În medicina tradițională chineză, ginsengul este folosit ca remediu naturist de mai bine de 2000 de ani. De-a lungul timpului, specialiștii au descoperit că substanțele prezente în ginseng tonifică organismul și-i redă energia necesară pentru a funcția în mod corespunzător, beneficii extrem de importante pentru persoanele care au un stil de viață alert și stresant. Cercetările ample realizate de oameni de știință din mai multe colțuri ale lumii arată că ginsengul poate fi folosit în multe probleme de sănătate.
CE ESTE GINSENGUL?

Ginsengul este un grup de plante cu aproximativ 12 specii aparținând genului Panax, din familia Araliaceae. Numele Panax derivă din cuvântul grecesc panaceu, devenind astfel cunoscut ca remediu universal pentru numeroase boli. Rădăcina plantei este partea cea mai valoroasă din punct de vedere terapeutic și poate fi găsită sub formă de pulbere, uscată (folosită de obicei pentru prepararea ceaiului) sau ca supliment alimentar (sub formă de capsule sau comprimate).
Ginsengul conține mulți compuși despre care se crede că au proprietăți funcționale. Dintre acestea, peste 40 de compuși ginsenozidici, care variază în funcție de specia de ginseng, precum și între diferitele părți ale plantei, sunt cele mai semnificative și pe larg cercetate de oamenii de știință. Multe dintre proprietățile farmacologice ale ginsengului au fost atribuite și polizaharidelor și alcoolilor poliacetilenici.
CELE MAI POPULARE 5 SOIURI DE GINGSENG
Ginsengul corean, cunoscut și sub denumirile de ginseng roșu sau asiatic, este foarte apreciat și căutat în întreaga lume. Este considerat a fi ginsengul original cu cele mai bune proprietăți terapeutice asupra organismului.
Ginsengul american este un alt soi cunoscut, deoarece are câteva beneficii importante pentru sănătate – combate oboseala și menține sănătatea celulelor corpului.

Ginsengul brazilian, originar din Africa și America, este adesea confundat cu soiul corean datorită similitudinii morfologice dintre cele două rădăcini de ginseng. Specialiștii susțin că principalele beneficii ale acestui soi sunt combaterea oboselii, creșterea energiei și stimularea apetitului sexual.
Ginsengul indian, cunoscut și sub numele de Ashwagandha, este utilizat pe scară largă în medicina ayurvedică. Deși oferă multe beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților antioxidante pe care le are, Ashwagandha nu este considerat a fi un ginseng original.
Despre ginsengul siberian se spune că aduce mai puține beneficii pentru organism, față de cele anterioare. Este recomandat, de obicei, persoanelor care suferă de stres metabolic.
GINSENGUL ȘI BENEFICIILE SALE PENTRU SĂNĂTATE
Ginsengul este folosit de secole ca remediu natural în medicina tradițională chineză, datorită proprietăților terapeutice pe care le are. Iată ce efecte benefice are ginsengul corean, considerat drept cel mai valoros soi pentru sănătate.
- Inhibă inflamațiile din corp
Ginsengul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, potrivit oamenilor de știință din cadrul Universității Naționale Kangwon din Chuncheon, Korea. Testele de laborator efectuate de cercetători arată că extractul de ginseng și compușii ginsenozidici inhibă inflamațiile din corp și cresc capacitatea antioxidantă la nivel celular. În plus, un studiu corean realizat pe un eșantion de 71 de femei aflate la postmenopauză arată că adminstrarea a 3 grame de ginseng roșu, pe o perioadă de doar 12 zile, a dus la reducerea stresului oxidativ prin creșterea activității enzimelor antioxidante.
- Stimulează funcțiile creierului

Testele de laborator și studiile pe animale arată că ginsengul poate proteja creierul de efectele negative ale radicalilor liberi, datorită compușilor ginsenozidici și K. Cercetătorii din cadrul Universității Connecticut din Storrs, SUA, susțin că administrarea zilnică a 200 mg de pulbere obținută din rădăcina de Panax Ginseng, timp de 4 săptămâni, a dus la îmbunătățirea sănătății mentale, a memoriei și a stării de spirit. Cu toate acestea, după o perioadă de 8 săptămâni, aceste beneficii nu au mai fost atât de vizibile, semn că utilizarea ginsengului pe o perioadă lungă de timp duce la reducerea efectelor benefice pe care le oferă organismului, potrivit specialiștilor.
- Reduce oboseala
Studiile realizate pe animale conduse de cercetătorii din Beijing, China, arată că anumiți compuși din ginseng, precum polizaharidele și oligopeptidele, combat oboseala și cresc nivelul energiei. Persoanele cu oboseală cronică care au luat 1 sau 2 grame de Panax ginseng au observat o reducere a oboselii fizice, dar și a celei psihice. Testele efectuate de specialiști arată că în cazul pacienților cărora li s-a administrat ginseng pe o perioadă de 4 luni a scăzut și nivelul stresului oxidativ, care favorizează apariția oboselii cronice, dar și a altor probleme de sănătate.
- Favorizează reducerea zahărului din sânge
Ginsengul are efecte benefice asupra nivelului de zahăr din sânge atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și în cazul diabeticilor, potrivit cercetătorilor din cadrul Universității Boston din SUA. Atât ginsengul american, cât și cel asiatic stimulează funcțiile celulelor pancreatice și producția de insulină, favorizând absorbția zahărului din sânge în țesuturi. În plus, oamenii de știință americani susțin că extractul de ginseng oferă protecție antioxidantă și combat efectele negative ale radicalilor liberi asupra organismului în cazul persoanelor diabetice.
- Suprimă hormonii foamei
Compușii prezenți în ginseng fac din această plantă un aliat al siluetei, deoarece au capacitatea de a reduce pofta de mâncare, stimulând astfel procesul de slăbire. Când ginsengul este consumat sub formă uscată sau ca pulbere, substanțele active din compoziția plantei inhibă rapid hormonii foamei și astfel contribuie la scăderea numărului de calorii consumate zilnic. Acest beneficiu a fost descoperit în cadrul unui studiu publicat în Jurnalul Internațional al Tulburărilor Alimentare din America.
- Acționează ca un calmant natural
Ginsengul, prin faptul că stimulează metabolismul și crește nivelul energiei din organism, ajută la reducerea stresului și anxietății, potrivit oamenilor de știință din Japonia. În plus, s-a demonstrat că adaptogenii prezenți în ginseng reduc nivelul hormonilor de stres, redând astfel starea de bine.

