Remedii si tratamente naturiste

Mimoza, planta care a vindecat arsurile răniților de la San Juanico

Mimoza tenuiflora

Arbore de Mimoza tenuifloraÎn Brazilia este cunoscută încă dinainte de perioada colonizării iar în Mexic, existența acesteia este menționată în lucrări istorice ce datează din secolul al XVI-lea. Mimoza tenuiflora (sau Mimosa tenuiflora) este un arbust veșnic verde cunoscut în special pentru proprietățile sale de refacere a epidermei. Denumit “arborele pielii” de către mayași, beneficiile sale au devenit populare în urma unui dezastru petrecut în anul 1984 în Mexic.

Planta salvatoare în dezastrele din Mexic

Arbustul Mimoza tenuiflora este originar din zonele de nord-est a Braziliei și zona de sud a Mexicului, însă crește și în alte țări precum Columbia, Venezuela, Honduras, Panama și El Salvador. Frunzele sunt uscate și folosite apoi ca și ceai, însă scoarța arbustului este partea care are cea mai îndelungată istorie de utilizare.

scoarta de Mimoza tenuifloraBeneficiile scoarței ca tratament natural pentru îngrijirea țesuturilor afectate de diverse plăgi și arsuri au devenit cunoscute în întreaga lume după Dezastrul de la San Juanico din Mexic. În anul 1984, explozia unui depozit de gaze naturale a lăsat urme asupra a peste 3000 de oameni care au suferit arsuri pe suprafața corpului. Din cauza lipsei de medicamente pentru un număr atât de mare de persoane, rănile au fost tratate cu scoarță de Mimoza tenuiflora sub formă de pudră aplicată direct pe leziuni.

Rezultatele i-au uimit chiar și pe medici: pacienții cu arsuri pe 60% din suprafața corpului au început să arate primele semne de cicatrizare a pielii după 15 zile, iar după 90 de zile, pielea era vindecată în totalitate. Decizia de a folosi scoarța Mimozei tenuiflora ca tratament local împotriva arsurilor a adus în prim-plan capacitatea acesteia de a facilita regenerarea pielii și de a preveni formarea urmelor de cicatrici.

Aceste beneficii au fost confirmate un an mai târziu când scoarța arbustului a fost utilizată din nou pentru tratarea persoanelor rănite în urma celui mai mare cutremur din istoria Americii de Nord.

Proprietăți și beneficii

După Dezastrul de la San Juanico, Mimoza tenuiflora a devenit subiect de studiu pentru specialiști din întreaga lume, mai ales cei din Mexic, specialiști care au constatat că proprietățile uimitoare de regenerare a țesuturilor se datorează în mod special unor substanțe din compoziție: taninuri cu proprietăți calmante, respectiv saponine, substanțe vegetale cu proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii și cicatrizante.

Extractul standardizat de taninuri obținut din scoarța arbustului Mimoza s-a dovedit benefic în tratamentul ulcerațiilor la nivelul piciorului iar datorită efectului astringent, aceste substanțe opresc sângerarea, grăbesc vindecarea și formează țesuturi noi.

Mimosa hostilisDe asemenea, Mimoza tenuiflora stimulează producția de colagen, aceasta fiind și una din explicațiile pentru rapiditatea cu care vindecă rănile fără a lăsa cicatrici.

Pe lângă taninuri și saponine, Mimoza tenuiflora conține și alte substanțe care împreună conferă plantei beneficiile pentru care a devenit cunoscută: flavone, catechine, saponine, fitosteroli, zaharide, polifenoli și saponozide.

Mimoza tenuiflora, “arborele pielii”

În Contendas of Sincorá, Brazilia, oamenii folosesc scoarța arbustului inclusiv pentru tratarea tusei, însă utilizarea pe pielea afectată de diverși factori rămâne principala și totodată cea mai importantă întrebuințare.

Scoarța uscată și transformată ulterior în pulbere se aplică local direct pe țesuturi sau poate fi adăugată în diverse combinații alături de alte ingrediente, în funcție de problemele ce se doresc a fi tratate. Astăzi, există o serie de remedii sub formă de cremă cu Mimoza tenuiflora care asigură o aplicare ușoară și rapidă, cum ar fi cremele românești Aur Derm marca LaurMed.

Cremele Aur Derm sunt produse naturale create de farmaciști, medici și biologi, ce pot fi utilizate ca tratament sau adjuvant în tratarea mai multor afecțiuni dermatologice, cum ar fi:

Aur Derm Crema cu Mimoza tenuiflora– acnee;
– arsuri de gradul II și III;
– zona zoster;
– dermatoze;
– psoriazis;
– alergii cutanate;
– pete și roșeață;

– herpes.

“Este crema care mă ajută să țin psoriazisul sub control!” – Gabriela (Lipia)
“Este cea mai bună cremă pentru iritații, dermatite. O recomand cu încredere.” – Alexandra
“Am aplicat crema pe arsuri mici (cauzate în bucătărie, la gătit), pe răni, zgârieturi, zone pe piele cu mâncărimi până la roșeață, iritații, inflamații (una la subraț și alta la un deget de la picior) și rezultatele au fost mai mult decât satisfăcătoare și de cele mai multe ori, de la o zi la alta. E foarte bună, îmi place cu adevărat! Nici nu pot să-mi închipui că nu o am în casă, la îndemână.” – Beatrice (Ploiești)

Cremele Aur Derm cu extract de Mimoza tenuiflora sau îmbogățite cu smirnă și propolis sunt disponibile pe vegis.ro.

About Author

Iubitor al cuvintelor scrise pe care le aștern online de câțiva ani și le citesc încă din copilărie. Explorator al naturii, pasionat de mișcare, cadrele foto perfecte și romanele polițiste.

No Comments

    Leave a Reply