Retete sanatoase

Cum prepari turta cu julfa, un desert tradiţional cu seminţe de cânepă

turta cu julfa

Seminţele de cânepă sunt percepute ca fiind printre cele mai nutritive alimente de pe pământ, şi pe bună dreptate dat fiind conţinutul lor bogat în acizi graşi (Omega 3 şi Omega 6), proteine, fibre, aminoacizi, vitamine (în special B1, B2, B6, D şi E), minerale (fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, magneziu şi cupru) şi alţi nutrienţi care ne menţin starea de sănătate.

Dar ce ar fi dacă ai putea să te bucuri de aceşti nutrienţi în cel mai plăcut mod posibil? În acest sens, îţi propun turta cu julfa, un desert tradiţional din inima Moldovei ce are ca ingredient principal seminţele de cânepă. O reţetă simplă, dar extrem de gustoasă!

Cum prepari turta cu julfa?

Dacă nu ai mai auzit până acum de acest desert, trebuie să ştii că julfa este de fapt umplutura de seminţe de cânepă care au fost pisate şi fierte. În trecut, bătrânii noştri respectau reţeta tradiţională şi foloseau întotdeauna această umplutură. Astăzi, reţeta a fost un pic adaptată iar în locul seminţelor de cânepă se mai foloseşte şi miez de nucă.

Pentru aluat (turte) ai nevoie de:
– 300gr făină;
oţet (1 lingură);
– apă călduţă (aproximativ 150 ml);
– 1 praf de sare;
– 1 lingură de ulei.

Amestecă toate ingredientele şi frământă până obţii aluatul. Împarte-l în părţi egale şi realizează turtiţele cu ajutorul unui făcăleţ. Ulterior, acestea se coc fie pe plită (cum se făcea înainte), fie într-o tigaie de teflon, dar fără ulei, în cuptor sau chiar pe grill.

Pentru însiroparea turtelor:
– 500 ml apă;
– 200gr zahăr;
– miere de albine.

După ce foile (turtele) s-au uscat, înmoaie-le în sirop pe ambele părţi. Cum prepari siropul? Fierbe apa cu zahărul aproximativ 10 minute, apoi adaugă mierea de albine.

Ingrediente pentru julfă:
– 500gr seminţe de cânepă;
– 200gr zahăr.

Pentru julfă trebuie să pisezi seminţele de cânepă. Dacă nu ai piuă, le poţi măcina într-o râşniţă sau chiar în robotul de bucătărie. Împarte semințele pisate în 4 vase, toarnă peste acestea apă pe care ai încălzit-o la foc  și amestecă până obții un fel de lapte. Acesta se strecoară și se pune iar la fiert până dă în clocot. Deasupra se va forma o spumă închegată, care de fapt reprezintă crema dintre turte, și pe care o poți îndulci după bunul plac.

Ultimul pas constă în “asamblarea” desertului nostru moldovenesc: o turtă, un strat de julfă, şi tot aşa până se termină foile din aluat.

Turta cu julfa se serveşte cu drag de către cei care o prepară, şi cu poftă de cei care o savurează! Poftă bună!

Toate ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea acestui deliciu le găseşti pe vegis.ro.

sursă imagine

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

6 Comments

  • Valentina
    August 8, 2017 at 09:32

    Nu prea corespunde aceasta reteta cu realitatea.

    Reply
    • Ela G
      December 6, 2017 at 08:25

      Asa este.

      Reply
      • Ana
        December 9, 2017 at 06:19

        Si care e realitatea? Vreau si eu sa fac julfa, scrieti reteta, daca o stiti. Multumesc.

        Reply
  • Jorjette
    September 4, 2017 at 10:48

    Delicioasa turta cu julfa… Se prepara in zona Moldovei, fiind in mod traditional o reteta speciala pentru perioada Craciunului. N-am mai mancat de foarte mult timp!!

    Dupa ce se “asambleaza” desertul, se lasa cateva ore sa se insiropeze. Un adevarat rasfat!

    Reply
  • Ela G
    December 6, 2017 at 08:24

    Modul de preparare este incorect. Semintele pisate nu se pun la fiert pentru ca nu va iesi nimic. Din pisare nu va iese nicio pasta. Semintele pisate se impart in transe mici cam cat 2, 3 linguri, se freaca cu un pic de apa pana se face un lapte si se repeta cam de 3, 4 ori pe transa . laptele adunat astfel se pune la fiert fara a se amesteca. Se va forma ca o spuma care se va coagula si aceasta spuma se colecteaza deoarece ea este crema dintre turte. Zeama ramasa cu zahar si vanilie constituie siropul pentru trampare. Montarea se va face intr-un castron mai mare, in straturi alternative de turte si crema de julfa dar si sirop. Se va lasa la insiropat cu o farfurie deasupra minim 12 ore dupa care se intoarce pe un platou si se va decora dupa gustul fiecaruia.

    Reply
    • Ovi
      December 17, 2017 at 15:01

      Buna ziua ! Am si eu o intrebare , apa pentru frecare trebuie sa fie fierbinte ,calduta sau la temperatura camerei ? Multumesc

      Reply

Leave a Reply