Remedii si tratamente naturiste

Anghinare: planta care îți aduce sănătatea în casă

Datorită eficienței sale crescute, plantei de anghinare i se potrivește perfect vorba „esențele tari se țin în sticluțe mici”. Adesea confundată cu o legumă, anghinarea este o plantă originară din zona mediteraneană, cu aspect modest și flori violet, asemănătoare cu ale ciulinului.

În ciuda aspectului său, această plantă este un puternic antioxidant natural, funcționând mai ales ca protector al ficatului și susținător al sănătății inimii.

suplimente anghinare

Valori nutriționale anghinare

Un indiciu semnificativ al eficienței anghinarei constă în valorile sale nutriționale. Astfel, aproximativ 120 g de anghinare în stare naturală conține în medie:

  • 25% vitamina C;
  • 24% vitamina K;
  • 20% magneziu; 
  • 11% vitamina B6. 

În plus, anghinarea este bogată și în zinc, calciu, fosfor, potasiu și acid folic

anghinare valori nutritionale

Aceeași cantitate de anghinare conține aproximativ:

  • 13.5 g carbohidrați;
  • 6.9 fibre;
  • 4.2 g proteine. 

Planta de anghinare este foarte săracă în grăsimi, factor cu adevărat favorabil pentru sănătatea organismului. De exemplu, o plantă de mărime medie, de aproximativ 120 g conține în medie 0.2 g de grăsimi. 

Anghinarea: cele mai importante beneficii pentru sănătatea ta

anghinare beneficii pentru sanatate

Este anghinarea o plantă cu multiple beneficii asupra organismului: mit sau realitate?

Factorii nutriționali transformă anghinarea într-un antioxidant natural de încredere, capabil să neutralizeze efectele nocive ale radicalilor liberi care deteriorează celulele și accelerează procesul de îmbătrânire al organismului.

Pe lângă rolul antiaging, iată ce alte beneficii îți mai aduce anghinarea!

1. Anghinarea reglează tensiunea arterială

Un studiu din 2021, publicat în Complementary Therapies in Medicine susține că anghinarea consumată constant timp de 12 săptămâni poate să regleze tensiunea arterială. Din punct de vedere medical, presiunea arterială ridicată afectează sănătatea inimii și crește riscul de infarct. 

Datorită potasiului din componența sa, consumul moderat de anghinare este de luat în calcul pentru pacienții cu tensiune arterială peste valoarea normală.

2. Consumul de anghinare susține sănătatea ficatului

Anghinarea este renumită pentru efectul hepatoprotector, fiind un remediu natural indicat pentru ameliorarea afecțiunilor ficatului. Este de reținut faptul că anghinarea conține 6% cynaropicrin și cinarin, substanțe antioxidante care stimulează secreția bilei. În plus, anghinarea favorizează detoxifierea ficatului, cât și a vezicii biliare.

Conform unui studiu realizat de cercetătorii ucrainieni (Academia Medicală Kharkiv, Ucraina), extractul din frunze de anghinare este de ajutor în afecțiunea ficatului gras. Consumul regulat al acestui extract timp de 2 luni poate reduce inflamația ficatului, dar și depunerile de grăsime.

3. Anghinarea: ajutor de nădejde în sindromul de colon iritabil

sanatatea sistemului digestiv

Beneficiile anghinarei sunt remarcate și la nivelul problemelor digestive. Una dintre cele mai neplăcute afecțiuni digestive este sindromul colonului iritabil, caracterizat prin dureri abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal și constipație. 

Află mai multe despre afecțiunea de colon iritabil și despre importanța unui tratament personalizat!

Fiind bogată în fibre, anghinarea este o alternativă naturală care susține buna funcționare a sistemului digestiv. Studiile arată că anghinarea conține inulină, un tip de fibră care funcționează ca probiotic, ușor de regăsit și în cicoare. Pe scurt, probioticele sunt cunoscute și drept „bacterii bune”, prezente în mod natural în organismul uman. Acestea luptă împotriva infecțiilor și a virusurilor, fiind ușor de identificat și la nivelul microflorei intestinale, unde joacă un rol activ în prevenirea tulburărilor digestive.

