Chimionul, originar din Egipt, a ajuns să fie cultivat de-a lungul timpului în multe alte țări din lume, precum India, China, Liban, Irak, Palestina și Turcia. În medicina tradițională, planta de chimion era folosit pentru a trata răgușeala, dispepsia sau icterul. Semințele sale erau utilizate pentru proprietățile astringente, diuretice, stomahice și carminative, în timp ce uleiul se folosea cu precădere în procesul de realizare a parfumurilor.
Chimionul se folosește încă din trecut și până astăzi și cu scop culinar, fiind un condiment de bază în mai multe regiuni ale lumii. Se utilizează adesea pentru asezonarea supelor, sosurilor, cărnurilor, dar și a altor preparate cu specific asiatic, mexican sau indian.
CE ESTE CHIMIONUL?
Acest condiment popular în întreaga lume provine din semințele plantei cunoscute sub numele de Cuminum cyminum, care face parte din aceeași familie cu pătrunjelul. Semințele de chimion au o culoare galben-maronie, forma asemănătoare unei bărci, iar gustul lor este intens, dulce-picant, lemnos, puțin pământesc.
Atât semințele, cât și pulberea de chimion sunt folosite în bucătărie, dar și cu scop terapeutic, datorită numeroaselor substanțe nutritive pe care le conțin.

VALORI NUTRIȚIONALE
O linguriță de semințe de chimion conține 7.88 calorii, 0.37 grame de proteine, 0.47 grame de grăsimi și 0.93 grame de carbohidrați. Aceeași cantitate de semințe oferă organismului 19.6 mg de calciu, 1.39 mg de fier și 7.69 mg de magneziu.
Totodată, în compoziția semințelor de chimion se găsesc antioxidanți precum terpene, fenoli, flavonoide și alcaloizi. Aceștia reduc efectele nocive ale radicalilor liberi prezenți în corp despre care se știe că declanșează stresul oxidativ și duc la apariția bolilor cronice.
BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ȘI REMEDII
Cercetări efectuate de-a lungul timpului arată că acest condiment aromat are o serie de beneficii asupra organismului. Te invităm să descoperi detaliile în rândurile de mai jos.
- Stimulează digestia
Cercetările efectuate de oamenii de știință din India arată că un consum constant de chimion îmbunătățește activitatea enzimelor digestive, stimulând astfel digestia. Chimionul ajută, de asemenea, la eliminarea bilei și, implicit, la digerarea grăsimilor și a anumitor nutrienți de la nivelul intestinului.
Oamenii de știință din Iran au analizat efectele chimionului asupra persoanelor cu sindrom de colon iritabil și au descoperit că acest condiment ameliorează simptomele acestei afecțiuni, precum crampe, spasme digestive, greață și senzație de balonare. Studiul a fost realizat pe un grup de 57 de pacienți cărora li s-a administrat extract de chimion, timp de 2 săptămâni.
- Indicat în caz de diabet
Într-un alt studiu realizat în Iran s-au analizat efectele pe care uleiul esențial de chimion le are asupra nivelului de zahăr din sânge. Participanții la studiu au fost împărțiti în 3 grupuri de control: celor din primul grup li s-a administrat câte 100 mg de ulei de chimion pe zi, celor din al doilea grup câte 50 mg de ulei pe zi, iar celorlați li s-a administrat un placebo.

Rezultatele benefice s-au putut observa în cadrul primelor două grupuri, întrucât uleiul de chimion a dus la scăderea rezistenței la insulină și a inflamației din corp.
- Ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge
Chimionul are proprietăți hipolipedemice, ceea ce înseamnă că reglează nivelul grăsimilor din sânge care, în cantități mari, pot afecta inima.
Un studiu realizat în Iran, la care au luat parte 88 de femei supraponderale și obeze, arată că un consum zilnic de 3 grame de pudră de chimion în combinație cu iaurt reduce în mod semnificativ nivelul total al colesterolului prin scăderea colesterolului “rău” din sânge și a trigliceridelor.
Aceste rezultate au fost obținute după ce participantele la studiu au consumat pudră de chimion cu iaurt de 2 ori pe zi, timp de 3 luni.
- Acționează asupra inflamațiilor din corp
Ingredientele active din semințele de chimion au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că ameliorează durerile și inflamațiile cauzate de afecțiunile inflamatorii.
Oamenii de știință subliniază faptul că doar în cazul semințelor au observat aceste efecte benefice, uleiul de chimion neavând rezultate atât de bune în cazul inflamațiilor.
CUM INCLUDEM CHIMIONUL ÎN ALIMENTAȚIA NOASTRĂ

Atât semințele, cât și pulberea de chimion pot fi folosite în numeroase rețete, pentru a da un plus de savoare preparatelor. De obicei, semințele de chimion se folosesc la supe, sosuri și în soteuri pentru un gust intens aromat. Acestea pot fi utilizate, de asemenea, la marinatul cărnii, dar și în preparatele pe bază de legume.
În bucătăria indiană, semințele de chimion sunt adăugate la început în ulei fierbinte pentru a-i da gust uleiului în care se poate găti diverse preparate cu specific indian. Pe de altă parte, chimionul măcinat poate fi adăugat într-o rețetă în orice moment, deoarece acesta nu are nevoie de căldură sau de timp pentru eliberarea aromei, așa cum se întâmplă în cazul semințelor.
Sfat: Dacă îți este recomandat să limitezi consumul de sodiu, poți folosi chimion pentru a da gust preparatelor. Acest condiment poate înlocui cu succes sarea, datorită aromei intense pe care o are. În plus, prin limitarea consumului de sodiu, îți reduci riscul de a suferi de hipertensiune arterială și de alte boli cardiovasculare.
CE EFECTE ADVERSE POT EXISTA
Chimionul este considerat a fi sigur pentru consum chiar dacă este introdus în alimentație în mod constant sau este folosit sub formă de supliment alimentar. Atunci când este administrat ca remediu, nu trebuie să se depășeașcă doza de 600 miligrame pe zi.

Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenția că există potențiale riscuri atunci când se administrează chimion. Anumite substanțe din compoziția acestui condiment pot scădea nivelul testosteronului în cazul bărbaților, ceea ce înseamnă că au un risc mai mare de a avea probleme cu fertilitatea.
În plus, chimionul poate crește riscul de avort, așadar este indicat să nu se consume pe perioada sarcinii.
3 REȚETE GUSTOASE CU CHIMION
Cartofi condimentați cu semințe și pulbere de chimion
Ingrediente:
- 1 kilogram de cartofi noi;
- 60 ml de ulei;
- 1 linguriță de semințe de chimion;
- 1 ceapă tăiată cubulețe;
- 1 linguriță de pulbere de chimion;
- 1 linguriță de pudră de coriandru;
- 1 linguriță de pudră de turmeric;
- 1 vârf de linguriță de pudră de chili;
- sucul de la o lămâie (opțional).

Mod de preparare:
1. Cartofii se descojesc și se taie fiecare în bucăți, după care se pun la fiert pentru aproximativ 15 minute.
2. Între timp, se pune la încins uleiul, după care se adaugă semințele de chimion. Se amestecă pentru aproximativ un minut.
3. Se adaugă ceapa tocată și se amestecă din nou până când se înmoaie și devine aurie.
4. La final, se adaugă cartofii, după ce au fost scurși în prealabil de apă, și restul de condimente. Se amestecă din nou.
5. Opțional, se poate adăuga puțin suc de lămâie înainte de a fi serviți.
- Orez asezonat cu chimion
Ingrediente:
- 1 lingură de unt;
- 2 lingurițe de semințe de chimion;
- 350 grame de orez cu bob lung;
- 1 cățel de usturoi;
- 1/2 linguriță cu sare;
- 700 ml de apă.

Mod de preparare:
1. Untul și semințele de chimion se pun într-o oală și se amestecă timp de 1-2 minute, la foc mediu.
2. Se adaugă ulterior orezul crud și se amestecă timp de 2-3 minute.
3. Se toacă usturoiul și se adaugă în oală împreună cu sarea și apa. Se amestecă din nou ingredientele. Oala se acoperă cu un capac, iar focul se dă mai tare.
4. Atunic când orezul începe să fiarbă, focul se dă mic și se lasă pentru încă 15 minute la fiert, timp în care se amestecă din când în când pentru a nu se lipi.
5. După ce a fiert, orezul se ia de pe foc și se lasă acoperit pentru încă 10 minute, după care poate fi servit.
- Salată de varză cu lime și chimion
Ingrediente:
- 65 de grame de maioneză;
- 2 linguri de suc de lime;
- 1 linguriță de pulbere de chimion;
- 1 jumătate de linguriță de sare;
- un vârf de linguriță de pudră de ardei iute;
- 1 liguriță de zahăr;
- 1 varză de dimensiune medie;
- 2 morcovi;
- 3-4 fire de ceapă verde.

Mod de preparare:
1. Mai întâi, prepară dressingul pentru salată. Adaugă într-un bol maioneza, sucul de la lime, chimionul, sarea, zahărul și pudra de ardei iute. Ține la frigider amestecul până când îl vei adăuga la salată.
2. Varza se spală și se taie în patru bucăți, după care se taie în fâșii.
3. Morcovii se curăță și se dau pe răzătoare, iar ceapa se taie mărunt.
4. Într-un bol mare, se adaugă varza tăiată fâșii, morcovii și ceapa.
5. Se toarnă dressingul preparat, după care se amestecă pentru a se încorpora bine toate ingredientele folosite.
6. Salata se poate servi imediat sau se poate păstra la frigider pentru maxim o zi.
Încearcă una dintre aceste rețete sau alte combinații folosind chimion, atât pentru aroma lui, cât și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. Pe vegis.ro găsești chimion sub formă de semințe sau pulbere, dar și ca supliment alimentar sub formă de ceai, indicat în caz de probleme digestive.
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-cumin
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319562
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210012/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210012/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25456022
- https://www.researchgate.net/profile/Ali_Al-Snafi/publication/313742829_The_pharmacological_activities_of_Cuminum_cyminum_-A_review/links/58a46696a6fdcc0e0755de90/The-pharmacological-activities-of-Cuminum-cyminum-A-review.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18950682/
- http://globaltableadventure.com/recipe/cumin-seed-potatoes-batata-bkamun/
- https://www.budgetbytes.com/cumin-rice/
- https://www.budgetbytes.com/cumin-lime-coleslaw/
- https://www.thespruceeats.com/what-is-cumin-995638
- https://www.emedihealth.com/cumin-benefits.html
Nu stiam ca chimonul are atatea beneficii pentru sanatate, multumesc pentru recomandare!
Bună ziua!
Ne bucurăm că articolul este pe placul dumneavoastră.