Remedii si tratamente naturiste / Stiati ca

Tulsi sau busuiocul sfânt: de ce să-l consumi?

Tulsi busuioc sfant beneficii

Este firesc ca atunci când spui busuioc să te gândești instant la combinațiile culinare care îți încântă papilele gustative și la felurile de mâncare favorite, însă noi te invităm să afli mai multe despre o varietate unică de busuioc, planta-vedetă a medicinei ayurvedice, originară din India și Africa. Este vorba despre Tulsi, denumit și „Elixirul Vieții”, în Europa devenind cunoscut ca busuiocul sfânt sau busuiocul sacru, denumire dată de creștini. 

De peste 5000 de ani, în cultura hindusă, busuiocul sfânt este de asemenea folosit în bucătărie, însă popularitatea i-a fost adusă și întreținută în special de utilizarea în scop terapeutic, sub formă de frunze, tulpini sau flori. Folosirea acestuia ca remediu nu este deloc întâmplătoare, rolul său adaptogen fiind factorul-cheie în restabilirea echilibrului dintre minte și corp.

Tulsi busuioc sfant

Datorită acțiunii sale adaptogene, busuiocul sfânt întărește rezistența organismului, astfel încât adaptarea la factorii de mediu mai puțin favorabili să fie posibilă. Situațiile stresante pe care le confruntăm zilnic duc în timp la producerea de cortizol, denumit și „hormonul stresului”, acesta fiind un răspuns natural al organismului la suprasolicitare. Nivelurile ridicate de cortizol sunt nocive pe termen lung, deoarece duc la scăderea imunității și inflamarea întregului organism, apariția afecțiunilor digestive sau cardiovasculare, declanșarea tulburărilor anxioase sau depresive.

Dacă îți dorești să-ți armonizezi mintea și corpul cu ajutorul busuiocului sfânt, te invităm să descoperi beneficiile acestei plante cu utilizare străveche, cât și cum o poți administra în mod corect și sigur.

Efectele benefice ale busuiocului sfânt asupra organismului

Pe lângă rolul său adaptogen, busuiocul sfânt sau Tulsi este o alegere inspirată și datorită profilului său nutrițional, conținând deopotrivă clorofilă, zinc, fier, calciu, magneziu, cât și vitaminele A, B și C

Mai mult, merită să știi că busuiocul sfânt reprezintă o formulă completă pentru sănătate, cu efect antiviral, antiinflamator, antifungic și antimicrobian puternic. 

Iată ce alte efecte pozitive mai poate avea busuiocul sfânt asupra stării de bine generale!

  • Asigură funcționarea optimă a sistemului nervos
Tulsi sustine sanatatea sistemului nervos

La fel ca ashwagandha, o altă plantă adaptogenă din medicina ayurvedică, și busuiocul sfânt joacă un rol important în restabilirea bunei dispoziții și al confortului mental. Conform unui studiu publicat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, frunzele de busuioc sfânt au proprietăți anxiolitice și antidepresive comparabile ca eficiență cu medicamentele antidepresive. Mai mult, consumul regulat a 500 mg de extract de busuioc sfânt diminuează stările de neliniște, îmbunătățește memoria și crește predispoziția spre sociabilitate.

În plus, Tulsi induce echilibrul emoțional și reduce epuizarea și datorită vitaminelor A și B din compoziție. Acești compuși au capacitatea de a reduce stresul prin reglarea nivelului de neurotransmițători precum serotonina și dopamina în creier, hormoni considerați în lumea neuroștiinței esențiali în menținerea fericirii.

Un alt truc prin care îți poți regăsi liniștea este să apelezi la consumul de busuioc sfânt sub formă de ceai. În sine, servirea ceaiului este un obicei cu aură ritualică, prin care ești îndemnat la reflecție și meditație. Pe de altă parte, există și sortimente de ceai Tulsi fără cofeină, acestea fiind o alegere inspirată dacă te confrunți cu o stare de neliniște permanentă. Însă dacă gustul ușor amărui și picant nu coincide preferințelor tale, atunci te poți orienta spre capsule pe bază de busuioc sacru.

