Ce au în comun Aristotel, unul dintre cei mai mari filozofi ai Greciei Antice și albinele? Propolisul. Cunoscător remarcabil al acestui produs apicol, Aristotel este cel care a inventat denumirea de propolis prin alăturarea a 2 cuvinte grecești: pro (înainte sau în fața) și polis (oraș). Propolis înseamnă așadar “înaintea orașului”, o altă traducere populară fiind cea de “protector al orașului”, și într-adevăr se ridică la nivelul acestui nume.
Așadar, propolisul este produsul natural care protejează nu doar stupul albinelor, ci și sănătatea noastră datorită proprietăților antibacteriene, antifungice, antimicrobiene, antioxidante și antiseptice pe care le are.

CE ESTE PROPOLISUL?
Pentru a afla răspunsul la această întrebare este suficient să analizezi structura unui stup și activitatea albinelor. Acestea din urmă muncesc din greu pentru a construi un mecanism de apărare, folosind substanța lipicioasă numită propolis.
Acest produs apicol este unul dintre cele mai importante daruri ale naturii. Este fabricat prin colectarea de rășini vegetale și ceară de pe mugurii de plop și de arin, de pe frunzele, mugurii și scoarța coniferelor și arborelui de mesteacăn.
Albinele produc propolis pentru a-l folosi ulterior la astuparea fisurilor mici ce pot deservi ca portițe pentru șerpi, șopârle și alți invadatori, precum și pentru acoperirea pereților interiori. Propolisul este ca un material de construcții vital pentru trăinicia stupului.
CE CONȚINE PROPOLISUL?
Locația geografică, perioada anului în care este produs și mai ales tipul arborilor la care albinele au acces sunt 3 factori care influențează compoziția propolisului nu doar din punct de vedere al culorii și gustului, ci și din punct de vedere nutritiv.
Compoziția chimică a propolisului este foarte complexă; mai exact, au fost identificate peste 150 de componente de maximă importanță pentru organismul uman. Printre acești compuși se găsesc:
● flavonoide – substanțe cu o puternică acțiune antioxidantă ce îi oferă propolisului pigmentația specifică;
● vitaminele B1, B2, B6, C, E, și provitamina A;
● microelemente precum: cupru, zinc, mangan, magneziu, potasiu, sodiu, fier sau cobalt.
Grație acestor componente prețioase, propolisul este foarte eficient ca și antioxidant, antibacterian, antiviral și antiinflamator, după cum vom vedea în continuare.
UTILIZĂRI ALE PROPOLISULUI
Conținutul mare de flavonoide și compoziția bogată de substanțe nutritive transformă propolisul într-un adjuvant, sau chiar și remediu natural pentru prevenirea, respectiv tratarea mai multor afecțiuni.
Arsuri minore și îngrijirea pielii
Propolisul tratează arsurile minore și previne apariția infecțiilor la nivelul pielii. Aplicarea pe zona afectată contribuie la dezvoltarea de celule noi și diminuarea activității radicalilor liberi, grăbind astfel procesul de vindecare.
Propolisul este un ingredient de bază în creme, unguente și alte produse dermatologice datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antimicrobiene, având rezultate bune în tratarea acneei.
Afecțiuni gastro-intestinale
Afecțiunile de natură gastro-intestinală sunt rezultatul unei infecției cu un anumit agent patogen (bacterii, fungi sau paraziți). Studiile efectuate în domeniu au arătat o activitate antimicrobiană în vitro a propolisului împotriva unora dintre cei mai puternici agenți patogeni, cum ar fi: Streptococcus spp., Escherichia coli (E-coli), Helicobacter pylori, Staphylococcus spp., Salmonella spp., Candida albicans sau Proteus vulgaris.
Extractul de propolis reprezintă totodată un remediu promițător împotriva giardiozei (sau giardia), boală intestinală cauzată de parazitul Giardia lamblia. Într-un studiu efectuat pe 138 de persoane cu giardioză (copii și adulți deopotrivă), administrarea unui tratament cu extract de propolis a rezultat într-o rată de vindecare de 52% în cazul copiilor, respectiv de eliminare totală a parazitului în a cazul a 60% dintre adulți.
