Vitamine si Minerale

Află cât de importantă este vitamina D pentru organism!

vtamina d

Vitamina D, supranumită „vitamina soarelui” datorită capacității sale de a fi absorbită de corp prin expunerea la soare, joacă un rol important în menținerea sănătății. Află câte tipuri de vitamina D există, care sunt rolurile sale principale în organism, când există un risc de a suferi de un deficit și care sunt simptomele unui nivel scăzut de vitamina D în corp.

CE ESTE VITAMINA D

Vitamina D (calciferol) este o vitamină solubilă în grăsimi care este prezentă în mod natural în câteva alimente, adăugată altora și disponibilă ca supliment alimentar. De asemenea, este produsă endogen atunci când razele ultraviolete din lumina soarelui declanșează în piele sinteza ei.

produse cu vitamina d

Principalele sale forme, esențiale pentru sănătatea organismului, sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Prima formă este derivată din plante și fungi expuse la radiații ultraviolete și este adesea adăugată ca element de fortifiere în lapte și cereale. Pe de altă parte, vitamina D3 se găsește în anumite alimente precum peștele gras sau albușul de ou, dar poate fi administrată și sub formă de supliment alimentar la recomandarea unui medic de specialitate. Acest tip de vitamină este sintetizată la nivel cutanat din provitamina D3 (7-dehidrocolesterol) sub acțiunea razelor ultraviolete. Dintre cele două, D3 s-a dovedit a fi de două ori mai eficientă în creșterea nivelului sangvin de vitamina D față de D2, potrivit unor studii realizate de către două echipe de cercetători din Londra și Canada.

BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Vitamina D îndeplinește mai multe funcții importante în organism. În primul rând, aceasta ajută la reglarea absorbției de calciu și fosfor și susține sistemul imunitar.

beneficii pentru sănătate

În plus, obținerea unei cantități suficiente în organism este importantă pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților. Atunci când organismul dispune de o cantitate suficientă, există un risc scăzut de apariție a anomaliilor osoase, precum osteomalacia (afecțiune ce constă în demineralizarea oaselor) sau osteoporoza (în cazul acestei afecțiuni oasele devin foarte fragile).

Pe lângă aceste beneficii, vitamina soarelui contribuie și la prevenirea altor probleme de sănătate, potrivit oamenilor de știință.

Ține la distanță răcelile și gripa: Un studiu realizat în 2018 de cercetătorii polonezi arată că vitamina D protejează organismul împotriva virusului Influenza, reducând astfel riscul de apariție a răcelilor și gripei.

Reduce riscul de apariție a depresiei: În cadrul unui studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Departamentului Medical al Spitalului Universitar din Tromsø, Norvegia, s-au urmărit efectele pe care le au suplimente pe bază de vitamina D în cazul persoanelor depresive. Rezultatele arată că administrarea săptămânală a unei doze de 20.000 sau 40.000 de UI, timp de 1 an, a dus la ameliorarea simptomelor asociate depresiei. La studiu au participat 441 de persoane, atât femei, cât și bărbați, cu vârste cuprinse între 21 și 70 de ani.

reducere riscul de apariție a depresiei

Ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale: Potrivit unui studiu realizat în 2019 de către cercetătorii din cadrul Universității Shandong din Jinan, China, vitamina D joacă un rol important în combaterea hipertensiunii arteriale. Autorii studiului susțin că lipsa acesteia, chiar și pe o perioadă scurtă de timp, poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la apariția problemelor cardiovasculare.

Susține sănătatea danturii: Oamenii de știință americani din cadrul Departamentului de Periodontologie al Centrului Universitar de Știință și Sănătate Tennessee din Memphis, Tennessee, SUA, susțin că vitamina D ajută la menținerea sănătății dinților și a gingiilor. Aceste beneficii se datorează efectului său asupra metabolismului osos și capacității sale de a funcționa ca agent antiinflamator și de a stimula producția de peptide antimicrobiene.

NECESARUL ZILNIC DE VITAMINA D

Doza zilnică recomandată de vitamina D pentru bebeluși este de 400 de unități (UI), în timp ce copiii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani au nevoie de 600 UI. Adulții de până la 70 de ani au nevoie de 600 UI de vitamina D zilnic, la fel ca și femeile însărcinate sau care alăptează, iar pentru persoanele de peste 70 de ani, necesarul zilnic este de de 800 UI.

necesarul zilnic de vitamina d

Specialiștii susțin că expunerea la soare pentru 5-10 minute de 2-3 ori pe săptămână este suficientă pentru a asigura cantitatea necesară de vitamina D pentru o bună funcționare a organismului. Cu toate acestea, nivelul din organism scade destul de repede, în special iarna, motiv pentru care este important să discuți cu medicul specialist. Acesta îți va spune dacă ai sau nu nevoie de un supliment pe bază de vitamina D și care este doza recomandată, în funcție de vârsta pe care o ai și problemele cu care te confrunți.

CELE MAI BUNE SURSE DE VITAMINA D

Cu toate că expunerea la soare reprezintă una dintre cele mai bune modalități prin care îți poți asigura necesarul zilnic din această vitamină, există însă și câteva alimente care furnizează organismului această vitamină esențială pentru sănătatea sistemului osos.

