Un borcan de ulei de cocos nu ar trebui să lipsească niciodată din casa ta! Are numeroase proprietăți nutritive, este benefic pentru sănătate și poate fi întrebuințat atât în alimentație, cât și în cosmetică. Descoperă cum poți include acest ingredient în nutriția ta și învață cum să-l folosești extern, pentru a profita din plin de beneficiile sale!
CE ESTE ULEIUL DE COCOS ȘI CUM SĂ-L ALEGI PE CEL MAI BUN?
Folosit de multe secole în America de Sud, Asia și Africa, uleiul de cocos a devenit popular și în bucătăria occidentală, fiind utilizat mai ales în dieta vegană și cea raw-vegană, pentru versatilitatea sa. Dar cum faci diferența dintre uleiul de calitate și cel procesat chimic?
Uleiul de cocos rafinat este obținut printr-un proces de distilare care presupune tratarea ingredientelor la temperaturi înalte, folosind tratamente chimice. Acest ulei este extras din pulpă de cocos uscată – numită și copra -, calitatea lui este slabă, iar produsul finit nu are mirosul și aroma specifice cocosului.
Uleiul de cocos organic, virgin sau extravirgin, este obținut din miezul crud și proaspăt al nucii de cocos, fie prin centrifugare și filtrare, fie prin presare la rece. Acest sortiment este cel recomandat atât pentru uzul intern, cât și pentru uzul extern, datorită proprietăților nutriționale ale miezului de cocos nemodificate în urma extracției. Acest tip de ulei se diferențiază prin faptul că păstrează o ușoară aromă de cocos, atât la gust, cât și la miros.
În plus, uleiul de cocos acoperă o largă paletă de utilizări. Citește și articolul nostru despre cele 50 de utilizări ale uleiului de cocos și lasă-te inspirat!
PROFIL NUTRIȚIONAL
Uleiul de cocos are un conținut ridicat de acizi grași saturați (acid lauric, acid capric și acid caprilic), care sunt benefici pentru sănătate, spre deosebire de acizii grași nesaturați. Aproape 90% din aportul de grăsimi al uleiului de cocos este constituit din acizi grași saturați. Totodată, uleiul de cocos extravirgin are un aport crescut de polifenoli antioxidanți.
O linguriță (5 gr) de ulei de cocos presat la rece conține aproximativ 40 calorii și 4,5 grame de grăsimi așa că trebuie consumat, totuși, cu moderație din punct de vedere al aportului energetic.
O altă proprietate importantă a uleiului de cocos presat la rece este punctul de ardere crescut, la 177° C, spre deosebire de uleiul de măsline extravirgin care are punctul de ardere la 160° C, sau cel de floarea soarelui, la 107° C.
Orice ulei folosit la gătit peste punctul de ardere își pierde proprietățile nutritive. De aceea, este indicat să folosești uleiul de cocos la gătit, chiar și pentru preparate la cuptor, atâta timp cât nu se depășește temperatura indicată.
DE CE ESTE RECOMANDAT SĂ CONSUMI ULEI DE COCOS?

- Menține sănătatea cardiovasculară
Datorită aportului de acizi grași saturați, consumul uleiului de cocos poate ajuta la scăderea nivelului “colesterolului rău” din sânge (LDL), prevenind astfel riscul bolilor coronariene. De asemenea, acizii grași prezenți în uleiul de cocos ajută la o mai bună absorbție în organism a vitaminelor A, D, E și K.
- Are acțiune hidratantă
Uleiul de cocos are numeroase întrebuințări în afara bucătăriei și este un produs foarte versatil. Studiile arată că uleiul de cocos este benefic în uzul cosmetic, datorită proprietăților sale hidratante. El poate fi folosit atât în măștile de păr, cât și în măștile faciale, dar poate înlocui cu succes și loțiunea de corp în cazul pielii deshidratate sau în cazul unor afecțiuni dermatologice precum psoriazisul.
De asemenea, s-a demonstrat că uleiul de cocos poate ajuta în procesul de regenerare a pielii, după arsuri solare sau iritații.
- Rol antibacterian în igiena orală
O practică populară în rândul adepților acestui ulei este tehnica oil-pulling. Mai exact, uleiul de cocos este folosit ca apă de gură, pentru a combate bacteriile din cavitatea orală. De asemenea, se consideră că această tehnică este eficientă pentru albirea dinților și împrospătarea respirației, practicată în fiecare dimineață, timp de 5 minute.
Deși există persoane care susțin că au observat o îmbunătățire vizibilă după ce au recurs la această metodă, este nevoie de mai multe studii în acest sens pentru a demonstra științific efectele uleiului de cocos asupra igienei orale.
ULEIUL DE COCOS: PRECAUȚII
Chiar dacă uleiul de cocos are numeroase beneficii asupra organismului, este esențial să-l consumi în cantități moderate pentru a evita orice posibil efect advers.
Deși uleiul de cocos, menține sănătatea cardiovasculară, consumat în exces, poate deveni un aliment dăunător. Din cauza grăsimilor din compoziția sa, o cantitate ridicată de ulei de cocos, poate să crească nivelul colesterolului „rău”, cunoscut în termeni medicali și ca LDL. Mai mult, dacă deja te confunți cu hipercolesterolemia, consumul de ulei de cocos nu este indicat.
O altă precauție le vizează pe proaspetele mămici, aflate în perioada de alăptare.
Pe lângă recomandarea de consum moderat, una dintre cele mai sigure formule de utilzare rămâne aplicarea uleiului cosmetic pe piele, în scop cosmetic.
