Ești îndrăgostit de vanilie? Fie că este vorba despre o prăjitură sau un deliciu pe bază de cafea, ai alege vanilia și cu ochii închiși. Te înțelegem perfect și vrem să-ți spunem că preferința ta e delicios de sănătoasă. Tocmai de aceea, te invităm într-o călătorie „vanilată”, presărată cu cele mai interesante informații despre acest condiment prețios.
De ce numim vanilia un condiment prețios? În topul celor mai scumpe condimente din lume, vanilia ocupă un loc fruntaș, clasându-se pe locul al doilea, după șofran. Mai exact, 1 kilogram de vanilie costă mai mult decât 1 kilogram de argint. Dacă în 2013, prețul unui kilogram de vanilie pornea de la 20 $, câțiva ani mai târziu, suma a ajuns la minimum 600 $. Deși pare greu de crezut, vremea capricioasă joacă și ea un rol important în stabilirea prețului acestei mirodenii.
Pe scurt, aproximativ 75%-80% din vanilia care se regăsește în toată lumea provine de pe plantațiile din Madagascar, Oceanul Indian. Aceasta se află constant sub amenințarea uraganelor, motiv pentru care prețul acestei mirodenii este în creștere. În plus, vanilia se cultivă greu, implicând polenizarea manuală. Originar, vanilia provine din Mexic, unde este polenizată de o anumită specie de albină care nu spraviețuiește în Madagascar, spațiu geografic în care a ajuns în urma colonizării. Astfel, din cauza absenței unui factor polenizator natural, s-a impus necesitatea găsirii unei alternative artificiale.
După cum vezi, costul ridicat al vaniliei este justificat și reprezintă un garant al calității produsului achiziționat.
Top 10 lucruri interesante despre vanilie
Vanilia este un condiment complex, cu o istorie fascinantă. Așa că te invităm să descoperi unele dintre cele mai interesante aspecte legate de această mirodenie care conferă un gust unic preparatelor!
1. Vanilia face parte din familia orhideelor, fiind singurul reprezentant comestibil din această clasă. Totodată, este una dintre cele mai vechi arome ale omenirii. Dacă mergem înapoi pe firul timpului, este esențial să ne oprim la anul 1519, când Imperiul aztec a fost cucerit de spanioli prin mijlocirea conchistadorului Hernán Cortés. Când expediția spaniolă a ajuns pe pământul aztec, vanilia era deja o aromă consacrată și des folosită de către aceștia.
2. La fel ca strugurii, fiecare boabă de vanilie în parte diferă în materie de aromă și culoare.
3. Floarea de vanilie înflorește doar pentru 24 de ore, timp în care dacă nu se realizează procesul de polenizare, aceasta se ofilește și moare. De la plantare și până la comercializarea propriu-zisă, vanilia are nevoie de o perioadă de timp semnificativă, mai exact 6 ani de zile.
4. După ce se recoltează păstăile de vanilie, acestea sunt tratate cu apă caldă sau expuse la căldură. Mai precis, acestea sunt expuse la soare timp de câteva luni, până ce păstaia își reduce dimensiunea inițială cu 20%. De altfel, o păstaie de înaltă calitate se conservă foarte bine, putând fi utilizată și la câțiva ani distanță față de momentul achiziționării.
5. Fiind pasionat de botanică și de gastronomie, președintele Thomas Jefferson a fost primul american care a adus acest condiment pe teritoriul S.U.A. În 1789, după o misiune diplomatică în Franța, Thomas Jefferson a decis că aroma vaniliei se pliază perfect pe gustul american. Astăzi, S.U.A este cel mai mare consumator de vanilie din lume, americanii fiind îndrăgostiți de înghețata cu această aromă. Imediat după se clasează Europa, unde Franța se distinge prin preferința pentru această mirodenie.
