Într-o lume cu un ritm alert, să-ţi păstrezi vitalitatea şi o stare generală de bine este mare lucru. Stilul de viaţă al omului modern este unul nociv pentru sănătate, iar la acest stil contribuie din plin stresul cotidian. O soluţie simplă pentru a face faţă stresului? Alocă-ţi timp pentru plimbări cât mai dese în natură sau bucură-te de remediile pe care aceasta ni le oferă. Planta Ashwagandha sau Ginseng-ul indian este una din soluţiile naturale şi eficiente prin care poţi combate aşa-numita boală a secolului 21 şi nu numai.
INFORMAȚII NUTRIȚIONALE ASHWAGANDHA
Ashwagandha (Withania somnifera) este o plantă tropicală, folosită de secole în medicina ayurvedică. Aceasta crește sălbatic în India, unde este cunoscută sub denumirea de cireș de iarnă, Asia de Est și Africa de Sud și face parte din familia tomatelor.
Withania somnifera este un arbust des, cu frunze ovale și flori galbene, ale cărui fructe sunt roșii, de mărimea stafidelor. Deși frunzele și fructele acestei plante au o valoare terapeutică mare, partea cea mai folosită este rădăcina, considerată a fi un adevărat izvor de substanțe energo-stimulente.
Ashwagandha conține mai mulți compuși chimici cu proprietăți medicinale, printre care se numără alcaloizii, acizii grași, aminoaicizii și zaharurile.
Spre exemplu, 100 de grame de pulbere de Ashwagandha conține:
- 277 de calorii;
- 0,3 g de grăsimi;
- 200 mg sodiu;
- 36 g fibre dietetice;
- 11 g de zaharuri;
- 3,7 g proteine.
BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE
Studiile științifice au arătat că Ashwagandha are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și detoxifiante, precum și rolul său în inducerea stării de somn. De asemenea, s-a demonstrat că Ashwagandha remediază problemele muscolo-scheletice, cum sunt artrita sau reumatismul. De asemenea,
Planta este recunoscută și în ceea ce privește stimularea energiei, creșterea longevității și îmbunătățirea vitalității și bunăstării organismului.
- Ajută la buna funcționare a sistemului nervos
Cu un rol important în medicina tradiţională indiană (ayurveda) şi multiple întrebuinţări, planta Ashwagandha este în primul rând un tonic pentru minte. Datorită proprietăţilor sale antidepresive şi antistres, ajută la îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii mintale.
Capacitatea pe care o are în calmarea sistemului nervos şi faptul că susţine funcţionarea normală a acestuia sunt aspecte ce recomandă planta în tratarea migrenelor, eliberarea de stres, combaterea epuizării nervoase, a dificultăţilor de concentrare şi nu în ultimul rând, prevenirea unor boli degenerative ale creierului.

Alzheimer-ul şi boala Parkinson pot fi preîntâmpinate cu Ashwagandha, întrucât planta are abilităţi foarte bune în stimularea producţiei de celule nervoase şi protejarea creierului de efectele dăunătoare ale mediului.
De exemplu, în modele validate de anxietate și depresie, s-a demonstrat că Ashwagandha este la fel de eficientă ca unele tranchilizante și medicamente antidepresive. Cu toate acestea, în cazul în care urmezi un tratament pe bază de medicamente, te sfătuim să consulți medicul înainte de a consuma Ashwagandha!
Într-unul dintre cele mai complete studii clinice realizate până în prezent, cercetătorii au studiat rezultatele consumului de Ashwagandha cu privire la efectele negative ale stresului, inclusiv nivelurile ridicate de cortizol, hormonul stresului (unul dintre efectele adverse ale stresului este tocmai nivelul înalt de cortizol).
Rezultatele cercetării au fost impresionante. Astfel, participanții au raportat un nivel crescut de energie, oboseală redusa, un somn mai bun și o stare de bine sporită. Participanții au prezentat o serie de îmbunătățiri măsurabile, inclusiv o reducere a nivelului de cortizol de până la 26%, o scădere a nivelului de zahăr din sânge şi un nivel lipidic mai bun.
Concluzia acestui test a fost că Ashwagandha poate aborda multe dintre problemele de sănătate și psihologice care afectează societatea de astăzi.
- Eficientă în tratarea insomniei
Alături de stresul cotidian de care vorbeam mai devreme, tulburările de somn reprezintă o altă consecinţă a stilului de viaţă haotic, specific zilelor în care trăim. Dacă suferi de insomnie, fă-ţi un obicei din a consuma înainte de culcare clasicul pahar cu lapte cald, “îmbunătăţit” însă cu o linguriţă de pulbere de Ashwagandha şi, în funcţie de preferinţe, una de miere. Această combinaţie îţi va regla somnul, precum şi ciclurile de trezire.

