Despre fistic se spun multe, iar când ne gândim la beneficiile fisticului nu omitem nici credințele populare iudaice sau slave, conform cărora să auzi cum crapă coaja fisticului este un semn de bun augur. De altfel, în Orientul Mijlociu, acest sunet este perceput ca liantul unei relații fericite, garantând longevitatea cuplului. În India se crede că fisticul are darul de a încălzi organismul dinspre interior spre exterior, fiind adesea folosit în serile friguroase de iarnă, iar în Ucraina secolului al XVII-lea, aceste oleaginoase sunt văzute ca un sprijin pentru sănătatea orală, cu efect revigorant asupra respirației.

Căile misterioase ale naturii leagă fisticul de mango, cel din urmă fiind perceput ca un văr îndepărtat al fisticului. Mai mult, se spune că arborele de fistic are o vechime de aproape 9000 de ani, detaliu demn de luat în calcul, mai ales dacă ne gândim că acest fruct oleaginos este menționat chiar și în Biblie ca fiind adus pe pământ de către Adam odată cu izgonirea din Rai. După cum ai văzut, acest deliciu bogat în magneziu și vitamina B6 are un potențial ridicat, așa că te invităm să afli mai multe despre beneficiile fisticului pentru sănătatea întregului organism!
Consumă fistic pentru valorile sale nutriționale
Dacă adori acest aliment, însă până acum nu ai aflat prea multe despre beneficiile fisticului, a venit momentul să-l consumi în deplină cunoștință de cauză.
Foarte importante sunt valorile nutriționale ale acestui fruct din categoria oleaginoaselor, care îți oferă indicii clare despre cât de benefic este fisticul. Iată cum arată situația raportată la 30 g de fistic crud!
- 13,6 g grăsimi;
- 8,2 g carbohidrați;
- 6 g proteine;
- 3,2 g fibre;
- 277 mg potasiu;
- 10% din doza zilnică recomandată de magneziu;
- 38% din doza zilnică recomandată de vitamina B6;
- 168 calorii.

Culorile acestui aliment ne oferă și alte indicii privitoare la beneficiile fisticului. Îmbinarea de verde și galben de pe suprafața fructului decojit sunt semn că fisticul conține carotenoide esențiale precum luteina și zeaxantina. Acești antioxidanți naturali joacă un rol important în menținerea sănătății oculare, prevenind degenerescența maculară (deteriorarea maculei, cu rol activ în distingerea culorilor și a detaliilor obiectelor) și protejând ochiul de efectele poluării sau ale luminii albastre emanate de ecranele pe care le folosim zilnic.
Stratul subțire, violet, care înfășoară fisticul, este un indiciu pentru conținutul de antocianină, același tip de antioxidant prezent în struguri, merișoare sau alte fructe de culoare albastră, ori roșie. Antocianina joacă un rol activ în prevenirea degenerării cognitive și a apariției unor afecțiuni ca Alzheimerul sau Parkinson. De altfel, fisticul este o sursă generoasă de vitamina B6, tiamină (vitamina B1), fosfor și potasiu. O jumătate de cană de fistic curățat (60 g) conține mai mult potasiu (630 mg) decât o banană mare (aprox. 544 mg).
Vestea bună este că din punct de vedere nutritiv, atât fisticul crud, cât și cel prăjit sau copt, ne oferă aceleași cantități de nutrienți. Prepararea termică la temperaturi înalte nu este recomandată pentru că se poate forma acrilamida, un compus toxic. Însă coacerea sau prăjirea corectă a fisticului îi oferă o savoare aparte și nu-i alterează proprietățile nutritive. De exemplu, cantitatea de luteină și zeaxantină din fistic nu suferă modificări prin prepararea termică a acestuia.

