Ceaiul verde, originar din China și India, este consumat de secole pentru proprietățile sale terapeutice. La fel ca ceaiul alb, acesta este obținut din frunzele uscate ale plantei Camellia sinensis, însă nivelul de oxidare al frunzelor determină practic tipul de ceai obținut. Pentru prepararea ceaiului verde se folosesc frunze neoxidate, fiind unul dintre ceaiurile cel mai puțin procesate. Prin urmare, este o sursă importantă de compuși bioactivi benefici pentru sănătate.
În compoziția ceaiului verde se găsesc polifenoli, cafeină, alcaloizi și vitamine din complexul B, care lucrează împreună pentru a menține buna funcționare a organismului. Pe lângă acești compuși, ceaiul verde conține L-teanină, un aminoacid care acționează la nivelul sistemului nervos. Catechinele, epicatechinele și galatul de epigalocatechină, care fac parte din grupul de polifenoli, acționează ca antioxidanți care împiedică radicalii liberi din corp să producă stresul oxidativ, un proces ce duce la îmbătrânirea prematură a corpului și la declanșarea bolilor cronice.

ARE EFECTE DOVEDITE ASUPRA SĂNĂTĂȚII
Adesea ceaiul verde este consumat pentru gust, dar și pentru efectul său de a energiza organismul, însă acesta are multe alte beneficii asupra corpului ce au fost descoperite de-a lungul timpului de către oamenii de știință.
În urma unui studiu efectuat de cercetătorii din Marea Britanie se arată că ceaiul verde poate îmbunătăți funcțiile creierului responsabile de starea de spirit, timpul de reacție, memoria și vigilența. Acest beneficiu se datorează cafeinei, dar și compusului L-teanină care crește activitatea neurotransmițătorului inhibitor GABA, cu efecte anti-anxietate. De asemenea, L-teanina favorizează producția de dopamină, un hormon esențial pentru buna funcționare a creierului.
Ceaiul verde ajută și la reducerea riscului de a suferi de diabet de tip 2, în special în cazul persoanelor predispuse la această afecțiune. Cercetătorii Japonezi au realizat un studiu amplu pe un eșantion de 17,413 persoane, pe o perioadă de 5 ani. Persoanele care au consumat zilnic mai mult de 3 cești de ceai verde și-au redus cu 42% riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Alte studii arată că ceaiul verde acționează în mod benefic și la nivelul sistemului cardiovascular. Compușii din ceaiul verde îmbunătățesc nivelul colesterolului total, reducând cantitatea de colesterol “rău” (LDL) din sânge. Totodată, un consum constant de ceai verde crește capacitatea antioxidantă a sângelui, reducând riscul de oxidare a particulelor colesterolului LDL, un factor de risc în apariția bolilor cardiace.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care beau ceai verde zilnic au un risc cu 31% mai mic de a deceda din cauza afecțiunilor cardiovasculare.
Pentru prevenirea și combaterea unor astfel de probleme de sănătate, ceaiul verde poate fi utilizat și sub formă de capsule sau comprimate, însă doar la recomandarea medicului specialist.
CONSUMUL DE CEAI VERDE ACCELEREAZĂ METABOLISMUL
Ceaiul verde conține cantități mari de galat de epigalocatechină, un antioxidant care stimulează procesul de termogeneză și are efecte asupra arderii depozitelor de grăsime. Acest compus accelerează metabolismul, declanșând în mod natural termogeneza, adică transformarea grăsimilor în energie utilă, cu efecte directe în scăderea în greutate. Astfel, caloriile care sunt transformate în energie nu se mai pot depune sub formă de grăsimi, iar procesul de îngrășare este inhibat.

