Vremurile în care sarea şi piperul erau singurele condimente folosite în mâncare sunt demult apuse; astăzi, aromatizăm preparatele culinare cu rozmarin, cardamon, schinduf, şofran şi alte mirodenii exotice ce conferă o aromă aparte acestora. Partea bună este că, pe lângă gustul unic, anumite condimente au proprietăţi terapeutice şi drept urmare, pot fi utilizate şi ca medicament.
Din această categorie face parte şi turmericul, un condiment foarte apreciat în India și folosit la rândul lui pentru a face curry. Turmericul și-a câștigat treptat popularitatea și în alte colțuri ale lumii. Ce este turmericul? Dacă nu l-ai încercat încă, descoperă-i beneficiile şi convinge-te de ce ar trebui să facă parte din alimentaţia ta.
CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE TURMERIC ȘI CURCUMA
Adesesea, turmericul este numit și curcuma, însă există o diferență între cei doi termeni. Iată despre ce este vorba.
- Ce este curcuma
În lume există peste 130 de specii de curcuma. Această plantă își are originile în sudul Asiei și nordul Australiei, fiind folosită de peste 4000 de ani. Se utilizează cu precădere în India, atât în bucătărie datorită aromei și culorii pe care le-o dă preparatelor, dar și ca remediu natural, grație proprietăților sale terapeutice.
Speciile de curcuma se deosebesc prin frunzele lungi și lanceolate ce au culoarea verde deschis. Florile plantelor au culori diferite, în funcție de fiecare specie, iar înmulțirea plantelor are loc doar prin replantarea rizomilor.

- Turmericul, frate cu ghimbirul
Originar din Asia de sud-est, turmericul este una dintre speciile de curcuma, ce se cultivă de mai bine de 200 de ani. India este în prezent cel mai mare producător, realizând circa 80% din producția mondială. Acesta se mai cultivă și în America de Sud, Indonezia și sporadic în Africa.
Turmericul este înrudit cu ghimbirul, ambele plante făcând parte din familia Zingiberaceae. Deşi se aseamănă foarte mult, mai ales din punct de vedere al aspectului, turmericul se remarcă prin gust şi culoarea intensă de galben-portocaliu, astfel că este cunoscut și sub denumirea de șofran indian.
Condimentul turmeric este obţinut din rădăcina plantei Curcuma Longa. Procesul de obținere a pulberii de turmeric este destul de complex. Rizomii sunt așezați în cuve mari de fier și, ulterior, se fierb între 40-45 de minute sau 6 ore, în funcție de soi. După ce au fiert, rizomii sunt îndepărtați din apă și uscați la soare imediat, pentru a preveni fierberea lor în exces. Atunci când rizomii scot un sunet metalic la atingere, înseamnă că aceștia sunt suficient de uscați și pot fi măcinați pentru a obține pulberea de turmeric.
CE SUBSTANȚE ACTIVE CONȚINE TURMERICUL
În compoziția turmericului se găsesc curcuminoide, compuși care au proprietăți medicinale. Unul dintre cei mai importanți este curcumina, principala substanță activă a acestui condiment, care are puternice efecte antiinflamatorii și antioxidante.
Pentru o bună absorbție a curcuminei la nivelul sistemului sangvin, se recomandă ca pe lângă turmeric să se consume și piper negru. Substanța activă din piperul negru, cunoscută sub numele de piperină, contribuie la o mai bună absorbție a curcuminei, cu 2000% potrivit cercetătorilor de la Colegiul Medical St. John din Bangalore, India.
În plus, analizele nutriționale arată că 100 de grame de turmeric conțin: 390 kcal, 10 grame de grăsimi, 3 grame de grăsimi saturate, 0.2 grame de calciu, 0.26 grame de fosfor, 10 mg de sare, 2500 mg de potasiu, 47.5 mg de fier, 0.8 mg de tiamina, 0.19 mg de riboflavină, 4.8 mg de niacină, 50 mg de acid ascorbic, 69.9 g de carbohidrați, 21 grame de fibre dietetice, 3 grame de zaharuri și 8 grame de proteine. Turmericul este, de asemenea, o sursă bună de acizi grași.
BENEFICII ȘI EFECTE POZITIVE ALE TURMERICULUI
Alături de gustul aparte şi culoarea intensă pe care le conferă preparatelor culinare, turmericul poate fi utilizat şi în scop medicinal, datorită concentraţiilor de mangan, fier, potasiu şi vitamina B6, dar în special a substanţei active din compoziţie, curcumina.
Curcumina este un puternic antioxidant şi antiinflamator ce împiedică dezvoltarea celulelor tumorale şi ajută la reducerea inflamaţiilor, respectiv ameliorarea durerilor cauzate de artrită şi alte forme ale acestei afecţiuni.
- Efecte antiinflamatorii
Turmericul are efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale medicamentelor pe bază de fenilbutazon și hidrocortizon. Spre deosebire de aceste medicamente care pot cauza efecte adverse serioase, turmericul nu este toxic.
- Imunomodulator
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar și imunomodulatorii, turmericul este un bun adjuvant naturist în cazul virozelor. Când apar primele simptome de răceală și durere în gât, o cană fierbinte de lapte auriu (lapte cu o linguriță de turmeric și o linguriță de miere) înainte de culcare face minuni! În plus, este o băutură delicioasă de savurat în sezonul rece, care te încălzește și te liniștește la final de zi.

