Moringa Oleifera este un arbore care creste in Muntii Himalaya, in nordul Indiei, fiind intitulat si “copacul vietii” sau “copacul imortalitatii”, datorita proprietatilor pe care le are asupra organismului uman. Moringa este foarte apreciata datorita proprietatilor vindecatoare ale frunzelor sale mici si verzi deschis. Frunzele sale sunt consumate de mii de ani ca supliment, fiind considerata una dintre cele mai complete plante din punct de vedere nutritiv, de pe Pamant.
Acesta are o gama larga de utilizari medicinale cu o impresionanta valoare nutritiva. Este un aliment complex din punct de vedere nutritiv, fiind folosit pentru a combate malnutritia la nivel global.
Pulberea de moringa este mult mai apreciata decat frunzele proaspete, deoarece este mult mai hranitoare si, de cele mai multe ori, contine de 10 ori mai multi nutrienti decat frunzele proaspete. Pulberea este usor de stocat si de folosit, fiind solubila in apa si se poate folosi ca si ingredient in diferite si variate retete.
Lista de beneficii pentru acest aliment versatil este foarte lunga, acesta continand aproximativ 20 de tipuri de aminoazici, 46 de antioxidanti, 36 compusi anti-inflamatorii si mai mult de 90 de nutrienti, care il fac a fi unul dintre cele mai bune suplimente nutritive. Este o sursa excelenta de minerale, macro minerale, vitamine si fitonutrienti. In plus, este o sursa de proteine de calitate si fibre dietetice.
Stimuleaza si creste energia. Fiind un pachet complet de vitamine si minerale, acest supliment este excelent pentru cresterea energiei si a rezistentei organismului, precum si pentru imbunatatirea concentratiei. Studentii isi pot imbunatatii concentrarea, in timp de sportivii pot beneficia de pe urma acestui arbore sub forma de cresterea rezistentei in timpul exercitiilor. Mai mult, ajuta chiar si la pierderea in greutate, deoarece moringa ofera suficienta energie si vitalitate, incat reduce nevoia de mancare necesara cresterii energiei.
Ajuta la tinerea sub control a diabetului. Este extrem de benefic pentru pacientii cu diabet zaharat, deoarece consumul de moringa ajuta la pastrarea unui nivel normal de zahar in sange. In India, frunzele de moringa sunt folosite ca si plante de leac impotriva diabetului, deoarece acestea contin elemente ce reduc glicemia. Antioxidantii numerosi ce se regasesc in moringa influenteaza in mod pozitiv glicemia. Stresul oxidativ duce la deteriorarea si disparitia celulelor producatoare de insulina ce duce la evolutia diabetului. Antioxidantii reduc daunele oxidarii, protejand astfel celulele.
Piele sanatoasa si radianta. Moringa este bogata in antioxidanti si vitamina A (multa indragita de piele), riboflavina (B2), niacina (B3), precum si zinc, care imbunatatesc calitatea pielii. De asemenea, moringa contine 25% proteine si toti aminoacizii esentiali, care ajuta la construirea de blocuri proteice necesare pentru intretinerea, cresterea optima si repararea celulelor pielii. Este, de asemenea, o sursa excelenta de fosfor, care contribuie la functionarea normala a pileii, inclusiv la capacitatea celulelor de auto-reparare, care sunt afectate de factorii externi.
Sistem imunitar crescut si sanatos. Stresul si conditiile de viata moderne din zilele noastre poate duce la scaderea sistemului imunitar, fapt pentru care moringa ne vine in ajutor. Fiind o sursa excelenta de vitaminele A si B6, fier si zinc ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar.
Ajuta la detoxifierea organismului. Ritmul rapid in care se misca viata noastra acum si stilul de viata pe care il avem pot avea un impact major asupra sanatatii noastre, atat mental cat si fizic. Detoxifierea este un proces natural, care pemite organismului eliminarea toxinelor, asigurandu-se ca sistemele noastre sunt curate, re-energizate si capabile sa functioneze la capacitatea noastra optima. Concentratia mare de minerale continute de moringa, contribuie la accelerarea procesului de detoxifiere, prin producerea de energie. Datorita faptului ca moringa este bogata si in fibre, acestea ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Vitamina B6 ajuta la detoxifierea ficatului , care la randul lui elimina toxinele din corp.
Tensiune arteriala normala. Hipertensiunea arteriala afecteaza mai mult de jumatate din polpulatia globului, si este o afectiune adesea cauzata de stilul de viata necorespunzator. Hipertensiunea arteriala poate creste si riscul unui atac de cord sau accident cascular cerebral. Moringa este o sursa bogata de riboflavina (B2), vitamina B6, potasiu, vitamina K, fier si calciu. Riboflavina și vitamina B6 contribuie la formarea și mentinerea celulelor rosii sanguine normale; potasiu contribuie la mentinerea tensiunii arteriale normale; vitamina K si calciu contribuie la coagularea normala a sangelui, iar fierul contribuie la transportul normal de oxigen in organism.
Populatia indiana o consuma in mod traditional ca pe un supliment, dar pee de alta parte, pudra de moringa este un excelent aditiv in multe retete, multi oameni sustinand ca ea are un gust placut de aluna. Pudra de moringa poate fi adaugata in frape-uri sanatoase sau sa o presarati in supe sau pe salate. Poate fi, de asemenea, folosita eficient ca un agent de ingrosare pentru supe sau sosuri. Modalitatea de consum cea mai raspandita este de a fi adaugata in sucuri, apa, iaurt sau in cerealele de dimineata.
Pulberea de moringa este modalitatea cea mai accesibila pentru consumul acesteia si o poti gasi pe vegis.ro, chiar aici.