Retete sanatoase

Indulcitor natural pentru prajituri – pasta de curmale homemade

Sperăm că ai renunțat la zahăr și de-asta ai ajuns la articolul nostru (dacă încă nu ai renunțat, ar trebui să o faci:) ). Așadar, mai jos îți arătăm o rețetă de îndulcitor natural pe care îl poți folosi în absolut orice preparat la care ai avea nevoie de zahăr: pasta de curmale.

❤Proprietăți nutritive ale curmalelor

Curmalele sunt fructe originare din Orientul Mijlociu și conțin foarte multe vitamine și minerale. Cam așa arată arborele care face curmale: Curmalele conțin minerale esențiale cum ar fi calciu, fier, potasiu, magneziu, zinc. Conțin și multe vitamine,  thiamină, riboflavină, niacină, folate, vitamina A și vitamina K. Așadar, avem toate motivele să înclouim zahărul procesat cu aceste fructe. Curmalele uscate, din care se face pasta, sunt foarte dulci, de aceea, mai ales pentru cei care au diabet, trebuie consumate în cantități mici. 3-4 curmale pe zi sunt de ajuns, în cazul în care nu aveți diabet. Pentru cei cu diabet, curmalele se pot mânca ocazional. (unii doctori chiar le interzic, datorită faptului că ele conțin un total de peste 60% zahăr). Dar, ca să clarificăm de la început, pasta de curmale este muuult mai sănătoasă decât zahărul alb procesat, pe care îl găsim în supermarketuri. De aceea, înlocuirea lui cu pasta de curmale este o opțiune viabilă.

❤Pastă de curmale homemade:

 • 450g curmale fără sâmburi
 • 200ml apă
 1. Dacă vrei să economisești timp, poți cumpăra direct curmale fără sâmburi. Tot ce trebuie să faci este să le adaugi într-un borcan din sticlă și să torni apă peste ele. Ai grijă să fie acoperite în întregime cu apă.
 2. Trebuie să le lași aproximativ 12 ore să se hidrateze.
 3. După ce s-au hidratat, le adaugi în blender, cu tot cu apa care a rămas (curmalele vor absorbi o cantitate importantă din apa pe care ai adăugat-o).
 4. Mixezi compoziția până ajunge la consistența dorită. Dacă ți se pare prea tare, mai poți adăuga puțină apă călduță.
 5. Pentru un plus de savoare, după ce ai mixat toate curmalele, poți adăuga o linguriță sau două de pastă de vanilie făcută în casă.
 6. Torni toată compoziția într-un borcan de sticlă care se închide etanș și… voila! Vei avea cel mai sănătos și delicios îndulcitor pentru prăjituri.

Pasta de curmale făcută în casă se poate păstra la frigider până la 3 luni. În câteva zile, culoarea aceea maronie va deveni mai închisă, însă nu-ți face griji, este un proces absolut normal.

❤Cum se folosește pasta de curmale?

În orice preparat care necesită zahăr, poți înlocui cu pasta de curmale. O poți folosi chiar și în cafea, în lapte, în sosuri sau în smoothie-uri. Totuși, deși sunt sigură că vei adora aroma ei, nu uita că această pastă conține mult zahăr și atunci, trebuie limitată.

1 Comment
 • Simo
  March 14, 2018 at 11:33

  5

  Reply
Leave a Reply