Ținând cont că se apropie toamna, când vremea nu mai e la fel de prietenoasă cu noi, temperaturile scad și încep ploile, e important să știm cum să ne păstrăm un sistem imunitar echilibrat și sănătos care să ne protejeze în fața factorilor perturbatori care ar putea cauza apariția răcelilor sau a altor manifestări.
Sistemul imunitar reprezintă sistemul specializat în distingerea organismelor străine și a eliminării din organism a moleculelor și celulelor agresive.
Imunitatea este de două tipuri: înnăscută și dobândită.
Imunitatea înnăscută (naturală sau nespecifică) nu necesită un contact primar cu un factor perturbator și este formată din: celule fagocitare (neutrofile, monocite, macrofage și celule dendritice)- componente care ingeră factorii străini și îi distrug; celule care prezintă antigeni (macrofage și celule dendtritice); celule NK (natural killer)- celule care distrug celulele infectate de virusuri și anumite leucocite polimorfonucleare (eozinofile, bazofile, mastocite).
Imunitatea dobândită (adaptativă sau specifică) se bazează pe un prim contact cu un antigen (este antigen-specifică), componentele sale fiind: anticorpii și celulele T și B (limfocitele).

Activarea sistemului imunitar se realizează atunci când un organism străin (antigen) este recunoscut de către componentele sale (anticorpi). O dată recunoscut (fie că vorbim de un antigen, fie de un complex antigen-anticorp, fie de un complex complement-microorganism) acesta este fagocitat (proces prin care organismele străine sunt ingerate și apoi distruse). (1)
Mecanismele prin care sistemul imunitar funcționează sunt foarte complexe, de aceea o imunitate echilibrată ne ajută să facem față numeroșilor factori perturbatori cu care intrăm în contact zi de zi.
Cu toate acestea, există situații când sistemul imunitar este slăbit și nu ne mai ajută la fel de mult. Studiile efectuate de cercetătorii de la Harvard Medical School arată că anumiți factori precum dieta, mișcarea, stresul psihologic, vârsta, etc influențează funcționarea sistemului imunitar. (2)
Astfel că persoanele care nu au o alimentație echilibrată, nu fac mișcare în mod regulat sau sunt sedentari, persoanele care sunt supuse stresului cotidian, au o vârstă mai înaintată sau au o calitate a somnului redusă au sistemul imunitar predispus unei funcționări mai slabe. (2)
Atunci când stilul de viață nu ne permite să respectăm cu strictețe o dietă echilibrată, să avem suficiente ore de somn sau când suntem supuși stresului putem apela la diferite suplimente alimentare care să susțină buna funcționare a organismului și care să mențină un sistem imunitar echilibrat.
Compușii cei mai cunoscuți pentru capacitatea lor de a susține buna funcționare a sistemului imunitar sunt: Echinacea, Ghimbirul, Usturoiul, diferite ciuperci medicinale, Ceaiul verde, vitamina C, etc.

SystemWell® Ultimate Immunity™ 30tb este o formulă avansată pentru susținerea imunității, ce acționează la nivelul tuturor componentelor sistemului imunitar: circulator, limfatic, respirator, epidermic, sistemic, celular și digestiv. Acesta conține peste 30 de ingrediente din categoriile: vitamine, minerale, extracte din plante, ciuperci medicinale, bacterii benefice şi fibre solubile. (3)
Conține vitaminele C, D, A și mineralele fosfor, zinc și seleniu, cunoscute pentru acțiunea lor de echilibrare a sistemului imunitar.
Pentru susținera sistemului imunitar de la nivel circulator, SystemWell® Ultimate Immunity™ 30tb conține extracte din Usturoi, Ardei iute și pudră din sursă organică de Himematsutake (Agaricus blazei)(miceliu). Usturoiul este un compus cunoscut pentru proprietățile sale de susținere a sistemului imunitar (4), pe când Agaricus este o ciupercă medicinală renumită pentru proprietățile de susținere a diviziunii celulare normale. (5)
Pentru buna funcționare a sistemului imunitar de la nivel digestiv, acesta conține un amestec de Păpădie, Arabinogalactani, Goldenseal, fibre solubile (FOS) și bacterii benefice (culturi de Lactobacillus, Bifidobacterium). Bacteriile benefice sunt microorganisme vii, nepatogene, ce oferă suport organismului în fața acțiunii diverșilor factori perturbatori. (6) Denumirea comună a acestora provine din limba greacă și înseamnă “pentru viață” (probiotice, bios= viață). (7)
Pentru buna funcționare a sistemului respirator, SystemWell® Ultimate Immunity™ 30tb asociază 5 extracte din plante care susțin sănătatea de la acest nivel: Schinduf, Unguraș, Cimbru-de-cultură, Iarbă mare și Gugul (Commiphora wightii)(gumirezină).

