Antibioticele sunt folosite de secole pentru a distruge bacteriile care duc la apariția infecțiilor. Cu toate că au acest rol important, antibioticele de sinteză pot avea și reacții adverse asupra organismului sau pot spori rezistența bacteriei la tratamentele clasice. Din fericire, există și antibiotice naturale, din plante sau condimente, cu proprietăți antibacteriene, care s-au dovedit a fi eficiente în combaterea multor tipuri de bacterii dăunătoare pentru sănătate.
Descoperă câteva dintre cele mai puternice antibiotice naturale și cum le poți folosi în funcție de problemele cu care te confrunți.
Usturoiul combate mai multe tipuri de infecții bacteriene

Mai multe studii efectuate de către cercetătorii din Statele Unite ale Americii arată că usturoiul este un remediu eficient împotriva infecțiilor bacteriene.
Potrivit specialiștilor, alicina, principalul compus al usturoiului, are un efect puternic antibacterian și antifungic, luptând în mod eficient chiar și împotriva Salmonelei și a bacteriei Escherichia coli (E.coli) care poate cauza infecții urinare sau toxiinfecții alimentare atunci când alimentele consumate sunt contaminate cu această bacterie.
Un alt compus prezent în usturoi este ajoenul, capabil să combată infecțiile fungice, precum tinea pedis (ciuperca piciorului sau piciorul de atlet). Extractul de usturoi poate fi folosit și în combaterea virusurilor gripale și herpetice.
Cum poți folosi usturoiul:
Acest antibiotic natural poate fi consumat crud, dar nu mai mult de 2 căpățâni pe zi (pisate în prealabil). Totodată, îți poți prepara în casă remedii pe bază de usturoi cu efect antibacterian.
Poți folosi combinația de usturoi și miere contra infecțiilor bacteriene de la nivelul sistemul respirator.
- Ai nevoie de 4 căpățâni de usturoi curățate de coajă, pe care ulterior trebuie să le zdrobești într-un mojar cu pistil.
- Peste usturoiul pisat se adaugă o lingură de miere și se amestecă bine.
- Mixtura se toarnă într-un recipient de sticlă închis ermetic.
- Se ia câte 1 linguriță de 3 ori pe zi.
Acest remediu reduce inflamațiile din tractul respirator, combate tusea și durerile în gât.

Efect antibacterian are și ceaiul de usturoi.
- Se pun 6 căpățâni de usturoi, împreună cu 500 ml de apă, la fiert într-un vas mai mare.
- După ce amestecul a dat în fiert, se ia vasul de pe foc, se lasă câteva minute să se mai răcească, după care se adaugă 1-2 linguri de miere și sucul de la o jumătate de lămâie sau după gust.
- Ulterior, se strecoară lichidul și se toarnă într-o sticlă.
- Ceaiul se poate bea cald sau rece, câte o jumătate de ceașcă de trei ori pe zi.
- Ceaiul rămas se ține la frigider și se poate consuma în maxim 24 de ore.

Dacă nu suporți gustul și mirosul usturoiului, la fel de eficiente sunt și suplimentele ce conțin extract de usturoi.
De ce să ții cont atunci când iei usturoi:
În doze mari, usturoiul poate cauza hemoragii interne, motiv pentru care este important să consulți un medic specialist pentru a stabili doza potrivită, mai ales dacă optezi pentru varianta de supliment alimentar. Discută cu medicul și în cazul în care iei alte medicamente, precum anticoagulante. Usturoiul poate amplifica efectul acestora.
Ghimbirul, indicat în caz de Helicobacter Pylori
Ghimbirul, condiment asiatic foarte popular atât în bucătărie, cât și ca remediu natural, conține compuși precum gingerdiol, gingerol, terpinoide, zingerone și flavonoide. Aceste substanțe îi conferă proprietăți antimicrobiene excelente, cu capacitatea de a acționa împotriva formării biofilmelor.
Specialiștii susțin că bacteria Helicobacter pylori, care se dezvoltă la nivelul stomacului atunci când aciditatea este crescută, poate fi combătută printr-un consum constant de ghimbir, întrucât ajută la normalizarea producției de acid din stomac și reduce inflamațiile.

