Indiferent că vorbim de perioada sărbătorilor, întâlnirile de familie sau orice alt eveniment care presupune un mic festin, mesele copioase sunt parte din viața noastră, o parte pe care ne place să o savurăm fără neplăcerile care vin odată cu acestea.
Învață să identifici corect simptomele caracteristice excesului alimentar, cum îți poți proteja sistemul digestiv în acest sens și pe ce produs natural te poți baza în astfel de situații.

CARE SUNT CAUZELE DURERII ABDOMINALE?
Supraalimentarea reprezintă cea mai frecventă cauză a apariției tulburărilor digestive și a crampelor abdominale. Organismul uman este format astfel încât creierul nu sesizează instantaneu că stomacul este plin, amplificând astfel dorința de a mânca tot mai mult. Din acest motiv, suntem puși în situația de a îndura diferite simptome dificile:
- Constipaţie – este determinată de peristaltismul redus. Această disfuncție apare deseori în cazul consumului redus de lichide și fibre (legume, cereale, fructe), respectiv consumul mai mare de carne, alimente prăjite, cafea, condimente, orez și alcool;
- Diaree – apare din cauza alimentației dezechilibrate. Fiecare din noi poate fi intolerant la un anumit produs, iar după consumul produselor cu conținut ridicat de gluten pot apărea dureri abdominale și diaree;
- Stări de greață şi vărsături – pot fi asociate consumului în exces al produselor alimentare procesate, cu un conținut ridicat de substanțe chimice fabricate artificial în laborator (exemplu: bromatul de potasiu – substanță cancerigenă).
SFATURI PENTRU PROTEJAREA SISTEMULUI DIGESTIV
- Trebuie să înțelegi cum funcționează corpul tău și să cunoști produsele alimentare care îți creează disconfort abdominal. Cel mai important lucru pe care îl poți face în timpul meselor copioase este să mănânci conștient. Încearcă să simți gustul mâncării, nu doar să o înghiți rapid; sentimentul de sațietate va apărea mai repede și vei reuși să scapi de supraalimentare;
- Evită, pe cât este posibil, orice produs alimentar ultraprocesat. Chiar dacă după consumul acestora simptomele neplăcute nu vor apărea brusc, pe termen lung, sistemul digestiv va fi afectat;
- Încearcă să consumi cât mai multă apă. Fiecare celulă, țesut sau organ are nevoie de apă pentru a funcționa la parametri optimi. De exemplu, corpul folosește apa ca să-și mențină temperatura, să înlăture deșeurile și să lubrefieze articulațiile. De asemena, hidratarea are un rol foarte important în sănătatea sistemului digestiv, deoarece apa din organism ajută la dizolvarea grăsimilor și a fibrelor solubile. Așadar, ai grijă să bei zilnic minimum 2 litri de apă. Nu înlocui cu sucuri, nici naturale, nici cu acid. Cea mai mare cantitate se va consuma în prima jumătate a zilei pentru evitarea retenției de apă. Desigur, este important să nu uiți de caracteristicile individuale ale corpului tău.
- Consumă alimente bogate în fibre. Potrivit Mariei Adams, medic dietetician din SUA, o dietă bogată în fibre și cereale integrale, legume și fructe poate îmbunătăți considerabil sănătatea sistemului digestiv, ajutând la eliminarea alimentelor prin tractul digestiv și prevenind constipația sau alte probleme digestive. În plus, o dietă bogată în fibre poate ajuta la remedierea anumitor condiții digestive, cum ar fi diverticuloza, hemoroizii și sindromul de colon iritabil.
DESCOPERĂ MAI MULTE ȘI ÎN ARTICOLUL “CUM ÎMBUNĂTĂȚIM DIGESTIA? 9 PLANTE BENEFICE PENTRU SISTEMUL DIGESTIV“
- Introdu probioticele în alimentație. Probioticele sunt bacterii sănătoase, prezente în mod natural în tractul digestiv. “Acestea ajută la menținerea corpului sănătos prin combaterea efectelor unei diete sărace, antibioticelor și stresului”, spune Adams. În plus, probiotice pot spori absorbția substanțelor nutritive, ajută la descompunerea lactozei , întărirea sistemul imunitar și, eventual, ajută chiar la tratarea sindromului de colon iritabil. Se recomandă consumul zilnic de surse naturale de probiotice, cum ar fi chefirul, iaurtul cu puține grăsimi sau kombucha.
- Fii activ! Exercițiile fizice pot ajuta la menținerea unei greutăți normale, ceea ce se consideră un avantaj în menținerea sănătății digestive. Fă-ți un program zilnic de minimum 30 de minute de exerciții și încearcă să mergi pe jos cât mai des. Sportul pune sângele în mișcare și ajută la eliminarea toxinelor.
- Gândește pozitiv! Un rol important în sănătatea sistemului digestiv îl are atitudinea pozitivă. Chiar dacă poate îți e greu să crezi, mai multe studii au demonstrat că stresul, gândurile rele și supărările au efect nociv asupra sistemului imunitar, iar în urma slăbirii acestuia se pot dezvolta afecțiuni digestive.
- Nu uita să apelezi la metode specializate și soluții verificate, cum ar fi administrarea suplimentului Telom-R Digestiv. În timpul cercetărilor s-a ajuns la concluzia că Telom-R Digestiv contribuie la refacerea funcției digestive afectate de alimentația nesănătoasă, stresul psihic și afecțiunile virale sau bacteriene, iar acest lucru se datorează extractelor de plante naturale amare, ce susțin secreția normală de sucuri digestive și enzime.
Acestea, împreună cu Astragalus (un bun stimulator de telomeraze – enzime ce controlează telomerii), sunt constituenții formulei originale ale produsului.

De asemenea, Telom-R Digestiv:
- Susține refacerea echilibrului sistemului nervos vegetativ care coordonează funcția digestivă;
- Are efecte benefice asupra ficatului afectat de poluanții aflați în mediul înconjurător (dicromat de sodiu);
- Reprezintă un suport pentru buna digestie;
- Purifică organismul;
- Stimulează organismul în producerea fluidelor digestive și totodată stimulează peristaltismul intestinal.
Telom-R Digestiv, împreună cu alte produse din gama Telom-R de la DVR Pharm găsești pe vegis.ro.
[…] În afară de utilizarea plantelor benefice pentru sistemul digestiv, îți recomandăm să descoperi și sfaturile pentru o digestie ușoară. […]