Remedii si tratamente naturiste

Cărbunele activ: un aliat al sănătății din moși strămoși

Cărbune activ

Îți amintești vremurile în care obișnuiai să mergi la bunici și ori de câte ori te confruntai cu o afecțiune minoră, aceștia apelau la așa numitele leacuri băbești? Atunci probabil că printre soluțiile pe care le foloseau se număra și cărbunele activ. În trecut, acesta era considerat a fi antitodul universal, iar în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, oamenii de știință au demonstrat că este eficient împotriva otrăvirii, în situațiile de urgență medicală. 

Sute de ani mai târziu, cărbunele activ continuă să fie folosit atât în scop medical, cât și în scop cosmetic. Cum anume se obține și care sunt efectele sale asupra organismului, te invităm să aflii din rândurile de jos. 

Pentru început, trebuie să menționăm următorul aspect: cărbunele activ este diferit față de cel utilizat pentru foc. Cărbunele activ este o pulbere neagră, fină, obținută din compuși pe bază de carbon, precum cojile de nucă de cocos, turba, cocs de petrol sau rumeguș, prelucrate la temperaturi foarte ridicate, fiind disponibil sub formă de suplimente alimentare. 

Suplimente cu cărbune activ

Ce efecte are cărbunele activ?

1. Contribuie la eliminarea excesului de gaze intestinale

Textura poroasă a cărbunelui activ are sarcină electrică negativă, fapt care determină atragerea moleculelor încărcate cu sarcină pozitivă, cum sunt toxinele și gazele din corp. În acest mod, cărbunele activ previne absorbția acestora de către organism și facilitează tranzitul intestinal. 

Un studiu realizat în anul 2012 pe un grup restrâns de persoane cu antecedente medicale în acest sens indică că administrarea cărbunelui activ neutralizează excesul de gaze care se acumulează în intestine. Subiecții în cauză au luat 448 mg de cărbune activ de 3 ori /zi, timp de 2 zile, înainte de efectuarea unor investigații medicale cu ultrasunete și 672 mg în dimineața examinării. Ca urmare, medicii au reușit să studieze cu ușurință anumite părți ale unor organe pe care anterior nu le puteau identifica cu ultrasunetele, din cauza acumulării excesive de gaze. 

De asemenea, în urma unui alt studiu efectuat în anul 2017 în cadrul căruia participanții au luat 45 mg de simeticonă și 140 mg de cărbune activ de 3 ori / zi, timp de 10 zile, aceștia au afirmat la final că au constatat o reducere a durerilor abdominale, fără a avea efecte secundare.

2. Are rol benefic în tratarea diareei

Personă care se confruntă cu dureri abdominale

Într-o analiză din anul 2017 a studiilor recente privind această temă, cercetării au concluzionat că administrarea de cărbune activ ar putea să prevină absorbția în organism a bacteriilor și a medicamentelor responsabile pentru stările de diaree. În același timp, aceștia au indicat că un astfel de supliment reprezintă o soluție potrivită în caz de diaree, deoarece au fost identificate mai puține efecte secundare ale cărbunelui activ comparativ cu alte medicamente antidiareice. 

3. Poate îmbunătăți funcția renală

Conform unui articol publicat în anul 2015 în Jurnalul Științific European (European Scientific Jurnal), cărbunele activ poate contribui la eliminarea substanțelor reziduale din rinichi, precum ureea, astfel că ar putea susține funcția renală a persoanelor cu boli cronice de rinichi (în astfel de situații, rinichii nu pot elimina deșeurile din organism așa cum se întâmplă în cazul persoanelor sănătoase). 

Efecte cărbune activ

Totodată, într-un studiu foarte restrâns la care au participat persoane în vârstă cu boli renale în ultima fază, s-a identificat o scădere semnificativă a nivelului de uree și creatinină din sânge în urma administrării, timp de 10 luni, a 30g de cărbune activ, combinat cu o dietă scăzută în proteine.

Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru dovedirea acestui posibil efect. 

4. Ajutor în cazul supradozelor de medicamente 

Datorită proprietății de atragere a toxinelor, cărbunele activ este o alternativă la îndemână în situațiile ingerării unor supradoze de medicamente. Studiile realizate în acest sens indică că o singură doză de 50 – 100g de cărbune activ administrat la interval de 5 minute de la ingerarea supradozei poate reduce absorbția medicamentului cu până la 74% în cazul adulților. Efectul scade cu până la 50% dacă cărbunele activ este administrat la un interval de 30 de minute și cu 20% dacă este luat după 3 ore de la ingerarea medicamentului. 

