Remedii si tratamente naturiste

Echilibru și sănătate cu ulei esențial de lavandă

Lavandă

Oprește-te pentru 5 minute și închide ochii! Respiră adânc, detașează-te de tot ceea ce este în jur și imaginează-ți că te plimbi desculț pe un câmp întins de plante mov. Simți mirosul care te îmbie? Ai ghicit: sunt superbele buchete de lavandă care nu doar că îți cuceresc simțurile, dar au și un rol terapeutic deloc de neglijat. 

Originară din țările care se învecinează cu Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și India, lavanda are o istorie ce datează de acum 2.500 de ani. Apreciate pentru parfumul și estetica lor, plantele de lavandă erau cultivate pentru a împrospăta hainele și părul, iar romanii le utilizau atunci când se spălau. 

Chiar și astăzi, lavanda continuă să se regăsească pe suprafețe întinse, datorită uleiului esențial care se obține din aceasta, precum și a numeroaselor sale proprietăți terapeutice. Cum anume este fabricat uleiul esențial de lavandă, dar și ce efecte benefice are asupra organismului, te invităm să descoperi în rândurile următoare.

Ulei esențial de lavandă Life

Uleiul esențial de lavandă se obține printr-un proces de distilare cu abur, în urma căruia sunt extrași compușii aromatici din florile plantei. Conform unui articol al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA și Institutului Național de Sănătate, uleiul esențial de lavandă este compus din: acetat de linalil, linalol, lavandulol, cineol, acetat de lavandulil și camfor

Este important de reținut faptul că uleiul esențial de lavandă este practic o formă concentrată a plantei în sine și a proprietăților sale terapeutice, astfel că el este disponibil în cantități mici, de câțiva mililitri.

CARE SUNT EFECTELE BENEFICE ALE ULEIULUI ESENȚIAL DE LAVANDĂ?

Înainte să-ți povestim despre proprietățile terapeutice ale uleiul esențial de lavandă, trebuie să ai în vedere faptul că există sortimente destinate uzului extern și produse dedicate uzului intern.

Câmp cu flori mov

Pentru uzul extern, uleiul esențial de lavandă se folosește astfel:

1. În aromaterapie

Această metodă constă în inhalarea indirectă a compușilor aromatici de lavandă prin intermediul unui difuzor sau suport de ceramică, având multiple beneficii:

 • Poate îmbunătăți calitatea somnului

Dacă întâmpini dificultăți în a te odihni, mireasma lavandei te poate ajuta să dormi mai bine. Un studiu pentru investigarea stimulilor olfactivi asupra somnului realizat pe un eșantion de 16 bărbați, respectiv 15 femei care nu acuzau probleme cu somnul, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, indică faptul că lavanda acționează ca un sedativ ușor, stimulând somnul profund la bărbații și femeile sănătoase. Subiecții au fost supuși în repetate rânduri la un stimul olfactiv (uleiul esențial de lavandă) și la un stimul controlat (apa distilată). 

Aromaterapie cu lavandă

De asemenea, uleiul esențial de lavandă poate avea efecte benefice și în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnii. Un studiu efectuat pe un grup de femei ce sufereau de insomnie și care au inhalat ulei esențial de lavandă de 2 ori / săptămână, timp de 20 de minute într-un anumit moment al zilei, arată faptul că acesta calmează sistemul nervos. Prin urmare, s-au observat îmbunătățiri privind scorul calității somnului în cazul acestor femei, spre deosebire de un al doilea grup de femei cu aceeași problemă, dar căruia i-a fost administrat un produs fără ulei de lavandă. 

 • Ar putea reduce stările de anxietate și depresie

Există diversă cercetări care întăresc ideea conform căreia lavanda influențează în mod pozitiv starea de spirit. Spre exemplu, un studiu publicat în februarie 2018, în revista Terapii Complementare în Medicină (Complementary Therapies in Medicine), demonstrează că simptomele sindromului premenstrual s-au redus în cazul mai multor femei. Ca urmare, acestea au experimentat un nivel mai scăzut al stărilor de anxietate, depresie și nervozitate. 

Femeie fericită

Totodată, într-un alt studiu publicat în Jurnalul Internațional ale Practicilor de Asistență Medicală (International Journal of Nursing Practices), în octombrie 2017, s-a concluzionat că tratamentele de masaj – reflexoterapie cu ulei esențial de lavandă oferă beneficii psihologice și pot avea ca rezultat reducerea stărilor de anxietate și depresie. 

Notă: Informațiile de mai sus sunt cu titlul informativ. Dacă suferi de insomnii, anxietate sau depresie și urmezi un tratament medicamentos, cere sfatul medicului tău înainte de a folosi uleiul esențial de lavandă!

 • Există probabilitatea să combată durerile ușoare

Un studiu clinic controlat a vizat analizara unui eșantion de 67 de femei care și-au evaluat intensitatea crampelor menstruale ca fiind mai mare de cifra 6 (pe o scală de la 1 la 10) și care nu sufereau de afecțiuni de reproducere și nici nu utilizau metode contraceptive. În urma folosirii uleiului esențial de lavandă, în combinație cu cel de salvie și trandafir, s-a constatat o ameliorare privind severitatea crampelor menstruale. 

