Toate ne dorim zile bune și productive, însă există acele momente din lună când ritmul devine mai lent și trebuie să ne ascultăm cu atenție corpul, să-i oferim mai mult repaus și grijă. Probabil ai ghicit deja că ne referim la durerile menstruale, cunoscute medical ca dismenoree. Remedii naturale și scheme de tratament pentru dureri menstruale se găsesc din plin, însă echipa vegis.ro îți stă la dispoziție cu recomandări testate și avizate de specialiști în domeniu.
Deși preferi să nu te plângi, te invităm la un scurt răgaz în care poți afla cum să ameliorezi în mod natural acest disconfort lunar, astfel încât să simți că programul tău obișnuit nu este dat în totalitate peste cap.
Ce sunt și cum se manifestă durerile menstruale?
Durerile menstruale sunt biologic normale, reprezentând o componentă firească a ciclului menstrual. Deși sunt diferite în intensitate de la femeie la femeie, acestea se manifestă în același mod în toate cazurile – prin contracții la nivelul uterului, mușchiul care se contractă regulat pe durata unui ciclu menstrual. Contracțiile sunt stimulate/induse de prostaglandine, hormoni produși de corp în perioada menstruației. Cu cât nivelul de prostaglandine este mai ridicat, cu atât durerile menstruale sunt mai intense. Tot acest fenomen este esențial pentru organismul feminin, deoarece favorizează eliminarea mucoasei endometriale, prezentă în căptușeala interioară a uterului.
Severitatea durerilor menstruale variază în funcție de anatomia și poziția uterului, sau de gradul de sensibilitate individual. De asemnea, durerile puternice pot fi cauzate și de presiunea pe care contracțiile o pun pe vasele de sânge din zona uterului, reducând cantitatea de oxigen necesară țesutului muscular uterin.
De regulă, durerile menstruale sunt mai acute între 15 – 30 ani, scăzând în intensitate odată cu vârsta sau după prima naștere.
Există două tipuri de dureri menstruale:
- dureri primare: sunt comune și nu semnalează nicio altă afecțiune; își fac apariția cu 1 – 2 zile înainte de menstruație sau în cursul acesteia și pot dura între 12 – 72 h;
- dureri secundare: sunt cauzate de o afecțiune la nivelul sistemului reproductător feminin (endometrioză, fibroame, stenoză cervicală etc.) și de regulă au o durată prelungită față de durerile menstruale primare.
Dacă observi că durerile menstruale pe care le simți depășesc intervalul menționat de 12 – 72 h, îți recomandăm progamarea la un consult ginecologic, pentru a identifica din timp orice posibilă afecțiune a sistemului reproducător feminin.

Factori de risc în caz de dismenoree
Pe lângă tendințe biologice, merită să știi că există și o serie de factori de risc care îți pot agrava durerile. Dacă nu este vorba despre vârstă sau predispoziția genetică, de cele mai multe ori, stă în puterea ta să le reduci din frecvență sau chiar să-i elimini complet.
Printre cei mai comuni se regăsesc:
- dietele de slăbire agresive, urmate pentru un timp îndelungat;
- un stil de viață sedentar, privat de activități fizice;
- stresul emoțional și perioadele tensionate;
- fumatul.
Recomandările noastre: schemă de tratament pentru dureri menstruale
După cum ai văzut, dismenoreea nu e nimic îngrijorător, iar soluții eficiente găsești la un click distanță pe vegis.ro. În colaborare cu experții DVR Pharm, îți propunem un pachet format din suplimente 100% naturale, de ajutor în prevenirea și ameliorarea durerilor menstruale: Tămâie 10 Max 60 cps + Vitex Feminin Ultra 60 cps.
Tămâia este un supliment potrivit în orice sezon, cu un spectru larg de acțiune. Așadar, extractul din rășina arborelui de tămâie este de de ajutor în egală măsură pentru sănătatea inimii, a ficatului și chiar a articulațiilor, dar mai mult decât atât, menține calmul mental și ameliorează durerile menstruale.
Pentru a-ți asigura confortul în aceste zile mai puțin senine ale lunii, să știi că tămâia face echipă bună cu Vitex Feminin Ultra, un supliment pe bază de extracte din plante și uleiuri esențiale (angelică, crețișoară, salvie-dulce, mușețel, pin etc.), care contribuie la menținerea echilibrului hormonal feminin. Mai mult, Vitex Feminin Ultra susține echilibrul psihic, stimulează fertilitatea și menține sănătatea aparatului reproducător feminin.
Cum administrezi corect suplimentele recomandate?
Pentru efect scontat, întotdeauna e important să respecți cu strictețe modul de administrare al suplimentelor alese. În acest caz, ține cont de instrucțiunile de administrare puse la dispoziție de experții DVR Pharm și urmează-le întocmai.
*Suplimentele care compun pachetul pentru ameliorarea dismenoreei se administrează împreună.
- Durata administrării: O cură de 28 de zile, urmată de 7 zile de pauză. Administrarea se reia de câte ori este nevoie.
- Cui îi este destinat? Persoanelor de sex feminin cu vârstă peste 12 ani.
- TĂMÂIE 10 MAX 60 cps: 1 capsulă de 2 ori pe zi (la nevoie, în cazul durerilor de o intensitate crescută se poate dubla doza/zi).
- VITEX FEMININ ULTRA 60 cps: 1 capsulă de 2 ori pe zi, dimineața și seara.
Chiar pe vegis.ro te așteaptă Pachetul Remedii naturale pentru dismenoree, o schemă de tratament pentru dureri menstruale, special creată pentru starea ta de bine în momentele critice ale lunii.
Ai grijă de tine și alege tot ce-i mai bun pentru confortul tău!