Beneficiile fisticului: cum te menține în formă?
Valorile sale nutriționale reflectate și în acțiunea benefică asupra întregului organism fac din fistic un superaliment. Rolul antioxidant și conținutul de grăsimi sănătoase transformă fisticul într-un aliat de nădejde al stării de bine. Iată cum te poate ajuta un consum moderat de fistic!
Acționează ca un probiotic, menținând sănătatea digestivă
După cum ai văzut, fisticul nu duce lipsă de fibre, avantaj nutrițional care susține rolul probiotic al alimentului. Merită să știi că organismul uman nu poate digera fibrele, acestea fiind o categorie aparte de carbohidrați. Fibrele reprezintă o sursă de hrană pentru bacteriile benefice organismului și susțin un microbiom sănătos. Astfel, fibrele ajung nemodificate în colon, iar acolo, prin procesele de fermentație, hrănesc „bacteriile bune”, ajutându-le să se înmulțească. Acțiunea probiotică a fibrelor aduce multiple beneficii organismului, printre care se regăsesc prevenirea afecțiunilor gastrointestinale sau a celor cardiovasculare.
O alternativă prietenoasă pentru reglarea kilogramelor
Dacă îți dorești să deții controlul asupra greutății corporale, trebuie să știi că fibrele și proteinele pe care fisticul le conține îți sunt de folos, din moment ce accentuează senzația de sațietate. Fisticul ajută în regimurile de slăbire pentru că are o bună compoziție nutrițională și poate inhiba apetitul. În timp, consumul de fistic te poate surprinde și prin diminuarea grăsimii din jurul taliei. O posibilă explicație conform căreia fisticul ajută la reglarea kilogramele constă în conținutul de grăsimi monosaturate, cu rol activ în reglarea colesterolului și a glucozei.

Susține sănătatea inimii și a vaselor de sânge
Consumul de fistic menține sănătatea inimii în diverse moduri. Rolul său antioxidant poate contribui la reducerea colesterolului și la îmbunătățirea tensiunii arteriale, fapt ce diminuează riscul de boli cardiovasculare.
Referitor la funcționarea sănătoasă a vaselor de sânge, trebuie să știi că endoteliul vascular „căptușește” vasele de sânge. De aceea, e important ca acesta să funcționeze perfect și să fie intact pentru că disfuncția endotelială reprezintă un risc crescut pentru afecțiunile inimii. Această disfuncție este caracterizată prin reducerea vasodilatației, efectul fiind scăderea fluxului sanguin. O componentă importantă a acestui proces este oxidul nitric, care determină dilatarea vaselor de sânge, ajutând celulele din endoteliu să se relaxeze și permițând fluxul sanguin să circule în mod normal.
În acest sens, fisticul este de ajutor, fiind o sursă de L-arginină, care este convertită de organism în oxid nitric. De aceea, acest fruct oleaginos joacă un rol important în flexibilizarea vaselor de sânge, menținând buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Contribuie la scăderea colesterolului „rău”
În lumea medicală, există o varietate de studii care demonstrează că integrarea fisticului în regimul alimentar reduce LDL-ul, cunoscut și drept „colesterol rău”. Nu e un secret faptul că o cantitate excesivă de LDL (lipoproteinele de densitate mică care transportă moleculele de grăsime pe cale sangvină, punându-le la dispoziția celulelor) rigidizează și întăresc vasele de sânge, declanșând în timp ateroscleroză, infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. În acest sens, există studii care atestă că o dietă bazată pe 20% calorii provenite din fistic poate reduce LDL-ul cu 9%.

Un aliment de ajutor în caz de diabet, cu indice glicemic mic
Printre beneficiile fisticului se numără și indicele glicemic scăzut, datorită căruia nu provoacă o creștere bruscă a zahărului din sânge. În plus, conținutul de carotenoizi și compuși fenolici ajută de asemenea la controlul nivelului de zahăr. Așadar, dacă te confrunți cu diabetul zaharat de tip 2, consumul a 25 g de fistic de 2 ori pe zi, ca gustare, are efecte benefice asupra controlului glicemic. Cu toate acestea, consultă-te cu un dietetician în privința alimentelor pe care este sau nu indicat să le consumi în acest context.
2 rețete savuroase pe bază de fistic pentru o alimentație echilibrată
Vestea bună este că fisticul poate fi consumat într-o formulă simplă (crud, prăjit sau copt), dar și într-o varietate de moduri delicioase, prin care gustul său unic este mai bine pus în evidență.
Noi îți propunem 2 idei de rețete ușoare, numai bune de încercat oricând ai chef de bucătărit!
Humus cremos cu fistic

