Uleiul de ricin este extras din semințele plantei Ricinus communis şi este un ulei dens, vâscos, bogat în acizi graşi. Efectele sale miraculoase asupra corpului uman au fost descoperite cu secole în urmă pe continentele africane și asiatice, fiind în continuare unul dintre cele mai răspâdite și utilizate tipuri de uleiuri.
Ricinul este o plantă perenă, răspândită în zonele tropicale dar şi în cele cu climat temperat. Tulpina are culoare verde sau roşie, florile sunt de un roşu intens, în timp ce fructul are o formă unică, asemeni unei capsule cu țepi, menită să protejeze semințele bogate în ulei din interior. Acesta dispune de o concentratie generoasă de acizi grasi nesaturați, fiind cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Mare parte din beneficii sunt datorate acidului ricinoleic care este prezent în semințe în proporție de 70-90%.
Cunoscut mai mult datorită beneficiilor sale asupra organismului atunci când este administrat intern, uleiul de ricin este la fel de uimitor și când este aplicat pe păr sau pe piele. Proprietățile acestui produs natural sunt recunoscute încă din Antichitate!
De la hidratarea în profunzime a pielii și până la îndepărtarea eficientă a punctelor negre sau a negilor, uleiul de ricin este un produs incredibil pentru pielea ta. Acesta stimulează producția de colagen și elastină și luptă eficient împotriva acneei minore, împotriva ridurilor, precum și împotriva semnelor sau a cicatricelor.
BENEFICIILE ULEIULUI DE RICIN

Puternice proprietăți antiinflamatorii
Acestea îl transformă într-un ingredient ideal pentru masajul zilnic în lupta împotriva artritei. De asemenea, este benefic pentru durerile articulare, ameliorarea inflamației nervilor şi calmarea durerile musculare.
Persoanele care se confruntă cu dureri de spate cum ar fi cele provocate de sciatică pot scăpa de neplăceri cu ajutorul compreselor cu ulei de ricin. Pe o pânză curată se pune puțin ulei de ricin și se aplică pe zona dureroasă. Acoperiți apoi cu un prosop încălzit în prealabil și așteptați ca uleiul să acționeze timp de 20 de minute. Procedura se poate repeta la fiecare două ore.
Uleiul de ricin calmează iritațiile pielii
De asemenea, este o soluţie la îndemână, cu un grad crescut de eficiență și în caz de eczeme, degerături, arsuri, răni superficiale sau piele uscată. În plus, specialiștii susțin că acest remediu ajută și la combaterea acneei, la atenuarea petelor de bătrânețe, precum și la calmarea iritațiilor de la nivelul pielii. În toate aceste cazuri, se recomandă ungerea zonelor afectate cu ulei de ricin, care se îndepărtează dimineața folosind săpun și apă călduță.
Previne constipația și elimină paraziții intestinali
Deși are un gust puternic și destul de neplăcut, uleiul de ricin se utilizează intern, la recomandarea medicului, ca tratament împotriva constipației și a paraziților intestinali. Terapia în cazul paraziților intestinali presupune administrarea uleiului de ricin în paralel cu seminţe de dovleac. Astfel, dimineaţa, pe stomacul gol se iau câte 100-200 g de semințe de dovleac, după care se iau 1-2 linguri de ulei de ricin. Urmati acest tratament timp de 7 zile.
De asemenea, pentru reglarea tranzitului intestinal lent, este indicat să luați câte 1 linguriță de ulei în fiecare dimineață. Îl puteți consuma cu suc de portocale pentru un gust mai bun. Atenție însă! Nu țineți această cură mai mult de 3 zile.
Efect reparator asupra pielii
În această perioadă a anului când temperaturile scad adesea sub 0°, pielea ta este expusă frigului, de aceea poate crăpa mult mai ușor. Uleiul de ricin este un remediu eficient pentru pielea uscată, cauzată de temperaturile scăzute. Cel mai bun tratament pe bază de ulei de ricin este următorul: trebuie să creezi o mixtură de ulei de ricin și ulei de cocos, adăugând în același bol, în măsuri egale, cele două ingrediente. Aplică pe suprafața pielii, așteaptă 20-30 de minute pentru ca soluția să își facă efectul, apoi clătește cu apă călduță.