2 IDEI DE REȚETE CU ULEI DE COCOS
- Tartă cu cocos
Ingrediente pentru 6-8 porții:
- 1 aluat fraged de plăcintă;
- 120 gr zahăr de cocos;
- 50 gr amidon alimentar;
- un praf de sare;
- 250 ml lapte integral;
- 400 ml lapte de cocos;
- 4 gălbenușuri;
- 100 gr fulgi de cocos.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180º C. Așează aluatul într-o tavă rotundă unsă și tapetată cu făină. Folosind o furculiță, înțeapă aluatul pe alocuri pentru a preveni bulele de aer în crustă, apoi dă-l la cuptor timp de aproximativ 40 minute. După ce s-a copt, lasă crusta deoparte.
- Combină zahărul, amidonul și praful de sare într-o cratiță, apoi toarnă treptat laptele integral, laptele de cocos și gălbenușurile.
- Pune cratița pe foc mediu și amestecă constant cu un tel, până când crema formează bule. Dă focul la minim și continuă să amesteci încă 2 minute. Ia crema de pe foc și strecoar-o printr-o sită fină.
- Toarnă crema în tavă, peste crusta care s-a răcit între timp. Tarta se lasă cel puțin 4 ore la frigider înainte de servire. Presară fulgii de cocos peste tartă, pentru decor.
2. Brioșe cu mere și ulei de cocos
Ingrediente pentru 12 brioșe:
- 1 măr mare atent curățat;
- 1 linguriță de scorțișoară;
- 1 linguriță de ghimbir;
- 1 linguriță de cuișoare;
- 1 linguriță de extract de vanilie;
- ½ de sirop de arțar;
- 2 lingurițe se îndulcitor natural;
- 200 g făină de cocos;
- 125 ml ulei de cocos;
- 2 ouă;
- 1 plic praf de copt.
Mod de preparare:
- Dacă uleiul de cocos pe care îl ai e în stare solidă, topește-l pe baie de abur.
- Amestecă uleiul topit cu spiroul de arțar și cu extractul de vanilie.
- Taie mărul cubulețe și pune-l într-un bol.
- Peste mărul tăiat cubulețe, adaugă zahărul și ouăle, fără să le separi. Nu uita nici de scorțișoară, ghimbir și cuișoare. Amestecă toate ingredientele până când obții un amestec omogen.
- Mută amestecul pregătit într-un bol mai încăpător. Apoi adaugă făina în care ai integrat praful de copt.
- În final adaugă uleiul de cocos și mixează toate ingredientele. Compoziția trebuie să fie puțin mai densă decât cea a clătitelor.
- E timpul să torni compoziția în 12 forme de brioșe din silicon.
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C și lasă-le la copt pentru aproximativ 20 de minute.
- Se aplică testul scobitorii.
Vezi mai multe rețete delicioase și sănătoase cu ulei de cocos și lasă-te inspirat în bucătărie!
3 MODURI DE A FOLOSI ULEIUL DE COCOS ÎN COSMETICĂ
1. Mască de păr cu ulei de cocos
Pentru hidratarea intensă a părului, îți poți prepara acasă o mască folosind o lingură de ulei de cocos călduț, o lingură de miere și un ou crud. Aplică masca de la rădăcină până la vărfuri, apoi acoperă-ți părul cu o bonetă impermeabilă. Lasă masca să acționeze câteva ore, sau chiar peste noapte, apoi spală părul conform rutinei tale.
2. Mască de față cu ulei de cocos
Pentru un ten radiant și catifelat, încearcă o mască naturală cu ulei de cocos. Uleiul de cocos este ideal atât pentru tenul deshidratat, cât și pentru tenul mixt, atunci când este aplicat în combinațiile potrivite.
Amestecă o lingură de ulei de cocos la temperatura camerei cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și 3 picături de ulei esențial cu uz cosmetic, în funcție de tipul tenului tău. De exemplu, pentru ten acneic poți folosi ulei de tea tree. Aplică masca obținută pe față timp de 20 minute, apoi clătește cu apă călduță.
3. Scrub cu ulei de cocos
Un scrub bun nu trebuie doar să îndepărteze celulele moarte din piele, ci și să ofere hidratare. De aceea, uleiul de cocos este potrivit în formulele de exfoliere a pielii, deoarece acționează atât ca agent antibacterian, cât și ca tratament hidratant.
Amestecă 3 linguri de zahăr cu 2 linguri de ulei de cocos, apoi masează amestecul pe piele, prin mișcări circulare, pentru exfoliere înainte de duș. Poți recurge la această metodă dacă te confrunți cu dermatită atopică sau keratoza pilară, pentru îmbunătățirea texturii pielii.
Indiferent dacă îl folosești în bucătărie, în cosmetică sau în îngrijirea orală, uleiul de cocos are numeroase proprietăți pentru sănătate care nu pot fi trecute cu vederea. Cu siguranță există o întrebuințare a uleiului de cocos potrivită pentru fiecare dintre noi. Important este să alegi întotdeauna sortimente de înaltă calitate, presate la rece, din culturi organice, pentru a te asigura că toate beneficiile vin la pachet!
Pe vegis.ro, găsești ulei de cocos de la diverși producători renumiți. Intră aici să vezi toate opțiunile!
Surse:
- https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/uleiul-de-cocos-bio-beneficii-14689070/
- https://www.nytimes.com/2018/08/21/well/eat/coconut-oil-good-bad-health.html
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-coconut-oil
- https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-coconut-oil
- https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/coconut-oil-health-benefits-nutrition-facts-uses-more/
- https://www.acouplecooks.com/vegan-apple-streusel-muffins/
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1092/coconut-oil