Campanii sociale

Refacem împreună Cabana Urlea, un simbol al Munțiilor Făgăraș!

Cabana Urlea

Cabana Urlea, unul din cele mai prețioase simboluri ale munților Făgăraș are șansa de a reveni la viață!

Cabana care a fost lăsată în paragină în ultimii ani, poate fi renovată şi pusă din nou la dispoziţia turiştilor care ajung pe munte. Din 2018 Asociația Poveștile Carpaților a demarat proiectul de renovare iar noi, împreună, îi putem ajuta să o readucă pe hărțile montane din România.

Asociația Poveștile Carpaților este un ONG tânăr care sprijină dezvoltarea turismului montan românesc prin activități de refacere a drumurilor de acces către masivele montane, activități de ecologizare, organizarea de competiții pentru diferite sporturi montane și alte acțiuni.

Istoria Cabanei Urlea

Situată la o altitudine de 1533m, într-o poiană cu priveliști pe care doar munții o pot oferi, Cabana Urlea este o construcție simbol a masivului Făgăraș care și-a întâmpinat primii oaspeți acum mai bine de 9 decenii.

Poziționarea pe versantul nordic al Alpilor Transilvaniei o transformă într-un popas turistic cheie datorită accesului pe care îl oferă din est spre creasta Făgărașului și cele 7 vârfuri, cât și spre Munții Iezer și Munții Piatra Craiului.

Cabana cuprinde 2 construcții din lemn, ambele ridicate de Societatea Carpatină Transilvăneană (SKV) în anul 1926, respectiv anul 1935, cea din urmă fiind construită ca urmare a numărului mare de turiști.

Singurele lucrări de renovare au fost efectuate între anii 1981 – 1983, iar din anul 2005 Cabana Urlea a rămas abandonată. Timpul și condițiile vitrege și-au spus cuvântul, în prezent degradarea celor 2 construcții fiind în proporție de 90%.

Cabana nouă, construită în anul 1935
Cabana veche, construită în anul 1926

De ce este importantă renovarea cabanei

Extras din harta Cabane Turistice, Publiturism/81

Renovarea Cabanei Urlea înseamnă în primul rând reintroducerea în circuit a unei amenajări cu tradiție care încurajează turismul în Munții Făgăraș, cei mai vizitați din țară atât de turiștii români, cât și cei străini.

Cabana va facilita accesul către traseele montane de altitudine din masivul Făgăraș, Piatra Craiului și Iezer, dar și către obiective turistice precum: Lacul Urlea, Rezervațiile Naturale Lacurile Hartop I, II și V, Vârfurile Dara și Hârtop de peste 2500m sau Cetatea lui Negru Vodă.

Pe lângă potențialul deosebit pe care îl are în creșterea numărului de turiști care vizitează Munții Făgăraș, Cabana Urlea va găzdui diverse evenimente culturale, artistice dar și de relaxare (workshop-uri, seri de carte, muzică și film, tabere etc), devenind totodată un sprijin pentru iubitorii de natură și mișcare, respectiv cei care își doresc un refugiu din cotidian.

Ce implică proiectul de renovare

Proiectul presupune renovarea cabanei noi în primă fază, într-o manieră care va impacta cât mai puțin mediul înconjurător nu doar în timpul lucrărilor, ci și pe întreaga perioadă de funcționare a cabanei.

Planul de reconstrucție implică folosirea materialelor naturale într-o proporție de 90%, transportul lor cu elicopterul pentru a se evita construirea unui drum de acces auto, implementarea unor soluții care vor permite obținerea energiei necesare din resurse regenerabile (vânt, apă, soare), precum și folosirea eficientă a surselor convenționale atunci când acestea din urmă nu vor fi disponibile.

În ceea ce privește arhitectura, elementelor originale li se vor adăuga îmbunătățiri ce vor transforma cabană într-un adăpost montan capabil să satisfacă toate cerințele pe care o construcție la altitudine le presupune.

Iată cum va arăta cabana nouă după renovare:

Suma necesară pentru renovarea cabanei noi

Strângerea sumei necesare pentru renovarea legendarei cabane este precum urcarea pe munte; necesită timp, efort, încredere și entuziasm, iar fiecare donație sau sponsorizare înseamnă un pas mai aproape de cucerirea vârfului de 300.000 euro care va permite realizarea acestui proiect minunat.

Dacă vrei să sprijini refacerea Cabanei Urlea, o poți face printr-o donație în momentul plasării unei comenzi pe vegis.ro. În spațiul dedicat din Coșul de cumpărături ai posibilitatea  să donezi 3 lei, 5 lei, 10 lei sau orice altă sumă  care va fi redirecționată în totalitate către Asociația Poveștile Carpaților.

Cabana Urlea a fost construită exclusiv din donații și poate fi recondiționată tot prin bunăvoința voastră, a iubitorilor de munte și natură. Haideți să fim autori într-o poveste a cărei scriere a început acum aproape 100 de ani; împreună putem redeschide porțile Cabanei Urlea!

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments
    Leave a Reply