Retete sanatoase

5 condimente pentru digestie, perfecte pentru masa de Paşte

condimente pentru digestie

Ca în fiecare an, sărbătoarea Pascală ne va găsi cu mesele îmbelşugate, pline de preparate tradiţionale şi alte bunătăţi. Deşi sunt o încântare pentru papilele gustative, prea mult răsfăţ culinar poate aduce disconfort abdominal şi alte probleme digestive. Cum poţi să le previi? Fie mănânci cumpătat, fie găteşti inteligent şi dai gust mâncărurilor cu condimente pentru digestie.

În practicile medicinale tradiţionale (Ayurveda de pildă), condimentele ocupă un loc important în tratarea afecţiunilor digestive şi nu numai, iar puterea lor terapeutică este confirmată astăzi şi de studiile cercetătorilor din întreaga lume.

Aşadar, atunci când întocmeşti lista de cumpărături pentru Paşte, nu uita să treci măcar câteva din următoarele condimente pentru digestie:

ghimbir pudra

Ghimbir

Ghimbirul este un ajutor real în cadrul acestui proces, deoarece stimulează producţia de acid gastric, producţia de salivă şi eliberează enzime care îmbunătăţesc digestia. Mai mult, relaxează muşchii tractului digestiv astfel încât mâncarea ingerată să treacă mai uşor prin întregul sistem, prevenind astfel balonarea şi flatulenţa.

De Paşte, poţi folosi ghimbirul în sosuri şi prăjituri sau pentru a mai reduce din gustul intens al fripturii de miel.

scortisoara pudra

Scorţişoară

Pe lângă faptul că are un gust plăcut şi este folosită la deserturi şi mâncăruri deopotrivă, scorţişoara este un tonic digestiv foarte bun recomandat pentru indigestie, dureri abdominale şi diaree.

Rezultatele unor studii întreprinse de cercetătorii australieni au arătat că scorţişoara scade temperatura stomacului cu 2 grade, având efect calmant şi răcoritor.

cardamom seminte

Cardamom

Ştiai că în India există un obicei din a mesteca seminţe de cardamon după masă? Condimentul este originar din această ţară iar poporul indian i-a descoperit demult efectele benefice pe care le are asupra sistemului digestiv.

Graţie uleiului volatil din compoziţie, cardamomul alină durerile de stomac, calmează intestinele şi ameliorează arsurile. Acesta pur şi simplu face mâncarea mai uşor de digerat, prevenind astfel balonarea.

seminte chimen

Chimen

Presărat pe covrigei, saleuri şi pâine sau folosit în preparare culinare gătite la cuptor, chimenul se numără printre cele mai eficiente condimente pentru digestie.

Cunoscut mai ales pentru faptul că împrospătează respiraţia, chimenul are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatorii, fiind ideal pentru:

  • stimularea digestiei;
  • echilibrarea florei intestinale;
  • balonare;
  • eliberarea gazelor intestinale;
  • creşterea poftei de mâncare;
  • dureri de stomac;
  • diaree.
fenicul, bun pentru digestie

Fenicul

Asemănător cu mărarul din punct de vedere al aspectului, feniculul are proprietăţi carminative: contribuie la evacuarea gazelor intestinale, care la rândul lor sunt responsabile de apariţia balonării şi crampelor abdominale. Deseori, acestea din urmă sunt cauze ale unui ospăţ culinar pe cinste, aşa cum este şi masa tradiţională de Paşte.

Pe lângă cele 5 mirodenii menţionate, există şi alte condimente pentru digestie pe care le poţi folosi la prepararea bucatelor de Paşte: nucşoară, turmeric, coriandrul, piperul sau cuişoarele.

Toate condimentele menţionate, precum şi alte ierburi aromatice ideale pentru deliciile culinare de Paşte le găseşti într-o gamă completă pe vegis.ro.

Condimente variate
About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments
    Leave a Reply