Remedii si tratamente naturiste

Ulei de oregano sălbatic, cel mai bun în tratarea infecţiilor

oregano salbatic

Este net superior în comparaţie cu acţiunea multora dintre antibioticele cunoscute, combate eficient aproape orice infecţie iar acţiunea sa antioxidantă o întrece cu mult pe cea specifică anumitor fructe şi legume; iată doar 3 calităţi ale aşa-numitului ulei de oregano sălbatic, un produs care nu de puţine ori este confundat cu planta aromatică ce poartă acelaşi nume.

Oregano de grădină vs. oregano sălbatic

Oregano de grădină (sau de cultură) este practic condimentul pe care obişnuim să îl presăram pe pizza, paste, salate, cartofii prăjiţi sau alte preparate culinare pentru un plus de savoare. Plantă aromatică indispensabilă în bucătăria mediteraneană, este “înrudită” cu măghiranul şi seamănă foarte mult la gust cu acesta.

Pe de altă parte, oregano sălbatic creşte în regiunile muntoase, departe de poluarea zonelor urbane. Ceea ce face deosebită această specie este conţinutul de carvacrol, agent activ care, alături de timol şi acidul rozmarinic, îi conferă proprietăţi antiseptice, antioxidante, antivirale, antiparazitare şi antifungice. Important de reţinut este faptul că doar din frunzele de oregano sălbatic se extrage uleiul care ulterior poate fi utilizat în scopuri medicinale.

Beneficii

Numeroasele proprietăţi specifice acestui ulei îl recomandă în primul rând pentru combaterea unor infecţii dintre cele mai diverse (bacteriene, virale, fungice sau de natură parazitară). Cu ulei de oregano sălbatic poţi trata de la infecţii urinare şi pulmonare, până la Candidă, micoze (piciorul atletului de pildă), infecţii cutanate (ale pielii: acnee, psoriazis etc), iritaţii ale scalpului, înţepături de insecte şi infectări cu diverşi paraziţi şi virusuri (Giardia, Salmonella, Stafilococul Auriu etc).

Uleiul este un bun remediu pentru plămâni şi sinusuri, fiind indicat în răceli, bronşite, rinite şi sinuzite. Administrarea lui pe cale respiratorie (prin inhalaţii) are efect expectorant şi decongestionant care ajută astfel la eliminarea mucusului şi eliberarea căilor respiratorii.

Acidul rozmarinic, unul din cei 3 agenţi activi care se regăsesc în compoziţie, are proprietăţi antioxidante remarcabile, aspect ce recomandă folosirea uleiului pentru sprijinirea sistemului imunitar. Studiile de specialitate au arătat că oregano sălbatic are un efect antioxidant de 42 de ori mai puternic decât cel al merelor.

De asemenea, un alt beneficiu pentru sănătate se datorează conţinutului de beta-cariofilen care împiedică apariţia inflamaţiilor, uleiul fiind considerat a fi un posibil remediu pentru afecţiunile oaselor.

Cum administrăm uleiul de oregano sălbatic

Pe lângă metoda inhalaţiei, uleiul de oregano sălbatic poate fi utilizat extern şi prin aplicarea unei cantităţi mici direct pe zona afectată, urmată de masarea uşoară până intră în piele.

Intern, uleiul se administrează într-o doză de 5 picături de 3 ori pe zi, diluate în apă, suc sau o linguriţă de miere, sau urmând întocmai indicaţiile unui specialist (în funcţie de afecţiunea ce se doreşte a fi tratată).

Oregano sălbatic înseamnă în limba greacă “bucuria munţilor” iar graţie beneficiilor pe care le oferă, uleiul extras din această plantă este o adevărată bucurie pentru sănătate.

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments
    Leave a Reply