De asemenea, pulberea de Ashwagandha poate fi adăugată și în ceaiul preferat.
- Alte beneficii pentru sănătate
Prin prisma beneficiilor menţionate, putem afirma fără reţinere faptul că planta Ashwagandha este aliatul nostru, al omului modern, cea care ne ajută să scăpăm de stres, ne revigorează mintea şi organismul, asigurându-ne în acelaşi timp sursa de energie de care avem nevoie peste zi.
De asemenea, aşa-numitul Ginseng indian poate fi utilizat şi în alte scopuri pe lângă cele amintite, cum ar fi:
– Stimularea glandei tiroide: În caz de hipotiroidism, Ashwagandha poate fi folosită pentru stimularea glandei tiroide, asistând în procesul metabolic de conversie al hormonilor tiroidieni. Extractul de rădăcină de Ashwagandha administrat zi de zi poate crește producția de hormoni tiroidieni.
– Ca adjuvant în afecţiuni de natură cardiovasculară: Având proprietăți antiinflamatorii, antistres și antioxidante, Ashwagandha este indicată în cazul afecțiunilor cardiovasculare. Aceasta întărește mușchii inimii și contribuie la diminuarea nivelului de colesterol din sânge, datorită proprietăților hipolipemiante.
Se recomandă, de asemenea, în situațiile de diabet zaharat, deoarece poate reduce nivelul zahărului din sânge, mai ales în perioadele de post.

– Proprietăți antibacteriene: În urma unui studiu realizat la Centrul de Biotehnologie de la Universitatea din Allahabad, s-a demonstrat că Ashwagandha are proprietăți antibacteriene. Astfel, aceasta poate fi utilizată cu succes în infecțiile tractului urogenital, gastro-intestinal și în problemele respiratorii.
– Proprietăți antiinflamatorii: Ashwagandha este foarte eficientă și în tratarea unor afecțiuni de natură reumatologică. Cercetările asupra plantei au arătat că aceasta este un inhibator al ciclooxigenazei, care are efect de diminuare a durerii și inflamației.
Aceste proprietăți se datorează unor componente precum alcaloizi, saponine și lactone steroidiene.
– Îmbunătățește starea generală de sănătate: Ashwagandha promovează vitalitatea, generează și susține bunăstarea și previne bolile prin intermediul efectelor sale tonice. Ashwagandha contribuie și la întărirea organismului presoanelor care prezintă o stare permanentă de slăbiciune, precum și a forței musculare a membrelor inferioare.
– Creştere longevitatea şi amână procesul de îmbătrânire.
Lista de beneficii ale acestei plante-minune este una lungă însă, înainte de a începe administrarea ei, este important să cunoşti câteva contraindicaţii.
CONTRAINDICAȚII PRIVIND CONSUMUL DE ASHWAGANDHA
La fel ca în cazul altor remedii naturiste, consumul de Ginseng indian este interzis femeilor însărcinate şi celor care alăptează, sau cel puţin administrarea plantei trebuie neapărat să fie însoţită de recomandarea unui medic.
Deşi este benefică în tratarea insomniei, a depresiei şi anxietăţii, Ashwagandha poate interacţiona cu medicaţia prescrisă de specialişti, consumul concomitent fiind astfel de evitat.
Ca şi sfat în administrare, începe cu o doză mică pe care ulterior o poţi creşte în mod treptat, însă ai grijă ca aceasta să nu depăşească valoarea maximă recomandată într-o zi (astfel de informaţii le vei găsi pe prospectul suplimentelor alimentare).
Întrucât are un gust amărui, pulberea din această plantă poate fi mixată în anumite lichide: ceai, lapte, chiar şi smoothie-uri pentru o aromă mai plăcută. În cazul unui consum excesiv, te poţi aştepta la stări de greaţă şi diaree, aşadar respectă întotdeauna dozele recomandate pentru a te bucura din plin de toate beneficiile oferite.
4 REȚETE PE BAZĂ DE ASHWAGANDHA CARE MERITĂ ÎNCERCATE
Biluțe cu unt de nucă și Ashwagandha