CUM POȚI FOLOSI ULEIUL DE RICIN PENTRU O ÎNGRIJIRE COMPLETĂ
- Pentru pielea întărită de pe coate
Se recomandă ungerea porțiunii afectate cu ulei de ricin. Apoi se aplică o bucată de bumbac pe pielea astfel hidratată și se ține cel puţin o oră. Se repetă tratamentul în fiecare seară până ce efectelee benefice devin vizibile. În cazul bătăturilor sau a pielii întărite din zona tălpilor se recomandă în egală măsură ungerea zonei afectate cu ulei de ricin. Ulterior, îți poți pune niște șosete de bumbac, pe care sa le țineți în picioare cel puţin 2-3 ore. Tratamentul se repetă în fiecare seară.
- Remediu împotriva negilor
Uleiul de ricin poate fi de ajutor în caz de negi, de care ne dorim atât de mult să scăpăm. În acest sens, trebuie masată cu ulei de ricin porțiunea de piele afectată de doua ori pe zi, timp de un sfert de oră. Pielea trebuie masată cu mișcări circulare și energice, astfel încât uleiul să intre cât mai bine în piele. Și în cazul alunițelor se poate aplica același tratament.
- Estompează cearcănele
Stresul, alimentația incorectă, lipsa somnului, toate acestea pot cauza apariția cearcănelor. În caz că nu știai, uleiul de ricin este un aliat de încredere împotriva cearcănelor, așa că îl poți utiliza cu încredere. Înainte de culcare, aplică pe pielea de sub ochi acest produs natural si lasă-l să acționeze pe întreaga durată a nopții.
- Gene strălucitoare și dese
Îți dorești gene mai lungi și mai rezistente? Nimic mai simplu, salvarea este tot uleiul de ricin! În fiecare seară înainte de culcare, aplică ulei de ricin pe gene, iar a doua zi de dimineață spală-ți cu grijă fața. Pe lângă efectul de întărire a genelor, uleiul de ricin are si un efect de alungire a acestora. Datorită nutrienților din compoziția sa, acesta îndesește rapid genele, acestea crescând mult mai repede, devenind astfel mai frumoase. Dupa circa o lună, vei remarca rezultatele uimitoare. Pentru a aplica uleiul pe gene poți folosi o periuță pentru mascara.
- Sprâncene bine conturate
Dacă la un examen în oglindă ți se pare că ai sprâncenele puțin răzlețe, atunci soluția este tot uleiul de ricin. Acesta poate fi aplicat în fiecare seară, de preferinta tot cu o periuță pentru mascara, iar dimineaţa trebuie să îți cureți fața cu grijă. În urma acestui ritual de înfrumusețare, uleiul de ricin te va ajuta să ai sprâncenele dorite în maximum o lună.
- Unghii rezistente și sănătoase
Unghiile sunt formate din straturi dense de cheratină care conferă duritate, acestea având rol în protejarea extremității degetelor. Adesea, acestea sunt supuse la un set de factori interni și externi de stres care au un impact negativ asupra sănătății și, implicit asupra aspectului lor. Pentru a preveni exfolierea și ruperea unghiilor, se recomandă un tratament simplu, cu ulei de ricin. Acesta presupune aplicarea uleiului pe unghii în fiecare seară, timp de minimum 2 luni. Aveți grijă să îndepărtați lacul de pe unghii în prealabil. Lăsați să acționeze minimum o oră, după care masați continuu timp de câteva minute.
REMEDIU PENTRU PĂRUL USCAT ȘI DETERIORAT
Încălziți jumătate de ceșcuță de ulei de ricin, aplicați-l pe părul ud și masați scalpul preț de câteva minute. Apoi treceți prin păr de câteva ori un pieptăn cu dinții rari. Înmuiați un prosop în apă caldă, stoarceți-l bine și înveliți-vă părul cu el. După 15 minute, spălați-vă părul cu șampon pentru a îndepărta tot uleiul. Astfel, părul tău va fi unul strălucitor și mătăsos. În plus, uleiul de ricin îți hrănește scalpul, combate mătreața și îți favorizează o creștere armonioasă a firului de păr.
Utilizat în mod regulat pentru rădăcinile firului de păr, uleiul de ricin îți asigură:
- creșterea părului;
- îngroșarea firului de păr care începe să se subțieze;
- prevenirea deteriorarii firului de păr;
- strălucirea și hidratarea părului și scalpului;
- hidratarea părului uscat;
- prevenirea scalpului uscat;
- prevenirea despicării vârfurilor și creșterea părului.