Gripă și răceală
Consumul de propolis apos în timpul sezonului rece scade riscul de apariție al răcelii sau scurtează durata acesteia. Într-un studiu efectuat pe un grup de elevi în perioada “sezonului răcelilor”, copiii care au primit această formă de propolis s-au confruntat mult mai rar cu o răceală în comparație cu cei cărora nu li s-a fost administrat produsul.
Îngrijirea orală
Pasta de dinți și apa de gură care au în compoziție propolis asigură o îngrijire orală corectă, previn apariția cariilor, combat respirația urât mirositoare iar spre deosebire de alte produse de acest gen, pot trata afecțiuni ale cavității orale precum: stomatite, gingivită cauzată de placa dentară, afte etc.
Propolisul este recomandat inclusiv după intervenții chirurgicale pentru combaterea inflamației, a durerii și grăbirea vindecării.
Propolisul este utilizat inclusiv pentru tratarea herpesului atât la nivelul gurii cât și în regiunea genitală, eficiența sa în acest sens fiind în unele cazuri superioară în comparație cu cea a medicamentelor convenționale.
PROPOLIS ÎN MIERE FĂRĂ ALCOOL
Simți cum simptomele răcelii îți îngreunează viața de zi cu zi? Copilul se plânge de dureri în gât? Ai consumat zeci de medicamente, însă odată cu sosirea iernii, te trezești cu dureri de cap și dureri musculare? Toate aceste întrebări pot avea răspuns simplu și eficient – Propolisul în miere. Dar mai întâi să aflăm mai multe informații despre acest produs apicol minunat.
Propolisul nu se consumă în starea sa pură. Reprezentând un amestec dintre rășini și ceruri insolubile în apă, propolisul nu poate fi mestecat și înghițit ca atare deoarece se poate lipi de dinți și produce astfel deteriorarea smalțului dentar. Însă există o modalitate eficientă de consum a propolisului, astfel încât marea majoritate a substanțelor sale valoroase să își păstreze efectele benefice asupra organismului uman.
Propolisul în miere fără alcool reprezintă cea mai eficientă modalitate de consum a acestui produs apicol. Este „combinația de aur” din medicina naturistă, utilă pentru ameliorarea a sute de boli cunoscute omenirii. Constituind o comoară a principiilor active, ea nu trebuie să lipsească din casele noastre.
De regulă, propolisul în miere – fără alcool se obține prin dizolvarea tincturii în miere, rezultând o mixtură cu conținut mai mic de alcool. Deși tinctura dizolvată în miere este mai bine tolerată de organism, din păcate are trei dezavantaje majore: gustul pronunțat de alcool, concentrația scăzută de propolis și, pusă în cantități mari, tinctura se separă de miere.
Dar s-a găsit soluția perfectă pentru rezolvarea acestor probleme: amestecare în vid înaintat, la temperaturi scăzute și constant controlate. Prin acest proces, alcoolul din tinctură este eliminat complet și rezultă o mixtură cu o proporție ridicată de propolis.
PROPOLISUL ÎN MIERE: BENEFICII MULTIPLE
● previne și combate eficient infecțiile cu viruși gripali sau rino-viruși, precum și cu bacterii transmise pe cale respiratorie;
● reduce durerile de cap și musculare, are efect antiinflamator la nivelul sinusurilor, laringelui și aparatului auditiv, prevenind astfel așa-numitele complicații ale gripei;
● stimulează imunitatea, accelerează procesul de vindecare și previne recidiva herpesului;
● este un antibacterian natural eficient în cazul infecțiilor rezistente la antibiotice, iar combinația antibiotice + propolis se recomandă în cazul cistitelor, nefritelor, bronșitelor sau pneumoniilor rezistente la tratament;
● distruge candida și alți fungi patogeni (diferite specii de Aspergillus, de exemplu);
● împiedică formațiunile tumorale să se extindă prin blocarea ciclurilor de replicare în cazul celulelor maligne;
● ajută la restabilirea parțială a circulației cerebrale în cazul accidentul vascular.
Propolisul în miere fără alcool este un produs eficient datorită combinației dintre doua produse apicole cu valori nutritive remarcabile. Consumul acestuia în sezonul rece este cel mai bun cadou pe care îl poți face pentru sănătatea ta.
Propolis în miere găsești pe vegis.ro alaturi de alte produse apicole naturale.