Ingrediente:
- aproximativ 455 de grame de unt de nuci;
- 75 de grame de merișoare uscate;
- 50 de grame de chipsuri de ciocolată sau pudră de cacao;
- 40 de grame de semințe de chia;
- 80 de grame de miere de albine sau sirop de agave;
- aproximativ 25 de grame de pulbere de Ashwagandha;
- 1 linguriță de scorțișoară;
- fulgi de cocos, după gust.
Mod de preparare:
- Într-un bol încăpător, se amestecă untul de nuci, merișoarele uscate și chipsurile de ciocolată / pudra de cacao împreună cu semințele de chia, mierea / siopul de agave, pulberea de Ashwagandha și scorțișoara. Este important să amesteci continuu, până când obții o compoziție omogenă, asemănătoare aluatului.
- Ulterior, compoziția trebuie împărțită în mai multe bucăți, din care să formezi bile de dimensiunea celor de ping-pong, prin mișcări circulare în palmă.
- Se pun fulgii de cocos într-un bol și se rostogolește fiecare biluță prin aceștia, până când este acoperită complet.
- La final, se așează biluțele pe o tavă și se lasă la frigider timp de aproximativ 1 oră, după care se pot servi.
Tonic cu Ashwagandha, pentru un somn odihnitor

Ingrediente:
- 480 de militri de apă;
- 18 grame de nuci crude;
- aproximativ 6 grame de pudră de Ashwagandha;
- 1 sau 2 grame de scorțișoară pulbere, în funcție de cât de intens îți dorești să fie gustul;
- 2 vârfuri de lingură de cuișoare pulbere;
- jumătate de păstaie de vanilie;
- puțină sare, după gust.
Mod de preparare:
- Se pun toate ingredientele într-un blender, exceptând scorțișoara, și se amestecă până când obții o compoziție cremoasă.
- Se pune amestecul într-un vas și se încălzește puțin.
- La final, se presară scorțișoara și poți să servești tonicul înainte de culcare.
Ciocolată cu Ashwagandha

Ingrediente:
- 25 de grame de pulbere de Ashwagandha;
- 25 de grame de pulbere de maca;
- aproximativ 10 grame de pulbere de cacao;
- 3 grame de scorțișoară;
- aproximativ 10 grame de sare de mare;
- 115 grame de unt de cocos;
- 160 grame de miere;
- aproximativ 115 grame de unt de cânepă.
Mod de preparare:
- Amestecă foarte bine toate ingredientele cu ajutorul blenderului.
- Toarnă amestecul obținut într-o formă din silicon pentru brioșe (sau orice altă formă ai la îndemână) și pune-l la frigider până când compoziția se solidifică.
- La final, servește ciocolata ori de câte ori îți este poftă de ceva bun.
Fie că vrei să încerci Ashwagandha pulbere sau capsule, ambele variante le găseşti la un click distanţă pe vegis.ro!
Ashwagandha Latte
Ingrediente:
– 1 litru băutură eco de orez;
– 2 linguriţe miere de Manuka sau miere clasică;
– 2 linguriţe Ashwagandha pulbere bio;
– 1 linguriţă scorţişoară;
– 2 linguriţe pudră de carob (roşcove).
Mod de preparare:
Toate ingredientele se adaugă într-un blender şi se mixează. Pentru ca latte-ul nostru să fie nu doar o băutură sănătoasă, ci şi una răcoritoare, înainte de preparare, păstrează băutura de orez la frigider.
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-ashwagandha-benefits#1
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/318407
- https://www.wildnutrition.com/blogs/our-blog/5-health-benefits-of-ashwagandha
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/
- https://www.nutritionix.com/i/super-foodies/ashwagandha-powder/5a50747602b7c02f0b4647db
- https://www.nhc.com/ashwagandha-recipes
- http://www.urbancultivator.net/ashwagandha/
- https://www.antonio-carluccio.com/5-super-easy-ashwagandha-recipes/
[…] Dacă vrei să afli mai multe informaţii despre beneficiile pe care Ashwagandha le are asupra sănătăţii, te invit să citeşti articolul nostru. […]