În plus, o parte din compușii prezenți în ghimbir ajută la combaterea bacteriilor care duc la apariția durerilor în gât și a afecțiunilor gingivale. Mai mult de atât, un studiu de laborator realizat de către cercetătorii din cadrul Universității Federale Wukari din Wukari, Nigeria, arată că extractul obținut din rădăcina de ghimbir acționează împotriva mai multor tipuri de bacterii, precum bacilul coliform, stafilococul epidermidis și streptococul viridans.
Ghimbirul are, de asemenea, un bun efect antifungic. Poate reduce efectele alimentelor alterate din cauza infecțiilor fungice și poate ajuta, de asemenea, în tratarea afecțiunilor pielii cauzate de infecții fungice, precum piciorul de atlet.
Cum poți folosi ghimbirul:
Acest antibiotic natural poate fi consumat crud, de 2-3 ori pe zi, câte o bucățică de 2.5 cm, care se mestecă, după care se aruncă. În cazul în care nu-l poți consuma crud, există și alte alternative mai ușor de tolerat, precum ceaiul de ghimbir, pulbere de ghimbir și suplimentele alimentare care conțin extract de ghimbir.
Pentru a prepara ceai de ghimbir, ai nevoie de 2 lingurițe de ghimbir proaspăt, ras, sau sub formă de pudră, care se toarnă în 250 ml de apă fiartă în prealabil. Amestecul se lasă la infuzat 5 minute, după care se strecoară ceaiul și se bea neîndulcit sau cu puțină miere și lămâie.

Pudra de ghimbir poate fi folosită și în combinație cu apă călduță, pentru a fi mai ușor de înghițit. Ai nevoie de 2 lingurițe de pudră de ghimbir care se adaugă în 200 ml de apă, după care se amestecă bine și se bea.
Când vine vorba de suplimentele alimentare, îți recomandăm să te sfătuiești cu un medic specialist pentru a afla care este doza optimă pentru tine, în funcție de problemele de sănătate cu care te confrunți.
De ce să ții cont când consumi ghimbir:
Ghimbirul în cantități mari nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece poate cauza probleme gastrice, la fel ca și în cazul persoanelor care deja suferă de anumite afecțiuni ale aparatului digestiv.
Echinacea combate infecțiile cauzate de Streptococ
Echinacea este o plantă care se folosește de sute de ani pentru tratarea infecțiilor și a rănilor. Oamenii de știință din cadrul Departamentului de patologie și medicină de laborator al Universității British Columbia din Vancouver, Canada, au descoperit că extractul de echinacea poate distruge mai multe tipuri de bacterii, inclusiv Streptococcus pyogenes, responsabil de infecțiile în gât, de sindromul șocului toxic și de fasceita necrozantă (o infecție bacteriană care poate distruge pielea și țesuturile moi de sub ea).
Echinacea ajută, de asemenea, la ameliorarea inflamațiilor cauzate de infecțiile bacteriene prin reducerea producției de citokine care acționează ca markeri inflamatori în timpul unui episod de infecție.
Cum poți folosi echinacea:

Acest tip de antibiotic natural poate fi consumat sub formă de ceai, care se prepară astfel:
- Peste o linguriță de plantă mărunțită și uscată se toarnă 200 ml de apă fiartă.
- Se lasă la infuzat 3-4 minute, după care se strecoară lichidul și se bea.
Echinacea mai poate fi administrată sub formă de capsule și tinctură sau extern, sub formă de unguent sau cremă, care se aplică direct pe piele.
De ce să ții cont când iei echinacea:
Echinacea poate cauza reacții alergice în cazul copiiilor și adulților care sunt alergici la ambrozie, gălbenele sau margarete.
De asemenea, consumul acestei plante sub formă de supliment, tinctură sau ceai nu este recomandat în cazul persoanelor care suferă de boli autoimune precum scleroză multiplă, lupus, artrită reumatoidă sau alte afecțiuni ale sistemului imunitar. Echinacea poate agrava simptomele acestor boli.
Cuișoarele distrug bacteriile care declanșează bolile gingivale
Cuișoarele sunt un condiment popular în multe colțuri ale lumii. Folosite adesea în bucătăria asiatică, cuișoarele sunt recunoscute și pentru calitățile lor terapeutice. În compoziția acestora se găsește un compus cunoscut sub numele de eugenol, care luptă împotriva infecțiilor bacteriene. În plus, prin substanțele conținute, cuișoarele au capacitatea de a distruge stratul protector al celulelor bacteriene, blocând astfel producția de proteine și ADN, două procese fără de care bacteriile nu pot supraviețui.
În urma unui studiu de laborator realizat de către cercetătorii din cadrul Departamentului de Farmacie și Biochimie al Universităii Buenos Aires din Buenos Aires, Argentina, s-a descoperit că uleiul esențial de cuișoare poate distruge trei tipuri comune de bacterii, incluzând bacteria E.coli, care cauzează adesea toxiinfecții alimentare și infecții urinare.

