Când vine vorba de prăjituri posibilitățile sunt infinite! Cu toate acestea, cu o prăjitură vegană, fresh și aromată nu poți da greș niciodată. De aceea ți-am pregătit o rețetă simplă de prăjitură vegană cu lămâie care să îți răcorească și îndulcească deopotrivă zilele lungi de vară.
Ingrediente
Pentru umplutură:
- 120g caju crud
- 240g cremă de nucă de cocos* (partea întărită din partea de sus a laptelui de cocos gras)
- 14g amidon de porumb
- 12 ml suc de lămâie
- 4g coajă de lămâie
- 1 vârf de cuțit de sare
- 60ml sirop de agave (plus mai mult după gust)
Pentru crustă:
- 90g ovăz fără gluten
- 112g migdale crude
- 1/4 linguriță de sare
- 24g zahăr din nucă de cocos
- 15ml sirop de agave
- 60-75g ulei de cocos (topit)
Mod de preparare
- Adăugați caju crud într-un castron și acoperiți-l cu apă fiartă. Lăsați-l să se odihnească timp de 1 oră (neacoperit), apoi scurgeți apa.
- Între timp preîncălziți cuptorul la 176 grade și tapetați o tavă de copt cu hârtie pergament.
- Adăugați ovăzul, migdalele, sarea și zahărul din nucă de cocos într-un blender de mare viteză și amestecați la viteză mare până când obțineți o făină fină.
- Transferați compoziția într-un bol mediu și adăugați siropul de agave și uleiul de nucă de cocos topit. Amestecați cu o lingură pentru a combina până când se formează un aluat lejer. Ar trebui să puteți strânge amestecul între două degete și să formați un aluat (să nu se sfărâme). Dacă este prea uscat, mai adăugați puțin ulei de cocos topit.
- Transferați amestecul în tava de copt și întindeți-l uniform. Apoi puneți hârtie pergament deasupra și folosiți un obiect cu fundul plat, cum ar fi un pahar, pentru a apăsa ferm până când este distribuit uniform.
- Coaceți timp de 15 minute, apoi măriți temperatura la 190 de grade și mai lăsați la copt timp de 5-8 minute, sau până când marginile sunt aurii și blatul se rumenește puțin la suprafață. Scoateți din cuptor pentru a se răci ușor, apoi reduceți căldura cuptorului la 175 de grade.
- După ce sâmburii de caju s-au înmuiat și i-ați scurs, adăugați-i într-un blender de mare viteză cu crema de nucă de cocos, amidonul, sucul de lămâie, coaja de lămâie, sarea de mare și siropul de agave. Amestecați la viteză mare până când obțineți o pastă foarte cremoasă și netedă.
- Gustați și ajustați aroma după cum este necesar. Eu am adăugat un pic mai multă coajă de lămâie și sirop de arțar. Ar trebui ca gustul să fie foarte lămâios și nu prea dulce.
- Turnați umplutura peste crusta precoaptă și întindeți-o într-un strat uniform.
- Coaceți la cuptor timp de 20-28 de minute sau până când marginile par foarte ușor uscate, iar centrul pare “zvâcnit”, dar nu lichid.
- Lăsați să se odihnească timp de 10 minute, apoi transferați la frigider (neacoperită) pentru a se răci complet cel puțin 4 ore, de preferat peste noapte.
- Pentru a servi, tăiați în felii și presărați zahăr pudră deasupra (opțional).
Poftă mare!