Retete sanatoase

Susanul negru – beneficii si retete

Semintele de susan negru au fost utilizate inca din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale deosebite si a nutrientilor pe care ii are fata de susanul comun. Acum 2000 de ani erau utilizate in Orientul Mijlociu datorita proprietatilor sale revitalizante, dar si datorita gustului sau deosebit.

In vremea dinastiilor chineze, susanul negru era considerat un tonic suprem al enegiei Jing si era atat de apreciat incat a devenit moneda de schimb intre casele nobililor. In acelasi timp, cetatenilor de rand le era interzis consumul de susan negru, dar in schimb li se cerea plata tributului in susan negru.

seminte-de-susan-negru-bio-200g

Exista de asemenea si multe legende care au la baza importanta susanului negru. O povestire asiriana ne povesteste despre ritualul zeilor de a bea vin/lapte de susan negru inainte de a crea Pamantul. O alta povestire chinezeasca relateaza ca o femeie din China antica a trait mult peste 80 de ani dupa ce a consumat seminte de susan negru. Mai mult decat atat la acea varsta mergea cate 30 de mile  pe zi si fugea mai repede ca vantul, gratioasa ca o caprioara.
In India este cunoscut sub numele de “rasayana” adica “cel care prelungeste viata”.

In prezent, in lume, susanul este cultivat in India, Myanmar si China, iar in Europa, in Grecia si sudul Italiei.
Susanul negru este mai bogat in nutrienti decat celelalte  tipuri de susan, fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecatoare. Gustul sau este dulce si are aroma de nuca. Semintele de susan negru au o aroma mai puternica si un continut de antioxidanti mai mare decat cele albe.

Studiile au aratat ca susanul negru contine 60% mai mult calciu decat susanul alb precum si cantitati mari de proteine, fier si magneziu. 1 gram seminte susan negru contin 85 miligrame calciu, fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, zinc, seleniu, lecitina, vitaminele E, B1, B6, B9, care sunt usor de asimilat. Semintele de susan au in compozitie  5% apa, 50% grasimi, 25% carbohidrati, 20% proteine si aminoacizi esentiali ( contin cu 50% mai multe proteine decat carnea) si datorita proteinelor de calitate continute si aminoacizilor sunt recomandate copiilor aflati in crestere. De asemenea, semintele de susan sunt bogate in acid oleic, care indeparteaza  colesterolul rau din corp si curata sangele si a acidului linoleic (omega 3), doi compusi cu proprietati de protectie a inimii si a sistemului vascular.

Efectele sale curative sunt multiple, datorita continutului bogat in calciu , seminte de susan negru fiind recomande si in prevenirea osteoporozei.
Semintele de susan se recomanda mai ales in cazurile de oboseala cronica sau in perioadele de covalescenta, datorita continutului sau bogat in minerale si vitamine indispensabile corpului uman. De exemplu, o singură lingura de seminte de susan contine suficiente vitamine si minerale pentru ca organismul sa fie energizant pentru cateva ore bune.

Seminte_de_susan_50dd606a1ebc6

In ceea ce priveste diabetul, un studiu din anul 2011 a aratat  faptul ca uleiul de susan imbunatateste eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale, la pacientii cu diabet zaharat de tip II.

Hipertensiunea  arteriala si bolile de inima pot fi prevenite prin cosumul semintelor de susan negru.

Uleiul de susan poate ameliora si efectele sclerozei multiple. Intr-un studiu realizat cu ajutorul soarecilor de laborator uleiul din seminte de susan a protejat animalele prin reducerea secreției de interferon gamma, un factor-cheie in aparitia inflamatiei autoimune in cazul sistemului nervos. Specialistii  oncologi sustin ca substantele din semintele de susan inhiba si dezvoltarea celulelor canceroase.

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale semintelor de susan se refera la efectul antiinflamator si antioxidant pe care acestea il au asupra organismului.