4. Reglează nivelul de colesterol din sânge cu ajutorul anghinarei

combate colesterolul

Planta de anghinare acționează benefic și asupra nivelului de colesterol din sânge. Un studiu asupra beneficiilor tincturii de anghinare în tratarea hipercolesterolemiei realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, evidențiază rolul pe care îl joacă această plantă în reducerea colesterolului „rău”.

Colesterolul „rău”, cunoscut și ca LDL, se depune pe artere și afectează sănătatea inimii pe termen lung; astfel, crește riscul de diabet zaharat, hipertensiune arterială sau infarct miocardic.

Conform studiului, 143 de adulți care au consumat zilnic tinctură de anghinare timp de șase săptămâni au înregistrat o scădere de aproximativ 22. 9% a colesterolului „rău” din sânge.

5. Anghinarea susține memoria și combate insomnia

Datorită cantității de magneziu din compoziția sa, anghinarea susține memoria, reglează tulburările de somn și are impact pozitiv asupra puterii de concentrare. Mai mult, magneziul stimulează producția de colagen, o proteină necesară pentru fermitatea pielii și rezistența oaselor și a articulațiilor. 

Contraindicații anghinare: tot ce trebuie să știi

anghinare contraindicatii

Întotdeauna există și reversul medaliei, motiv pentru care e bine să fii conștient de contraindicațiile plantei de anghinare. 

Consumul de anghinare poate fi nociv pentru persoanele alergice la această plantă. De asemenea, dacă ești alergic la alte plante din aceeași familie, precum floarea soarelui, crizanteme, gălbenele sau margarete, nu este indicat să consumi anghinare.

O altă contraindicație îi privește pe cei care se confruntă cu afecțiuni precum litiaza biliară sau obstrucția biliară.

Nu în ultimul rând, mămicile care alăptează sau femeile însărcinate ar trebui sa evite includerea anghinarei în dieta lor. Planta conține o enzimă care diminuează lactația, motiv pentru care nu este recomandată în acest caz.

Moduri practice și sănătoase în care poți consuma anghinarea

consuma ceai de anghinare

În funcție de nevoi și preferințe, există mai multe formule de consum ale anghinarei:

Dintre toate, ceaiul de anghinare poate fi pregătit cu ușurință chiar la tine acasă. De regulă, la 250 ml de apă, se adaugă o linguriță de plante uscate și se lasă la fiert. Ceaiul trebuie lăsat la infuzat între 10 și 15 minute și strecurat bine. Poți adăuga felii de lămâie și miere. Recomandarea de consum este de 2-3 ori pe zi cu 30 de minute înainte de mesele principale. 

Indiferent de varianta preferată, înainte de a decide să incluzi anghinarea în alimentația ta, este indicat să ceri sfatul unui medic. 

Cum poți prepara anghinarea simplu și rapid

tehnici de curatare anghinare

Deși ridică provocări în ceea ce privește prepararea, te poți bucura de beneficiile anghinarei și dacă o incluzi în dieta ta. Iată câteva sfaturi despre cum poți decoji și găti corect anghinarea, astfel încât să-i păstrezi savoarea intactă. 

Mod de preparare eficient:

  1. De îndată ce tai anghinarea, aceasta oxidează rapid. Nu e motiv de panică! E suficient să ai pregătită alături o jumătate de lămâie; folosește-o pentru a freca anghinarea și astfel încetinești procesul oxidativ al plantei. 
  2. Îndepărtează cu un cuțit petalele rigide și mici de pe suprafața tulpinii.
  3. Taie puțin tulpina la bază. Aceasta are o textură cărnoasă și este comestibilă. Îndepărtează tulpina de receptacul, curăț-o bine și taie-o.
  4. Îndepărtează și frunzele exterioare pornind din vârful căpățânii de anghinare.
  5. Elimină cu ajutorul unei lingurițe puful din interiorul plantei de anghinare pentru a putea continua liniștit procesul de gătire al plantei.
  6. Pune anghinarea atent curățată în apă împreună cu lămâia folosită. Nu uita nici de sare.
  7. Fierbe anghinarea timp de 20 – 30 de minute.
  8. Testează anghinarea cu furculița și dacă este fragedă, poate fi servită.

