Remedii si tratamente naturiste

Rășina cu rol antiinflamator: extractul de tămâie

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.3″][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.1.1″]

tamaieDacă Boswellia serrata nu îți spune nimic, de tămâie cu siguranță ai auzit. Aceasta a fost, alături de aur și smirnă, unul din cele 3 daruri pe care Magii de la Răsărit i le-au adus la naștere lui Iisus, iar asocierea acesteia cu domeniul religios se păstrează până în ziua de astăzi datorită folosirii în ritualurile ortodoxe, cu mențiunea că, în lăcașele de cult nu se folosește tămâie propriu-zisă, ci un amestec sintetic de substanțe aromatizante.

Ce nu mai știai despre tămâie (sau Boswellia serrata, denumirea științifică) este poate faptul că are puternice proprietăți antiinflamatorii dar și efecte antitumorale, confirmate prin studii de specialitate care au arătat că tămâia poate stopa creșterea tumorilor.

Remediu tradițional în medicina ayurveda, extractul de tămâie a fost utilizat pentru tratarea bolilor inflamatorii încă din cele mai vechi timpuri, însă beneficiile sale asupra sănătății au început să fie cunoscute de puțin timp în țările europene.

Cum se obține tămâia?

Tămâia este rășina prețioasă a arborelui Boswellia serrata, originar din India. Familia de arbori Boswellia este mult mai numeroasă, dar numai 4 specii produc rășină, iar dintre acestea, rășina de Boswellia serrata este folosită cel mai des în scopuri terapeutice.

arbore de Boswellia serrata

rasina de Boswellia

Pentru a obține tămâie, scoarța arborilor este crestată manual iar seva din interior, un lichid alb cu textură cremoasă, este colectată abia după 2 săptămâni și lăsată apoi să se usuce.

Arborii Boswellia serrata produc rășină de calitate 3 ani la rând, după care este important ca procedura de recoltare a sevei să fie întreruptă câțiva ani de zile pentru ca aceștia să se regenereze.

Extractul de tămâie, eficient în afecțiuni inflamatorii

Mai mult de 4 milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu afecțiuni ale tractului gastrointestinal, în special colită ulceroasă și boala Crohn. Cauza acestor afecțiuni, dar și a altor boli inflamatorii sunt leucotrinele, substanțe chimice produse de celulele organismului, responsabile pentru apariția și susținerea inflamațiilor.

Mai multe studii de specialitate au demonstrat că extractul de Boswellia serrata are capacitatea de a bloca sinteza leucotrinelor, ducând astfel la inhibarea inflamației. Acest aspect se datorează faptului că tămâia conține acizi boswelici cu puternice proprietăți antiinflamatorii, proprietăți ce o recomandă ca tratament eficient, și fără reacții adverse, pentru boli inflamatorii intestinale, dar și alte afecțiuni inflamatorii cum ar fi artrita reumatoidă sau astmul bronșic.

Într-un studiu dublu orb, 40 de persoane cu astm bronșic au fost tratate timp de 6 săptămâni cu un preparat de rășină de tămâie, în timp ce al doilea grup, controlat placebo, a primit lactoză ca și tratament. În timp ce 70% din persoanele tratate cu tămâie au arătat o ameliorare semnificativă a simptomelor fizice specifice acestei boli (inclusiv numărul de atacuri pe zi), doar 27% din numărul persoanelor participante la studiul placebo au arătat semne de îmbunătățire în acest sens.

Tamaie

Tratament promițător pentru mai multe tipuri de cancer

Boswellia serrata este una din speciile de arbori din această familie care conțin triterpenoide, substanțe cu proprietăți antitumorale și efect de stopare a creșterii și de distrugere a celulelor cancerigene. Mai mult, în distrugerea acestor tipuri de celule, tămâia are caracter selectiv, ceea ce înseamnă că sunt atacate doar celulele cancerigene, nu și cele sănătoase cum se întâmplă în cazul tratamentelor clasice cu citostatice de sinteză.

rasina de tamaieTămâia este totodată un tratament adjuvant promițător și în cazul tumorilor maligne pe creier întrucât aceasta poate distruge formele de leucotrine care se formează de regulă în jurul tumorilor, scăzând totodată riscul de apariție a leziunilor cerebrale.

Deși efectele antitumorale sunt susținute prin numeroase studii, tratamentul cu extract de tămâie va fi administrat doar sub atenția unui medic specialist, și nu trebuie să înlocuiască alte tratamente și proceduri deja recomandate în astfel de afecțiuni.

Pe lângă proprietățile antiinflamatorii și antitumorale dovedite, tămâia ajută organismul să se protejeze împotriva infecțiilor virale și bacteriene prin normalizarea producției de imnunoglobuline G, anticorpi produși de sistemul imunitar pentru apărarea împotriva agenților patogeni.

Îngrijirea personală cu ulei esențial de tămâie

ulei esential de tamaiePe lângă tămâia propriu-zisă, din rășina arborelui de Boswellia serrata se obține și ulei esențial de tămâie, de asemenea cu numeroase beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar și antibacteriene și antifungice.

Întrebuințat extern, uleiul esențial de tămâie are grijă de pielea care a suferit în urma expunerii la ultraviolete sau care prezintă cicatrici inestetice, iar respirația urât mirositoare poate fi tratată ușor cu ajutorul unei ape de gură homemade din următoarele ingrediente naturale:

… toate amestecate într-un pahar cu apă.

Ulei esențial, precum și extract de tămâie sub formă de comprimate și creme găsești pe vegis.ro.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.24.1″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.24.1″][et_pb_button button_url=”https://vegis.ro/suplimente/filtre/cauta-tamaie/?search_sort=top_sales%7Cdescending” button_text=”Descoperă produsele cu extract de tămâie aici >>” _builder_version=”3.24.1″ custom_button=”on” button_text_color=”#FFFFFF” button_bg_color=”#fbad27″ button_border_color=”#fbad27″ button_font=”||||||||” button_text_shadow_style=”preset3″ animation_style=”bounce” global_module=”17698″ saved_tabs=”all”][/et_pb_button][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.24.1″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.24.1″][et_pb_text _builder_version=”3.24.1″]

Sursă 1
Sursă 2
Sursă 3
Sursă 4
Sursă 5

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

5 Comments

 • Anonymous
  February 28, 2018 at 08:37

  5

  Reply
 • Anonymous
  March 11, 2018 at 19:27

  4.5

  Reply
 • Anonymous
  March 20, 2018 at 07:33

  0.5

  Reply
 • Asociatie
  April 27, 2018 at 13:44

  Cu toata consideratia pentru continutul articolului, poate era bine daca persoana care l-a scris se gandea ca afectiunile sunt “inflamatorii” si nu “antiinflamatorii”… Antiinflamatorie este actiunea substantelor, asa ca de asta trateaza inflamatiile…

  Reply
  • Simo
   April 30, 2018 at 14:35

   Multumim pentru sesizare, am corectat! 🙂

   Reply

Leave a Reply