Alte utilizari in scop medicinal ale semintelor de susan sunt:
• Uleiul de seminte de susan calmeaza arsurile in urma expunerii excesive la soare. Arsurile se trateaza cu un terci din seminte rasnite si apa. Se schimba pansamentul de 2-3 ori pe zi, pana la vindecare.
• Semintele de susan diminueaza efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi;
• Semintele de susan negru contribuie la reglarea tranzitului intestinal si trateaza constipatia. Acestea reduc, de asemenea, nivelul colesterolului;
• Clatirea gurii cu ulei de susan ajuta la diminuarea bacteriilor si a infecțiilor din cavitatea bucala;
• Gatul inflamat sau infectiile  de la nivelul gatului pot fi reduse prin gargara cu ulei de susan;
• Masarea scalpului cu ulei de susan ajuta la eliminarea paduchilor;
• Pentru tratarea durerilor articulare fitoterapeutii recomanda combinarea uleiului de susan cu ghimbir ras, iar pasta rezultata se aplică pe zona afectata;
• Uleiul de susan are proprietăți emoliente care ajuta la pastrarea pielii fine;
• Dermatita provocata de scutec poate fi prevenita  prin aplicarea de ulei de susan pe pielea copilului;
•Susanul negru, datorita compozitiei sale, are proprietatea de a intarzia imbatranirea organismului (cei care consuma susan negru au pielea neteda si incaruntesc tarziu), fiind folosit, in acelaşi timp, pentru sporirea lactatiei tinerelor mame.
Astfel, consumul regulat al semintelor de susan se dovedește a fi o decizie importanta atunci cand vine vorba despre a avea o viata echilibrata si sanatoasa.

31051_l

Cum se consuma  semintele de susan:

– adaugati-le in salate, sucuri de fructe sau smoothie-uri, in briose, clatite sau paine de casa;
– adaugati-le in amesecul de legume la gratar (la sfarsitul gatitului)
– preparati-va propria pasta de susan, pe care sa o intindeti pe o felie de paine.

Sau puteti incerca delicioasa reteta de mai jos, o mancare excelenta pentru o dupa amiaza de duminica cu prietenii:

SURPRIZA DE CARTOFI DULCI CU SUSAN

1 kg cartofi dulci
2 linguri susan negru
un praf de sare

Cartofii se spala cu o periuta , se taie in patru, in lungime.
Se aseaza intr-o tava , se presara cu susanul negru si cu putina sare.
Se dau la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 minute.

almonds-sunflower-seeds-hemp-seeds-flax

Intre timp, pregatim sosul din :
100 grame seminte crude de floarea soarelui
100 grame de migdale crude
zeama de la o jumatate de lamaie
8-10 bucati de usturoi ( sau dupa preferinta )
busuioc, oregano, un praf de sare
200 ml suc de rosii

Se pun in blender : semintele de floarea soarelui, migdalele, usturoiul si 100 ml apa calda.
Se amesteca bine, pana rezulta o pasta fina, mai groasa. Adaugam apoi condimentele, zeama de lamaie si treptat sucul de rosii.

Salata de patrunjel o pregatim din:
5 legaturi de patrunjel
zeama de la 1 lamaie
2 linguri ulei dovleac, presat la rece
un praf de sare

Se toaca fin patrunjelul, adaugam restul ingredientelor si se amesteca.
Pe un platou mare asezam cartofii dulci fierbinti iar alaturi de ei sosul si salata de patrunjel.

img_11381

PASTA DE SUSAN NEGRU NIAVIS, deliciul neobișnuit cu gust de halva

Se spune că înainte de a savura propriu-zis un preparat, îl gustăm cu ochii, tocmai de aceea aspectul reprezintă un prim criteriu în “judecarea” acestuia, fie că vorbim de o farfurie generoasă cu paste și roșii uscate, un deliciu cu vanilie sau chiar și un ingredient pe care îl folosim în rețete. Dat fiind acest lucru, motivul pentru care am ales să încercăm pasta de susan negru Bio de la Niavis este vizibil cu ochiul liber. Culoarea-i specifică este una cu care nu ne întâlnim foarte des în bucătărie și poate de aceea ar putea exista o reținere în alegerea acestui sortiment în detrimentul pastei de susan alb, de pildă. Pe de altă parte, tocmai culoarea transformă produsul într-unul aparte și dacă luăm în calcul și nutrienții pe care semințele de susan negru le conțin, devine o alegere sănătoasă cu care te poți juca și poți aduce ineditul în bucătărie. 

Pasta de susan negru (tahini negru) de la Niavis este fabricată exclusiv din semințe ecologice prăjite, fără organisme modificate genetic sau alte adaosuri. Siguranța produsului este accentuată de folia de sigiliu cu care borcanul este prevăzut, dar și de pelicula uleioasă pe care o regăsești atunci când îndepărtezi folia. Pentru că semințele au un conținut bogat de grăsimi (așa-numitele grăsimi sănătoase), în urma procesului de fabricație acestea se ridică la suprafața borcanului. Uleiul care te întâmpină nu este semn al unei calități îndoielnice, ci dovada că produsul este natural deoarece nu a inhibat această separare naturală prin prezența anumitor adaosuri. Înainte de consum, nu este nevoie să arunci uleiui, ci pur și simplu să îl amesteci cu o linguriță până la încorporare, aspect ce nu face decât să contribuie la cremozitatea acestuia.