Îți oferim și o tehnică eficient pentru aplicarea corectă a uleiului de ricin pentru a preveni căderea și deteriorarea firului de păr:
- Cu vârful degetelor se va aplica ulei de ricin la rădacina firelor de păr și pe scalp.
- Se va distribui uleiul uniform prin masarea ușoară a scalpului.
- Nu se va folosi ulei în exces pentru că acesta va fi mai greu de îndepărtat și spălat de pe scalp.
- După aplicarea uleiului, părul se acoperă cu o bonetă din plastic și se va înveli într-un prosop. Se va lăsa uleiul să acționeze aproximativ 15-20 de minute asupra părului sau chiar întreaga noapte.
- Se va spăla părul cu un șampon până când îndepărtați complet uleiul de ricin.
- Se va repeta procedura o dată pe săptămână timp de 6-8 săptămâni pentu ca rezultatele să fie vizibile.
- Dacă dorești, amestecă uleiul de ricin cu alte tipuri de uleiuri (ulei de struguri) pentru a-l face mai puțin consistent și pentru a-i neutraliza mirosul.

TRATAMENTE FACIALE CU ULEI DE RICIN
Pentru ridurile fine din jurul ochilor sau de pe gât, masați zilnic puțin ulei de ricin pe pielea ridată. Acesta poate fi folosit şi pentru a ameliora petele pigmentare și pistruii de pe față. Astfel, se masează în fiecare seară cu puțin ulei pe zonele afectate.
Pentru a calma pielea, se poate adăuga și o picătură de ulei esențial de levănțică. Amestecul obținut se aplică pe față și se masează timp de 20 de minute. La final, se acoperă fața cu un prosop umezit şi călduț și se lasă să stea pentru cîteva minute, cît se dizolvă bine uleiurile. Se șterge fața cu prosopul respectiv. După preferințe, puteți să înlocuiți uleiul de jojoba cu ulei de măsline extra virgin.
Remediu naturist pentru curațarea porilor și îndepartarea punctelor negre
Uleiul de ricin se folosește adesea împreună cu uleiul de jojoba pentru a curața porii și a îndeparta punctele negre. Cele două tipuri de ulei se amestecă în proporții diferite, în funcție de tipul pielii.
- Pentru tenul normal se face un amestec din 1/4 ulei de ricin și 3/4 ulei de jojoba, iar pentru tenul gras, 1/3 ulei de ricin, 2/3 ulei de jojoba.
- Pentru a calma pielea, se poate adăuga și o picatură de ulei esențial de levanțică.
- Amestecul obținut se aplică pe fața și se masează timp de 20 de minute.
- La final, se acoperă fața cu un prosop umezit şi călduț si se lasă sa acționeze pentru câteva minute.
- La final se șterge fața cu prosopul utilizat.
- Dupa preferințe, puteți să înlocuiți uleiul de jojoba cu ulei de măsline extra virgin.
Tratament naturist pentru fermitatea pielii din zona ochilor
- Aplicați o cantiate mică de ulei de ricin în zona din jurul ochilor, înainte de culcare. Lăsați să acționeze peste noapte.
- Dimineața zona se va spăla cu apă din abundență.
- Pentru obținerea unor rezultate eficiente se va face acest lucru în mod regulat, timp de mai multe zile.
După urmarea tratamentului în mod consecvent, se va observa o diferență: cearcănele de sub ochi se vor diminua, iar pielea va căpata un aspect mai tânar, de-a lungul timpului.

Dacă uleiul de ricin se va utiliza consecvent în fiecare seara înainte de culcare se va observa o diferență. Cearcănele de sub ochi se vor diminua, iar pielea va căpăta un aspect mai tânăr, de-a lungul timpului.
TRATAMENT PENTRU MÂINI HIDRATATE

Se aplică în fiecare seară, înainte de culcare, un strat de ulei de ricin pe mâini, masând bine unghiile și cuticulele. Pentru a obţine efectele dorite, acoperă-ți mâinile cu manuși de bumbac. Astfel folosit, uleiul de ricin hidratează pielea în profunzime, conferă unghiilor strălucire și previne uscarea și crăparea cuticulelor. Dimineaţa se spală mâinile cu un săpun blând, iar în cazul bătăturilor, se freacă cu o piatră ponce.
RECOMANDĂRI ȘI POSIBILE REACȚII ADVERSE
Uleiul de ricin trebuie consumat cu moderație. Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu blocaj intestinal, afecțiuni inflamatorii ale intestinelor, apendicită sau dureri abdominale nu trebuie să consume acest produs, decât sub atenta supraveghere a medicului.
Consumul de ulei de ricin în cantități mari este dăunător organismului uman și poate conduce la reacții adverse. Printre acestea se numără crampele abdominale, diareea, amețeala, halucinațiile, senzația de greață, dureri în piept sau mâncărimi.
Îți dorim mult succes și constanță pentru a pune în aplicare numeroasele utilizări ale uleiului de ricin! Totodată, te invităm pe vegis.ro, unde poți descoperi o gamă variată de ulei de ricin și cosmetice pe bază de ulei de ricin!