Încă din Antichitate, uleiurile esențiale, cunoscute și ca uleiuri volatile, au fost utilizate la scară largă în scopuri medicinale, cosmetice, bactericide, virucide, fungicide, antiparazitare, sau chiar alimentare. Prin practica aromaterapiei, uleiurile esențiale și-au câștigat popularitatea, dar recent au intrat cu avânt și în industria cosmetică și cea farmaceutică moderne, datorită interesului tot mai mare al oamenilor de a reintegra în stilul lor de viață soluții naturale, organice.
DAR CE SUNT, MAI EXACT, ULEIURILE ESENȚIALE?
Pe scurt, uleiurile esențiale sunt compuși volatili extrași din plante. Procesul de extracție a uleiurilor esențiale este bazat pe distilarea la abur a plantelor sau prin presare la rece, astfel încât produsul final conține o mare varietate de molecule volatile, cu proprietăți antioxidante și terapeutice.

Modul în care uleiurile esențiale sunt obținute este foarte important, deoarece acesta determină calitatea și puritatea lor. Compușii obținuți prin procedee chimice, sau care conțin ingrediente adiționale nu sunt considerați naturali. De asemenea, recomandăm utilizarea uleiurilor esențiale de proveniență organică, pentru cele mai bune rezultate.
BENEFICIILE AROMATERAPIEI
Studii recente arată că simțul mirosului este mult mai acut decât celelalte simțuri și sensibil la peste 10.000 de compuși chimici. Odată depistată, informația olfactivă ajunge mai repede la creier decât cea vizuală sau auditivă. Acesta este unul dintre motivele pentru care aromaterapia, formă de medicină alternativă bazată pe inhalarea aromelor uleiurilor esențiale, poate fi eficientă în ameliorarea stărilor psihice negative (nervozitate, insomnie, tristețe, migrene), îmbunătățind starea de spirit. Mai exact, inhalarea esențelor poate stimula anumite zone ale sistemului limbic, adică acea parte a creierului care procesează răspunsurile emoționale și care reglează anumite funcții fiziologice cum ar fi ritmul respirației, pulsul sau presiunea arterială.
Iată câteva dintre cele mai populare uleiuri folosite în aromaterapie:
- Uleiul esențial de lavandă, poate unul dintre cele mai cunoscute datorită parfumului discret și relaxant, este adesea folosit pentru a ajuta la ameliorarea stresului și anxietății, promovând un somn liniștit.
- Uleiul esențial de mentă poate trata migrenele ușoare atunci când este inhalat, sau aplicat local, prin masare în zona frunții și a tâmplelor.
- Uleiul esențial de lămâie este considerat a fi un stimulent al bunei dispoziții.
CUM PUTEM INCLUDE ULEIURILE ESENȚIALE ÎN RUTINA COSMETICĂ?
Deși, în prezent, aromaterapia este cea mai cunoscută metodă de folosire a uleiurilor esențiale, acestea sunt utilizate și în practicile cosmetice, în special în tratamentele preparate acasă. Ele pot fi adăugate în rutina cosmetică facială, în măștile de păr, sau în loțiunile pentru corp, ori pot fi folosite prin aplicare topică, pentru diverse leziuni ale pielii. De exemplu, uleiul din arbore de ceai (tea tree) a fost folosit îndelung de popoarele aborigene din Australia pentru vindecarea rănilor, datorită proprietăților sale antiseptice semnificative. Astăzi, este utilizat pentru ameliorarea acneei, a infecțiilor fungice și a mușcăturilor de insecte.
Este important de reținut că în practicile cosmetice, uleiurile esențiale necesită diluarea într-o bază purtătoare (ulei vegetal natural), pentru a preveni reacțiile alergice. Înainte de orice tratament, este recomandată testarea uleiului pe o porțiune mică de piele.
De asemenea, unele uleiuri sunt fotosensibile (în special cele citrice) și nu trebuie aplicate pe piele decât seara. Ca regulă generală de siguranță, nivelul de concentrație a uleiurilor esențiale trebuie menținut sub 5%. De exemplu, o diluție de 3% presupune amestecul a 6 picături de ulei esențial în 10 ml de ulei de bază.
ULEIURILE ESENȚIALE CU UZ INTERN
Uleiurile esențiale de înaltă calitate sunt cu până la 70% mai puternice decât plantele terapeutice din care provin, motiv pentru care se pot dovedi foarte eficiente în ameliorarea anumitor probleme de sănătate. Ca adjuvanți în tratamentul afecțiunilor interne, îți recomandăm să folosești doar uleiuri esențiale (uz intern) 100% organice, integrale, din surse bine documentate și avizate explicit pentru uz intern, prin mențiune pe prospect sau pe eticheta produsului!
Dacă majoritatea uleiurilor esențiale pot fi folosite extern fără prescripție medicală, în cazul unei cure interne este important să consultați mai întâi sfatul unui medic, deoarece acestea pot interfera cu alte tratamente, sau pot avea efecte nedorite în cazul unor afecțiuni preexistente. Un alt aspect de care trebuie să țineți cont, întotdeauna, este că uleiurile esențiale nu se ingerează niciodată în formă pură sau în apă, ci doar diluate în miere sau în uleiuri alimentare pentru a preveni iritarea tractului digestiv!
În general, o diluție de 1-2 picături de ulei esențial într-o linguriță de miere sau de ulei alimentar este sigură și suficientă pentru o administrare. Dacă nu agreați gustul anumitor uleiuri esențiale sau vă confruntați cu reflux esofagian, puteți să adăugați diluția într-o capsulă cu acoperire enterică, pentru o administrare mai ușoară.
Un test alergic simplu pe care îl puteți face acasă este să aplicați o diluție de ulei esențial pe o bucată de pâine pe care să o țineți sub limbă timp de 3-5 minute. În cazul în care apar senzații de disconfort digestiv sau respirator în acest timp, înseamnă că sunteți alergic la uleiul respectiv.
Iată care sunt cele mai populare uleiuri esențiale (uz intern) intern, precum și cele mai cunoscute beneficii ale acestora.
Uleiul esențial de tămâie: Tămâia este cunoscută în primul rând ca fiind o rășină sacră, parte integrantă a ritualurilor religioase creștine, dar și a medicinei populare africane și asiatice. Până de curând, nu au existat prea multe date științifice despre proprietățile medicinale ale tămâiei, cunoscută și ca Boswellia serrata. Cu toate acestea, studiile recente confirmă că uleiul esențial de tămâie este un puternic anti-inflamator și analgezic, fiind utilizat cu succes ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni precum astmul, osteoartrita și diverse reumatisme. Aceleași studii arată că acizii boswellici au o eficiență crescută în inhibarea unor enzime din organism care degradează sistemul osos.
Uleiul esențial de mentă: Există unele studii care arată că uleiul esențial de mentă ajută la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil și a stărilor de greață atunci când este administrat intern. Îl puteți folosi și pentru îmbunătățirea digestiei, în perioadele de exces alimentar.

