• Prima pagina
  • Despre noi
  • Magazin online
  • Contact
Natura la tine acasă
Natura la tine acasă
Natura la tine acasă
  • Prima pagina
  • Despre noi
  • Magazin online
  • Contact

Vegis.ro » Blog » Care sunt beneficiile consumului de germeni? Terapie prin alimentație

Retete sanatoase / Stiati ca

Care sunt beneficiile consumului de germeni? Terapie prin alimentație

April 4, 2023
Beneficiile germe nilor pentru sănătate
Written by Anastasia
0

Asociezi primăvara cu gustul de proaspăt și varietatea de culori vibrante din farfurie? Pe bună dreptate, căci este sezonul verdețurilor și al legumelor de care ne e tot mai poftă, însă trebuie să știi că o notă fresh îți poate aduce și consumul de germeni și integrarea acestora în diverse preparate culinare. 

Îți sună atipic? Te invităm să ne citești în continuare și să afli mai multe despre beneficiile consumului de germeni, pentru ca de acum încolo să poți profita la maximum de aceste surse inepuizabile de vitamine, minerale, nutrienți și antioxidanți.

Cuprins

  • Ce sunt germenii și de ce să-i incluzi în alimentație? 
  • Ce pași implică procesul de germinare?
  • Beneficiile consumului de germeni: ce semințe să alegi?
    • Semințe de creson 
    • Semințe de fasole Mung
    • Semințe de broccoli 
    • Semințe de rucola
    • Semințe de linte verde
    • Semințe de ridichi
  • Cum poți include germenii în alimentația ta?
  • Contraindicații în privința consumului de germeni

Ce sunt germenii și de ce să-i incluzi în alimentație? 

De regulă, despre germeni se vorbește în tandem cu lăstarii. Germenii sunt de fapt semințele de plante care nu pot încolți decât cu ajutorul apei. Procesul de germinare presupune înmuierea semințelor în apă pentru mai multe ore. Expuse la temperatura și gradul de umiditate necesare, semințele se dezvoltă într-un interval de 2 – 7 zile, în funcție de particularitățile fiecăreia. 

consumul de germeni vegis.ro

Odată încolțite, avem în față germeni cu o lungime cuprinsă între 2 cm – 5 cm, mai exact plante foarte tinere cu un potențial nutritiv crescut. În privința includerii germenilor în alimentație, trebuie să știi că poți consuma atât planta, cât și semințele. Aceste plante atât de tinere au un număr redus de calorii și surprind prin cantitatea mult mai ridicată de vitamine (C și K), fosfor, folate, magneziu prin comparație cu plantele negerminate. De asemenea, proteinele din germeni sunt mult mai ușor digerabile.

Printre beneficiile consumului de germeni pentru sănătatea și echilibrul organismului se mai  regăsesc: 

  • reduc nivelul de colesterol din sânge și implicit mențin sănătatea sistemului cardiovascular;
  • ajută la controlul glicemiei;
  • datorită conținutului crescut de fibre, facilitează tranzitul intestinal;
  • ajută la detoxifierea organismului, cu efecte benefice vizibile și la nivelul frumuseții pielii.

Spre deosebire de germeni, lăstarii, cunoscuți și ca vlăstari, sunt semințe care pot germina în egală măsură în apă, cât și în pământ. Acești ating un maxim de 10 cm și se recomandă doar consumul plantei verzi.

Ce pași implică procesul de germinare?

Vestea bună este că procesul de germinare este unul foarte simplu, ceea ce înseamnă că te poți bucura de beneficiile consumului de germeni oricând dorești. Iar dacă ești începător în ale germinării, totul devine mai ușor cu un set starter pentru germinat care conține un pahar special și o selecție de semințe. 

procesul de germinare pas cu pas

Este foarte important să alegi un kit de calitate, care să conțină un pahar pentru germinat din materiale non-toxice, pentru să semințele pentru germinat iau contact cu acest material, iar integritatea acestora poate fi afectată. 

