Produse naturiste / Stiati ca

Guarana pulbere – energizant natural și înlocuitor excelent al cafelei

Guarana pulbere

Tu bei cafea să te trezești, sau te trezești ca să bei cafea? Este o mică diferență în acest joc de cuvinte: dacă bei cafea să te trezești, înseamnă că termenul “procaffeinating” (tendința de a nu începe nimic până nu ai băut o ceașcă de cafea), ți se potrivește perfect… ție, și altor milioane de oameni care își încep ziua astfel.

inlocuitor cafea

Cafeaua este a doua cea mai consumată băutură de pe glob (după ceai), iar unul din motivele pentru care ocupă acest loc fruntaș se datorează capacității sale de a ne menține activi, prin sporirea nivelului de energie. Dacă ești pregătit să renunți la cafea, dar nu și la avantajele ei, guarana pulbere reprezintă o alternativă pe care o poți lua în calcul. Iată de ce!

Guarana pulbere: mai multă cofeină decât cafeaua

Guarana crește în Brazilia și alte zone din America de Sud (în special regiunea Amazon), și este un arbust peren cu fructe a căror formă seamănă foarte mult cu niște ochi.

guarana

Popularitatea guaranei se datorează însă concentrației ridicate de cofeină, una dintre cele mai mari existente într-o plantă. În timp ce boabele de cafea conțin această substanță într-un procent de 1-2%, concentrația de cofeină din frunzele uscate ale arbustului guarana este dublă (până la 4%)!

Guarana pulbere, ingredientul-cheie în produsele energizante

bautura energizanta cu guaranaArbust nativ din Brazilia, guarana ocupă un loc important în cultura acestei țări. Se spune că era folosită de triburile indigene pentru forță și energie, iar efectele sale au fost făcute cunoscute de către misionarilor iezuiți, impresionați de capacitatea pe care membrii triburilor o aveau de a vâna zile întregi la rând, după ce consumau semințe de guarana.

În anul 1909, guarana a fost introdusă în industria băuturilor non-alcoolice din Brazilia, iar astăzi, 70% din totalul producției mondiale este redirecționată către industria băuturilor energizante. De asemenea, aceasta se regăsește adesea și în batoane, alte produse energizante dar și sub formă de suplimente alimentare (capsule).

Efect energetic prelungit

Deși nu îți lipsește dimineața la prima oră, cu siguranță ți s-a întâmplat să savurezi o ceașcă de cafea inclusiv după-amiază, sau chiar și seara pentru a te menține treaz/ă. Motivul?

Poate pur și simplu îți place mirosul boabelor prăjite sau aroma, dar adevărul este că boost-ul de energie pe care cafeaua ni-l asigură nu este unul îndelungat, iar acest nivel poate să scadă brusc în timpul zilei.

În comparație, consumul de guarana pulbere asigură un efect energetic prelungit, iar acest lucru se datorează așa-numitelor taninuri din compoziție, molecule ce determină eliberarea lentă a cofeinei în organism și favorizează menținerea unui nivel optim de energie întreaga zi.

energie guarana

Alte utilizări ale guaranei

Dat fiind conținutul ridicat de cofeină din compoziție, guarana pulbere este un înlocuitor excelent, și totodată natural al cafelei, pe care o poți consuma în fiecare zi în locul acestei băuturi.

Iar pe lângă binecunoscutul efect de energizare al organismului, guarana are și alte beneficii, cum ar fi:

  • ajută la scăderea în greutate, fiind deseori inclusă în compoziția suplimentelor pentru slăbit;
  • îmbunătățește performanța fizică și grăbește recuperarea în urma efortului fizic, de aceea este preferată și de sportivii de performanță;
  • reduce oboseala mentală și durerile de cap;
  • stimulează apetitul sexual.
fructe (seminte) uscate de guarana

fructe (seminte) uscate de guarana

Efecte adverse

În timp ce suplimentele care conțin extract de guarana sunt administrate conform prospectului, guarana pulbere poate fi consumată în smoothie-uri, sucuri naturale, băuturi calde și reci deopotrivă, în iaurt sau simplu, amestecată cu apă.

Deși nu există o doză standard recomandată, consumul excesiv poate cauza efecte adverse precum: insomnii, stări de agitație sau probleme de stomac. De asemenea, întrucât poate interacționa cu antidepresive, sedative și medicamente pentru subțierea sângelui, persoanele care urmează tratamente cu astfel de medicație trebuie să consulte un specialist înainte de a începe consumul de guarana.

Guarana sub formă de pulbere, capsule simple sau în combinație cu alte plante, precum și alte produse energizante ce conțin acest ingredient găsești pe vegis.ro.

fructe de guarana

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments

    Leave a Reply