6. Vanilia franțuzească este cunoscută sub numele de „Bourbon”, fiind cultivată în Réunion, în estul Madagascarului, motiv pentru care insula a fost supranumită „Insula de Bourbon”. Numele nu provine de la celebrul whiskey, ci face referire la dinastia de Bourbon, care guverna Franța în secolul al XVII-lea, când Insula Réunion este integrată teritoriului francez. De aceea, păstăile care provin din această regiune sunt numite „păstăi de Bourbon”. Astăzi denumirea este atribuită vaniliei cultivate atât în Madagascar, cât și pe teritoriul altor insule din Oceanul Indian. Spre deosebire de plantațiile de vanilie din Mexic, unde polenizarea se face prin intermediul speciei de albine Melipona, vanilia de Bourbon este polenizată cu ajutorul factorului uman, fapt ce contribuie la costul mai ridicat. Gustul celor două sortimente de vanilie nu este diferit.
7. Coca-Cola este cel mai mare cumpărător de vanilie pe plan mondial, folosind această aromă în băuturile consacrate.
8. În unele culturi, vanilia este apreciată și pentru proprietățile sale curative, printre care se remarcă efectul calmant asupra sistemului nervos sau cel afrodiziac. În 1859, doctorul american John King concluzionează următoarele: „Vanilia este un stimulent aromatic, util în infuzii destinate să amelioreze irascibilitatea, reumatismul sau formele ușoare de febră. Se spune că vanilia înviorează funcția cerebrală, susține sistemul muscular și stimulează funcția sexuală”. Studii mai recente pun de asemenea accent pe proprietățile calmante ale mirodeniei.
9. Câteva picături de vanilie pot reduce aciditatea preparatelor pe bază de roșii. Deși sună straniu, vanilia este o aromă care vine perfect în completarea gustului de friptură, pește sau legume.
10. Se spune că păienjenii urăsc această aromă, așa că produsele pe bază de vanilie acționează ca o barieră care îi țin la distanță.
Extractul versus esența de vanilie: ce alegi?
După cum ai observat deja, prima distincție dintre cele două produse se remarcă la nivelul prețului. Însă hai să înțelegem de ce există discrepanțe de costuri între extractul și esența de vanilie.
De regulă, extractul de vanilie este rezultatul înmuierii păstăilor de vanilie (cu o vechime de 3 – 4 luni) într-un mix pe bază de apă și alcool etilic. Aroma intensă de vanilie se datorează unei molecule din păstaie, cunoscută ca vanilină. Cu cât păstaia este uscată pentru mai mult timp, cu atât nivelul de vanilină emis este mai crescut. Standardele de calitate în privința fabricării diferă de la o țară la alta. De exemplu, în S.U.A, produsul finit trebuie să conțină 35% alcool și 380g păstăi de vanilie raportat la 3,8 litri de apă. De altfel, extractul conține o cantitate mai redusă de îndulcitori.
Procesul de fabricare este unul costisitor, dar să nu uităm că păstăile de vanilie folosite fac extractul un produs veritabil, natural, cu proprietăți antiseptice, antibacteriene și antioxidante.
Prin comparație, esența de vanilie este un produs sintetic, obținut prin procesarea unor substanțe petrochimice, imitând aroma, nuanța și mirosul de vanilie cu ajutorul potențiatorilor de gust și a coloranților artificiali. La fel ca extractul, esența își trage aroma din vanilină, doar că este vorba despre o versiune sintetică, mai accesibilă ca preț decât păstăile de vanilie.
Alegerea între cele două produse este dictată și de tipul de preparat pe care îți dorești să-l gătești.
Dacă ți-e poftă de deserturi fresh, fără coacere, înghețate sau creme care necesită un timp foarte scurt de preparare, atunci extractul de vanilie este cea mai bună alegere, aroma fiind una intensă și naturală. Însă dacă ai în plan ciocolată de casă, aluaturi sau compoziții care necesită coacere, esența de vanilie este potrivită, mai ales dacă vrei ca aroma vanilată să nu fie foarte pregnantă.
Dar pudra de vanilie?
Este adesea confundată cu zahărul vanilat, dar de fapt acest produs se obține prin măcinarea păstăilor de vanilie uscate, aroma fiind una de-a dreptul inconfundabilă. Pudra de vanilie este ideală în bucătărie, mai ales la aluaturi, compoziția de clătite, banana bread sau deliciosul orez cu lapte.
De fapt, pudra are un gust mai pregnant decât extractul de vanilie și poate fi folosită și în calitate de îndulcitor natural, mult mai sănătos decât zahărul sau îndulcitorii artificiali. Datorită aromei intense, în majoritatea rețetelor este suficient să adaugi o singură linguriță de pudră. Această linguriță magică se potrivește perfect și în cafea sau în ceaiul preferat.