Dacă vrei să afli mai multe și despre cum te susține ashwagandha în caz de anxietate, citește mai multe aici

  • Contribuie la fortificarea sistemului imunitar 
Tulsi pentru imunitate

În 2011, un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology aduce în prim-plan funcția de imunomodulator a busuiocului sfânt. Efectele imunomodulatorii au fost demonstrate prin intermediul unor sesiuni de testare controlate, în care voluntari umani au utilizat acest remediu natural ayurvedic, rezultatul fiind creșterea semnificativă a anticorpilor. Mai mult, conținutul ridicat de antioxidanți și micronutrienți din compoziția busuiocului sfânt oferă protecție imunitară și neutralizează acțiunea nocivă a radicalilor liberi, sporind rezistența organismului în lupta cu diverse afecțiuni și infecții. 

În medicina ayurvedică, Tulsi este apreciat din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene, esențiale în lupta cu patogenii, responsabili pentru declanșarea unor serii de infecții în organismul uman. În acest sens, profesorul Marc Cohen de la Universitatea RMIT din Melbourne a publicat în 2014 un studiu care explorează îndeaproape acțiunea multiplă a busuiocului sfânt. Conform acestuia, în caz de tuse și răceală, proprietățile antimicrobiene ale plantei pot combate infecțiile care cauzează afecțiuni respiratorii, îmbunătățind răspunsul imun al organismului. 

  • Poate fi de ajutor în caz de diabet zaharat de tip 2
beneficiile busuiocului sfant in caz de diabet

Motivul pentru care busuiocul sfânt poate fi de ajutor pacienților diagnosticați cu prediabet sau diabet zaharat de tip 2 constă în faptul că acesta diminuează nivelul de zahăr din sânge. Mai mult, utilizarea acestui remediu poate preveni simptome adesea asociate cu prediabetul precum rezistența la insulină, hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol „rău”, cât și fluctuațiile de greutate, manifestate de regulă prin kilogramele în plus. În acest sens, datorită efectului său antioxidant, Tulsi favorizează detoxifierea organismului, și implicit menținerea greutății în limite normale.

Însă dacă te regăsești în această situație, îți recomandăm să nu începi cura bazată pe administrare de busuioc sfânt fără să discuți în prealabil cu un medic diabetolog, care te poate orienta spre suplimente compatibile cu istoricul tău medical. 

Busuiocul sfânt: contraindicații și mod de administrare

busuioc sfant mod de administrare

De regulă, consumul moderat de busuioc sfânt nu prezintă reacții adverse. Însă nu există studii suficiente în privința consumului acestei plante de către femeile gravide, proaspetele mămici sau copii. 

Chiar dacă ai încredere în propriul corp și în sănătatea ta, ia în calcul o discuție cu medicul curant în privința administrării acestui remediu, cât și a stabilirii dozajului potrivit pentru tine, astfel încât tratamentul să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. 

Pe lângă capsule și comprimate, care presupun o mai mare atenție în privința administrării, ceaiurile Tulsi sau utilizarea unui ulei esențial pe bază de busuioc sfânt nu prezintă niciun risc. La fel ca sortimentele de ceai Tulsi, uleiul esențial are rolul de a reinstaura echilibrul dintre corp, minte și spirit. Mai mult, acest produs îmbunătățește starea psihică și susține sănătatea căilor respiratorii.

Tulsi de la Organic India: un supliment pe care te poți baza

Sub eticheta Organic India găsești busuiocul sfânt în formule variate, ușor de administrat, în funcție de preferințe: ceai, capsule, ulei esențial. Toate ceaiurile și suplimentele Organic India conțin plante 100% certificate organic, fără organisme modificate genetic, fiind cultivate fără pesticide, erbicide, îngrășăminte sau alte tratamente chimice, fiind o alegere inspirată pentru sănătatea ta și a celor dragi. 

Mai mult, cu Organic India, nu te protejezi doar pe tine, ci și mediul înconjurător, susținând agricultura sustenabilă și respectul față de Natură. Descoperă și tu toate remediile Organic India și orientează-te spre un stil de viață responsabil!

blog Tulsi busuioc sfant ceaiuri

Surse bibliografice: 

  • https://organicindia.ro/efectele-consumului-de-tulsi-busuiocului-sfant-de-catre-oameni-sinteza-studiilor/
  • https://organicindia.ro/tulsi-beneficii-ale-busuiocului-sfant/
  • https://organicindia.com.au/7-ways-tulsi-help-immunity/
  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/basil-benefits
  • https://pharmeasy.in/blog/health-benefits-of-tulsi/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1101/holy-basil
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/holy-basil
  • https://www.goodnature.com/blog/holy-basil-uses-benefits-recipes-side-effects/
No Comments
    Leave a Reply