Ginsengul siberian, cunoscut si sub numele de eleuthero, a fost folosit in tarile estice, inclusiv China si Rusia. In ciuda numelui sau, este complet diferit de ginsengul american si asiatic, deoarece are diferite componente chimice active. Aceste ingrediente active din ginsengul siberian se numesc eleuterozide si stimuleaza sistemul imunitar.

Ginsengul siberian era folosit in mod traditional pentru a preveni raceala si gripa si pentru a spori energia, longevitatea si vitalitatea.

Acesta are nenumarate actiuni terapeutice printre care amintim:

Cresterea sistemului imunitar.

Polizaharidele continute de ginseng stimuleaza functia sistemului imunitar,mai ales in situatiile in care activitatea lui este deficitara.Consumul de ginseng siberian creste producţia de celule imunocopetente si le activeaza pe cele deja existente. Ginsengul este renumit, in special pentru aceasta capacitate, si anume cea de stimulare si intarire a sistemului imunitar, oamenii folosindu-l din vechi timpuri pentru aceasta proprietate.

In urma unor cercetari, s-a confirmat actiunea plantei in tratarea simptomelor de supresie a maduvei osoase prezenta la pacientii aflati sub chimioterapie sau radioterapie, in cazul bolilor canceroase.000000527430

Rezistenta la stres.
In zilele noastre, cand existenta cotidiena este caracterizata de stres, adaptogenii din compozitia ginsengului maresc capacitatea organismului de a se adapta la stres, reducand nivelul cortizolului circulant (hormonul stresului). Mai mult de atat, ginsengul siberian echilibreaza tensiunea arteriala ridicata sau scazuta si asigura o mai buna rezistenta psihica la eforturile de lunga durata. Astfel, ginsengul siberian şi-a dovedit utilitatea în cazurile de epuizare, neurastenie, dureri localizate la nivelul muşchilor gâtului, tremurături ale limbii şi cearcăne. Doze recomandate: 500 -3000 mg, timp de 3 luni, urmate de 2-3 săptămâni de pauză.

Tonifierea sistemului nervos central.

Ginsengul mareste capacitatea organismului de rezistenta la efortul fizic (mai ales anduranţa, coordonarea si imbunatatirea reflexelor), efectul fiind constatat in special la sortivii de performanta. De asemenea, imbunatateste memoria, creşte capacitatea de munca si viteza de reactie. Atunci cand ginsengul este administrat cu 3 ore inainte de culcare, acesta are o actiune sedativa si este util in insomnii, imbunatatind astfel calitatea somnului.

Potrivit pentru diabetici.

Ginsengul are acţiune hipoglicemianta prin stimularea metabolismului glucidic la diabeticii cronici.

Prietenos cu inima.

Ginsengul siberian este un stimulant cardiac, datorita antioxidantilor pe care ii contine si este un agent hipotensiv, avand si indicatii sigure in fragilitatea capilara, ateroscleroza (scade valoarea colesterolului) si angina pectorala.

Bun impotriva infectiilor.

Ginsengul siberian creste rezistenţa organismului fata de infecţii, fiind eficient în virozele respiratorii (raceli şi gripe), afectiunile genito-urinare (unde reduce durerile) si infecţiile cu virus herpetic tip 2 (reducand durata puseelor si frecvenţa lor).

ginsengrootGinsengul siberian se gaseste sub forma de pulbere sau sub forma de capsule. Pulberea de ginseng siberian se administreaza zilnic intre 0.5 g si 2 g pe zi, iar capsulele se administreaza in functie de recomandarile medicului.

Ambele variante le poti gasi pe vegis.ro, chiar aici, pentru a alege varianta care ti se potriveste cel mai bine.