Ginsengul siberian, cunoscut și sub numele de eleuthero, a fost folosit în țările estice, inclusiv China și Rusia. În ciuda numelui său, este complet diferit de ginsengul american și asiatic, deoarece are diferite componente chimice active. Aceste ingrediente active din ginsengul siberian se numesc eleuterozide și stimulează sistemul imunitar.
Ce este ginsengul siberian?
Ginsengul siberian este o plantă a cărei rădăcină este folosită în medicina alternativă.
Ginsengul siberian este adesea numit „adaptogen”, un termen non-medical folosit pentru a descrie substanțe care pot avea beneficii în întărirea organismului și creșterea rezistenței generale la stresul zilnic.
Pe lângă faptul că este utilizat ca adaptogen, ginsengul siberian este utilizat pentru afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, tensiunea arterială scăzută, întărirea arterelor (ateroscleroză) și afecțiuni reumatice.
În Antichitate, ginsengul siberian era folosit pentru a preveni răceala și gripa și pentru a energiza organismul, pentru longevitate și vitalitate.
Acțiuni terapeutice ale ginsengului siberian
Creșterea sistemului imunitar
Polizaharidele conținute de ginsengul siberian stimulează funcția sistemului imunitar, mai ales în situațiile în care activitatea lui este deficitară.
Consumul de ginseng siberian crește producţia de celule imunocopetente și le activează pe cele deja existente. Ginsengul este renumit, în special pentru această capacitate, și anume cea de stimulare și întărire a sistemului imunitar, oamenii folosindu-l din vechi timpuri pentru această proprietate.
Rezistența la stres
În zilele noastre, când existența cotidiană este caracterizată de stres, adaptogenii din compoziția ginsengului măresc capacitatea organismului de a se adapta la stres, reducând nivelul cortizolului circulant (hormonul stresului).
Mai mult de atât, ginsengul siberian echilibrează tensiunea arterială ridicată sau scăzută și asigură o mai bună rezistență psihică la eforturile de lunga durată. Astfel, ginsengul siberian şi-a dovedit utilitatea în cazurile de epuizare, neurastenie, dureri localizate la nivelul muşchilor gâtului, tremurături ale limbii şi cearcăne.
Doze recomandate: 500 -3000 mg, timp de 3 luni, urmate de 2-3 săptămâni de pauză.
Tonifierea sistemului nervos central.
Ginsengul mărește capacitatea organismului de rezistență la efortul fizic (mai ales anduranţa, coordonarea și îmbunătățirea reflexelor), efectul fiind constatat în special la sortivii de performanță. De asemenea, îmbunătățește memoria, creşte capacitatea de muncă și viteza de reacție. Atunci când ginsengul este administrat cu 3 ore înainte de culcare, acesta are o acțiune sedativă și este util în insomnii, îmbunătățind astfel calitatea somnului.
Potrivit pentru diabetici
Ginsengul are acţiune hipoglicemiantă prin stimularea metabolismului glucidic la diabeticii cronici.
Prietenos cu inima
Ginsengul siberian este un stimulant cardiac, datorită antioxidanților pe care îi conține și este un agent hipotensiv, având și indicații sigure în fragilitatea capilară, ateroscleroză (scade valoarea colesterolului) și angina pectorală.
Bun impotriva infecțiilor
Ginsengul siberian crește rezistenţa organismului față de infecţii, fiind eficient în virozele respiratorii (răceli şi gripe), afecțiunile genito-urinare (unde reduce durerile) și infecţiile cu virus herpetic tip 2 (reducând durata puseelor și frecvenţa lor).
Beneficii ale ginsengului siberian
●susține recuperarea fizică și psihică
●susține performanța mentală și fizică
●contribuie la sănătatea sistemului imunitar
●adaptogen (crește rezistența organismului la stres)
Ginsengul siberian este recomandat:
●ca tonic, în stări de oboseală
●persoanelor cu probleme de concentrare
●ca tonic în astenie și convalescență
●persoanelor care se confruntă cu stres
●la expunerea la temperaturi extreme
●persoanelor care lucrează în condiții de muncă grele
●pentru susținerea imunității
Forme de administrare a ginsengului siberian
Pulbere de ginseng
Ginsengul siberian se găseste sub formă de pulbere de ginseng. Pulberea de ginseng siberian se administrează zilnic între 0.5g și 2g pe zi.
Evitați să consumați pulberea cu 1 oră înainte de a merge la culcare datorită capacității de energizare. Dacă consumați ginseng siberian în mod regulat, faceți o pauză de 1-2 săptămâni o dată la 3 luni de utilizare.
Dacă suferiți de hipertensiune este bine să consultați medicul înainte de utilizare.
Capsule de ginseng siberian
Suplimentele cu ginseng siberian le găsești și sub formă de capsule, cu concentrații de până la 1000mg.
Capsulele de ginseng se administrează conform prospectului sau indicațiilor specialistului.
Ceai de ginseng
Ceaiurile pentru întărirea imunității, precum și ceaiurile pentru slăbit pot conține rădăcină de ginseng siberian.
Descoperă selecția de ceaiuri cu ginseng.