De asemenea, ceaiul verde conține cafeină, compus care ajută și el la activarea procesului de termogeneză. Astfel, efectul benefic al ceaiului verde este intensificat, datorită acestor doi compuși, esențiali în procesul de slăbire. Mai mult, ceaiul verde reglează cantitatea de zahăr din sânge, iar nevoia de a consuma alimente bogate în calorii și zaharuri este redusă semnificativ.
REȚETĂ PE BAZĂ DE CEAI VERDE PENTRU SLĂBIT
Pentru a prepara o băutură răcoritoare pe bază de ceai verde cu rol în accelerarea metabolismului, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 460 ml de apă;
- 1 pliculeț de ceai verde;
- 2-3 lingurițe de miere;
- sucul și coaja rasă de la o lămâie;
- 1 jumătate de baton de scorțișoară.
Mod de preparare:
Mai întâi pune apa la încălzit, iar inainte de a da în clocot adaugă coaja de la lămâie și jumătatea de baton de scorțișoară. Acoperă vasul și lasă amestecul să fiarbă pentru 3-4 minute. Ia vasul de pe foc și adaugă plicul de ceai verde.

Acoperă din nou vasul și lasă băutura la infuzat timp de 3-5 minute. După ce băutura s-a răcit, strecoar-o și adaugă sucul de la o lămâie și 2-3 lingurițe de miere. Ulterior, se bagă la frigider pentru 20-30 de minute, după care se consumă imediat.
Pentru a spori efectele acestei băuturi asupra metabolismului, poți adăuga și un vârf de linguriță de pudră de ardei iute. Se recomandă consumul a 1-2 pahare pe zi.
CUM SĂ PREPARI CORECT CEAIUL VERDE
Pentru a prepara ceaiul verde trebuie să ții cont de câțiva pași simpli: dacă folosești ceai verde vrac se adaugă 1 linguriță de frunze la 250 de apă pe care ai fiert-o în prealabil.
În cazul în care alegi să folosești pliculețe de ceai verde este suficient să adaugi 1 plic la 250 ml de apă. Apoi, ceaiul se lasă la infuzat 2-3 minute, nu mai mult. În cazul în care depășești acest timp, ceaiul va căpăta un gust ușor amărui. Pentru varianta în care ai folosit vrac, după cele 3 minute se strecoară ceaiul sau se folosește un infuzor în care se pun frunzele. Se poate adăuga puțină miere și lămâie pentru un plus de savoare.
CÂND ESTE INDICAT SĂ BEI CEAI VERDE
Bea ceai verde în prima parte a zilei, în jurul orei 10, sau seara, înainte de cină. Consumat dimineața, când metabolismul lucrează la capacitate maximă, ceaiul verde contribuie la stimularea acestuia, favorizând buna funcționare a organismului. Consumă-l rece pentru a-i spori efectele. Astfel, organismul tău va transforma depozitele de grăsime în energie pentru a crește temperatura corpului.
Dacă alegi să îți începi ziua cu o ceașcă de ceai verde, nu doar că vei consuma mai puține calorii goale, dar vei oferi organismului acei antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi ce pot duce la apariția diferitelor boli.

