din muguri de Coacăz negru – dimineața;
– Extract din muguri de Nuc – la prânz;
– Extract din muguri de Viță de vie – de 2 ori pe zi, dimineața și seara.
Se continuă și după tratamentul antibiotic, astfel încât cura gemoterapică să fie de 2 luni.
La final, este benefic de urmat o cură cu Extract din mlădițe de Lemn câinesc, cu rol de drenaj limfatic la nivelul amigdalelor, acestea fiind formațiuni de țesut limfatic.
Produse gemoterapice Plantextrakt pentru gâtul iritat: Extract din muguri de Viță de vie, Polygemma 5 – Cavitate bucală și gât.
FITOTERAPIE PENTRU GÂTUL IRITAT
Plantele cu un conținut important de mucilagii (din punct de vedere chimic, polizaharide cu greutate moleculară mare) s-au dovedit a fi eficiente în caz de gât iritat. Lichenul de piatră islandez (până la 70% mucilagii), Nalba de grădină (în special varietatea nigra – până la 30% mucilagii) sau inflorescențele de Tei argintiu (cu până la 5% mucilagii), sunt câteva astfel de exemple.

Dintre acestea, Lichenul de piatră – Cetraria islandica – are cea mai mare concentrație de mucilagii. Acest lichen crește spontan pe stâncile și platourile din zona alpină, care sunt expuse vânturilor puternice, în locuri cu umiditate redusă. Prin similitudine, va acționa benefic, protector, în cazul mucoaselor uscate și iritate ale gurii și gâtului. Prin asocierea, într-un singur produs cu astfel de extracte de plante cu conținut de mucilagii – Lichen cu Nalbă sau Lichen cu Tei – efectul protector va fi mai puternic.
CUM ACȚIONEAZĂ PLANTELE CARE CONȚIN MUCILAGII?
Studiile fitochimice au evidențiat faptul că mucilagiile din plante au o structură asemănătoare mucinei din compoziția mucoaselor care este, din punct de vedere chimic, o glicoproteină. La administrarea unor extracte fitoterapice ce conțin mucilagii, porțiunea polizaharidică a mucinei se va lega de porțiunea polizaharidică a extractului fitoterapic și va forma un film protector de mucus. Acest lucru previne iritarea receptorilor din gât, cu reducerea durerii și susținerea refacerii integrității mucoaselor.
Efectul este maxim la administrarea de pastile pentru supt, care asigură un contact prelungit al acestor extracte naturale cu mucoasele iritate.
O COMPLETARE BENEFICĂ A EFECTULUI EMOLIENT AL MUCILAGIILOR

Plantele cu acțiune vitaminizantă, antioxidantă, de întărire imunitară, cum sunt fructele de Măceș sau Cătină, pot constitui o completare utilă a efectului mucilagiilor pentru a proteja mucoasele gurii și gâtului.
De asemenea, lactoferina (proteină din lapte), care se regăsește și în salivă și lacrimi, are acțiune antibacteriană, antivirală și de întărire imunitară.
Suplimentarea resurselor naturale de lactoferină din organism, prin introducerea ei în compoziția comprimatelor pentru supt, în special a celor destinate copiilor, alături de plante cu un conținut bogat de mucilagii, poate fi o completare extrem de benefică în cazul durerii în gât.
Produse fitoterapice Plantextrakt pentru gâtul iritat: Fiorda, Fiorda Junior (cu lactoferină).
Produsele pentru gât iritat de la PlantExtrakt sunt disponibile și pe vegis.ro.