Printre cele mai importante se numără uleiul de pește (de somon, hering, sardine), carnea roșie, ficatul, albușul de ou, ciupercile, soia, migdalele și cerealele îmbogățite cu vitamine.

cele mai bune surse pentru vitamina d

CÂND POATE APĂREA DEFICITUL ÎN ORGANISM

De obicei, persoanele care au pielea mai închisă la culoare au un risc mai mare de a se confrunta cu un deficit al acestei vitamine, deoarece un nivel ridicat de melanină reduce capacitatea organismului de a absorbi razele ultraviolete, care stimulează producția acestei vitamine în corp. De asemenea, și cremele de protecție solară împiedică organismul să sintetizeze vitamina soarelui.

Un risc crescut de deficit de vitamina D îl au și persoanele în vârstă, din cauza faptului că pielea își pierde abilitatea de a sintetiza vitaminele odată cu înaintarea în vârstă.

cand apare deficitul in organism

Acest deficit poate apărea și în cazul copiilor care sunt alăptați exclusiv, mai ales dacă au mai multă melanină în corp sau nu sunt expuși deloc la soare.

Totodată, persoanele care suferă de anumite afecțiuni ce limitează absorbția grăsimilor au, de obicei, un nivel redus de vitamina D în corp. Întrucât această vitamina este solubilă în grăsimi, absorbția sa depinde de capacitatea intestinului de a absorbi grăsimile din alimentele consumate. Malabsorbția grăsimilor este asociată cu afecțiuni medicale care includ unele forme de boli hepatice, fibroză chistică, boală celiacă, boala Crohn și colită ulcerativă.

SIMPTOMELE DEFICITULUI DE VITAMINA D

Iată câteva semne care îți pot spune că ai un nivel redus de vitamina D în corp.

Răcești des

Unul dintre cele mai importante roluri ale acestei vitamine este acela de a susține sistemul imunitar în fața virusurilor și bacteriilor. Atunci când răcești des sau suferi de infecții respiratorii precum bronșită sau pneumonie, deficitul de vitamina D poate fi cauza, potrivit specialiștilor de la Centrul de Boli Infecțioase din Cadrul Spitalului Universitar Jena din Jena, Germania.

Ai o stare accentuată de oboseală

simptomele deficitului

Acest simptom poate avea multe cauze, însă una dintre cele mai comune este deficitul de vitamina D. Cercetătorii din cadrul departamentului de medicină al Univerisității Florida din Gainesville, Florida, SUA, au descoperit că oboseala cronică și durerile de cap se află în strânsă legătură cu nivelul scăzut al acestei vitamine din corp. Spre exemplu, în cazul unei femei care suferea de oboseală cronică, nivelul vitaminei în sânge era de doar 5,9 ng/ml. Specialiștii i-au administrat acesteia un supliment pe bază de vitamina D de 50.0000 de unități, o dată pe săptămână, urmând ca în 2 săptămâni să se observe deja îmbunătățiri. De îndată ce nivelul a crescut la 39ng/ml, simptomele au dispărut.

Ai dureri de oase sau de spate

Vitamina D susține sănătatea sistemului osos prin îmbunătățirea absorbției de calciu în organism. În cadrul mai multor studii realizate de cercetători din India și Germania se arată că există o strânsă legătură între deficitul acesteia și apariția durerilor de spate.

În cazul deficitul de vitamina D, simptomele mai pot include: dureri musculare, stări depresive, căderea părului și vindecarea lentă a rănilor.

Atunci când deficitul de vitamina D persistă pe o perioadă lungă de timp, pot apărea complicații precum: probleme cardivoasculare, afecțiuni autoimune, boli neurologice, infecții și complicații în sarcină.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND IEI PREA MULTĂ VITAMINA D

Administrarea unei doze prea mari de vitamina D pe o perioadă lungă de timp poate provoca hipercalcemie, cee ce înseamnă că se poate acumula o cantitate prea mare de calciu în organism. Hipercalcemia poate duce la slăbirea oaselor și la afectarea inimii și a rinichilor. Cele mai comune simptome ale unui exces includ durerile de cap și senzația de greață. În plus, prea multă vitamina D în corp poate duce și la pierderea apetitului, apariția unui gust metalic, uscarea gurii, vomă, constipație sau diaree.

Acum că știi cât de importantă este această vitamină pentru organism, discută cu medicul tău pentru a afla dacă ai sau nu un deficit în organism. În urma unui test de sânge, vei putea să corectezi o eventuală carență și să previi problemele de sănătate asociate unui nivel scăzut al vitaminei în organism. În cazul în care medicul îți recomandă administrarea de vitamina D, poți alege de pe vegis.ro un supliment din surse naturale, sub formă de capsule. Mai multe oferte găsești aici.

suplimente cu vitamina d

Referințe:

 • https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-101#what-it-is
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9771862/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552031/
 • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#boosts-weight-loss
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121423/
 • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31389312/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21748977/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618#deficiency
 • https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#en1
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24766747/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26543719/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21206551/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26431139/

No Comments

  Leave a Reply