Ingrediente:
- 100 g fistic nesărat, decojit;
- 1 conservă de năut (400 g) bine clătit și scurs;
- sucul de la o lămâie;
- 1 linguriță chimion;
- 1 linguriță paprika;
- 2 linguri tahini/ pastă de susan alb;
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin;
- 4 linguri apă;
- 2 căței de usturoi;
- sare după gust;
- piper după gust.
Mod de preparare:
- Adaugă toate ingredientele într-un robot de bucătărie sau într-un blender și amestecă-le până ce obții o consistență omogenă. Dacă ți se pare că textura este prea densă, mai adaugă puțină apă. Însă dacă îți dorești un humus foarte cremos, înlocuiește apa cu 2 cuburi de gheață.
- Mută humusul într-un bol și decorează-l cu extra miez de fistic, picături de ulei de măsline, chimion și ierburile proaspete preferate.
Fursecuri cu fistic și merișoare

Ingrediente aluat:
- 2 ouă mari;
- 350 g făină;
- 225 g unt nesărat (tăiat cubulețe);
- 300 g zahăr pudră;
- 150 g merișoare uscate;
- 1 vârf de sare;
- ½ linguriță praf de copt;
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu;
- 1 linguriță extract de vanilie;
- coaja rasă de la o lămâie.
Ingrediente cremă de fistic:
- 200 ml lapte vegetal;
- 175 g unt nesărat;
- 75 g fistic tocat fin;
- 20 g făină;
- 150 g zahăr pudră;
- 1 linguriță pastă de vanilie.
Mod de preparare:
- Adaugă într-un bol încăpător făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, praful de sare și amestecă-le ușor. Într-un recipient separat, bate cu telul timp de 5 minute untul, zahărul și coaja de lămâie. Adaugă ouăle și extractul de vanilie și încorporează-le bine. Ulterior, poți adăuga în compoziția umedă și ingredientele uscate, deja pregătite în primul bol. E timpul să adaugi merișoarele uscate, apoi amestecă toate ingredientele cu mâna până ce obții consistența specifică unui aluat. Acoperă aluatul și lasă-l să se închege pentru 2 h.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Taie aluatul și formează biluțe din acesta, apoi dispune-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau pe o formă de copt din silicon. Coace biluțele din aluat pentru 14 – 16 minute, până ce se rumenesc ușor. Nu uita ca la jumătatea timpului de coacere (după 7 – 8 minute), să scoți biluțele din cuptor și să le lovești ușor cu o lingură pentru a le aplatiza puțin. După expirarea timpului de coacere, lasă fursecurile la răcit.
- Pentru prepararea cremei pe bază de fistic, pune laptele și fisticul mărunțit într-o oală, la foc mediu, și amestecă ingredientele până ce se atinge punctul de fierbere. Ia amestecul de pe foc și lasă-l la răcit timp de 1 h pentru a se întrepătrunde aromele. Mută amestecul pe bază de lapte și fistic într-un recipient rezistent și folosește un blender de mână pentru a zdrobi și mai bine fisticul, astfel încât să obții textura unui milkshake. Odată fisticul zdrobit, amestecul pe bază de lapte se pune din nou în oală, unde adaugi și făina, zahărul pudră și pasta de vanilie. Focul trebuie să fie mediu. Se amestecă energic conținutul până ce obții o cremă cu textură densă. Ulterior, se lasă la răcit pentru 2 h.
- Pentru a finaliza crema, bate bine untul până ce obții o textură moale și pufoasă. Adaugă-l treptat în crema de fistic pregătită în prealabil (linguriță cu linguriță) și încorporează-l bine. Pune crema într-un dispozitiv pentru ornat, prevăzut cu o duză, apoi realizează o bulină cremoasă pe suprafața fiecărui fursec. Dacă îți place ideea, unește prin cremă 2 fursecuri, astfel încât să obții un sandvici delicios, format din fursecuri cu merișoare.
Dacă și tu adori acest aliment și de abia aștepți să te bucuri de beneficiile fisticului, întotdeauna e momentul oportun să-ți refaci stocul de aici! Iar dacă ești curios să descoperi alte oleaginoase sănătoase, apelează cu încredere la alternativele oferite de SanoVita!
Trăiește delicios de sănătos!
Surse bibliografice:
https://www.tastemade.com/articles/10-things-you-probably-didnt-know-about-pistachios/
https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios
https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pistachios
https://www.verywellfit.com/pistachio-nutrition-facts-4582453
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899
https://fortheutterloveoffood.com/easy-pistachio-hummus/
https://www.olivemagazine.com/recipes/family/cranberry-and-pistachio-sandwich-cookies/