Plante medicinale - proprietati

Cum îmbunătățim digestia? 9 Plante benefice pentru sistemul digestiv

plante sistem digestiv

Indigestia, constipația, balonarea sau afecțiunile gastro-intestinale sunt doar câteva dintre problemele asociate sistemului digestiv. Alimentația, stilul de viață și nivelul de stres la care ești expus în fiecare zi sunt principalele aspecte care influențează buna funcționare a sistemului digestiv. 

Digerarea corespunzătoare a hranei este importantă pentru a avea un sistem imunitar eficient, o stare de spirit echilibrată și pentru a fi energic. De aceea, te invităm să afli mai multe detalii despre aparatul digestiv și să descoperi lista cu exemplele de plante care susțin funcționarea optimă a sistemului digestiv. 

Cum funcționează sistemul digestiv? 

Sistemul digestiv este responsabil pentru transformarea alimentelor pe care le consumi în energie și nutrienți pentru întreg organismul. Acesta este alcătuit din mai multe organe, nervi, hormoni, bacterii și vase de sânge, care acționează împreună pentru asigurarea digestiei. 

De asemenea, sistemul digestiv nu acționează singur. El este în strânsă legătură și cu sistemul nervos, endocrin și imunitar, întrucât procesul de digestie începe de la hipotalamus, acea parte a creierului mare responsabilă cu stimularea apetitului.

Mai mult, creierul este cel care influențează modul în care vei digera mâncarea, pe baza sănătății organismului și a stării tale de spirit.

Timpul de digerare al mâncării variază în funcție de sexul și vârsta persoanei. În medie, procesul de digestie durează între 6 și 8 ore din momentul în care mănânci și până când alimentele ajung în colon.

Care sunt organele care asigură digestia?

După cum menționam la începutul articolului, sistemul digestiv este compus din mai multe organe, fiecare având rolul său în procesul de digestie. Iată cum are loc, în ansamblu, digestia alimentelor:

  • Gura: saliva și procesul de masticație sunt responsabile pentru transformarea alimentelor în bucăți mai mici, ce sunt ulterior înghițite și transportate de esofag până la stomac.
  • Splina: protejează organismul împotriva infecțiilor și pierderilor de sânge, prin curățarea impurităților din sânge și depozitarea acestuia.
  • Stomacul: conține acid clorhidric și enzime digestive care contribuie la digestia alimentelor. 
  • Ficatul: este responsabil cu producerea bilei și eliberarea acesteia în intestinul subțire.
sistemul digestiv
  • Vezica biliară: depozitează bila formată între mese.
  • Pancreasul: contribuie la digestia chimică a alimentelor și secretă insulină, hormon care reglează cantitatea de zahăr din sânge, asigurând astfel sănătatea organismului.
  • Intestinul subțire: este responsabil pentru finalizarea procesului de digestie. 
  • Colonul: încheie procesul de digestie și asigură transformarea reziduurilor alimentare în materii fecale.

Ce plante naturale sunt benefice pentru sistemul digestiv? 

Fie că te confrunți deja cu anumite probleme ale sistemului digestiv sau că îți dorești să previi constipația, există diverse plante naturale pe care le poți include în dieta ta, sub formă de remedii sau în prepararea mâncărurilor. 

Ghimbirul

Este utilizat de mai bine de 200 de ani pentru tratarea indigestiei și a crampelor stomacale. Acesta este folosit în diverse tratamente naturiste, care ajută la ameliorarea afecțiunilor digestive. Pe Vegis.ro ai la dispoziție peste 100 de remedii și ceaiuri pe bază de ghimbir benefice pentru organism.

Menta 

Plante pentru sistemul digestiv: menta

Este o plantă ierboasă cunoscută în popor și sub denumirile de izmă de grădină sau izmă bună. Menta este folosită pentru diverse afecțiuni, iar în ceea ce privește sistemul digestiv, aceasta ajută la ameliorarea problemelor de secreție biliară, digestie lentă sau flatulență. 

Feniculul 

Semințele de fenicul au un conținut ridicat de uleiuri esențiale, bogate în anetol și fenicolă. Prin urmare, ceaiul de fenicul favorizează procesul de digestie și previne balonările. 

DESCOPERĂ MAI MULTE ÎN ARTICOLUL “SFATURI ȘI PRODUSE NATURALE PENTRU O DIGESTIE UȘOARĂ

Mușețelul

Plante pentru sistemul digestiv - musetel

Extractul de mușețel are un efect favorabil împotriva crampelor și diareei. Totodată, mușețelul poate preveni apariția unor probleme gastrointestinale. 

Lavanda

Uleiul de lavandă are diverse proprietăți terapeutice și poate fi utilizat pentru stările de balonare, tulburări digestive datorate stresului sau colici abdominali.

Turmericul 

Este o plantă utilizată în special în bucătăria asiatică, pentru condimentarea mâncării. Aceasta are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene, fiind benefică pentru ameliorarea stărilor de balonare și susținerea bunei funcționări a ficatului.

Sunătoarea

Remediile pe bază de sunătoare sunt disponibile sub formă de ceai, capsule sau tinctură. Încă din moși strămoși, sunătoarea este folosită pentru dureri stomacale, detoxifierea ficatului și prevenirea problemelor digestive.    

Rozmarinul 

Plante pentru sistemul digestiv - rozmarin

Această plantă este recunoscută pentru multiplele beneficii pe care le are asupra organismului. În cazul sistemului digestiv, rozmarinul stimulează producerea și eliminarea bilei și contribuie la reducerea spasmelor. 

Salvia 

Este o plantă benefică pentru diverse afecțiuni. Ceaiul de salvie este util pentru susținerea procesului de digestie, întrucât favorizează eliberarea normală a bilei și reduce senzația de balonare. 

Până la următoarea întâlnire pe blog, îți urez multă sănătate! 

Remedii naturale sistem digestiv

Surse:

  • https://draxe.com/health/how-your-digestive-system-works/ 
  • https://www.traditionalmedicinals.com/articles/plants/herbalism-anatomy-digestive-system/
  • https://wisdom.thealchemistskitchen.com/ten-herbs-for-better-digestion/
  • https://foodrevolution.org/blog/spices-for-digestion/
  • https://www.standard.co.uk/lifestyle/foodanddrink/10-common-digestive-herbs-and-how-they-benefit-your-health-a3624266.html
About Author

Vorbăreață incurabilă, dar care adoră să își împărtășească ideile și în scris. Iubitoare de animăluțe, călătorii și cărți inspirate din fapte reale.

No Comments
    Leave a Reply