2 rețete BONUS cu un strop de vanilie
Deserturile și băuturile cu vanilie fac înconjurul lumii, fiind apreciate la modul total. Ce zici de două variante simplu și rapid de preparat, perfecte pentru o ieșire cu prietenii sau un weekend în familie? Bucură-te și tu de timpul de pregătire redus și de un răsfăț dulce de excepție!
Iată ce îți propunem!
Chec rapid cu afine și sos de vanilie
Ingrediente:
- 1 ou mare, la temperatura camerei;
- 470 ml lapte/ lapte vegetal;
- 3 linguri de ulei de migdale;
- 256 g făină universală;
- 6 g praf de copt;
- 1 praf de sare.
Ingrediente pentru sosul de vanilie:
- 128 g zahăr de cocos;
- 1 lingură amidon de porumb;
- 236 ml smântână de gătit;
- 65 g unt tăiat cubulețe;
- 1 lingură de extract de vanilie.
Mod de preparare:
- Într-un bol încăpător, bate cu telul ouăle, laptele și uleiul. Adaugă și ingredientele uscate precum făina, zahărul, praful de copt și praful de sare. Bate oul în prealabil, apoi încorporează-l în amestec până când se omogenizează bine. Nu uita să adaugi și afinele!
- Aluatul astfel obținut se coace în cuptorul preîncălzit la 200 °C timp de 50-55 minute sau până când trece testul scobitorii. După ce este gata, se lasă la răcit pentru aproximativ 10 minute.
- În privința sosului de vanilie, adaugă zahărul și amidonul de porumb într-o oală, la foc mic. Adaugă smântâna și untul și amestecă bine până ce se omogenizează. Când amestecul capată o consistență închegată, adaugă și extractul de vanilie și gata. Servește-l cu acest delicios chec cu afine.
- Iată și varianta vegis pentru prepararea sosului de vanilie!
Parfait răcoritor cu vanilie și migdale
Ingrediente:
- 510 g iaurt grecesc, cu un conținut redus de grăsimi;
- 100 g budincă de vanilie;
- 1 linguriță de pudră de vanilie/ pastă de vanilie;
- 65 g unt de migdale;
- 128 g de granola cu fructe uscate și nuci;
- migdale rumenite și mărunțite (opțional);
- cireșe (opțional).
Mod de preparare:
- Prepară budinca în prealabil, conform instrucțiunilor de pe ambalaj și las-o la răcit.
- Într-un bol încăpător, mixează iaurtul și budinca răcită. Apoi, încorporează untul de migdale și amestecă energic. Nu uita nici de pudra/ pasta de vanilie! Iar dacă vrei ca pasta să fie homemade, încearcă și tu rețeta noastră vegană, fără îndulcitori sau gluten!
- Pregătește 4 pahare pentru parfait și dispune conținutul astfel: un strat din mixul pe bază de iaurt și un alt strat format din 2 linguri de granola. Alternează straturile de cremă cu cele de granola. La final, pentru decor, poți adăuga migdalele rumenite. Se poate servi imediat.
Dacă te-am convins să experimentezi mai mult în bucătărie cu ingrediente pe bază de vanilie, te invităm să descoperi toate alternativele savuroase pe vegis.ro!
Pe curând!
Surse bibliografice:
- https://emeraldreview.com/when-vanilla-became-more-expensive-than-silver/
- https://www.tasteofhome.com/recipes/blueberry-quick-bread-with-vanilla-sauce/
- https://www.tasteofhome.com/recipes/almond-vanilla-yogurt-parfaits/
- https://rodellekitchen.com/resources/learning/vanilla-fun-facts/#:~:text=Vanilla%20is%20the%20only%20edible,cream%20flavour%20in%20the%20US.
- https://www.nationalgeorgaphic.com/culture/article/plain-vanilla
- https://greatist.com/eat/what-is-the-difference-between-types-of-vanilla#:~:text=Madagascar%20vanilla,leading%20to%20its%20higher%20price.
- https://www.healthline.com/nutrition/vanilla-extract-vs-essence