Ceaiul verde se recomandă a fi consumat și seara, deorece metabolismul încetinește, iar dacă vrei să îl stimulezi în continuare, mai ales în procesul de slăbire, acest obicei poate fi unul favorabil pentru organism. Cu toate acestea, evită să bei ceai verde prea târziu pentru a nu te confrunta cu insomnia. Cel mai bine este să-l consumi înainte de masa de seară, dar nu mai târziu de ora 18.
Dacă ai o sensibilitate la nivelul stomacului, dar cu toate acestea vrei să consumi din când în când ceai verde, cel mai bine este să-l bei după ce ai mâncat, la cel puțin o oră distanță de masă.
CEAIUL VERDE, RECOMANDAT ȘI PENTRU UZUL EXTERN
Conținutul pliculețor de ceai verde pot fi folosite în diverse preparate și remedii ce pot fi aplicate direct pe piele. Substanțele active din compoziția acestui ceai au efecte benefice atunci când vine vorba de probleme precum acnee, ochi umflați, cearcăne sau riduri fine.
Pentru rejuvenarea pielii, poți apela la un remediu preparat din următoarele ingrediente:
- conținutul a două pliculețe de ceai verde folosite;
- 1-2 lingurițe de miere;
- 1-2 linguri de suc de lămâie.
Ingredientele se amestecă bine, după care se aplică pe față. Se lasă să acționeze 5-10 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță. Acest remediu elimină toxinele de la suprafața pielii, reduce inflamațiile, îmbunătățește elasticitatea pielii și favorizează uscarea coșurilor, dar și vindecarea cicatricilor cauzate de acestea.
EFECTE ADVERSE ALE CONSUMULUI DE CEAI VERDE
Cu toate că are numeroase beneficii asupra organismului, ceaiul verde poate avea și efecte adverse atunci când este consumat în exces sau în combinație cu anumite medicamente.
Poate provoca supradozaj de cafeină: Dacă bei mai mult de 2-3 cești de ceai verde pe zi există riscul să ai probleme din cauza conținutului mare de cafeină. Poți acuza simptome precum dureri de cap, dereglări ale somnului, iritabilitate, anxietate și arsuri gastrice.
Favorizează apariția problemelor gastrice: Consumul de ceai verde pe stomacul gol poate favoriza apariția durerilor gastrice. Polifenolii din compoziția ceaiului cunoscuți sub numele de tanini cresc aciditatea gastrică, ducând astfel la apariția arsurilor stomacale, a senzației de greață și a constipației. Este indicat să consumi ceai verde între mese sau după ce ai mâncat.
Reduce cantitatea de fier din organism: Catechinele din ceaiul verde responsabile pentru accelerarea metabolismului și reducerea greutății corporale pot reduce absorbția de fier, dacă sunt prezente într-o cantitate mare în organism. Acest efect advers se accentuează în cazul persoanelor care deja au un deficit de fier în organism. Poți reduce acest efect dacă adaugi în ceai câteva picături de lămâie.

Poate cauza deshidratare: Ceaiul verde este un diuretic natural, contribuind astfel la eliminarea excesului de apă din organism. Cu cât bei mai mult ceai verde, cu atât este mai puternic efectul diuretic, iar dacă nu te hidratezi corespunzător, te poți deshidrata cu ușurință și apar dezechilibre la nivelul electroliților. Deshidratea duce la apariția durerilor de cap și a oboselii.
Poate interacționa cu anumite medicamente: În timp ce persoanele care nu urmează tratamente medicamentoase pot consuma în siguranță 2-3 cești cu ceai verde pe zi, cei care iau antibiotice sau medicamente pentru astm trebuie să discute cu medicul specialist înainte de a consuma ceai verde. Un consum zilnic de ceai verde în timpul unor astfel de tratamente poate crește gradul de toxicitate la nivelul ficatului.
Dacă îți dorești să te bucuri și tu de efectele benefice ale consumului de ceai verde, nu uita că pe vegis.ro găsești o varietate de sortimente atât la vrac, cât și la plicuțele, precum și capsule pe bază de ceai verde.
Surse:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538#benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea#1.-Contains-healthy-bioactive-compounds
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16618952/
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009934.pub2/full
- https://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/top-10-health-benefits-of-green-tea.html
- https://www.top10homeremedies.com/diy-homemade/make-green-tea-lemonade-weight-loss.html
- https://food.ndtv.com/food-drinks/how-to-make-the-most-perfect-cup-of-green-tea-1654228
- https://food.ndtv.com/food-drinks/what-is-the-best-time-to-drink-green-tea-1789655
- https://www.top10homeremedies.com/kitchen-ingredients/10-beauty-benefits-of-green-tea-for-skin-and-hair.html
- https://food.ndtv.com/food-drinks/5-side-effects-of-green-tea-from-caffeine-overdose-to-dehydration-and-more-1734964