Anghinarea astfel pregătită poate fi servită alături de sosul tău preferat, înmuiată în unt topit, combinată cu friptură de pui la cuptor sau chiar mixată cu tagliatelle.

De altfel pașii de mai sus constituie un bun punct de pornire în procesul curățării plantei de anghinare, indiferent de planurile tale culinare.

2 rețete savuroase și ușoare cu anghinare

Odată ce ai învățat cum să cureți planta de anghinare, vei vedea că se poate transforma într-un ingredient culinar foarte versatil, ușor de integrat în multe feluri de mâncare. 

Iată 2 rețete cu anghinare pe care merită să le încerci!

Tartă cu brânză feta și anghinare

tarta cu feta si anghinare

Ingrediente:

  • ⅓ cană de smântână;
  • 120 g brânză feta;
  • 60 g inimi marinate de anghinare;
  • 1 foaie aluat de foietaj făcută în casă sau din comerț, dezghețată în prealabil;
  • 1 ou mare gata bătut;
  • sare după gust;
  • piper după gust;

Mod de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 200°C. 
  2. Folosește un robot de bucătărie sau un blender și amestecă bine smântâna cu brânza feta. Condimentează amestecul cu sare și piper.
  3. Așează foaia de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  4. Distribuie în mod egal pe suprafața foii amestecul de brânza feta și smântână, lăsând marginile neacoperite. Adaugă și anghinarea marinată deasupra amestecului din brânză.
  5. Stropește aluatul cu ulei de măsline și unge marginile aluatului cu oul bătut.
  6. Lasă aluatul să se rumenească timp de 10-15 minute. Apoi, redu temperatura la 180°C și lasă tarta pentru încă 20 de minute în cuptor.
  7. Când tarta s-a răcit, poate fi servită alături de somon afumat sau în combinație cu feliuțe de praz.

Sandvici delicios cu ton și anghinare

sandvici ton si anghinare

Ingrediente:

  • 1 baghetă de aproximativ 50 cm;
  • 150 g inimi de anghinare marinată;
  • 6-8 frunze de busuioc;
  • zeama de la o lămâie;
  • piper proaspăt măcinat după gust.

Mod de preparare:

  1. Amestecă într-un bol tonul, anghinarea, zeama de lămâie, sarea și piperul.
  2. Secționează bagheta pe din două și umple-o cu amestecul preparat.
  3. După montarea sandviciului, lasă-l cel puțin 30 de minute la frigider pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Dacă vrei să profiți de beneficiile anghinarei pentru organismul tău, iar contraindicațiile plantei nu ți se adresează, găsești produse sănătoase pe bază de anghinare pe vegis.ro, împreună cu peste alte 2000 de alimente care îți sprijină starea de bine.

Ai grijă de tine!

Surse bibliografice:

  1. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-artichokes#1
  2. https://www.health.com/nutrition/artichoke-health-benefits
  3. https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits#TOC_TITLE_HDR_11
  4. https://steptohealth.com/artichokes-best-natural-remedy/
  5. https://www.loveandlemons.com/how-to-cook-artichokes/
  6. https://www.epicurious.com/ingredients/the-art-of-the-artichoke-gallery
  7. https://www.epicurious.com/recipes/food/views/artichoke-and-feta-tarts-51160680
  8. https://www.epicurious.com/recipes/food/views/tuna-and-artichoke-cooler-pressed-sandwiches-238871
No Comments
    Leave a Reply