Notă: cel mai bine este să consulți un medic ori de câte ori te confrunți cu probleme sau afecțiuni medicale!

5. Adjuvant în ameliorarea anumitor afecțiuni

Cărbunele activ ar putea ajuta la reducerea mirosurilor neplăcute asociate afecțiunii Trimetilaminuria, cunoscută popular sub denumirea de sindromul mirosului de pește. Mai exact, Trimetilaminuria este o problemă genetică, în urma căreia compusul trimetilamina se acumulează în organism, întrucât organismului îi lipsește enzima care l-ar putea transforma într-un compus inodor. În consecință, persoanele în organismul cărora se acumulează trimetilamina se confruntă cu un miros al transpirației, respirației și urinei specifice peștelui. 

Folosirea cărbunelui activ ca adjuvant

Un studiu realizat pe un grup restrâns de oameni cu această afecțiune indică faptul că suprafața poroasă a cărbunelui activ ar putea contribui la reducerea mirosurilor neplăcute. Subiecții studiului au luat 1,5g de cărbune activ timp de 10 zile, iar analizele finale de urină au indicat o reducere a valorii substanței trimetilamina, ajungând la un nivel specific persoanelor care nu suferă de sindromul mirosului de pește. 

UTILIZAREA CĂRBUNELUI ACTIV ÎN SCOP COSMETIC

După cum menționam la începutul articolului, cărbunele activ nu este folosit exclusiv în scop medical. Acesta se regăsește și în diverse produse destinate îngrijirii personale și anume:

 • în pastele pentru dinți: se consideră că folosirea unor astfel de produse ajută la albirea dinților, deoarece cărbunele activ absoarbe placa bacteriană și compușii dăunători albului imaculat al dinților;
Pastă dinți și mască cu cărbune activ
 • în măștile pentru față: datorită capacității cărbunelui activ de a absorbi toxinele din organism, unii experți sunt de părere că măștile cu cărbune activ ajută la curățarea tenului de impurități. În cazul în care dorești să achiziționezi un astfel de produs, ține cont de tipul tău de ten: dacă ai un ten gras, indicat este să optezi pentru o mască care conține și argilă, deoarece ajută la reducerea excesului de sebum și la curățarea porilor, iar dacă ai un ten uscat, este recomandat ca masca aleasă să conțină și ingrediente hidratante (acid hialuronic, ulei de măsline sau ulei de jojoba). 

CÂT DE SIGURĂ ESTE FOLOSIREA CĂRBUNELUI ACTIV ÎN SCOP MEDICAL?

În general, administrarea cărbunelui activ pe termen scurt nu prezintă probleme în cazul adulților. Pe termen lung, însă, este posibil să aibă efecte precum constipația și scaune negre. 

Dacă urmezi un tratament medical, discută cu medicul tău înainte de administrarea unor astfel de suplimente, întrucât cărbunele activ ar putea împiedica absorbția medicamentelor în organism! 

UNDE SE GĂSEȘTE CĂRBUNELE ACTIV SUB FORMĂ DE SUPLIMENTE?

Acesta se află doar la un click distanță, pe vegis.ro. În oferta noastră vei găsi cărbune activ de la DVR Pharm, disponibil în această perioadă cu 20% REDUCERE. Mai mult, toate produsele DVR Pharm sunt 100% naturale, fabricate în România și au la bază plante, ciuperci medicinale și extracte marine, iar acum au și prețuri speciale. 

La final, sperăm ca aceste informații să îți fie utile. Până la următorul articol, îți dorim multă sănătate!

Cărbune activ DVR Pharm

Surse:

 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-269/activated-charcoal
 • https://www.news-medical.net/health/What-is-Activated-Charcoal.aspx
 • https://www.livescience.com/activated-charcoal.html
 • https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/activated-charcoal-functions-benefits-risks-where-to-buy/
 • https://www.healthline.com/nutrition/activated-charcoal
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/322609#risks-and-takeaway
 • https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/charcoal-mask-benefits#what-to-look-for
About Author

Vorbăreață incurabilă, dar care adoră să își împărtășească ideile și în scris. Iubitoare de animăluțe, călătorii și cărți inspirate din fapte reale.

No Comments

  Leave a Reply