Într-un alt studiu efectuat în cadrul Universității Iowa din Iowa, SUA, se arată că flavonoidele, camferolul și miricetina extrase din cuișoare stopează creșterea a 4 tipuri de bacterii care favorizează apariția afecțiunilor gingivale: Streptococcus mutans, Actinomyces viscosus, P. gingivalis și P. intermedia.
Cum poți folosi cuișoarele:
Acest antibiotic natural și aromat poate fi adăugat în diverse preparate culinare, dar cea mai mare eficiență pentru sănătate o are atunci când este folosit sub formă de remediu. Poți apela la suplimente alimentare sub formă de capsule sau ulei, ambele variante fiind disponibile pe vegis.ro.
De ce să ții cont atunci când consumi cuișoare:
Când este aplicat extern, uleiul de cuișoare poate cauza iritații ale pielii. Dacă folosești pentru prima dată acest tip de ulei, testează-l pe o porțiune mică de piele.
Administrate intern, cuișoarele pot interacționa cu mai multe medicamente, precum anticoagulante, inhibitori de monoaminooxidază și inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.
Evită remediile și suplimentele pe bază de cuișoare dacă ai suferit recent o intervenție chirurgicală, dacă ai ulcer peptic sau o afecțiune a sângelui, precum hemofilie.
Biomicin, antibiotic natural pe bază de uleiuri esențiale

Atunci când mai multe plante cu proprietăți antibacteriene lucrează împreună, distrugerea bacteriilor “rele” din organism are loc mult mai repede. Uleiul esențial de cuișoare alături de uleiul esențial de tea-tree ajută la combaterea afecțiunilor bacteriene care apar la nivelul pielii, al aparatului respirator și digestiv. Această combinație de uleiuri esențiale poate fi găsită sub forma produsului natural Biomicin.
Uleiul esențial de cuișoare are efecte benefice pentru sănătate, mai ales în combinație cu uleiul esențial de cimbru, un duo prezent în produsul natural Biomicin Forte. Acest antibiotic natural se recomandă cu precădere persoanelor care suferă de infecții respiratorii bacteriene, fiind recomandat și în cazul pacienților cu rezistență, intoleranță sau alergii la antibioticele de sinteză.
Cele două remedii naturale se găsesc atât sub formă de capsule, cât și ca soluție, ambele variante fiind disponibile pe vegis.ro.
Toate aceste antibiotice naturale vin în ajutorul tău atunci când te confrunți cu diverse tipuri de infecții bacteriene, fără să atace flora intestinală sau să producă rezistență. Cu toate acestea, consultă-te cu medicul de specialitate înainte de a opta pentru un remediu din plante, întrucât acestea nu pot înlocui întotdeauna tratamentele clasice sau pot fi contraindicate în cazul în care există și alte probleme de sănătate.
Referințe:
- https://aem.asm.org/content/77/15/5257
- https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/home-remedies/5-natural-antibiotics-that-can-replace-over-the-counter-drugs/photostory/74336575.cms?picid=74336617
- https://www.medlife.com/blog/12-best-natural-antibiotics-infection/#1-garlic
- https://www.leaf.tv/articles/how-to-use-garlic-as-an-antibiotic/
- https://www.researchgate.net/publication/267779045_Antibacterial_activity_and_medicinal_properties_of_Ginger_Zingiber_officinale
- https://www.healthline.com/health/ginger-for-sore-throat#how-to-take
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3205674/
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-981/echinacea#
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3769004/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8904847/