Produse naturiste / Remedii produse apicole

Actorul Morgan Freeman si-a transformat ferma intr-un sanctuar pentru albine

 

Multe dintre plantele pe care le consumăm astăzi se datorează muncii albinelor. Polenizatorii, cum ar fi albinele, fluturii și păsările, sunt acum amenințați din cauza utilizării pesticidelor și a pierderii habitatelor. Potrivit CNN, între aprilie 2015 și 2016, apicultorii din Statele Unite au pierdut 44% din coloniile lor. Deoarece albinele sunt responsabile pentru aproximativ o treime din tot ceea ce mâncăm, situația este îngrozitoare – atât pentru aprovizionarea cu alimente, cât și pentru economia mondială.

Nici în România lucrurile nu stau cu mult mai bine. Președintele APIMONDIA spune că ‘Imaginea apiculturii mondiale la ora actuală nu arată prea frumos. Sunt o serie de probleme cu care ne confruntăm. De exemplu, mortalitatea anormală a coloniilor de albine. O altă problemă majoră este falsificarea mierii. Avem, de asemenea, mari creşteri în costurile de producţie şi prea puţini apicultori tineri.

Cu toate acestea, în România se încearcă aducerea apiculturii în gândurile tinerilor. În 2016 s-a inițiat proiectul ”Școala albinelor” care propune apropierea și pregătirea profesională a tinerilor săteni pentru creșterea albinelor. Proiectul a fost inițiat de Asociaţia fermelor apicole de reproducţie din România – AFPAR.

Morgan Freeman – ”Am peste 140 de copaci de magnolie”

Însă conștientizarea gravității stării albinelor a trecut de mult de grupurile celor interesați de aplicultură. Morgan Freeman, de pildă, actorul arhicunoscut este îngrijorat de stadiul deplorabil al albinelor. El a declarat într-o emisiune că după ce și-a transformat ferma într-un adevărat ”sanctuar pentru albine”, grădina lui arată ca un colț de paradis:

În momentul actual se face un efort intens pentru a aduce albinele înapoi … Nu ne dăm seama că acestea sunt fundația, cred, a dezvoltării planetei, a vegetației. Am atât de multe plante înflorite acum și am chiar și un grădinar. Pentru că ține cont de albine, tot ce face este să se gândească: “OK, ce le-ar plăcea lor să avem în grădină?” Așa că avem acri și acri de trifoi, plantăm flori ca lavandă.  Am peste 140 de copaci magnolie. ” spune el.

Actorul vizitează ocazional stupii de albine și pentru că și-a dorit să facă lucrurile cât mai corect, spune că a angajat un apicultor profesionist care să îngrijească stupii. “Nu am folosit niciodată (pălăria de apicultură) cu albinele mele”. “Nu m-au înțepat încă, pentru că acum nu încerc să recoltez miere sau altceva, eu doar le hrănesc … Cred că și ele înțeleg.

Dacă vrei și tu să ajuți albinele, poți lua exemplul lui Morgan Freeman și să plantezi pur și simplu în grădina ta plantele de care au nevoie: ierburi, flori sălbatice, tufișuri de flori și pomi fructiferi. Chiar dacă nu ai prea mult spațiu pentru o grădină de flori, poți planta ierburi aromatice, cum ar fi arpagic, lavandă, salvie, cimbru și mentă, dar fără să le stropești cu insecticide sau pesticide chimice. Sau, învață cât poți de multe despre albine de la apicultorii bătrâni. Scrie lucrurile pe care le înveți și împărtășește-le cu ceilalți.

Românii aleg din ce în ce mai des curele cu produse apicole, fie că optează pentru polen crud, lăptișor de matcă, păstură sau mix-uri între aceste produse. Mierea de albine își păstrează încă locul în fiecare casă românească.

Top 5 cele mai cautate tipuri de miere*:

1. Mierea de Manuka

Este o miere rară și unică, denumită ”cel mai puternic antibiotic natural”. Acesta provine de la florile de Manuka ale arborelui care se găsește doar în zonele virgine din Noua Zeelandă. Mierea este recunoscută pentru că deține cele mai puternice efecte antioxidante și proprietăți de întărire a imunității dintre toate sortimentele de miere.

2. Mierea de Mana

Este singurul sortiment de miere care nu provine din nectarul albinelor, ci din seva arborilor si a afidelor. Este un sortiment aparte care, datorită provenienței, este extrem de bogată în  minerale, de aceea este indicată mai ales în rahitism sau probleme serioase ale sistemului imunitar.

3. Mierea de Tei

Mierea de tei este de obicei mai deschisă la culoare și are o consistență mai solidă. Mierea de tei prezintă efecte calmante, sedative, fiind un remediu foarte indicat contra insomniilor.

4. Mierea de Albăstrele

Are o culoare deschisă, cristalizare fină, ușor amăaruie. Compoziția sa diversă bogată în substanțe biologice active, proteine, substanțe minerale și vitamine cu efect liniștitor asupra sistemului nervos, fortifiant, tonic nutritiv, recomandată în afecțiuni renale și hepatice.

5. Mierea de Rata

Arborii Rata se găsesc pe insulele din sudul Noii Zeelande, înflorind din Ianuarie până la sfârșitul lunii Martie. Datorită acestui lucru, Mierea de Rata este una dintre cele mai unice și rare mieri din lume. Este foarte cautată de consumatorii de miere exotică datorită aromei sale deosebite.


 

*pe Vegis.ro

1 Comment
  • Simo
    March 20, 2019 at 10:49

    5

    Reply
Leave a Reply