Review-uri

Scorțișoara Cassia vs. scorțișoara Ceylon: care este mai bună?

batoane de scortisoaraScorțișoara este una din mirodeniile care cu siguranță nu îți lipsește din bucătărie, dar ce se regăsește mai exact pe rafturile tale: scorțișoară Cassia sau scorțișoară Ceylon?

Cassia și Ceylon sunt cele mai cunoscute tipuri de scorțișoară și deși aparțin aceleași familii de arbori, acestea se diferențiază între ele prin gust, miros, culoare, țară de proveniență, preț, chiar și cantitățile în care se găsesc anumite substanțe din compoziție.

Ambele sunt obținute din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară, mai exact 2 specii diferite: scorțișoara Cassia din Cinnamomum Cassia (Cinnamomum aromaticum), iar scorțișoara Ceylon din specia de arbore Cinnamomum zeylanicum.

Scorțișoara Cassia este denumită și scorțișoară chinezească deoarece specia Cinnamomum Cassia/aromaticum este originară din China. Pe de altă parte, scorțișoara Ceylon provine din India și Sri Lanka.

Întrucât noi înșine am fost curioși de culoarea, gustul și mirosul caracteristic fiecărui tip de scorțișoară în parte, am comparat cele 2 variante (așa cum reiese și din imaginea următoare) și putem să vă spunem următoarele: specia Cassia are o culoare maronie cu tentă roșiatică și un miros puternic, iar scorțișoara Ceylon are o nuanță simplă de maro și miroase, ei bine, miroase a Crăciun 🙂 are un parfum mai delicat, mai complex și nu atât de puternic precum scorțișoara Cassia.

scortisoara Cassia vs scortisoara Ceylon

Desigur, există diferențe inclusiv în ceea ce privește gustul: în timp ce scorțișoara Cassia are o aromă puternică, scorțișoara Ceylon este mai dulce, mai aromată, cu un gust mai fin.

O altă diferență notabilă este demonstrată de studiile care au analizat compoziția scorțișoarei, iar în timp ce ambele specii conțin cumarină, această substanță se găsește într-o concentrație mai mare în scorțișoara Cassia (aproximativ 1%) comparativ cu Ceylon (0.004%). În cantități foarte mari, cumarina poate fi toxică pentru ficat și sistemul nervos.

scortisoara CeylonConținutul de cumarină, precum și celelalte aspecte legate de gust, miros și culoare au făcut ca scorțișoara Cassia să fie supranumită “scorțișoară falsă”, iar scorțișoara Ceylon să fie catalogată drept “scorțișoară adevărată”.

Cassia reprezintă doar un alt tip de scorțișoară și nu putem afirma că este falsă din moment ce provine din scoarța arborelui cu același nume. Deși consumul excesiv poate afecta organismul din cauza conținutului mare de cumarină, cazuri de intoxicație cu scorțișoară sunt foarte rar întâlnite.

Pe lângă întrebuințarea în bucătăriile din întreaga lumea, scorțișoara este cunoscută și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și antiseptice, proprietăți ce o recomandă în afecțiuni inflamatorii, răceli dar și pentru scăderea nivelului de colesterol și prevenirea diabetului datorită unei substanțe active din compoziție numită cinamaldehidă.

Atunci când vrei să urmezi un tratament cu suplimente pe bază de scorțișoară, în special scorțișoară Cassia, tot ce trebuie să faci este să ai grijă să nu le administrezi o perioadă mai mare decât cea recomandată. Aceste aspecte le poți afla consultând un medic.

Scorțișoară Ceylon bio, vegană și fără organisme modificate genetic găsești pe vegis.ro, alături de alte mirodenii pentru deserturi și orice tip de preparate.

desert cu scortisoara

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments

    Leave a Reply