Plante medicinale - proprietati / Remedii si tratamente naturiste

Sfaturi utile despre cum se cultivă şofranul

Preparatele culinare cu iz marocan, indian şi iranian, mâncărurile tradiţionale din Ţările Arabe dar şi anumite specialităţi din gastronomia de lux, toate au în comun şofran, cel mai scump condiment din lume a cărui cultivare reprezintă la ora actuală o idee inspirată de afacere. Fie că îţi doreşti să pui bazele unui business în domeniu sau vrei să ai la îndemână acest condiment pentru uz propriu, te invit la o lectură despre cum se cultivă şofranul, în care îţi voi dezvălui şi alte lucruri interesante legate de acest condiment.

Şofranul, mai valoros decât aurul

Unic în categoria sa datorită gustului intens, aromei aparte dar şi culorii ce o conferă mâncărurilor, firicelele de şofran sunt de fapt stigmatele florii Crocus sativus, o floare delicată de culoare mov originară din Grecia şi zona sud-estică, respectiv sud-vestică a Asiei. Cu o tradiţie în cultivarea acestei plante veche de 3.000 de ani, Iranul se mândreşte astăzi cu titlul de cel mai mare producător de şofran din lume, ţara asigurând peste 90% din producţia mondială. Având în vedere răbdarea şi munca intensă pe care procesul de recoltare îl presupun, respectiv faptul că pentru obţinerea unei cantităţi mici este nevoie de un număr mare de flori, condimentul este supranumit aurul roşu al gastronomiei, valoarea sa întrecând-o chiar pe cea a acestui metal preţios.

alegere sofran

Cum se cultivă şofranul: ghid practic

Dacă procesul de recoltare este unul laborios, cultivarea şofranului nu diferă cu nimic faţă de cel specific altor culturi însă, pentru obţinerea celor mai bune rezultate, respectarea anumitor reguli este esenţială în acest sens. Nu uita, calitatea condimentului este cea care dictează preţul de vânzare al acestuia. Pentru a cultiva şofran, în primul rând ai nevoie de bulbi de Crocus sativus şi o porţiune de teren cu sol argilos sau silicos. Foarte importante sunt şi condiţiile climatice specifice zonei alese; şofranul este o plantă iubitoare de căldură, căreia nu-i prieşte răcoarea şi umiditatea excesivă care poate cauza fenomenul de putrezire al bulbilor. Un alt sfat util de care poţi ţine cont are legătură cu stropirea culturii, nerecomandată dar totodată nici absolut necesară, la mare căutare fiind condimentul de acest gen 100% ecologic, a căror flori nu au fost tratate cu substanţe chimice. În schimb, trebuie să acorzi o atenţie deosebită irigării, iar în cazul în care traversăm perioade mai secetoase, să asiguri culturii necesarul de apă. Cum se cultivă şofranul mai exact? În solul argilos sau silicos se sapă mici şanţuri la o adâncime de 10 cm. Ca şi distanţă între rânduri, poţi alege 15 cm, în timp ce distanţa între bulbi trebuie să fie una relativ mare (în privinţa acestui aspect se iau în considerare şi dimensiunile acestora). De asemenea, înainte de săparea rândurilor asigură-te că solul este umed; în acest fel rădăcinile se vor prinde mai repede şi mai bine.

cos sofran

Când se cultivă şofranul?

Acum că ai aflat cum se cultivă şofranul, trebuie să ştii că cea mai bună perioadă de plantare a bulbilor este toamna, mai exact jumătatea lunii august, sfârşitul lui septembrie. Florile înfloresc o singură dată pe an şi doar pentru scurt timp (aproximativ 2 săptămâni), culegerea acestora fiind realizată în perioada cuprinsă între jumătatea lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie. Întrucât sunt firave şi se ofilesc repede, se culeg înainte de răsărit, la primele ore ale dimineţii. După culegerea florilor, urmează extragerea manuală a stigmatelor (firicelele de şofran), fiecare în parte având 3 astfel de filamente. Datorită conţinutului de apă pe care îl au, ulterior sunt uscate în cuptor sau chiar şi la soare, rezultând astfel forma finală a condimentului. Aşa cum am precizat la început, recoltarea şofranului este un proces migălos care necesită multă muncă, în final însă eforturile fiind pe deplin răsplătite. Sper că toate aceste informaţii despre cum se cultivă şofranul şi nu numai să îţi fie de ajutor dacă ai plan plantarea celui mai scump condiment din lume.

Acestea fiind zise, îţi doresc mult noroc şi spor la treabă! Vezi aici oferta completa de sofran de pe Vegis.ro

6 Comments
  • Valer
    October 19, 2017 at 12:42

    Ce lucrari de intretinere se executa in timpul perioadei de vegetatir ?

    Reply
  • Ionel
    January 5, 2018 at 18:57

    Sa mentineti plantele de sofran cit mai curate fara buruieni.

    Reply
    • Valeria Radut
      January 15, 2018 at 11:52

      Si unde se vinde recolta ?

      Reply
  • Valeria Radut
    January 15, 2018 at 11:56

    Si unde se vinde recolta ?

    Reply
  • Anonymous
    April 11, 2018 at 20:23

    5

    Reply
  • October 14, 2018 at 16:18

    se pune extrem de putin sofran in mancare ca altfel mancarea devine foarte amara
    Sofranul merge foarte bine cu orezul

    Reply
Leave a Reply