Remedii si tratamente naturiste

50 de utilizari ale uleiului de cocos

Utilizari ulei de cocos

Știai că uleiul de cocos a fost utilizat de mii de ani datorită efectelor sale benefice pe scară largă? Astăzi, este disponibil și pe piața noastră și poate fi utilizat în formule variate, benefic atât pentru uz cosmetic, cât și în bucătărie.

Pe lângă aceste utilizări comune, te invităm să descoperi alte 50 de modalități prin care uleiul de cocos poate fi integrat în consumul zilnic, atât intern, cât și extern. Cu siguranță vei iubi acest produs versatil, cu multiple beneficii asupra organismului tău!

Iată cum poți folosi uleiul de cocos pentru tine și casa ta!

ulei de cocos utilizari
  1. Scrub de corp: uleiul de cocos se mixează fie cu sare, fie cu zahăr, ambele având efect antibacterian. Astfel, ajută la îndepărtarea pielii uscate de pe corp printr-o exfoliere eficientă.

  2. Epilare: datorită efectului său antibacterian, uleiul de cocos poate fi utilizat după epilare în loc de spumă sau săpun, fiind ideal pentru hidratarea pielii. Se poate folosi și ca aftershave sau loțiune naturală de ras pentru barbați.

  3. Gel de curățat fața: mixat cu bicarbonatul de sodiu, uleiul de cocos curăță în profunzime tenul și îl hidratează.

  4. Demachiere: îndepărtează eficient machiajul fără să creeze disconfort la nivelul ochilor. Este recomandat să procedezi astfel: înmoaie o dischetă demachiantă în ulei de cocos și  curăță delicat zona ochilor sau tenul de impurități sau machiaj. Această variantă este la fel de eficientă și în cazul machiajului rezistent la apă.

  5. Albește dinții: dacă aplici ulei de cocos pe o dischetă demachiantă sau pe o periuță și freci delicat dantura cu acesta, efectul este de înalbire a dinților.

  6. Previne vergeturile din timpul sarcinii prin masaj zilnic.

  7. Asigură protecție solară: mixul dintre uleiul de cocos, untul de shea și untul de cacao sunt ingrediente esențiale pentru obținerea unei loțiuni pentru protecție solară.

  8. Menține sănătatea și frumusețea unghilor, dacă este aplicat cu regularitate pe suprafața acestora.

  9. Balsam de buze: aplicat pe buze, uleiul de cocos înlocuiește cu succes orice balsam din comerț, oferindu-ți în plus și protecție solară.

  10. Cremă de față cu efect hidratant: se poate folosi ca atare sau în combinație cu alte ingrediente cosmetice, în funcție de nevoile specifice fiecarui tip de ten.

  11. Soluție pentru întreținerea parchetului și a mobilei.

  12. Soluție pentru întreținerea încălțămintei: șterge încălțămintea din piele cu o cârpă moale pe care adaugi puțin ulei de cocos. Evită această manieră de întreținere în cazul pantofilor din vinilin sau piele întoarsă.
  13. Ulei pentru masaj: hidratează pielea pe termen lung și oferă o senzatie de confort intensă.

  14. Ciocolată de casă vegană: înlocuiește untul din clasica reteță de ciocolată de casă cu uleiul de cocos. Laptele praf convențional poate fi înlocuit cu laptele praf de cocos și astfel ai parte de o ciocolată de casă gustoasă și sănătoasă.

  15. Masaj pentru bebeluși: pielea sensibilă a bebelușilor va fi pur și simplu răsfățată cu acest ulei de cocos sigur și ușor de folosit.

  16. Antielectrizare păr și descâlcire: se poate folosi ca masca, balsam de păr sau ser pentru vârfuri.
  17. Luciu pentru ouăle de Paști: lustruiește ouăle de Paști cu puțin ulei de cocos. Astfel, masa de Sărbătoare va străluci și la propriu, și la figurat.
  18. Gătit: punctul de fumegare al uleiului de cocos este foarte mare, de aceea se poate folosi la gătit și prăjit, fiind un bun înlocuitor pentru untul clasic.
  19. Adăugat în băuturile de tip smoothie și shake-uri oferă o doză de energie zilnică datorită proprietăților sale nutritive.

  20. Rimel, mascara și tuș homemade: utilizat în combinație cu ceara de albine, unt de shea, cărbune vegetal și vitamina E se obține o reteță autentică de mascara homemade.

  21. Diluant pentru uleiurile esențiale: Cu ajutorul uleiului de cocos se pot dilua uleiurile esențiale atunci cand dorim să le aplicăm pe piele. Menționăm faptul că uleiurile esențiale nu se utilizează niciodată ca atare, deoarece sunt foarte concentrate și pot afecta integritatea epidermei.ulei de cocos beneficii
  22. Ameliorează aspectul zonelor afectate de celulită: un mix eficient în lupta cu celulita îl constituie un amestec compus din 250 ml de ulei de cocos și 3-5 picături de ulei esențial de grepfruit, uz extern. Se uniformizează amestecul într-un borcan de sticlă cu capac și se aplică zilnic în zonele afectate, prin masaj energic.

  23. Combate păduchii: un remediu eficient pentru această problemă se obține amestecând ulei de cocos cu oțet din cidru de mere.

  24. Șampon solid făcut în casa pe bază de ulei de cocos, ulei de ricin, ulei de măsline, leșie (obținută din cenușă), apă distilată și uleiuri esențiale prin metoda saponificării. În mod similar, se poate obține și un săpun cu o textură mai cremoasă și delicată. Cât despre aromele și ingredientele auxiliare, toate depind de creativitatea și preferințele tale.

