Sub exotica denumire de kelp se ascunde o alga marina bruna care face parte din familia Laminaria. Aceste alge se gasesc in oceane la o adancime destul de mica (între 5 şi 40 de metri), tocmai pentru ca lumina soarelui sa ajunge la ele, la o temperatura intre 5 si 20 de grade Celsius. In general, acestea formeaza paduri subacvatice si au un ritm rapid de crestere (intre 10 si 60 de centimetri pe zi).
Extractul de Kelp este foarte bogat in vitamine, minerale, antioxidanti si enzime, fiind recunoscut pentru concentratia ridicata de iod pe care o contine.
Beneficiile consumului de Kelp
Ajuta la reglarea glandei tiroide datorita nivelului de iod continut, mineral care joaca un rol important in reglarea hormonilor tiroidieni si prin urmare a metabolismul si nivelul de energie.
Rolul iodului in mentinerea starii de sanatate
Tiroida este o glanda micuta din zona gatului ce secreta hormonul tiroidean, hormon care controleaza viteza ratei metabolice. Pentru producerea hormonilor tiroidieni tiroida are nevoie de iod, element continut in forma sa ideala in Kelp. Iodul nu este stocat in organism la fel ca si fierul, acesta fiind eliminat si de aceea e nevoie sa il obtinem din dieta zilnica.
Tiroida influenteaza toate functiile corpului: starea de sanatate a nervilor, formarea oaselor, buna functionare a sistemului reproducator, conditia minerala a pielii, parului, unghiilor si dintilor, vorbirea si starea noastra mentala.
La cel mai mic deficit de iod apare o conditie numita hipotiroida care conduce la oboseala, inertie si la acumularea de kilogramelor in plus.
Sursa excelenta de vitamine si minerale: Kelp-ul contine 46 de minerale, 16 amino-acizi si 11 vitamine diferite. Mineralele predominante sunt iodul, sarea, fierul, potasiul, fosforul si calciul. Vitaminele principale sunt vitamina A si niacina (vitamina B3).
Iata o lista cu nutrientii de care organismul nostru beneficiaza in urma consumului de Kelp:
- Vitamina K – ajuta la coagularea sangelui (previne hemoragiile) si participa la formarea oaselor;
- Vitamina B1 (tiamina) – ajuta la transformarea glucidelor si grasimilor in energie. Joaca un rol important in transmiterea influxului nervos;
- Vitamina B2 (riboflavina) – participa la degradarea glucidelor, grasimilor si proteinelor;
- Vitamina B3 (niacina) – participa in producerea energiei, transmiterea infuxului nervos, sinteza acizilor grasi si a unor hormoni (testosteron, estrogen, progesteron, cortizon, insulina, tiroxina).
- Vitamina B5 (acidul pantotenic) – in producerea de energie din grasimi si carbohidrati. Deficitul se manifesta prin oboseala, intepaturi in membre.
- Vitamina B9 (acidul folic) – esentiala in sinteza aminoacizilor si proteinelor. Participa la formarea hemoglobinei (pigment al globulelor roşii care transporta oxigenul la celulele corpului). Este foarte importanta in primele luni de sarcina pentru prevenirea defectelor de tub neural.
- Vitamina C – creste imunitatea organismului si are un efect antioxidant.
- Calciu – sustine sanatatea oaselor.
- Magneziu – contribuie la producerea de energie la nivel celular si la sinteza proteinelor.
- Fier – esential in producerea hemoglobinei (pigment al globulelor rosii care transporta oxigenul la celulele corpului).
- Fosfor – intervine in formarea oaselor si ajuta la mentinerea echilibrului acido-bazic.
- Potasiu – actioneaza asupra excitabilitătii neuromusculare, regularitatii ritmului cardiac si continutului in apa al organismului (presiune arteriala).
- Sodiu – contribuie la buna functionare a sistemului nervos si muscular.
- Zinc – este indispensabil multiplicarii celulare, cicatrizarii, reproducerii si fertilitatii.
Ajuta la mentinerea hidratarii corpului – acest lucru este foarte bine de stiut, in special pentru persoanele care sunt bolnave sau in convalescenta, deoarece corpul pierde multe lichide in aceste situatii. De asemenea, este foarte potrivit si pentru persoanele care sunt expuse perioade lungi in soare sau caldura. Se poate face o supa de alge in care se adauga si kelp si corpul se hidrateaza rapid.
Imbunatateste PH-ul corpului – fiind un aliment alcalin, mentine echilibrul acido-bazic al organismului si este o componenta importanta intr-o dieta alcanina sanatoasa.
Benefic pentru sanatatea femeilor – kelp-ul este important pentru sanatatea femeilor deoarece este bogat in fier, potasiu si calciu, minerale esentiale pentru femeile de toate varstele, in timpul menstruatiei, a sarcinii si pentru mamici. Mai contine si cantitati importante de acid folic, care este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusilor in timpul sarcinii.
De asemenea, pe langa beneficiile enumerate mai sus, kelp-ul ajuta in procesul de slabire, este antiinflamator, are efect antiviral, ajuta sistemul imunitar, este un energizant natural, are efect antioxidant, anticoagulant si antitrombotic, lupta impotriva diferitelor tipuri de cancer (cancer de colon, cancer la san) si sustine sanatatea sistemului cardiovascular.
Pulberea de Kelp: mod de administrare
Kelpul se regaseste atat in forma de pulbere cat si sub forma de capsule.
Pulberea de kelp se ia cate 1 lingurita de 1-2 ori pe zi amestecata in apa sau sucuri de legume, sau se poate presara peste salate si alte mancaruri.
Pentru a beneficia de multitudinea de nutrienti regasite in aceasta alga, puteti achizitiona pulberea de kelp de pe vegis.ro sau capsulele de kelp ușor de administrat.