Pașii esențiali pe care trebuie să-i urmezi când pui semințele la germinat sunt: 

  1. Clătirea atentă a borcanului/paharului pentru germinat.
  2. Plasează semințele în pahar și umple-l cu apă filtrată până ce le acoperi complet.
  3. Lasă semințele la germinat la temperatura camerei, respectând intervalul de timp înscris pe ambalaj.
  4. Udă semințele de două ori pe zi, ținând cont de particularitățile paharului pentru germinare ales.
  5. Când răsadul este proaspăt și crocant ca textură, poate fi recoltat și consumat.
  6. Curăță de fiecare dată kit-ul pentru germinare, clătindu-l bine și utilizând o periuță moale și oțet de mere.

Beneficiile consumului de germeni: ce semințe să alegi?

Te întrebi ce semințe de germinat merită să alegi? Avem câteva sugestii care îți vor fi pe plac cu siguranță, așa că te invităm să arunci o privire rapidă peste o selecție de semințe ideale pentru o alimentație echilibrată nutritiv, îmbogățită cu gusturi inedite. 

Semințe de creson 

Semințele de creson sunt apreciate pentru rapiditatea cu care germinează, fiind o alegere inspirată pentru începători. De asemenea, dacă preferi gustul picant, acestea vin în completarea jocului de arome din farfurie și te surprind în mod plăcut. În plus, cresonul, această plantă originară din Iran, se remarcă prin conținutul ridicat de iod, cât și prin multitudinea de vitamine: A, C, E și K.

Semințe de fasole Mung

Germenii din semințe de fasole Mung sunt o mină de aur pentru sănătate datorită multitudinii de vitamine din compoziție (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E), cât și a mineralelor și oligoelementelor (magneziu, fier, zinc, cupru, sodiu). Cantitatea crescută de proteine, aminoacizi și enzime fac acești germeni foarte ușor de digerat. Savoarea germenilor de fasole Mung se potrivește foarte bine în preparate de inspirație asiatică.

semințe pentru germinat vegis.ro

Semințe de broccoli 

Germenii rezultați din semințele de broccoli sunt mai bogați în antioxidanți decât leguma ajunsă la maturitate, conferind organismului energie și încetinind procesul de îmbătrânire a celulelor. Mai mult, semințele de broccoli întăresc imunitatea organismului și au un puternic efect diuretic. Acești germeni aromați sunt perfecți ca topping pentru salatele preferate, supe sau chiar adăugați în smoothie-uri fresh.

Semințe de rucola

Cunoscută și drept Voinicică, rucola chiar și sub formă de germeni imprimă preparatelor o notă mediteraneană, fiind foarte aromată. Gustul germenilor de rucola duc cu gândul la cel al nucilor, fiind însă prezent și izul vegetal. Dacă vrei să experimentezi acest gust, e important să știi că semințele de rucola nu sunt adecvate pentru borcanul germinator, ci se cultivă în tăvi cu pământ, la temperatura camerei, ferite de lumină până ce se ițesc primele frunzulițe. 

Semințe de linte verde

Aspectul plăcut și gustul dulce-amărui fac din semințele de linte verde un ingredient ideal pentru salate, supe și chiar piureuri. Bogate în vitamina C și în complexul de vitamine B, acestea sunt sprijinul ideal pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a sistemului nervos.

Semințe de ridichi

Semințele de ridichi susțin organismul prin efectul detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat și rinichi. De asemenea, acestea sunt bogate în fier, mineral care previne anemia, contribuie la oxigenarea țesuturilor și asigură organismului doza de energie necesară. Dacă nu îți place gustul foarte picant, orientează-te spre germenii de ridiche roșie.

Cum poți include germenii în alimentația ta?

După cum probabil ți-ai dat seama, atât germenii, cât și lăstarii pot fi consumați în stare brută, poate ușor gătiți. Cu cât procesul gătirii este mai sofisticat și îndelungat, cu atât riscul ca aceste plante nutritive să-și piardă din proprietăți este mai crescut. 

cum incluzi germenii în alimentație

Iată câteva sugestii sănătoase despre cum poți integra germenii în preparatele culinare!