La nivel epidermic, sistemul imunitar este susținut de extractele de Brusture și Aloe-vera, iar la nivel limfatic, de Rozmarin și Pătlagină. (8)
Prezența în compoziție a extractelor din miceliile a 4 ciuperci medicinale (Maitake, Shiitake, Yamabushitake, Reishi) și a extractelor de Astragalus, Măslin, Ginseng corean și Curcuma susțin buna funcționare a sistemului imunitar sistemic. (9)
Pentru o acțiune crescută, se poate asocia o formă de vitamina C, cunoscută pentru rolul său în menținerea funcționării normale a sistemului imunitar, pentru protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și pentru reducerea oboselii și a extenuării.

Vitamin C Liposomal 500mg este o formulă avansată pe bază de vitamina C sub formă lipozomală ce oferă absorbție ridicată și eliberare țintită la nivel celular.
Lipozomii sunt vezicule goale, sferice, microscopice alcătuite din două straturi lipidice, ce prezintă structură biochimică asemănătoare cu cea a membranelor celulare umane.
Aceste vezicule pot fi utilizate pentru favorizarea absorbției și a transportului diverșilor compuși la nivel celular.
Astfel, folosind această tehnică, absorbția de la nivel intestinal și eliberarea vitaminei C la nivel celular este accelerată, comparativ cu formele orale convenționale de vitamina C. (10)
Asocierea celor două produse contribuie la susținerea sănătății sistemului imunitar, la menținerea echilibrului fizic și mental (datorită proprietăților tonice și adaptogene) și la reducerea oboselii și menținerea vitalității organismului.
Astfel, cu un regim de viață sănătos și cu suplimentele alimentare potrivite, poți face față vremii capricioase și te poți bucura de toamna, fără a te gândi la răceli.
Surse:
(1) Manualul Merck, Ediția XVIII-A, Secțiunea 13- Imunologia, Bolile Alergice, Capitolul 163- Biologia Sistemului Imunitar, pg. 1320-1325
(2) http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
(3) Carr AC, Maggini S; Vitamin C and Immune Function; Nutrients. 2017 Nov 3;9(11). pii: E1211. doi: 10.3390/nu9111211
(4) Rodrigo Arreola, Saray Quintero-Fabián, Rocío Ivette López-Roa, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez, Juan Pablo Reyes-Grajeda, Lucrecia Carrera-Quintanar, and Daniel Ortuño-Sahagún; Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds; Journal of Immunology Research; 2015; 2015: 401630; Published online 2015 Apr 19
(5) F. Firenzuoli, L. Gori,1 and G. Lombardo; The Medicinal Mushroom Agaricus blazei Murrill: Review of Literature and Pharmaco-Toxicological Problems; Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine; 2008 Mar; 5(1): 3–15; Published online 2007 Mar 27. doi: 10.1093/ecam/nem007
(6) M. Andrews, M. Tan, Probiotics in the luminal gastroenterology: the current state of play, Internal Medicine Journal, published 18.12. 2012
(7) https://dexonline.ro/definitie/biotic
Rostami H, Seidavi A, Dadashbeiki M, Asadpour Y, Simões J, Shah AA, Laudadio V, Losacco C, Perillo A, Tufarelli V
(8) Supplementing dietary rosemary (Rosmarinus officinalis L.) powder and vitamin E in broiler chickens: evaluation of humoral immune response, lymphoid organs, and blood proteins; Environmental Science and Pollution Research Internationa; 2018 Mar;25(9):8836-8842. doi: 10.1007/s11356-018-1209-x. Epub 2018 Jan 12
(9) Karen Denzler, Jessica Moore, Heather Harrington, Kira Morrill, Trung Huynh, Bertram Jacobs, Robert Waters, and Jeffrey Langland; Characterization of the Physiological Response following In Vivo Administration of Astragalus membranaceus; Evidence Based Complementary and Alternative Medicine; 2016; 2016: 6861078; Published online 2016 Apr 12. doi: 10.1155/2016/6861078
(10) Janelle L. Davis, Hunter L. Paris et. al., ˝ Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury˝, Nutrition and Metabolic Insights 2016:9 25–30 doi:10.4137/NMI.S39764