  25. Curățarea argintăriei: uleiul de cocos curață cu succes obiectele din argint sau din cupru, fără a afecta integritatea suprafețelor.

  26. Batoanele proteice sunt mai delicioase dacă în compoziție adaugi și ulei de cocos. Acesta e ingredientul perfect atât pentru omogenizarea amestecului proteic, cât și pentru aportul nutritiv.

  27. Mămicile care alăptează pot consuma zilnic 3-4 linguri de ulei de cocos împreună cu vitamina D pentru a-și stimula cantitatea de lapte, cât și aportul nutritiv al acestuia.

  28. Protejează gingiile prin tehnica oil pulling cu ulei de cocos amestecat cu o picatură de ulei de oregano.

  29. Calmează acneea daca este utilizat cu regularitate și răbdare.

  30. Accelerează scăderea în greutate dacă este administrat zilnic.

  31. Accelerează regenerarea și creșterea firelor de păr dacă îl aplici zilnic pe scalp.

  32. Îmbunătățește calitatea somnului daca este administrat zilnic.

  33. Crește absorbția de calciu și magneziu dacă este administrat zilnic, fapt demonstrat în urma unor studii de specialitate.

    cosmetice ulei de cocos
  34. Deodorant natural: aplicat ca atare, protejează pielea de efectele bacteriilor care provoacă mirosuri neplăcute. Protecția se datorează efectului său antimicotic și antibacterian.

  35. Pastă de dinți naturală: fie aplicată ca atare, fie amestecat cu bicarbonat de sodiu, uleiul de cocos reprezintă un bun înlocuitor al pastei de dinți standard. Opțional, poți adăuga în compoziție și ulei esențial de mentă, argilă, xylitol sau salvie. 

  36. Loțiune de corp cu magneziu: se obține amestecând uleiul de magneziu cu ceară de albine și ulei de cocos. Beneficiile acestei loțiuni sunt multiple asupra epidermei. În plus, combate stresul și susține imunitatea.

  37. Caramele sănătoase pentru copii: uleiul de cocos mixat cu cremă de cocos, condimente precum scorțișoara, nucșoara, cardamonul, vanilia, și optional sirop de agave sau miere, creează un desert delicios și sănătos. Se păstrează la rece și pot fi puse în forme atractive pentru copii.
  38. Remediu eficient pentru călcâiele crăpate: uleiul de cocos hidratează și protejează călcâiele de factorii externi care favorizează apariția acestei afecțiuni.

  39. Remediu antițânțari: combină uleiul de rozmarin cu uleiul esențial de mentă și cel de citronella, și obține un repelent eficient care te protejează de ciupiturile insectelor.

  40. Protejează pielea față de clorul din piscine: soluția este să masezi ușor pielea cu ulei de cocos înainte de înot până la absorbție.
  41. Susține dezvoltarea fătului în timpul sarcinii datorită aportului de grăsimi esențiale pe care le furnizează.

  42. Susține sănătatea sistemului nervos: consumul zilnic crește capacitatea de atenție și memorie.
  43. Favorizează producerea de hormoni: dacă este administrat zilnic.

  44. Accelerează procesul de bronzare: aplică ulei de cocos pe suprafața pielii și accelerează procesul de obținere a bronzului mult dorit.

  45. Aplicat în interiorul nărilor ajută la evitarea alergiilor.

    ulei de cocos 50 utilizari

  46. Loțiune antiiritații provocate de scutec: în amestec cu unt de shea, ceară de albine, uleiul din ficat de cod, argila și oxidul de zinc.

  47. Ameliorează aspectul neplăcut al petelor cauzate de razele solare sau de vârstă. Masează-te zilic cu ulei de cocos în zonele afectate și observă îmbunătățirile.
  48. Regenerează pielea în cazul arsurilor solare.

  49. Remineralizează dantura: uleiul de cocos este inclus în tratamentul complet de remineralizare a dinților, mai ales administrat intern, alături de vitamina D și uleiul din ficat de cod.

  50. Ulei pentru menținerea și îngrijirea bărbii: ajută la hidratarea, îngrijirea și cosmetizarea bărbii stufoase. Se folosește ca atare sau în combinație cu ulei de jojoba, ulei de migdale dulci și uleiuri esențiale, în funcție de preferințe.

Pregătit să inviți uleiul de cocos pe rafturile din casa ta? Intră pe vegis.ro și vezi întreaga gamă de uleiuri de cocos, cât și alte produse pe bază de cocos.

Testează măcar o parte dintre cele 50 de utilizări ale uleiului de cocos și bucură-te de un stil de viață echilibrat!

Surse bibliografice:

  • https://greatist.com/health/genius-ways-to-use-coconut-oil#1
  • https://wellnessmama.com/5734/coconut-oil/
  • https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
  • https://www.healthline.com/nutrition/coconut-oil-uses
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857
3 Comments
  • […] de cocos se poate întreţine casa. Dar mai multe detalii despre întrebuinţări, găsiţi pe blogul vegis.ro […]

    Reply
  • Anonymous
    March 11, 2018 at 15:31

    5

    Reply
  • Andrei Turca
    May 14, 2018 at 20:04

    Multumesc pentru aceste informatii! Uleiul de cocos a devenit un aliment principal in alimentatie. Fie pe stomacul gol, fie folosit in salate vegane, fie pentru uz extern – ofera multe beneficii. Traiasca uleiul de cosos :).

    Reply
Leave a Reply