De mii de ani, în mentalul colectiv, vitalitatea organismului este strâns legată de puterea tămăduitoare a plantelor. De-a lungul istoriei, omul a reușit să găsească pentru aproape fiecare afecțiune câte o plantă potrivită, capabilă să-i amelioreze simptomele, să-i încânte simțurile sau să-i potențeze frumusețea fizică. Având în vedere acest adevăr, nu e de mirare preocuparea actuală pentru uleiurile esențiale integrale, obținute din frunzele, semințele sau florile unor plante variate.
În egală măsură, se remarcă un interes crescut atât pentru aromaterapie, cât și pentru utilizarea uleiurile esențiale în scop cosmetic sau terapeutic.
Indiferent de preferințele sau nevoile tale, o bună cunoaștere a modului de utilizare, cât și a posibilelor contraindicații, este un bun punct de pornire pe acest drum presărat de parfumuri și esențe tari.
Ce sunt uleiurile esențiale integrale și cum se obțin
De regulă, specialiștii spun că uleiurile esențiale reprezintă compușii volatili extrași din plante. Prin procesul de obținere al uleiurilor se captează parfumul și aroma unei anumite plante, sau ceea ce numim „esență”.
Uleiurile esențiale se extrag din planta proaspătă, printr-un procedeu industrial, numit distilare la abur: florile, frunzele, tulpinile înflorite sau semințele sunt puse în apă la temperatura de fierbere. Astfel substanțele utile se evaporă, și sunt colectate ulterior sub forma uleiurilor esențiale integrale.
Este un proces relativ simplu, dar costisitor, pentru că necesită cantități uriașe de plante pentru distilare. Pentru o sticluță de 10 ml de ulei volatil sunt necesare între 5-50 kg de plante proaspăt culese.
Prin acest procedeu se multiplică moleculele volatile. De aceea, produsul final este considerat mai puternic decât planta în stare naturală.
De reținut că utilizarea anumitor procedee chimice (adăugarea de solvenți sau a unor potențatori chimici de aromă) în obținerea compușilor dăunează integrității uleiului esențial fabricat.
De aceea, în alegerea unui ulei esențial trebuie să ai ca principale repere calitatea și puritatea acestuia, și să te orientezi doar spre acele produse din surse organice. De altfel, uleiul cu adevărat natural, din plante medicinale, cu o formulă chimică intactă, nealterată artificial, se numește ulei esențial integral. La fel de important este ca pe prospectul uleiului esențial pe care dorești să-l achiziționezi să existe mențiunea pentru uz intern.
Mic ghid al uleiurilor esențiale integrale
La momentul de față, există o industrie a uleiurilor esențiale în continuă expansiune, cât și o diversitate de studii care le demonstrează eficacitatea.
Iată câteva dintre efectele benefice ale celor mai populare uleiuri esențiale naturale!
Bergamota de Calabria – uleiul extras din această plantă acționează ca un reglator emoțional. Efectele sale sunt pe cât de blânde, pe atât de rapide, putând reduce în intensitate atacurile de panică.
De asemenea, uleiul esențial de bergamotă susține relaxarea în situațiile tensionate și moderează apetitul, mai ales dacă este cauzat pe fond nervos.
Tămâia Sacră – uleiul esențial integral, extras din rășina acestui arbore, conține mari cantități de acetat de incensol, care diminuează sensibilitatea la durere a organismului. De aceea, este de mare ajutor în afecțiunile reumatice sau inflamatorii.
Inhalat sau luat intern (sub formă de capsule), uleiul esențial integral de tămâie induce o stare de bine, calm și relaxare.
Chimenul – uleiul esențial de chimen susține sănătatea sistemului digestiv, prevenind greața, balonarea, spasmele abdominale și anemia. De asemenea, poate fi utilizat împotriva infecțiilor bacteriene sau fungice.
Acest ulei face echipă bună cu uleiul esențial de mentă piperată, astfel obținându-se un mix eficient împotriva sindromului de colon iritabil sau a crizelor biliare. Cu toate acestea, înainte de administrare, consultul medical este esențial.
Menta dulce – uleiul de mentă dulce are efect calmant la nivelul tubului digestiv, reducând disconfortul apărut odată cu indigestia, hiperaciditatea sau refluxul gastro-esofagian.
Uleiul esențial integral de mentă dulce are efecte benefice și asupra aparatului respirator, deoarece calmează tusea iritativă și uscată, ajută la fluidizarea secrețiilor bronșice și calmează inflamația la nivelul căilor respiratorii.
Trandafirul – uleiul esențial de trandafir are o aromă extrem de puternică (o picătură poate aromatiza 2 l de apă!). La temperatura camerei, uleiul de trandafir se solidifică și formează cristale cu o ușoară tentă roz.
Atunci când inhalezi acest ulei esențial, este activat cortexul prefrontal din creier, responsabil de luarea deciziilor, astfel fiind posibilă o mai bună concentrare.
Uleiul esențial integral de trandafir susține sănătatea sistemului cardiovascular, cât și pe cea a sistemului nervos, prevenind stările de anxietate și depresie. În plus, acest ulei funcționează ca afrodiziac, susține fertilitatea, dar și sănătatea ochilor și a pielii.
Mușețelul – prin distilarea florilor sale, se obține un ulei de un albastru intens, cu un miros pregnant, fiind necesară diluarea de nenumărate ori pentru a regăsi mirosul de mușețel cu care suntem obișnuiți.
Acesta se numără printre puținele uleiuri esențiale integrale care pot fi aplicate nediluate pe pielea traumatizată, în scopul regenerării epidermei. De altfel, uleiul de mușețel funcționează ca antialergic, având efect calmant, atunci când este aplicat extern. Administrat intern, diminuează sensibilitatea alergică.

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile terapeutice ale uleiurilor esențiale, dar nu știi care este cea mai bună alegere din punct de vedere al calității și purității, îți recomandăm uleiurile esențiale integrale din gama Life.
Fabricate în Brașov, din ingrediente certificate la nivelul Uniunii Europene, uleiurile esențiale Life sunt o alternativă sigură, fiind concepute și pentru uzul intern.
Ia în calcul că acestea sunt remedii naturale care pot interfera cu alte tratamente pe care la urmezi în prezent, motiv pentru care sfatul medicului nu trebuie trecut cu vederea.
La cât mai multe alegeri sănătoase și bună dispoziție!

Surse bibliografice:
- https://www.healthline.com/nutrition/what-are-essential-oils
- https://blog.planttherapy.com/blog/2018/06/24/bergamot-essential-oil/
- https://www.healthline.com/nutrition/frankincense#TOC_TITLE_HDR_2
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-cumin-essential-oil.html
- https://www.healthline.com/health/benefits-of-peppermint-oil
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/camomile-essential-oil.html
- https://www.healthline.com/health/rose-oil#9
- https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-rose-essential-oil.html