- Infecții virale
Curcumina prezentă în turmeric ajută organismul să lupte cu virsurile, ținând la distanță gripa sau herpesul. Cu toate acestea, turmericul conține doar 3% curcumină, ceea ce înseamnă că dacă vrei să obții un efect mai intens e nevoie fie să consumi turmeric împreună cu piper negru, fie să iei suplimente alimentare ce au un conținut mai mare de curcumină, însă doar după ce ai cerut sfatul medicului specialist.
- Artrită reumatoidă
Turmericul are puternice efecte antioxidante ce se materializează prin neutralizarea radicalilor liberi din organism, responsabili de îmbătrânirea prematură a corpului. În artrită, radicalii liberi duc la inflamarea articulațiilor și, implicit, la apariția durerilor cauzate de procesul inflamator.
- Alzheimer
Știința a demonstrat că turmericul oferă protecție împotriva bolilor neurodegenerative. De exemplu, s-a remarcat că în țările în care turmericul este un condiment intens utilizat, prezența acestor afecțiuni este foarte redusă. Rolul curcuminei constă în determinarea producerii de bilirubină antioxidantă, care protejează creierul de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.
- Boală inflamatorie intestinală
Turmericul este folosit ca tratament eficient și bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intestinului (boală Crohn sau colite ulcerative), datorită efectelor antioxidante coroborate cu abilitatea de a inhiba unul dintre agenții majori (NF kappa-B) ai inflamației celulare.
- Diabet
Turmericul determină stabilizarea nivelului glicemiei, având efecte hipoglicemice. Proprietățile antidiabetice ale turmericului sunt mai pronunțate în combinație cu alte ierburi cu specific medicinal.

- Depresie
Apariția depresiei a fost asociată cu un nivel scăzut al factorului neurotrofic, o proteină de la nivelul creierului și măduvii spinării care reglează comunicarea între celulele nervoase.
Într-un studiu efectuat pe șobolani, administrarea curcuminei a dus la creșterea factorului neurotrofic în decursul a 10 zile, potrivit unei cercetări realizate de către specialiștii de la Colegiul de Medicină al Universității Howard din SUA.
În cazul oamenilor cu tulburări depresive majore, administrarea a 1000 mg de curcumină zilnic, timp de 6 săptămâni, a avut un efect similar cu cel al tratamentelor pe bază de medicamente antidepresive, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință din India.