Uleiul esențial de cuișoare: Poate vă mai amintiți când, în copilărie, bunicii voștri mestecau uneori cuișoare pentru a ameliora durerile de măsele. Într-adevăr, uleiul esențial de cuișoare are numeroase proprietăți analgezice și antimicrobiale, fiind adesea utilizat în igiena orală. Îl puteți folosi diluat în ulei de cocos ca agent de clătire pentru cavitatea bucală. Pentru un astfel de ritual, este important să nu depășiți mai mult de 2 săptămâni de utilizare a uleiului esențial de cuișoare, deoarece poate irita gingiile.
Uleiul esențial de eucalipt: Cu siguranță ai încercat vreodată dropsuri pentru durerile în gât cu eucalipt. Și cu siguranță ți-au fost de folos în ameliorarea stărilor de răceală. Atunci știi deja că uleiul esențial de eucalipt este foarte eficient în protejarea aparatului respirator și ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Uleiul esențial de scorțișoară: Studiile arată că uleiul esențial de scorțișoară are semnificative proprietăți antioxidante și antidiabetice, susținând funcționarea normală a rinichilor și a tractului gastro-intenstinal. Este, de asemenea, un bun imunostimulent natural, mai ales în sezonul rece.

Dacă îți dorești să încerci uleiuri esențiale (uz intern) și nu știi de unde să începi, noi le recomandăm pe cele din gama Life de la Bionovativ. Aceste uleiuri sunt 100% naturale, fabricate în țara noastră, la Brașov, din ingrediente certificate la nivelul Uniunii Europene. Notificarea produselor Life de către Serviciul Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului reprezintă o garanție a siguranței în utilizare, alături de puritatea ingredientelor. În compoziția uleiurilor esențiale Life nu se regăsesc coloranți, conservanți sau arome, ci doar compuși volatili obținuți din plante naturale.
Sperăm că această lectură te-a lăsat cu o părere cât mai informată despre subiectul abordat și te invităm să încerci câteva uleiuri esențiale (uz intern) din gama Life de la Bionovativ!
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils#how-they-work
- https://www.takingcharge.csh.umn.edu/are-essential-oils-safe
- https://achs.edu/blog/2017/08/15/aromatherapy-essential-oil-dangers-and-safety/
- https://www.healthline.com/health/are-essential-oils-safe#things-to-consider
- https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170511142020.html
- https://www.mdpi.com/1424-8247/6/12/1451
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691507004541
- https://www.discovermagazine.com/mind/the-sense-of-smell-in-humans-is-more-powerful-than-we-think
- https://aromaticstudies.com/internal-use-essential-oils/
- https://www.healthline.com/health/boswellia
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002857?via%3Dihub
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711304701890?via%3Dihub
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19876811/
Din pacate, lumea moderna a uitat si a neglijat beneficiile produselor naturale pe care anticii le foloseau din plin. Incet, incet, cu pasi marunti intr-adevar, dar ne reintoarcem la natura.