Fin și delicat, tahini negru impresionează prin negrul precum abanosul dar și mireasma subtilă de nuci. Culoarea cu siguranță conferă un plus preparatelor din punct de vedere vizual, dar până atunci a redat un plus de amuzament între noi deoarece în urma degustării, dinții, limba și buzele au căpătat pe moment o ușoară nuanță închisă. Acest lucru însă nu este valabil și în cazul integrării produsului în rețete. 

Întrucât l-am consumat ca atare, gustul a fost unul intens, dar nuanțat; parcă l-am descoperit cu fiecare secundă care trecea. Prima impresie a fost că are gust de halva, dulcele copilăriei pentru mulți dintre noi, urmat de o tentă ușor amăruie, ca în cele din urmă să resimt aroma semințelor de susan. Asemenea sortimentului din susan alb, tahini este un aliment care nu se consumă cu lingurița direct din borcan, ci se folosește ca ingredient în diverse preparate sau sosuri, astfel că gustul nu va fi unul așa intens în momentul în care îl vei folosi în bucătărie. 

Iată ce ne-a împărtășit unul din clienții care au comandat acest produs: 

Recomand. M-a surprins în mod plăcut gustul deosebit și l-am folosit în salata de vinete. (client Vegis)

Iar dacă ai nevoie de un pic de inspirație în acest sens, mai jos vei regăsi și rețeta de brioșe cu pasta de susan negru Niavis și cacao pe care Alexandra, care deține blog-ul 180 de grade, a pregătit-o cu măiestrie. 

Culoarea și gustul nu sunt singurele caracteristici prin care pasta de susan negru se remarcă. Pe lângă conținutul bogat de grăsimi sănătoase a căror consum regulat pot preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, aceasta este totodată și o sursă de nutrienți esențiali organismului, precum: fier, cupru, magneziu, mangan, calciu, zinc dar și antioxidanți care diminuează efectele stresului oxidativ.

Dacă vrei să încerci și tu produsul de la Niavis, îl găsești pe vegis.ro. Dar înainte de asta, aruncă o privire și peste propunerea delicioasă a Alexandrei pentru un desert fără zahăr rapid și ușor de făcut.

Brioșe cu pastă de susan negru și cacao 

Rețetă & foto: @180degrade

Timp total de preparare: 25 de minute 

Ingrediente 12 brioșe 

Pentru brioșe: 

  • 120 g tahini negru
  • 3 banane medii, foarte coapte
  • 2 ouă
  • 100 g făină de migdale
  • 60 g cacao
  • 100 g sirop de arțar
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță sare
  • 60 g fulgi de ciocolată amăruie (opțional) 

Pentru cremă: 

  • 250 g mascarpone
  • 4 linguri cremă de ciocolată tartinabilă 
  • 1 linguriță extract de vanilie 
Rețetă & foto: @180degrade

Mod de preparare: 

1. Încinge cuptorul la 180 de grade (căldură sus-jos). 

2. Pisează bananele într-un bol încăpător, adaugă peste acestea ouăle, tahini-ul, siropul de arțar, vanilia și amestecă bine cu telul până la obținerea unui amestec omogen. 

3. Într-un bol separat amestecă ingredientele uscate (făina de migdale, praful de copt, bicarbonatul și sarea), adaugă-le peste amestecul de lichide împreună cu fulgii de ciocolată și mixează din nou până la omogenizare. 

4. Unge formele de brioșe cu puțin ulei și umple-le 3/4 cu aluat. 

5. Adaugă și câțiva fulgi de ciocolată și introdu-le în cuptor pentru 20 de minute. 

6. În timp ce brioșele se răcesc, pregătește crema amestecând toate ingredientele până la obținerea unei creme fine și las-o la frigider o oră înainte de a orna brioșele. 

Savurează alături de cei dragi!

2 Comments
  • Vrinceanu Daniela
    November 30, 2017 at 21:03

    Buna seara! As dori sa stiu cat calciu contine susanul negru nedecorticat, deoarece, sincer, mi se pare prea mult la 1 gram susan. Am mai studiat diverse articole si am gasit foarte multe valori .Raportat la o lingura de susan, spre ex. 15 G susan contin 88 mg calciu sau chiar mai mult. Consum susanul negru pt.osteopenie si vreau sa stiu de cat am nevoie zilnic. Va multumesc mult!

    Reply
  • […] Pentru mai multe infromatii accesati si Susanul negru – beneficii si retete. […]

    Reply
Leave a Reply