  • Se adaugă în sandvișuri pentru un plus de prospețime;
  • Se mixează și se integrează în diverse creme tartinabile sărate sau într-un humus cremos;
  • Se adaugă proaspeți în salate, peste cartofii copți, peste omletă sau în orez;
  • Se adaugă striviți în mujdeiul de usturoi;
  • Se integrează în smoothie-uri savuroase;
  • Se integrează în sosul pentru paste;
  • Se decorează platourile cu aperitive sau salatele.

Pe lângă îmbogățirea gustului preparatelor preferate, germenii și lăstarii sunt de asemenea elemente de decor comestibile, care conferă un plus de eleganță farfuriei tale.

Contraindicații în privința consumului de germeni

Deși beneficiile consumului de germeni sunt numeroase, este esențial să cunoști și potențialele riscuri. Așadar, germenii consumați în stare crudă pot conține bacterii dăunătoare care cresc riscul de toxiinfecții alimentare. Acest risc este cauzat de modul de cultivare, mai ales dacă gradul de umiditate sau temperatura sunt prea crescute.

Pentru a evita posibilele neplăceri, te sfătuim să alegi semințe de înaltă calitate, să ai mâinile curate atunci când manevrezi semințele, iar după germinare să le păstrezi la o temperatură de sub 8°C.  După germinare, lăstarii și germenii pot fi depozitați în frigider, dar nu mai mult de 3 – 4 zile.

Dacă aceste reguli sunt respectate cu strictețe, consumul germenilor poate fi unul sigur, iar beneficiile aduse sănătății te vor umple de satisfacție. 

Ești curios să experimentezi și să-ți transformi mesele în adevărate cure de terapie? Descoperă mai multe semințe pentru germinat pe vegis.ro și dă tonul alimentației sănătoase și stării de bine în orice sezon!

semințe pentru germinat de calitate vegis.ro

Surse bibliografice:

  • https://www.paradisulverde.com/blog/germinare-pas-cu-pas/
  • https://www.paradisulverde.com/blog/germeni-aliment-viu-hrana-terapeutica-si-regeneratoare/
  • https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/semintele-germinate-beneficii-si-potentiale-riscuri_17075
  • http://arhiva.formula-as.ro/2013/1065/terapii-alternative-58/lastarii-de-plante-si-semintele-germinate-16318 
  • https://www.healthline.com/nutrition/raw-sprouts
  • https://www.webmd.com/diet/sprouts-good-for-you
  • https://www.onehundreddollarsamonth.com/10-fun-facts-about-sprouts/#:~:text=Sprouts%20provide%20the%20body%20with,and%20normalize%20blood%20glucose%20levels.
  • https://goraw.com/blogs/news/the-surprising-gut-health-benefits-of-sprouted-seeds
  • https://health.clevelandclinic.org/what-are-the-health-benefits-and-risks-of-eating-sprouts/
alimentatie sanatoasaproduse organice si naturaleretete sanatoase
Further Reading...
graul de spelta cereala magica
Grâul spelta – cereala magică
July 3, 2013
Năut
De ce este foarte important să includem năutul în dieta noastră de zi cu zi
April 24, 2020
condimente pentru digestie
5 condimente pentru digestie, perfecte pentru masa de Paşte
April 7, 2017
No Comments
    Leave a Reply Cancel Reply

    Previous Post
    Ce stări sau nevoi pot ascunde poftele alimentare
    Next Post
    Alimentația de sărbători: Cum îți menții echilibrul în această perioadă
    Categorii
    Find us on Facebook
    Facebook...
    Comentarii recente
    • Teo on Chlorella, sursă de energie și vitalitate pentru un organism sănătos
    • Teo on Contact
    • Teo on Cum iti faci acasa tratament cu keratina pentru par
    • Florentina on Antioxivita – 14 beneficii fantastice ale celui mai puternic antioxidant românesc
    • Stepan on Chlorella, sursă de energie și vitalitate pentru un organism sănătos
    Follow us on Instagram
    vegis.ro
    Dorințele tale prind contur cu un 𝗩𝗢𝗨𝗖𝗛𝗘𝗥 special pe care ți-l oferim din toată inima. ❤️

Bucură-te de 𝟮𝟬% 𝗥𝗘𝗗𝗨𝗖𝗘𝗥𝗘 la toate produsele nereduse din categoria Slăbire și remodelare și profită de prețuri avantajoase la: 
☀️ alimente bogate în gust și sărace în calorii
☀️ remedii care susțin procesul de slăbire din interior
☀️ cosmetice care fac remodelarea corporală mai plăcută 

Adaugă codul 𝗩𝗔𝗥𝗔𝟮𝟬 în coșul de cumpărături și pregătește-te de vacanță! 🤩

*codul este valabil între 30.05 (ora 20:00) - 06.06.2023 (ora 23:59) și se aplică doar produselor nereduse din categoria Slăbire. 
.
.
.
#voucher #reducere #slabire #alimente #suplimente #remodelarecorporala #staredebine #vegisromania #vegisro
    🚴‍♀️ Pregătit să-ți recâștigi mobili 🚴‍♀️ Pregătit să-ți recâștigi mobilitatea și flexibilitatea articulară? Soluția mult căutată vine la un PREȚ SPECIAL, în forme ușor de administrat: monodozele pe bază de colagen cu gust fructat de la 𝐃𝐎𝐏𝐏𝐄𝐋 𝐇𝐄𝐑𝐙.

Formula îmbogățită cu 𝐯𝐢𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐂 și 𝐃 favorizează sinteza colagenului și sprijină sănătatea sistemului osos. Iar pe lângă libertatea de mișcare, această variantă de colagen conferă pielii un aspect tânăr și luminos. 

🌺 Intră pe vegis.ro și adaugă în coș suplimentul 𝐊𝐨𝐥𝐥𝐚𝐠𝐞𝐧 𝟏𝟏𝟎𝟎𝟎 𝐏𝐥𝐮𝐬 𝐒𝐲𝐬𝐭𝐞𝐦, acum la un preț profitabil.

*promoție valabilă până pe 31.05.2023 (ora 23:59), în limita stocului.
______
_
_
_
#colagen #suplimente #sanatatearticulatiilor #preturispeciale #reduceri #doppelherz #vegisromania #vegisro
    Ce mod mai bun de a termina seria deserturilor cop Ce mod mai bun de a termina seria deserturilor copilăriei decât cu nelipsitul salam de biscuiți? 🤩 Spunem nelipsit pentru că rar s-a întâmplat să nu-l regăsim pe platourile cu dulciuri de sărbători sau de-a lungul copilăriei când mai pregăteau mamele ceva dulce și rapid cu ce aveau ele mai bun la îndemână. Și dacă vorbim de ce este mai bun atunci trebuie să menționăm că rețeta se bazează pe 𝗽𝘂𝗱𝗿𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗰𝗮𝗼 𝗡𝗶𝗮𝘃𝗶𝘀, fără de care răsfățul papilelor gustative n-ar fi fost posibil. 😍

Dacă nu ai acces la caietul de rețete al mamei tale și vrei să mergi la sigur cu o rețetă cu iz tradițional și o mică adaptare modernă, nu mai sta pe gânduri și încearcă rețeta Alexandrei! 📖 Îmbogățită cu merișoare și fistic, aceasta este varianta îmbunătățită a celei clasice, lucru care va fi confirmat cu precădere de persoanele cărora nu le place rahatul. 🤭

Ne cam plouă în gură așa că nu mai pierdem vremea, mergem și noi să-l pregătim! Îți sugerăm să intri pe blog-ul Alexandrei și să faci la fel, că sigur i-am făcut poftă copilului din tine! 😄 Spor la prăjiturit! 
____
📸 & 👩🏻‍🍳: @180degrade 
.
.
.
#salamdebiscuiti #desertulcopilariei #ideideretete #desert #ziuacopilului #1iunie #niavis #biona #vegisromania #vegisro
    🔹Giveaway Încheiat🔹 A venit momentul să 🔹Giveaway Încheiat🔹 

A venit momentul să aflăm cine se va bucura de pachetul cu suplimente în forme variate MyElements, iar această persoană este @ladydee888. Felicitări! 🥳
Te rugăm să ne trimiți un mesaj privat cu datele de livrare și un număr de telefon pentru a putea expedia premiul.

Mulțumim tuturor pentru participare! 
___________

🤩 𝐆𝐈𝐕𝐄𝐀𝐖𝐀𝐘 🤩

Menține-te în formă cu suplimentele potrivite! Ți-am pregătit un pachet cu produse 𝗠𝘆𝗘𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝘀 care sporesc starea de bine. 

Condiții de participare:
1. Follow contului @vegis.ro (dacă nu îl urmărești deja).
2. Tag unui prieten cu care vrei să împărtășești vestea Giveaway-ului. (Se acceptă comentarii multiple, cu condiția să etichetezi persoane diferite.)

*Nu se acceptă etichetarea conturilor inactive sau a persoanelor publice.

Extragem câștigătorul în mod random 𝗟𝗨𝗡𝗜, 𝟮𝟵.𝟬𝟱.𝟮𝟬𝟮𝟯 și îl anunțăm în cadrul acestei postări.
Giveaway-ul se desfășoară doar pe teritoriul României.

*În cazul în care persoana câștigătoare nu pune la dispoziție datele de contact pentru livrarea premiului în decurs de 7 zile de la data anunțării câștigătorului, ne rezervăm dreptul de a extrage un alt câștigător.

Mult succes! 😊
_____

*Pentru că în ultima perioadă ne-ați semnalat existența unor conturi false, vă informăm că @vegis.ro este singurul cont pe care îl deținem.

Echipa noastră nu solicită informații sensibile (cum ar fi datele cardului) sau accesarea unor link-uri pentru revendicarea premiului, astfel încât vă sfătuim să nu dați curs mesajelor înșelătoare.
.
.
.
#giveaway #instagiveaway #giveawayromania #instaprize #supplements #behealthy #stayhealthy #myelements #vegisromania #vegisro
    Știi deserturile acelea pufoase, super gustoase, Știi deserturile acelea pufoase, super gustoase, dar care nesecită mult timp de pregătire? Ei bine, am găsit o soluție mai rapidă, dar la fel de delicioasă! ❤️ Un brownie vegan cu glazură fină din cremă de ciocolată cu alune care e gata în circa 30 de minute! Iar partea cea mai bună este că ți-am pregătit pe site un Pachet pentru Prăjitură Brownie Vegană pe care să-l comanzi și să-l ai mereu la îndemână pentru urgențe dulci. Dar știm că pofta-i mare, așa că hai să-ți arătăm cum se face! 👩🏻‍🍳

Ingrediente:
🔸1 pungă mix brownie
🔸250ml băutură vegetală din soia
🔸120ml ulei de măsline
🔸2 linguri cremă tartinabilă de alune

Mod de preparare:
🔸Preîncălzim cuptorul la 200 de grade. Apoi, adăugăm într-un bol mixul de brownie, 200ml bautură vegetală de soia, 120ml ulei de măsline și amestecăm bine. 
🔸Compoziția obținută o dispunem într-o tavă pe care o băgăm în cuptor pentru aproximativ 30 de minute. 
🔸Între timp, într-o cratiță mică, punem 50-60ml de băutură vegetală din soia și 2 linguri din crema tartinabilă de alune. Amestecam bine până obținem o cremă omogenă. 
🔸Dupa ce s-a copt brownie-ul, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm la răcit. Ulterior, cu ajutorul unei linguri sau spatule, întindem crema de alune uniform peste toată suprafața desertului. La final o tăiem și o servim.

Poftă mare!
.
.
.
#desert #brownie #veganbrownie #vegandessert #reteterapide #ideideretete #vegisromania #vegisro
    Load More... Follow on Instagram

    © Copyright Vegis 2021. All Rights Reserved.