- Protejarea ficatului
Cercetările efectuate de-a lungul timpului pentru a evalua efectele turmericului asupra abilității ficatului de a elima substanțe chimice toxice din organism au dovedit că există valențe în această direcție, însă testările continuă pentru determinarea dozelor și efectelor concrete pe care le poate avea asupra oamenilor.
- Protecție cardiovasculară
Turmericul previne oxidarea colesterolului în organism, ceea ce împiedică deteriorarea vaselor de sânge ce pot genera accidente cerebrale și atacuri de cord. Previne, de asemenea, apariția arterosclerozei și a afecțiunilor cardiace asociate cu diabetul.
Prezența vitaminei B6 în compoziția turmericului determină menținerea în limitele normale a nivelului de homocisteină. Homocisteina este direct corelată cu deteriorarea pereților vaselor sanguine.
Graţie conţinutului de curcumină, turmericul poate fi întrebuinţat şi pentru:
- susţinerea sistemului imunitar;
- tratarea problemelor gastrice;
- îmbunătăţirea digestiei;
- scăderea nivelului de colesterol din sânge;
- îngrijirea rănilor, datorită efectului antibacterian şi antiseptic.
TURMERICUL ÎN BUCĂTĂRIE
În bucătăria orientală, praful de turmeric se adaugă în timpul procesului de prăjire sau la începutul celui de fierbere al preparatelor culinare. Are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar aroma este mai puternică.
Totodată, este și cel mai important ingredient din amestecul de curry. Asiaticii folosesc acest condiment pentru preparatele din carne slabă, respectiv la cele pe bază de pui, pește, fructe de mare, dar și pentru mâncărurile din orez, paste, supe sau sosuri. Poate fi folosit ca înlocuitor mai ieftin al șofranului (cel mai scump condiment).

Turmericul permite conservarea prospețimii, gustului și a valorii nutritive a alimentelor, motiv pentru care în ghiveciurile indiene în care se folosesc diverse legume fierte împreună, în mod miraculos, se simte gustul și mirosul fiecărei legume, iar combinația este una foarte reușită.
De asemenea, poate fi folosit și drept colorant alimentar natural: o jumătate de linguriță de turmeric oferă o culoare aurie cozonacilor sau pâinii.
PRECAUȚII

Turmericul nu este un condiment ce provoacă alergii, în mod normal, și nu conține cantități măsurabile de oxalati și purine.
Persoanele cu probleme legate de coagularea sângelui ar trebui să evite consumul de turmeric.
Poate cauza tulburări gastrice, deshidratare și constipație, dacă este consumat în cantități apreciabile sau pe perioade mari de timp.
Nu se recomandă persoanelor care suferă de calculi biliari.
TOP 3 REȚETE SIMPLE ȘI DELICIOASE CU TURMERIC
Pe lângă beneficiile aduse sănătății tale, turmericul indian, cunoscut și sub denumirea de curcuma, conferă preparatelor tale un subtil gust exotic. În plus, acest condiment este unul foarte versatil, ideal atât pentru feluri principale precum friptura, orezul sau fructele de mare, cât și pentru deserturi deosebite sau chiar băuturi.
Iată selecția noastră de rețete cu turmeric, special alese pentru răsfățul tău!
Turmeric latte cu efect antioxidant

Întotdeauna e momentul potrivit pentru o băutură delicioasă, preparată cu grijă și dragoste în casă.
Ingrediente:
- 350 ml lapte de migdale/cocos sau orice lapte preferi;
- ¼ linguriță de turmeric măcinat;
- ¼ linguriță de scorțișoară Ceylon;
- ¼ linguriță de ghimbir măcinat;
- ½ linguriță de extract de vanilie;
- 1 linguriță sirop de arțar.
Mod de preparare:
- Adaugă toate ingredientele într-o cratiță și amestecă-le constant, la foc mic, pentru câteva minute.
- În final, umple ceștile favorite cu lapte auriu, iar înainte de servire, poți să mai adaugi puțină scorțișoară pentru un plus de savoare.
Supă cremă de cartofi dulci cu turmeric