2. Aplicat pe păr

Lavanda este recunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene și considerată a fi eficientă în combaterea infecțiilor fungice, conform unui studiu publicat în Jurnalul de Microbiologie Medicală (Journal of Medical Microbiology). În cadrul acestuia, cercetătorii au descoperit că uleiul esențial de lavandă a avut un efect puternic asupra mai multor tulpini care pot provoca afecțiuni la nivelul pielii. 

Îngrijire păr cu uleiuri

Mai mult, atunci când este aplicat pe păr sau pe scalp, poate preveni probleme comune precum mătreața, mâncărimi ale scalpului sau chiar infecții la nivelul acestuia. Pentru a-ți menține sănătatea părului, poți masa scalpul cu câteva picături de ulei esențial de lavandă, diluat în părți egale împreună cu ulei de jojoba sau de cocos. Indicat este să faci acest lucru după baie / duș și să-l lași să acționeze timp de 5 – 10 minute, după care să clătești. Pentru beneficii maxime, poți înfășura părul într-un prosop și să lași amestecul de uleiuri să acționeze peste noapte.

Nu în ultimul rând, poți adăuga 2-3 picături în cantitatea de șampon sau balsam pe care o utilizezi la fiecare spălare

3. Administrat pe piele

Uleiul esențial de lavandă poate fi benefic dacă ai zone ale pielii inflamate sau iritate. Atenție însă: el trebuie folosit mereu diluat într-un ulei neutru, care să fie cât mai puțin procesat, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de argan sau de măslin. Amestecul poate fi folosit ca o loțiune sau cremă hidratantă, o dată sau de 2 ori / zi. 

Administrare externă uleiuri esențiale

Pentru uzul intern, uleiul esențial de lavandă se administrează conform indicațiilor înscrise pe ambalaj și întotdeauna diluat în miere sau uleiuri alimentare. Uleiurile esențiale în scop intern sunt folosite sub formă de suplimente alimente, astfel că ele contribuie la ameliorarea sau tratarea, în funcție de gravitate, a dezechilibrelor existente la nivelul organismului. Printre acțiunile sale se numără:

 • reglarea ritmului cardiac;
 • protector al funcției renale și hepatice;
 • combaterea ciupercilor parazite;
 • hipotensor;
 • îmbunătățirea confortului digestiv. 

EXISTĂ CONTRAINDICAȚII PRIVIND UTILIZAREA ULEIULUI ESENȚIAL DE LAVANDĂ?

În general, utilizarea internă și externă sunt sigure atâta timp cât sunt respectate cantitățile înscrise pe ambalaj. Cu toate acestea, există posibilitatea ca în urma aplicării pe piele să cauzeze iritații în cazul anumitor persoane. Dacă este pentru prima dată când folosești un astfel de ulei, indicat este să testezi înainte modul în care reacționează organismul, prin aplicarea unei mici cantități pe o suprafață redusă a corpului. 

Efecte adverse lavandă

De reținut este faptul că uleiul esențial de lavandă nu este recomandat:

 • femeilor însărcinate sau care alăptează;
 • persoanelor care nu au ajuns încă la vârsta pubertății, întrucât ar putea perturba activitatea hormonală;
 • persoanelor care urmează să fie supuse intervențiilor chirurgicale, deoarece ar putea încetini funcționarea sistemului nervos central;
 • persoanelor care urmează un tratament medicamentos cu sedative, întrucât interacționează cu acestea.

ULEIURILE ESENȚIALE LIFE: TRADIȚIE ȘI CALITATE

Atunci când optezi pentru folosirea uleiului esențial de lavandă sau a oricărui alt sortiment, acordă o atenție sporită provenienței acestora, astfel încât să fii sigur că ai făcut cea mai bună alegere pentru tine și sănătatea ta. Fabricate în România, uleiurile esențiale Life sunt 100% naturale și certificate de către Serviciul Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului, care indică siguranța în utilizare, fiind disponibile pe vegis.ro cu 15% REDUCERE. 

De asemenea, materia primă ce stă la baza tuturor uleiurilor Life provin din spațiul Uniunii Europene. Mai mult, în componența acestora se regăsesc exclusiv compușii obținuți din plante. 

La final, îți reamintim că dacă suferi de anumite afecțiuni (interne sau externe) este important să consulți sfatul medicului înainte de administrarea oricărui produs.

Până la următoarea întâlnire pe blog, îți dorim multă sănătate!

Surse:

 • https://www.everydayhealth.com/diet/what-are-possible-benefits-lavender-must-know-facts-about-therapeutic-plant/
 • https://www.mindbodygreen.com/0-7769/13-uses-for-lavender-oil-the-only-essential-oil-youll-need.html
 • https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-02/lavender-oil-anxiety-and-depression-0
 • https://www.healthline.com/health/lavender-oil-for-hair#howto-use
 • https://www.researchgate.net/profile/Tapanee_Hongratanaworakit/publication/225051306_The_Effects_of_Lavender_Oil_Inhalation_on_Emotional_States_Autonomic_Nervous_System_and_Brain_Electrical_Activity/links/0fcfd51257861db827000000/The-Effects-of-Lavender-Oil-Inhalation-on-Emotional-States-Autonomic-Nervous-System-and-Brain-Electrical-Activity.pdf
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922#benefits
 • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lavender-essential-oil#
 • https://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you#uses
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender
About Author

Vorbăreață incurabilă, dar care adoră să își împărtășească ideile și în scris. Iubitoare de animăluțe, călătorii și cărți inspirate din fapte reale.

No Comments
  Leave a Reply