Amaranth-ul supranumit “floarea nemuritoare și a frumuseții veșnice” de către poeți precum John Milton in “Paradise Lost” este o plantă medicinală cosmopolită, dar și o cereală foarte veche din America de Sud, folosită de azteci și incași.

Această cereală fără gluten a fost cultivată încă de acum 8000 de ani. Denumirea plantei provine din limba greacă unde “amaranthos” înseamnă cel care nu se va vesteji. In Grecia Antica era considerata o planta sacră, simbol al nemuririi.

Incepand cu anii ’70, amarath-ul a fost redescoperit ca planta benefica pentru sanatate. Pana in prezent, s-au descoperit peste 60 de specii variate, raspandite in zone tropicale precum India, Malaezia, Indonezia, China.

Ce este amaranth-ul?

Amaranth-ul face parte din categoria supercerealelor, fiind unul din cele mai nutritive alimente cunoscute, avand o valoare proteica mai mare decat orezul, faina integrala de grau, ovazul sau secara. De asemenea este bogat in lizina (proteina de inalta calitate), fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esentiali si minerale precum fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan, dar si mai mult calciu decat alte cereale. Contine 16% proteine pure si este fără gluten.

Beneficii amaranth

In urma cercetarilor stiintifice efectuate in 2003 la un institut din Canada, s-a descoperit ca amaranth-ul, atat sub forma de cereala, cat si sub forma de ulei, reduce colesterolul rau din sange cu aproape 22%. Conform cercetarilor, s-a demonstrat faptul ca amaranth-ul reduce nivelul unei lipoproteine foarte periculoase, cu un procent de 21% pana la 50%. Amaranth-ul este mult mai eficient si mai rapid in scaderea colesterolului decat ovazul.

In perioada sarcinii si a lactatiei este foarte recomandat consumul regulat de amaranth. De asemenea, este foarte indicat daca sunteti vegetarian, daca urmati o dieta fara alimente ce contin gluten, daca incercati sa mancati sanatos pentru sanatatea inimii sau urmati un regim alimentar diabetic.

Este un ingredient unic si neobisnuit, dar in acelasi timp cu o mare valoare nutritiva. Daca in trecut acesta era consumat de catre razboinici si atleti, deoarece le conferea energie si le imbunatatea performantele, astazi el are o gama mult mai larga de recomandari si consumatori. Amaranth-ul are un profil nutritional iesit din comun, si anume, ne ofera fibre dietetice, calciu, fier, vitamine, minerale, lisina, cisteina, precum si aminoacizi si proteine bune. Are un continut foarte redus de sodiu, iar grasimile saturate lipsesc cu desavarsire.

Amaranth-ul este una din putinele cereale ce contine si fitosteroli, ce reduc riscul dezvoltarii celulelor canceroase in organism si previn aparitia a numeroase boli grave.

In ceea ce priveste imbatranirea prematura, consumul regulat de amaranth previne dezechilibrele metabolismului de calciu și fier, ce survin in mod normal la varst inaintata.

Cum se consuma amaranth-ul?

Deoarece amaranth-ul se coaguleaza foarte repede la rece, se recomanda a fi consumat cat este cald. Se poate prepara, gati ca oricare alte cereale, dar devine mai lipicios atunci cand este fiert foarte tare, in schimb este deosebit de hranitor. Daca se gateste in oala cu presiune, fierberea amaranth-ului dureaza doar 10 minute. Amaranth-ul se poate combina excelent impreuna cu hrisca, orezul brun, meiul dar si cu porumbul, ceapa si fasolea.

Semintele pot fi adugate cu success la mancarurile inabusite ca un ingredient bogat si agent de ingrosare. Se utilizeaza la prepararea pastelor si a diferitelor copturi, precum si al prepararea painii in amestecuri cu alte fainuri (o parte de amaranth la 3-4 parti de faina de grau). Daca se prepara clatite, paste sau turte,  se poate folosi amaranth in proportie de 100%. Această cereală are o textura lipicioasa diferită de majoritatea cerealelor care au o textură pufoasă. Aroma amaranthului este usor dulceagă, cu nuanțe de alune.

Retete cu amaranth sau quinoa:

 Tabboulleh

amaranth2

Ingrediente:

  • o cana quinoa sau amaranth
  • o cana patrunjel tocat marunt
  • o jumatate cana ceapa verde taiata marunt
  • 2 linguri de menta proaspata
  • jumatate cana suc de lamaie
  • un sfert cana ulei de masline
  • 2 catei de usturoi pisati
  • un sfert cana masline taiate
  • frunze intregi de salata

Fierbeti quinoa sau amaranthul la foc mic, timp de 12-15 minute( la o parte de quinoa o parte de apa). Lasati sa se raceasca.

Puneti toate ingredientele, cu exceptia frunzelor de salata, intr-un bol si amestecati usor. Dati la rece timp de o ora pentru a se raci si pentru a se intrepatrunde gusturile.

Spalati si uscati frunzele de salata si folositi-le pentru a garnisi bolul de servire. Adaugati preparatul in bol si ornati cu masline.

Budinca cu quinoa sau amaranth

Acest desert usor si sanatos este de asemenea elegant si deosebit de bun la gust.

Ingrediente:

  • 2 cani quinoa sau amaranth, fiert in prealabil
  • o cana suc mere
  • o jumatate cana stafide
  • o jumatate cana migdale macinate mai mare
  • o lingurita jumatate extract de vanilie
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • coaja de la o lamaie
  • scortisoara
Se amesteca toate ingredientele intr-o oala, la foc mic, timp de 15 minute. Turnati budinca in boluri individuale de desert.
Se orneaza cu struguri sau felii de capsuni si se da la frigider.

Legume cu quinoa sau amaranth

Ingrediente:

  • 2 cani quinoa sau amaranth fiert
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 1 morcov taiat fasii
  • 1 tulpina de telina taiata marunt
  • 1 cana ciuperci feliate
  • 3 catei de usturoi taiati fin
  • jumatate cana migdale sfaramate
  • un sfert cana seminte de floarea soarelui
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingura amestec condimente

Intr-o tigaie se soteaza legumele, usturoiul, semintele si migdalele pana devin moi. Se adauga sosul de soia si apoi quinoa sau amaranthul.

Se amesteca totul pana se uniformizeaza ingredientele si gusturile.