Dacă ești un pasionat al gusturilor exotice și delicate, trebuie să încerci acest preparat unic, ușor de pregătit. Mai mult, cartofii dulci sunt susținători de încredere ai sistemului digestiv și mențin glicemia în parametrii normali. Află mai multe despre beneficiile cartofilor pentru sănătatea ta!
Ingrediente:
- 3-4 cartofi dulci;
- 2 cepe roșii;
- 3 ardei grași;
- 200 g rădăcină de țelină;
- ½ legătură de pătrunjel;
- 1-2 foi de dafin;
- 1 linguriță de turmeric măcinat;
- 1 linguriță de ghimbir măcinat;
- sare după gust.
Mod de preparare
- Se spală bine legumele, se curăță și se taie în bucăți mari.
- Pune legumele la fiert în următoarea ordine: cepele roșii, țelina, cartofii dulci și ardeii.
- Când legumele aproape au fiert, adaugă foile de dafin și sarea după gust.
- La final, pasează legumele cu ajutorul unui blender de mână.
- Când servești supa, adaugă turmericul, ghimbirul și pătrunjelul tocat mărunt (opțional).
Clătite pufoase cu turmeric auriu

Deja simți aroma îmbietoare a clătitelor așezate sub formă de turn în farfurie? Atunci, dă startul la bucătărit!
Ingrediente:
- 200 g de făină;
- 25 g unt topit + unt extra pentru rumenirea clătitelor;
- 200 ml lapte;
- 3 ouă;
- 1 linguriță praf de copt;
- 2 lingurițe de miere de albine;
- ¼ linguriță de ghimbir măcinat;
- ¼ linguriță de turmeric măcinat.
Mod de preparare:
- Adaugă toate ingredientele menționate într-un bol încăpător și mixează-le până când obții un amestec omogen, fără cocoloașe.
- Pornește plita și pune un cubuleț de unt într-o tigaie antiaderentă.
- Când untul s-a topit, devenind spumă, adaugă două linguri din compoziția preparată în tigaie.
- Nu lăsa compoziția mai mult de 2-3 minute pe o parte. Apoi întoarce-o pe cealaltă parte cu ajutorul unei spatule de silicon.
- Clătitele cu turmeric pot fi servite alături de câteva felii proaspete de mango și portocale sau unse generos cu dulceață de portocale.
Popularitatea turmericului în medicina naturistă a dus la o serie de inovații în elaborarea unor formule de administrare cât mai eficiente. Provocarea a fost dată de biovalabilitatea scăzută a curcuminei, care se absoarbe greu în sânge. Având în vedere faptul că rădăcina de turmeric nu se găsește în stare naturală pe piața noastră, singura modalitate pentru a include acest ingredient în nutriția ta este să-l achiziționezi sub forma unor suplimente, capsule sau pulbere de calitate.
Pe Vegis.ro, găsești turmeric în diverse forme de administrare, de la suplimente premium la ceaiuri și pulberi ecologice. Alege varianta și concentrația potrivită pentru tine!

Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/
- https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-turmeric
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432812006997
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23832433/
- https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/scientific-health-benefits-turmeric-curcuma
- https://www.nytimes.com/2019/10/16/style/self-care/turmeric-benefits
- https://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/scrt500
- https://www.washparkchiro.com/post/4404-turmeric-v-ibuprofen-for-pain
- https://timesofindia.indiatimes.com/city/kolkata/turmeric-is-gold-for-immunity-seekers-as-prices-rise-and-organic-farms-bloom/articleshow/75230567.cms
- https://www.bbcgoodfood.com/recipes/turmeric-pancakes
- https://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/turmeric-recipes
- https://www.bbcgoodfood.com/recipes/turmeric-latte
1
[…] Pe masura ce alimentatia a inceput sa se diversifice, au aparut condimente noi, iar turmericul este unul dintre ele. Pe langa aroma sa speciala, turmericul ofera o serie de proprietati foarte bune pentru sanatate, in primul rand datorita continutului de curcumina. Pentru cei care nu au auzit pana acum de turmeric, toate informatiile se pot gasi in articolul Ce este turmericul?. […]