- Îmbunătățește funcțiile plămânilor
Cercetătorii din cadrul Departamentului de Microbiologie al Institutului Bartholin din Copenhaga, Danemarca, au descoperit că administrarea ginsengului scade numărul de bacterii “rele” de la nivelul plămânilor. Studiile pe șobolani arată că ginsengul poate opri dezvoltarea fibrozei chistice, o infecție pulmonară des întâlnită. În cazul șobolanilor care au urmat un tratament injectabil cu extract de ginseng, s-a obținut îmbunătățirea funcțiilor pulmonare odată cu eliminarea bacteriilor din plămâni. Acest efect a fost putut fi observat după doar două săptămâni de la începerea tratamentului.
- Indicat în combaterea disfuncțiilor erectile
Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni arată că ginsengul poate fi folosit ca alternativă naturală pentru combaterea disfuncțiilor erectile în cazul bărbaților. Compușii prezenți în ginseng protejează vasele de sânge și țesuturile de la nivelul organului genital masculin de stresul oxidativ și îmbunătățesc funcțiile sexuale. Alte studii coreene arată că ginsengul stimulează producția de oxid nitric, un compus care relaxează mușchii și stimulează circulația sângelui în zona genitală.
- Menține sănătatea pielii
Ginsengul este cunoscut și pentru capacitatea lui de a reduce semnele îmbătrânirii pielii. În primul rând, este folosit ca antioxidant pentru a combate efectele negative ale radicalilor liberi din corp asupra pielii. În plus, ginsengul stimulează circulația sangvină în tot corpul, dar în special către celulele de la nivelul pielii, având un rol detoxifiant. Rezultatul: o piele sănătoasă, hidratată și luminoasă.
CUM SE PREPARĂ CEAIUL DE GINSENG?
În China, ceaiul de ginseng este consumat de mai bine de 5000 de ani pentru proprietăți sale terapeutice. Ceaiul are aceleași efecte benefice precum suplimentele și pulberea obținute din rădăcina de ginseng.

Înainte de a prepara ceaiul, trebuie să alegi soiul de ginseng pe care vrei să-l folosești: cel american se recomandă în special în lunile călduroase, în timp ce ginsengul corean este mai potrivit în perioada rece a anului. Pentru efecte maxime, îți recomandăm să folosești în prepararea ceaiului pulberea de ginseng sau rădăcina uscată, ambele putând fi găsite cu ușurință.
Indiferent că optezi pentru rădăcina uscată (măcinată) sau pulbere, trebuie să adaugi o linguriță din varianta aleasă la 250-300 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat timp de 4-5 minute, după care ceaiul se strecoară și se bea. Pulberea rămasă poate fi, de asemenea, consumată pentru a maximiza efectele pozitive ale acestei plante.
CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE DE A LUA GINSENG
Ginsengul poate avea anumite efecte secundare și poate interacționa cu anumite medicamente. Îți recomandăm să ții cont de următoarele lucruri înainte de a-l utiliza.
Reacții adverse: Dacă este folosit în doze mari sau pe perioade lungi de timp, ginsengul poate avea efecte secundare asupra organismului. Cele mai comune simptome date de consumul de ginseng în exces sunt insomnia și apariția stărilor de nervozitate. Alte reacții care pot apărea sunt durerile de cap, amețeala, greața, vărsăturile și durerile de stomac.
Interacțiuni: În ceea ce privește interacțiunile cu medicamente, nu lua gingseng înainte de a consulta medicul, mai ales dacă suferi de anumite probleme de sănătate. În caz că ai diabet, ginsengul poate modifica nivelul glicemiei. Poate interacționa, de asemenea, cu medicamente anticoagulante precum warfarina, cu beta-blocante, cu anumite tratamente antidepresive și cu aspirina (acid acetilsalicilic). În plus, cafeina poate stimula efectul ginsengului.
Riscuri: Pentru a preveni posibilele efecte adverse ale ginsengului, specialiștii recomandă a nu fi administrat mai mult de 3 luni sau, în unele cazuri, mai mult de câteva săptămâni consecutiv. Totodată, ginsengul nu se recomandă a fi administrat în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare (aritmie, boală cardiacă reumatică, hipertensiune sau hipotensiune), probleme ce țin de coagularea sângelui sau hemoragii, schizofrenie, afecțiuni autoimune (precum lupus, artrită reumatoidă, scleroză multiplă), afecțiuni feminine afectate de dereglări estrogenice (precum fibrom uterin, cancer mamar, cancer uterin sau ovarian, endometrioză), insomnie.
Acum că știi care sunt plusurile, dar și minusurile utilizării ginsengului, te poți consulta cu medicul specialist pentru a vedea dacă poți beneficia în siguranță de beneficiile acestei plante pentru sănătatea ta.
Intră pe pe vegis.ro și descoperă o gamă largă de suplimente pe bază de ginseng!
Referințe: