Asociezi primăvara cu gustul de proaspăt și varietatea de culori vibrante din farfurie? Pe bună dreptate, căci este sezonul verdețurilor și al legumelor de care ne e tot mai poftă, însă trebuie să știi că o notă fresh îți poate aduce și consumul de germeni și integrarea acestora în diverse preparate culinare.
Îți sună atipic? Te invităm să ne citești în continuare și să afli mai multe despre beneficiile consumului de germeni, pentru ca de acum încolo să poți profita la maximum de aceste surse inepuizabile de vitamine, minerale, nutrienți și antioxidanți.
Ce sunt germenii și de ce să-i incluzi în alimentație?
De regulă, despre germeni se vorbește în tandem cu lăstarii. Germenii sunt de fapt semințele de plante care nu pot încolți decât cu ajutorul apei. Procesul de germinare presupune înmuierea semințelor în apă pentru mai multe ore. Expuse la temperatura și gradul de umiditate necesare, semințele se dezvoltă într-un interval de 2 – 7 zile, în funcție de particularitățile fiecăreia.

Odată încolțite, avem în față germeni cu o lungime cuprinsă între 2 cm – 5 cm, mai exact plante foarte tinere cu un potențial nutritiv crescut. În privința includerii germenilor în alimentație, trebuie să știi că poți consuma atât planta, cât și semințele. Aceste plante atât de tinere au un număr redus de calorii și surprind prin cantitatea mult mai ridicată de vitamine (C și K), fosfor, folate, magneziu prin comparație cu plantele negerminate. De asemenea, proteinele din germeni sunt mult mai ușor digerabile.
Printre beneficiile consumului de germeni pentru sănătatea și echilibrul organismului se mai regăsesc:
- reduc nivelul de colesterol din sânge și implicit mențin sănătatea sistemului cardiovascular;
- ajută la controlul glicemiei;
- datorită conținutului crescut de fibre, facilitează tranzitul intestinal;
- ajută la detoxifierea organismului, cu efecte benefice vizibile și la nivelul frumuseții pielii.
Spre deosebire de germeni, lăstarii, cunoscuți și ca vlăstari, sunt semințe care pot germina în egală măsură în apă, cât și în pământ. Acești ating un maxim de 10 cm și se recomandă doar consumul plantei verzi.
Ce pași implică procesul de germinare?
Vestea bună este că procesul de germinare este unul foarte simplu, ceea ce înseamnă că te poți bucura de beneficiile consumului de germeni oricând dorești. Iar dacă ești începător în ale germinării, totul devine mai ușor cu un set starter pentru germinat care conține un pahar special și o selecție de semințe.

Este foarte important să alegi un kit de calitate, care să conțină un pahar pentru germinat din materiale non-toxice, pentru să semințele pentru germinat iau contact cu acest material, iar integritatea acestora poate fi afectată.
Pașii esențiali pe care trebuie să-i urmezi când pui semințele la germinat sunt:
- Clătirea atentă a borcanului/paharului pentru germinat.
- Plasează semințele în pahar și umple-l cu apă filtrată până ce le acoperi complet.
- Lasă semințele la germinat la temperatura camerei, respectând intervalul de timp înscris pe ambalaj.
- Udă semințele de două ori pe zi, ținând cont de particularitățile paharului pentru germinare ales.
- Când răsadul este proaspăt și crocant ca textură, poate fi recoltat și consumat.
- Curăță de fiecare dată kit-ul pentru germinare, clătindu-l bine și utilizând o periuță moale și oțet de mere.
Beneficiile consumului de germeni: ce semințe să alegi?
Te întrebi ce semințe de germinat merită să alegi? Avem câteva sugestii care îți vor fi pe plac cu siguranță, așa că te invităm să arunci o privire rapidă peste o selecție de semințe ideale pentru o alimentație echilibrată nutritiv, îmbogățită cu gusturi inedite.
Semințe de creson
Semințele de creson sunt apreciate pentru rapiditatea cu care germinează, fiind o alegere inspirată pentru începători. De asemenea, dacă preferi gustul picant, acestea vin în completarea jocului de arome din farfurie și te surprind în mod plăcut. În plus, cresonul, această plantă originară din Iran, se remarcă prin conținutul ridicat de iod, cât și prin multitudinea de vitamine: A, C, E și K.
Semințe de fasole Mung
Germenii din semințe de fasole Mung sunt o mină de aur pentru sănătate datorită multitudinii de vitamine din compoziție (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E), cât și a mineralelor și oligoelementelor (magneziu, fier, zinc, cupru, sodiu). Cantitatea crescută de proteine, aminoacizi și enzime fac acești germeni foarte ușor de digerat. Savoarea germenilor de fasole Mung se potrivește foarte bine în preparate de inspirație asiatică.

Semințe de broccoli
Germenii rezultați din semințele de broccoli sunt mai bogați în antioxidanți decât leguma ajunsă la maturitate, conferind organismului energie și încetinind procesul de îmbătrânire a celulelor. Mai mult, semințele de broccoli întăresc imunitatea organismului și au un puternic efect diuretic. Acești germeni aromați sunt perfecți ca topping pentru salatele preferate, supe sau chiar adăugați în smoothie-uri fresh.
Semințe de rucola
Cunoscută și drept Voinicică, rucola chiar și sub formă de germeni imprimă preparatelor o notă mediteraneană, fiind foarte aromată. Gustul germenilor de rucola duc cu gândul la cel al nucilor, fiind însă prezent și izul vegetal. Dacă vrei să experimentezi acest gust, e important să știi că semințele de rucola nu sunt adecvate pentru borcanul germinator, ci se cultivă în tăvi cu pământ, la temperatura camerei, ferite de lumină până ce se ițesc primele frunzulițe.
Semințe de linte verde
Aspectul plăcut și gustul dulce-amărui fac din semințele de linte verde un ingredient ideal pentru salate, supe și chiar piureuri. Bogate în vitamina C și în complexul de vitamine B, acestea sunt sprijinul ideal pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a sistemului nervos.
Semințe de ridichi
Semințele de ridichi susțin organismul prin efectul detoxifiant, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat și rinichi. De asemenea, acestea sunt bogate în fier, mineral care previne anemia, contribuie la oxigenarea țesuturilor și asigură organismului doza de energie necesară. Dacă nu îți place gustul foarte picant, orientează-te spre germenii de ridiche roșie.
Cum poți include germenii în alimentația ta?
După cum probabil ți-ai dat seama, atât germenii, cât și lăstarii pot fi consumați în stare brută, poate ușor gătiți. Cu cât procesul gătirii este mai sofisticat și îndelungat, cu atât riscul ca aceste plante nutritive să-și piardă din proprietăți este mai crescut.
Iată câteva sugestii sănătoase despre cum poți integra germenii în preparatele culinare!
- Se adaugă în sandvișuri pentru un plus de prospețime;
- Se mixează și se integrează în diverse creme tartinabile sărate sau într-un humus cremos;
- Se adaugă proaspeți în salate, peste cartofii copți, peste omletă sau în orez;
- Se adaugă striviți în mujdeiul de usturoi;
- Se integrează în smoothie-uri savuroase;
- Se integrează în sosul pentru paste;
- Se decorează platourile cu aperitive sau salatele.
Pe lângă îmbogățirea gustului preparatelor preferate, germenii și lăstarii sunt de asemenea elemente de decor comestibile, care conferă un plus de eleganță farfuriei tale.
Contraindicații în privința consumului de germeni
Deși beneficiile consumului de germeni sunt numeroase, este esențial să cunoști și potențialele riscuri. Așadar, germenii consumați în stare crudă pot conține bacterii dăunătoare care cresc riscul de toxiinfecții alimentare. Acest risc este cauzat de modul de cultivare, mai ales dacă gradul de umiditate sau temperatura sunt prea crescute.
Pentru a evita posibilele neplăceri, te sfătuim să alegi semințe de înaltă calitate, să ai mâinile curate atunci când manevrezi semințele, iar după germinare să le păstrezi la o temperatură de sub 8°C. După germinare, lăstarii și germenii pot fi depozitați în frigider, dar nu mai mult de 3 – 4 zile.
Dacă aceste reguli sunt respectate cu strictețe, consumul germenilor poate fi unul sigur, iar beneficiile aduse sănătății te vor umple de satisfacție.
Ești curios să experimentezi și să-ți transformi mesele în adevărate cure de terapie? Descoperă mai multe semințe pentru germinat pe vegis.ro și dă tonul alimentației sănătoase și stării de bine în orice sezon!
Surse bibliografice:
- https://www.paradisulverde.com/blog/germinare-pas-cu-pas/
- https://www.paradisulverde.com/blog/germeni-aliment-viu-hrana-terapeutica-si-regeneratoare/
- https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/semintele-germinate-beneficii-si-potentiale-riscuri_17075
- http://arhiva.formula-as.ro/2013/1065/terapii-alternative-58/lastarii-de-plante-si-semintele-germinate-16318
- https://www.healthline.com/nutrition/raw-sprouts
- https://www.webmd.com/diet/sprouts-good-for-you
- https://www.onehundreddollarsamonth.com/10-fun-facts-about-sprouts/#:~:text=Sprouts%20provide%20the%20body%20with,and%20normalize%20blood%20glucose%20levels.
- https://goraw.com/blogs/news/the-surprising-gut-health-benefits-of-sprouted-seeds
- https://health.clevelandclinic.org/what-are-the-health-benefits-and-risks-of-eating-sprouts/